Veronica – Cornelis Vreeswijk (Alarmschijf)

Op 26 augustus 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Veronica’ van Cornelis Vreeswijk. De zanger schreef het nummer zelf en het stond op zijn LP ‘Cornelis Vreeswijk’. De Nederlandse zanger en liedjesschrijver was vooral populair in Zweden, waar hij sinds zijn jeugd woonde. Hij brak er door in 1964 met zijn LP ‘Ballader och oförskämdheter’ (‘Ballades en vrijpostigheden).  De plaat sloeg er in als een bom, want de vrijpostige teksten gingen over hoeren, zwervers en andere minder fraaie kanten van de goedgeorganiseerde Zweedse samenleving. Ook nam hij kerk en politici genadeloos op de hak. Binnen een mum van tijd was de LP uitverkocht en de naam van Vreeswijk gevestigd in Zweden.

In Nederland was 1972 zijn topjaar. De plaat ‘Cornelis Vreeswijk’ verkocht meer dan honderdduizend exemplaren en werd daarom bekroond met een platina plaat. Cornelis werd op de LP begeleid door een orkest onder leiding van Ruud Bos. O.a. ‘De nozem en de non’ was er op te vinden. Dit nummer bracht Vreeswijk al eens in 1966 uit, maar zonder succes. In 1972 werd het alsnog een hit.  Dat gold ook voor ‘Veronica’,  dat de 12e plaats bereikte in de Veronica Top Veertig. Enkele weken later komt een nieuwe versie uit van ‘Veronica’, met een toespeling op het zendschip. Het B-kantje was ook een plaatje: ‘Misschien wordt `t morgen beter’.

 

Metejoor – Ze Meent Het

Metejoor lanceert vandaag een nieuwe single! De Vlaamse popzanger brengt na ‘1 op een miljoen’ (met Babet) en ‘Rendez-vous’ (met Emma Heesters) het nummer ‘Ze meent het’. Het liedje is de voorbode van zijn debuutplaat. Volgende week komt het album ‘Metejoor’ uit. Joris van Rossem, zoals hij in het echt heet, bevestigd vandaag ook zijn deelname aan het nieuwe seizoen van de Belgische editie van Dancing With The Stars.

 

Reinhard Mey scoort hit met ‘Als de dag van toen’ (1975)

Op 25 oktober 1975 komt Reinhard Mey binnen in de Nationale Hitparade met ‘Als de dag van toen’. Het nummer werd geschreven door Karel Hille. Het “inzingen” van de Nederlandse tekst werd gedaan in de EMI-Holland Studio in Heemstede met producer Klaas Leijen. Mey schreef het nummer een jaar eerder, maar dan in het Duits: ‘Wie vor Jahr und Tag’. Met de Nederlandstalige versie behaalde hij de 2e plaats in de Nationale Hitparade.  

De gelijknamige LP ‘Als de dag van toen’ werd ook een groot succes.  Het bereikte in het najaar van 1975 de eerste plaats van de LP Top 50, bleef vijf weken nummer 1 staan en de LP kreeg uiteindelijk dubbel platina, de enige dubbel-platina plaat uit de lange carrière van Reinhard Mey. Het nummer werd in 1997 gecoverd door Mama’s Jasje met frontman Peter Vanlaet. Het stond 26 weken in de Belgische hitlijst, met een tweede plaats als hoogste notering.  In Nederland stond deze uitvoering 10 weken in de Single Top 100 genoteerd.

 

Boudewijn de Groot scoort hit met ‘Jimmy’ (1973)

Op 20 oktober1973 komt Boudewijn de Groot nieuw binnen in de Daverende Dertig met ‘Jimmy’. Hij schreef het nummer met Ruud Engelander. Die laatste schreef de tekst.  Boudewijn vertelt: “Ik kreeg de tekst en dacht meteen met weemoed terug naar de teksten van Lennaert, omdat er geen enkel metrum, ritme of muzikaal gevoel in zat. Met het melodietje van ‘Meet Mr. Callaghan’ in mijn hoofd begon ik wat te spelen en te fluiten. Binnen een uur stond alles op muziek, maar er was nog geen titel. Die kwam pas veel later, toen ik besefte waar het nummer eigenlijk over ging en ik met mijn toenmalige vrouw tot de conclusie kwam dat ik domweg over een vader met een kindje zat te zingen. Over onze zoon Jimmy dus”.

