Bucks Fizz scoort hit met ‘Making Your Mind Up’ (1981)

Op 18 april 1981 komt Bucks Fizz binnen in de Veronica Top Veertig met ’Making your mind up’.  Veertien dagen eerder won het viertal op 4 april het Eurovisie Songfestival met ‘Making Your Mind Up’. Deze 26e editie van het Songfestival vond plaats in Ierland, want Johnny Logan won een jaar eerder met ‘What`s another year’. In 1981 haakte Marokko al na 1 jaar deelname af: het maakte bezwaar tegen de deelname van Israël. Cyprus debuteerde in de Ierse hoofdstad Dublin.

Bucks Fizz was als groep ontstaan na uitgebreide audities. Eén van de zangeressen was Cheryl Baker, die in 1978 als lid van Co Co niet verder kwam dan de 11e plaats met ‘The bad old days’. Dat was met Bucks Fizz wel anders. Niet alleen dankzij het catchy nummer, maar ook de opvallende stunt, dat de twee jongens tijdens het slotrefrein de rokken van de meisjes wegtrokken. Een slim idee van hun manager Nichola Martin, zelf ooit lid van de meidengroep Rags.

Het was nog wel even schrikken, toen Bucks Fizz begon met de eerste repetities. Het Ierse Songfestival orkest had geen saxofonist. De schrijvers van het nummer, Andy Hill en John Danter, schrokken zich wezenloos. “Had dat eerder gezegd!”, zegt het duo “Dan hadden we die zelf meegenomen!”. Maar ook zonder de saxofoon weet het Britse kwartet de overwinning naar zich toe te trekken.

De Duitse Lena Valaitis, die met vier punten verschil verloor, was niet te spreken met de overwinning van Bucks Fizz.  “Mijn liedje is beter dan dat  knullige Making Your Mind Up”, luidde destijds haar commentaar. Maar “Making Your Mind Up’ werd een groot succes. Hier werd het een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig, net zoals in Engeland, België, Spanje, Israël, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Ierland. Linda Williams werd voor Nederland 9e in 1981 met ’Het Is Een Wonder’. 

 

ABBA scoort hit met ‘Waterloo’ (1974)

Op 13 april 1974 komt ABBA binnen in de Daverende Dertig met ‘Waterloo’.  Een week eerder won het Zweedse viertal het Eurovisie Songfestival in het Engelse Brighton.. Eigenlijk zou het festival gehouden behoren te worden in Luxemburg, omdat dit land in 1973 won met Anne Marie David. Maar Luxemburg won het jaar daar voor ook al (Vicky Leandros) en kon de kosten van een derde festival simpelweg niet dragen. Daarom neemt de BBC de organisatie op zich.

Het wordt een festival met een aantal grote concurrenten. Een aantal artiesten doen mee die dan al in Europa diverse hits hebben weten te scoren zoals Olivia Newton John( Engeland), Peret (Spanje), Mouth & MacNeal (Nederland), Ireen Sheer (Luxemburg) en Gigliola Cinquetti (Italië). Met slechts 6 punten verschil winnen Agnetha, Björn, Benny en Frida voor Zweden van Italië. Op het nationale songfestival zongen ze nog in het Zweeds, maar in Brighton doen ze het op z`n Engels.  Het is voor Zweden de eerste overwinning.

Dat het viertal in een glamrock outfit het podium opkwam, was niet toevallig. Björn: “Eerlijk gezegd was onze kleding knotsgek. Maar we dachten: dan herinneren de mensen zich ons tenminste, ook als we negende worden”. Agnetha, Björn, Benny en Anni-frid komen daarom met plateau zolen en glitterpakken het podium op, waarbij Björn een gitaar heeft in de vorm van een ster. Als de dirigent het podium opkomt, is de hilariteit in de zaal groot: hij is verkleed als Napoleon!

Een jaar eerder strandde het Zweedse viertal in de Zweedse voorronde, maar ‘Ring, Ring’ (1973) behaalde hier de eerste plaats van de Daverende Dertig. ‘Waterloo’ bereikte in veel landen de eerste plaats en ook Amerika ging voor ABBA door de knieën. Het nummer bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat in Amerika lukte.

