Het is 4 februari 1983, wanneer Karen Carpenter veel te vroeg overlijdt. Ze vormde samen met haar broer Richard het duo Carpenters. Karen toonde aanvankelijk weinig interesse in muziek; die interesse openbaarde zich pas op de middelbare school toen ze deel ging uitmaken van de schoolband en leerde drummen. Rond die tijd bleek ook dat ze een goede zangstem had.

Broer en zus probeerden carrière te maken in de muziek, maar het leek aanvankelijk niet te lukken. Karen kreeg in 1966 een platencontract aangeboden en bracht twee singles uit, maar het label ging failliet. Karen en Richard vormden daarna met vier studenten de band Spectrum. Ze speelden al snel in volle zalen en deden de eerste ervaringen op in songwriting.

In 1969 kregen ze het felbegeerde platencontract. Jack Daugherty tekende Carpenters bij het A&M label. Daar kreeg hij geen spijt van! Het eerste album ‘Offering’ leverde de Billboard Top 100 hit ‘Ticket To Ride’ op. Daarna ging het snel: de opvolger ‘Close To You’ bereikte de 1e plaats in Amerika. Een reeks van hits volgde in de jaren zeventig, waaronder ‘Superstar’, ‘Yesterday Once More’ en ‘Top Of The World’. Het verzamelalbum The Singles 1969-1973 verkocht alleen al in Amerika 7 miljoen stuks.

Medio jaren zeventig begon het intensieve optreden en het gebrek aan vrije tijd hun tol te eisen. Door een ongelukkige opmerking van Richard over haar te dikke billen ontwikkelde Karen een obsessie voor haar gewicht en leed aan anorexia nervosa. Optredens moesten afgezegd worden vanwege oververmoeidheidsverschijnselen van de zangeres, nadat ze bij een optreden in Las Vegas was flauwgevallen. Op zijn beurt was Richard verslaafd geraakt aan methaqualon, een barbituraat. Deze gebeurtenissen leidden tot het einde van de liveoptredens van het duo in 1978.

In 1982 besloot Karen in therapie te gaan om van haar eetstoornis af te komen. Dat werd onverwachts haar dood: in één week tijd kwam ze vijf kilo aan. Deze plotselinge gewichtstoename bleek echter een zware belasting voor haar hart te zijn, dat al erg verzwakt was door de vele diëten die ze volgde. Op 4 februari 1983, op 32-jarige leeftijd, kreeg Karen een hartstilstand in het huis van haar ouders. Ze mocht maar 32 worden. Nog in datzelfde jaar kregen de Carpenters een ster op de Walk of Fame.    #playlist: Flashback

 

 

 
Translate »
Share This