Vader Abraham – Smurfenbier (Alarmschijf 1978)

Op 14 januari 1978 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Smurfenbier’ van Vader Abraham & de Smurfen. De onlangs overleden Pierre Kartner schreef en produceerde het nummer zelf. ‘Smurfenbier’ was de opvolger van zijn allergrootste hit, die hij in 1977 op de markt bracht: ‘Het smurfenlied’. Pierre, aka Vader Abraham, was geïnspireerd geraakt in de blauwe wezentjes, nadat hij de tekenfilm De fluit en de zes smurfen had gezien. Niet lang daarna ontstond ‘Het smurfenlied’, dat Vader Abraham eerst uitprobeerde tijdens het schlagerfestival van schlagerkoning Harry Thomas, in Kerkrade. De zaal werd bijna afgebroken en Pierre wist dat het goed zat. ’t Smurfenlied’ veroverde niet alleen Nederland, maar werd wereldwijd een groot succes.  In Engeland stond de single bijvoorbeeld 6 weken op nummer 2. In Nederland was het de meest verkochte plaat van 1977. (meer dan 400.000 verkochte singles) Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Geen wonder, dat Vader Abraham nog een smurfenplaat wilde uitbrengen. ‘Smurfenbier’ werd uitgebracht ten tijde van de carnaval. In de songtekst kwamen o.a. ook Dries van Agt en Hans voorbij; deze verwijst naar Hans Wiegel.  Ditmaal niet met politieke speldenprikjes, overigens. De samenstellers van de Tipparade hadden het succes van ’t Smurfenlied’ ook gezien en bombardeerden Vader Abraham daarom tot Alarmschijf.  Het was na ‘Veronica 538’ (1972) en ‘Den Uyl is in den olie’ (1974) zijn derde – en laatste – Alarmschijf. Het nummer bereikte de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 

Pommelien Thijs maatschappijkritisch in ‘Zilver’

Credits: Sony Music

Pommelien Thijs brengt vandaag haar nieuwste single uit: ‘Zilver’. Ze schreef de single toen de zwaarte van de wereld haar overviel, vertelt ze. “Op de avond dat Roe vs Wade werd teruggedraaid, voelde ik samen met een groot deel van de wereld onmacht en woede. Naast de opwarming van de aarde, de extreme vervuiling, de vele berichten over oorlogen en het feit nog een kleine 20-er te zijn, was deze gebeurtenis de druppel voor een gigantische identiteitscrisis. Zilver is een samenraapsel van al deze grote vragen, waarbij ik zelf niet weet hoe eraan te beginnen. Een deel van mezelf hoopt dat we samen een zilveren rand kunnen vinden.”

 

S10’s ‘Hoor je mij’ is 3FM campagnelied Serious Request 2022

Credits: Top Notch

Het campagnelied voor 3FM Serious Request 2022 is bekend! Tijdens de Ochtendshow van Rob & Wijnand is bekend gemaakt dat de keuze is gevallen op ‘Hoor Je Mij’ van S10. Zij schreef het liedje voor haar nieuwste album ‘Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt’.  Het nummer past helemaal bij het thema van het Glazen Huis dit jaar. S10: “Ik vind het heel belangrijk om het positieve te benadrukken in plaats van de negatieve kanten te belichten.  Ik zing het ook echt voor de ander. Ik probeer met de tekst iemand direct aan te spreken dat er altijd iemand zal zijn die luistert.”

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich samen met Het Vergeten Kind in voor de 100.000 vergeten kinderen die opgroeien in gezinnen met heftige problemen. Serious Request vindt plaats van 18 t/m 24 december, met 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen, die een week lang liedjes voor geld draaien in het Glazen Huis in Amersfoort.

 

Meau – Avond (Teaser)

Zangeres, songwriter en producer MEAU (22) is door Spotify Benelux uitgeroepen tot de meest gestreamde Nederlandse vrouw van 2022. Als gezicht van Spotify EQUAL was MEAU eerder dit jaar al te zien op een billboard op Times Square (New York) en dat zal op 22 december opnieuw het geval zijn.

MEAU scoorde begin dit jaar in Nederland en België een nummer 1 hit met ‘Dat Heb Jij Gedaan’, de met platina bekroonde single welke inmiddels meer dan 60 miljoen gestreamd is. Daarnaast won ze twee 3FM Awards en sleepte ze een Edison in de wacht voor ‘Beste Nieuwkomer’. Ter afsluiting van 2022 speelt MEAU met haar band een uitverkochte clubtour door Nederland en België en brengt ze op 9 december haar versie uit van de klassieker ‘Avond’ van Boudewijn de Groot.