‘Waterloo’ betekende een ommekeer in het Eurovisie Songfestival. Niet langer zouden de traditionele ballads de overtoon voeren. Voor ABBA was het Eurovisie Songfestival het begin van hun status als supersterren. Aan het einde van 1975 was het viertal al hard op weg om de grootste groep ter wereld te worden na The Beatles. (met hits als S.O.S.’ en ‘Mama mia’) Een jaar later behalen ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’ en ‘Money Money Money’ wereldwijd de eerste plaats van de charts, Nederland incluis.

 

Vicky Leandros scoort hit met ‘Apres toi’ (1972)

Op 8 april 1972 komt Vicky Leandros binnen in zowel de Veronica Top Veertig als de Daverende Dertig met ‘Apres Toi’. De Grieks-Duitse zangeres Vicky Leandros was door Luxemburg afgevaardigd naar het Britse Edinburgh. En ze won! Vicky liet Engeland achter zich met New Seekers (Beg, Steal or borrow) en Sandra & Andres, die voor Nederland verdienstelijk 4e werden met het aanstekelijke ‘Als het om de liefde gaat’.  Het was niet voor het eerst dat Vicky Leandros deelnam aan het Songfestival. Vijf jaar eerder, in 1967, nam ze deel met ‘L`amour est bleu’. Ook toen kwam ze uit voor Luxemburg.

Met deze bijdrage behaalde er een vierde plaats. Dit liedje werd in Nederland een bescheiden succes, maar opmerkelijk genoeg werd het nummer in 1968 een enorme hit in Amerika. Maar dan in de instrumentale versie van Paul Mauriat.  

Vicky werd geboren op het idyllische Griekse eiland Corfu en verhuisde op haar achtste naar Duitsland. Ze leerde zingen, gitaar spelen, volgde ballet en dans: een artistiek carrière kon dan ook niet uitblijven. In 1965 verscheen haar eerste plaatje: ‘Messer, gabel, schere, licht’. Vijf jaar later heeft ze haar eerste TV show te pakken. ‘Ich bin’ wordt in 13 landen Europese landen uitgezonden.

Mario Panas (pseudoniem van Vicky`s vader) en Klaus Munro schreven het winnende liedje ‘Apres Toi’, dat in beide Nederlandse hitlijsten de eerste plaats bereikte. Na het succes van ‘Apres toi’ besloot Vicky een Franstalig album uit te brengen. Daar stond ook haar volgende hit ‘Comme je suis’ op.   Tot augustus 2012 was ‘Apres toi’ de grootste Eurovisie Songfestival hit ooit. Er zouden vele hits voor Vicky volgen, zoals ‘Ich habe die Liebe geseh`n’, ‘St. Tropez, gitarren bei Nacht’ en ‘Theo, wir fahren nach Lodz’.

 

Anouk viert haar 46e verjaardag

Vandaag viert Anouk haar 46e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Haagse zangeres werd ontdekt door Barry Hay, en brak door met een stevige rocksound. Daarvoor zong ze al in de bruiloften- en partijenband Shotgun Wedding. Ze doet auditie bij het Rotterdams Conservatorium, wordt aangenomen, maar maakt het niet af. Intussen wordt ze opgemerkt door radio-DJ Alfred Lagarde. Hij mixt enkele demo’s van haar. Via haar toenmalige echtgenoot, Edwin Jansen, leert Anouk Golden Earring-frontman Barry Hay kennen. Juist als ze het conservatorium moet verlaten komt Hay met de vraag of ze geïnteresseerd is in het opnemen van een single.

Dat wordt ‘Mood Indigo’, dat Barry samen schreef met George Kooijmans van Golden Earring. De single krijgt veel airplay en Anouk gaat veelvuldig mee met Golden Earring en verzorgt het voorprogramma van hun concerten. Na het succes van ‘Mood Indigo’ duurt het evn voordat een opvolger verschijnt. Barry Hay heeft het druk met het opnemen van een nieuw album met Golden Earring en heeft weinig tijd om daarnaast voor Anouk te schrijven.