Voor de brug in het nummer, had De Groot Lou Reeds ‘Walk on the Wild Side’ als inspiratiebron. De single was afkomstig van het album ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ en werd uitgeroepen tot Veronica`s Alarmschijf. Voor de plaat sleepte Boudewijn een Edison binnen: het was intussen zijn derde!  ‘Jimmy’ bereikte de 7e plaats in de Daverende Dertig.

 

D D Company – Klapper de Klap Klap (Troetelschijf)

De Troetelschijf was tussen 1971 en 1978 dé hit tip van Hilversum 3, de tegenhanger van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal, die werd opgezet om de concurrentie aan te gaan met de Alarmschijf (Veronica) en de Treiterschijf (Noordzee).  De Troetelschijf was de nummer 1 van de Hilversum 3 Tip lijst en startte twee weken later dan de Treiterschijf op Radio Noordzee.  De Tip 30 was bedoeld als lijst van kanshebbers voor de Hilversum 3 Top 30/ Daverende Dertig (23 mei 1969 – 27 juni 1974).  In de eerste jaren reflecteerde de lijst vooral de smaak van de diskjockeys. De Troetelschijf start in maart 1971, als de Hilversum 3 Tip 10 (later uitgebreid) het levenslicht ziet en op maandagmorgen wordt uitgezonden door de TROS met Hugo van Gelderen als presentator.

Op 14 oktober 1972 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Klapper de klap klap’ van D.D.  Company. Je zult het geloven of niet, maar de radio DJ`s kozen dit liedje, geschreven door G.J. Laatsch als Troetelschijf.  Ruud Bos staat vermeld als de producer van ‘Klapper de klap klap’. Het liedje verbleef 7 weken in de Tiplijst van Hilversum 3, maar een notering in de Daverende Dertig zat er niet in.

 

Nielson – Toekomst in je hand (Teaser)

Nielson heeft speciaal voor de nieuwe bioscoopfilm Captain Nova de titelsong ‘Toekomst In Je Hand’ geschreven. Captain Nova, van regisseur en co-auteur Maurice Trouwborst en scenarist Lotte Tabbers (de makers van De Regels van Floor), is een sciencefiction-avontuur voor het hele gezin en beleefde op 13 oktober jl. zijn wereldpremière als openingsfilm van het Cinekid Festival. Vanaf 1 december is Captain Nova in de Nederlandse bioscopen te zien.

Over ‘Toekomst In Je Hand’ zegt Nielson: “Als je wordt gevraagd de film Captain Nova te vangen in een liedje, dan wordt muziek maken wel heel erg leuk. Volgens mij het is het heel goed gelukt om de onderliggende boodschap van de film – dat de mens verantwoordelijk is voor de toekomst van de aarde – in mijn song Toekomst In Je Hand te vangen. Ik vond het een eer om te mogen doen en heb ontzettend veel plezier gehad tijdens dit creatieve proces”.

 

Maan – Niemand (Lyric video)

Eigenlijk had Maan deze nieuwe single voor een later moment bedacht, maar op haar Instagram groep gooide de zangeres spontaan het idee op van deze nieuwe single. Fans reageerden super enthousiast op haar plan en haar platenlabel 8BallMusic kon snel schakelen. ‘Dit liedje gaat over iets waar ik deze periode van mijn leven inzit… Het oké zijn met jezelf, je niet teveel aantrekken van meningen van anderen, gewoon achter de keuzes staan die je maakt en niet teveel gaan twijfelen. Dat heb ik namelijk nu nog steeds. Maar ik wil gewoon op een gegeven moment naar een plek waarbij ik denk: ik doe dit en ik own het! Dit is mijn beslissing en ik ga er daarna niet teveel over piekeren of het goed of slechts wa. Dit is gewoon wat ik vind en dit is wat ik doe’, aldus Maan. De track is de opvolger van ‘Niks is heilig’ en de nummer 1 hit ‘Blijven slapen’ met Snelle.

 

Peter Koelewijn & Rockets – Lonnie (Troetelschijf)

Op 30 september 1972 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Lonnie’ van Peter Koelewijn en zijn Rockets                . Deze single werd door de aartsvader van de Nederlandse rock & roll zelf geschreven. Anno 2021 zou deze tekst trouwens niet meer kunnen. Hoewel eerder dat jaar ‘Mij oh mij’ de Hilversum 3 Top 30 wist te bestormen, lukte dat niet met ‘Lonnie’. Het nummer haalde de hitlijst niet. Ook ‘De wolf’, uitgebracht aan het begin van de zomer van 1972, behaalde ook al geen hit notering.