De aankomende single ‘Avond’ vormt de titelsong van de Nederlandse bewerking van de Amazon Original serie Modern Love Amsterdam die op 16 december in première gaat op Prime Video in Nederland en wereldwijd in meer dan 240 landen en gebieden.

De zesdelige Nederlandse serie toont uiteenlopende verhalen over liefde en relaties, gebaseerd is op de populaire column uit The New York Times. De columns vormen de basis van de hartverwarmende serie waarbij iedere aflevering de liefde in diverse vormen laat zien, allemaal geïnspireerd op ware gebeurtenissen. De verhalen spelen zich af in Amsterdam, van het Centraal Station, de Amstel tot aan Amsterdam-Noord en Zuidoost. 

 

Bente dropt video voor ‘Als Ik Met De Wind Kon Dansen’

Bente lanceert de video van haar nieuwste single ‘Als ik met de wind kon dansen’, de titelsong van haar debuutalbum. De release is de opvolger van ‘Als geen ander’, die ze samen met Meau uitbracht. In 2021 was Bente succesvol, samen met Maan in “Nee is Nee“. Deze single over straatintimidatie bracht heel wat los en leverde haar bijna veertien miljoen streams op Spotify op. Bente gaat in februari met haar debuutplaat ‘Als Ik Met De Wind Kon Dansen’ door het land met een aantal clubshows.

 

Pommelien Thijs – Zilver (teaser)

Pommelien Thijs brengt op 1 december haar nieuwste single uit: ‘Zilver’. Het liedje van de pas 21-jarige Vlaamse zangeres volgt op ‘Wat Een Idee?!’ en ‘Ongewoon’. Met dat nummer scoorde Pommelien haar eerste solo nummer één-hit met bijna 4,5 miljoen streams. Pommelien brak in 2020 in Nederland door met de hitsingle ‘Nu Wij Niet Meer Praten’ (ruim 48 miljoen streams), die ze opnam met Jaap Reesema. Vorig jaar bracht Pommelien samen met Kris Kross Amsterdam en Kraantje Pappie de single ‘Tranen’ uit. Nu zou je denken: met zoveel succes in korte tijd, gaat Pommelien voor België naar het Eurovisie Songfestival. Maar: ze vindt zichzelf te jong. Op TikTok geeft de zangeres een teaser weg van ‘Zilver’.

 

Havenzangers – Ik droom van een gelukkig Kerstfeest (Alarmschijf 1977)

Op 17 december 1977 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Ik droom van een gelukkig kerstfeest’ van De Havenzangers. Deze classic werd geschreven door Irving Berlin en bewerkt door Tom Peters, P. Oes. Het origineel van Irving heet ‘White Christmas’ en schreef hij voor de speelfilm ‘Holiday Inn’ (1942), Het nummer werd bekroond met een Academy Award als ‘Best original song’(1943). ‘White Christmas’ groeide uit tot een evergreen en werd talloze malen gecoverd. De meest succesvolle versie leverde Bing Crosby af: er werden wereldwijd meer dan 50 miljoen platen van verkocht.

De Havenzangers begonnen hun succesvolle carrière in 1972, maar dan onder de naam El Mondo Combo, met o.a. Henk Pleket en Frans van Londen, en vergaarde bekendheid in Nederland dankzij vele optredens op bruiloften en partijen. In 1977 werden de Havenzangers opgericht, als voortzetting van het El Mondo Combo. De groep uit Apeldoorn was vooral gespecialiseerd in oud-Hollandse zeemansliedjes. Ze hadden in 1977 meteen succes met de single ‘Aan het strand stil en verlaten’, waarmee ze een top tien hit scoorden in de Nederlandse Top Veertig. Na de tweede hit ‘Als de klok van Arnemuiden’ werd 1977 succesvol afgesloten met ‘Ik droom van een gelukkig Kerstfeest’. Deze Kerstsingle en cover behaalde de 17e plaats in de Nederlandse Top Veertig en was de enige Alarmschijf, die de Havenzangers hebben gescoord.

