• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 39 Don Henley – Boys of summer (1985)

Het laatste jaar van de Steunplaat van Frits Spits werd ingeluid met de keuze voor Don Henley en ‘The Boys of Summer’. Een memorabele keuze van de voormalige zanger en drummer van The Eagles.  Na het uiteenvallen van de legendarische rockband begon Henley aan een solocarrière.  De track stond op zijn album ‘Building the Perfect Beast’. De muziek is van Mike Campbell, die ook gitarist was bij Tom Petty & The Heartbreakers.

Campbell over het ontstaan van ‘The boys of summer’: “Ik had een demo gemaakt op mijn 4-track en liet het horen aan Tom Petty, maar destijds werkten we aan het album Southern Accents en het klonk niet echt als iets dat op het album zou passen. De producer waar we mee werkten, Jimmy Iovine, belde me op een dag op en zei dat hij een gesprek heeft gehad met Don [Henley], die ik nooit ontmoet had, en zei dat hij naar een aantal nummers aan het zoeken was. Hij gaf me zijn nummer en ik belde hem op en speelde het voor hem en hij belde me de volgende dag en zei dat hij het in zijn auto afspeelde en dat hij de tekst had opgeschreven en hij het op wilde nemen. Dat is zo’n beetje hoe het begonnen is. Eigenlijk wilde hij dat wij de demo zo dicht mogelijk zouden benaderen op de studio-opname. Uiteindelijk hadden we de toon van de stem veranderd. We namen het in een keer op, overdubden het geheel en toen besloot hij om de toon een halve noot te verhogen, dus moesten we het nummer helemaal opnieuw opnemen, maar het werd uiteindelijk best goed.”

In 2002 werd “The Boys of Summer” gecoverd door DJ Sammy met zang van Loona. Deze versie bereikte de tweede plaats in Engeland. In de Nederlandse Top Veertig behaalde DJ Sammy de 19e plaats. De originele versie van Don Henley kwam nooit verder dan nummer 26. ‘The boys of summer’ staat sinds 1999 onafgebroken in de TOP 2000. Hoewel de solo platen van Henley in o.a. Amerika hem meer hits opleverden, bleef het in Nederland beperkt tot één. Een ander bekend nummer van Don Henley, ‘New York minute’ uit 1989, bleef steken in de Tipparade.

 
Translate »
Share This