Meer succes scoorde Koelewijn in 1972 als producer. Maar ook eenmaal als duo, samen met Polle Eduard. De twee namen begin 1972 als Bart Jansen de carnavals hit ‘Nassibal’ op. Als producer was Peter in 1972 verantwoordelijk voor de hit ‘Ach Margrietje, De Rozen Zullen Bloeien’ van de Belgische zanger Louis Neefs. Hij schreef ook de vertaling van ‘Daddy Don’t You Walk So Fast’. Herman van keeken zong het de Hilversum 3 Top 30 in als ‘Pappie, loop toch niet zo snel’. In 1973 zal Koelewijn ook als zanger zelf weer in de hitlijsten te vinden zijn.

 

Tabitha – Overbodig ft. Ronnie Flex & Glen Faria

Tabitha brengt vandaag nieuwe muziek uit samen met Ronnie Flex en Glen Faria. Het nummer ‘Overbodig’ is een heerlijke feel-good song, waarin iedereen weer even wordt meegenomen in het onbezorgde leven. Dansen, lachen en alleen maar good vibes. De track is nu te beluisteren op onder meer alle bekende streamingdiensten.  Deze samenwerking komt niet zomaar uit de lucht vallen. Tabitha, Ronnie en Glen kennen elkaar al heel lang. Ze zorgen – zelfs op de meest regenachtige herfstdag- voor een heerlijk zomergevoel. Dat is precies wat Tabitha met dit nummer wil overbrengen.

Ze legt uit: “Dit nummer staat voor alleen maar good vibes. Na de afgelopen periode merk ik dat iedereen daar echt aan toe is. Gewoon even dansen, lachen en genieten van het leven. Dat is soms zo fijn, aldus de zangeres”

Tabitha, een van de meest gestreamde vrouwelijke artiesten van Nederland, heeft een bijzondere periode achter de rug. Ze is het afgelopen jaar moeder geworden. Dat inspireert haar in alles wat ze doet en onderneemt. Op persoonlijk en muzikaal vlak heeft ze een enorme groei doorgemaakt. Ze heeft geen moment stil gezeten, dat zal de komende periode te zien zijn. Dit nummer is een heel klein begin van nog veel meer…

 

Joost Nuissl viert zijn 76e verjaardag

Vandaag viert Joost Nuissl zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! De kleinkunstenaar is vooral bekend van zijn single ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’. Met dat liedje van zijn LP ‘Ja, nee en samen’ sleepte hij in 1975 een Alarmschijf binnen. Nuissl schreef het lied in de tijd dat hij in het Limburgse Broekhuizenvorst woonde en vroeg de plaatselijke harmonie Vorster Kapel om hem te begeleiden. Het Dameskoor Broekhuizenvorst nam de achtergrondzang voor zijn rekening. Het liedje bereikte de 7e plaats in de Veronica Top Veertig. Het was wel zijn enige hit, wat hem in de hitparade een one hit wonder maakte.

‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten’ bleef onvermoed populair in latere jaren.  O.a. Benny Neyman, Guus Meeuwis en Dana Winner namen het nummer op. Het lied was voorts te horen in ’t Vrije Schaep in 2009, gezongen door Loes Luca, Pierre Bokma en Marc-Marie Huijbregts. In 2011 zongen Ali B en Brownie Dutch een rapversie tijdens de uitreiking van de Televizierring.  

Joost Nuissl kwam voort uit de stal van Herman van Veen, vandaar dat op het platenlabel van Polydor HH werd afgedrukt (Harlekijn). Op de b-kant De danseres, de pastoor, de kondukteur en ik’’  is Harry Sacksioni te horen, ook uit de club rond Herman van Veen.

Van 1980 tot 1982 vormde hij samen met Joost Belinfante het duo Jjoooosstt (dubbeljoost). Gezamenlijk scoorden zij een bescheiden succes met het nummer ‘Lieve Lina’.  (5 weken Tipparade) Na de muziek stortte Nuissl zich op het theater. Hij was directeur van het Waagtheater in Delft (1985-1987) en was tot september 2006 directeur van het Amsterdamse theater De Kleine Komedie (sinds 1988).

 
Latest Tweets

NL Top 200

Spotify New Music
Translate »
Share This