 

De Musketiers – Bijna Thuis (kerst versie)

Credits: AgentsAfterAll

Aanstaande vrijdag brengen de Musketiers de kerstversie uit van ‘Bijna thuis’, hun nieuwe single. Achter de Musketiers gaan Bertolf, Paskal Jakobsen en Paul de Munnik schuil. De drie debuteerden op Concert at Sea als de band Musketiers. Het stemmige nummer is de opvolger van ‘Het wordt toch niet beter dan dit’. Beide nummers staan op de LP ‘De Musketiers’. Het drietal start aanstaande woensdag met een theatertour. A.s. 30 november zijn de mannen bijvoorbeeld op het podium te vinden van TivoliVredenburg (Utrecht) en op 7 december in de Stadsschouwburg van de gezondste stad van Nederland: Groningen. Onderstaande versie van ‘Bijna thuis’ is de albumuitvoering.

 

Zoë Livay – Met Een Reden

Credits: Warner Music

Na de EP Openhartig, welke begin dit jaar is uitgekomen, keert Zoë Livay nu terug met haar nieuwe single ‘Met Een Reden’. De zangeres deelde de track eerder al met haar volgers op social media en kreeg daar veel positieve reacties op van fans die zich in de emotie en de lyrics van het nummer herkennen.

Zoë over het nummer: “De afgelopen tijd heb ik veel keuzes moeten maken die grote invloed hadden op mij als persoon. Ik vroeg me af waarom ik bepaalde dingen moest meemaken. Mijn moeder zei toen tegen mij “alles gebeurt met een reden” en niks gebeurt zomaar. Alle dingen die je meemaakt moet je meemaken om verder te komen. Je kan de ups niet ervaren als je de downs niet kent. Met dit nummer wil je mensen laten voelen dat ze niet alleen zijn in hun strijd”.

 

Bonnie St. Claire viert haar 73e verjaardag

Credits: Beeld en Geluid, Wikipedia

Vandaag viert Bonnie st. Claire haar 73e verjaardag. Gefeliciteerd! Maar de Nederlandse zangeres mag vooral gefeliciteerd worden omdat ze intussen meer dan een jaar van de alcohol kan afblijven. Da`s goed nieuws, zeker als je bedenkt dat Bonnie in november 2008 met een ernstige leverbeschadiging (cirrose) ten gevolge van haar alcoholprobleem moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het was Peter Koelewijn, die de 17-jarige Bonnie ontdekte. Hij bood haar een platencontract aan. Daar hoorde natuurlijk een professionele artiestennaam bij: Bonje Cornelia Swart wordt Bonnie St.Claire. Hoewel haar eerste single “Tame Me Tiger” flopt, lacht het succes haar snel toe. In 1970 wordt “I Won`t Stand Between Them” een dikke top tien hit in de Veronica Top Veertig en groeit het nummer uit tot een classic.  Ook de opvolger “Manana Manana” (1972) verkoopt uitstekend.

In datzelfde jaar stopt Bonnie met haar solo carrière en wordt de frontvrouw van Unit Gloria. Daar ontmoet ze gitarist Albert Hol, met wie ze later zal trouwen. Met Unit Gloria scoort Bonnie een aantal hits, waaronder “Clap Your Hands And Stamp Your Feet” (nummer 3 in de Veronica Top Veertig, 1972). Ook in het buitenland was de band succesvol, tot 1975.

Daarna gaat St.Claire solo en stapt over naar Nederlandstalig: samen met Don Mercedes scoort ze een nummer 1 hit met “Rocky”, een vertaling van Frank Farian`s Duitse versie. Samen met Ron Brandsteder scoort de zangeres wederom een dikke hit met “Dokter Bernard”(1976). Tot in de jaren negentig blijft Bonnie in het Nederlands zingen. O.a. “Sla Je Arm Om Me Heen” (origineel van Agnetha Fältskog) is één van de grootste successen. In 1991 is ‘Morgen is alles anders’ haar laatste grote hit. In 2011 verscheen Bonnie’s laatste single ‘Anders’ met David vanDyck.

Na het stoppen met de drank voelt de zangeres zich als herboren. “Alsof ik met zeventig een nieuw leven ben begonnen en zo is het natuurlijk ook. Een leven zonder drank: heerlijk!”  In 2021 verscheen de biografie van de zangeres: ‘Kwam een vrouw bij de slijterij’.

 
Latest Tweets

NL Top 200

Spotify New Music
Translate »
Share This