Dan leert ze Bart van Veen kennen, een verpleger die thuis voor de lol nummers schrijft. Met hem begint Anouk aan het schrijven van songs voor haar debuutalbum. In het najaar van 1997 verschijnt de single ‘Nobody`s wife’, een compositie van Anouk en Van Veen. Het nummer wordt met groot enthousiasme ontvangen en wordt een groot succes. Net als haar eerste plaat ‘Together alone’. Zowel de single als het album wordt met goud bekroond. ‘Nobody`s wife’ behaalt ook o.a. de top 10 in Denemarken.

Anouk sleept in 1998 Edisons binnen in de categorieën Nederlands beste zangeres, Nieuwe artiest en video. Het album ‘Together Alone’ behaalt in Scandinavië de gouden en in Italië zelfs de platina status.  Anouk groeit rap uit tot de populairste rockzangeres van Nederland. Enkele van haar andere hits zijn ‘R U Kiddin’ Me’, ‘Michel’, ‘Girl’, ‘Lost’, ‘Modern World’, ‘Three Days in a Row’ en ‘Woman’. Anouk zette Nederland in 2013 weer op de Eurovisie Songfestival kaart met haar zelfgeschreven ‘Birds’, waarmee ze de 9e plaats behaalde.  En dat met een niet bepaald typisch liedje voor het Songfestival. In 2017 wint Anouk als kers op de slagroomtaart de Edison Oeuvre Prijs. Haar laatste album is ’Wen d`r maar aan’ uit 2018, dat de 1e plaats bereikte in de album chart. Naast haar zangcarrière is Anouk ook succesvol als coach van The Voice of Holland.

 

Daði Freyr – 10 Years (video)

Daði Freyr heeft de video gedeeld van zijn songfestivalinzending ’10 Years ‘. In de video wordt IJsland vernietigd door een monster, dat Daði en Gagnamagnið (Daði’s Eurovisie-band) met de kracht van hun dansbewegingen bestrijden. Vorig jaar was de bijdrage groep het nummer ‘Think about things’’, dat het heel goed bij de bookmakers deed. Deze bijdrage, werd ondanks het cancelen van het Eurovisie Songfestival enorm populair. Daði Freyr sleepte met ‘Think about things’ meer dan 75 miljoen streams binnen.

 

Gjon’s Tears – Tout l’Univers ( ESF Zwitserland 2021 )

Voor de bookmakers is het al een uitgemaakte zaak: Zwitserland gaat het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland winnen met Gjon`s Tears. In de odds is zijn voorsprong op de andere landen fors. De Zwitsers-Albanese zanger gaat naar Rotterdam met het ingetogen nummer ‘Tout l’univers’. Vorig jaar was hij ook geselecteerd, toen met ‘Répondez-moi’.  Het nummer is geschreven door Nina Sampermans, Xavier Michel, Gjon Muharremai (de zanger) én Wouter Hardy.

Dat het nummer vaag lijkt op ‘Arcade’ is dan ook niet zo vreemd, want Wouter Hardy was ook de producer en mede-schrijver van het winnende  ‘Arcade’ in 2019 voor Nederland. Daarmee staat de Rotterdamse muziekproducer Wouter Hardy na de winst in 2019 opnieuw bovenaan bij de bookmakers. “Het is een soort déjà vu, heel bizar,” zegt Hardy hierover. “Natuurlijk is dat wel bijzonder, ik ging hier heel open en zonder verwachtingen in”, vervolgt hij. “Je hebt al een keer meegedaan en gewonnen, dus voor mij was het niet per se een bewuste keuze om nog een keer mee te doen. Maar toen ik werd gevraagd was ik zo gecharmeerd van de stem van Gjon’s Tears, dat ik besloot het toch maar te doen.” In Rotterdam verschijnt de Zwitserse kandidaat in de tweede halve finale op donderdag 20 mei.

https://www.youtube.com/watch?v=bpM6o6UiBIw
 

Michael Schulte – Stay

‘Stay’ is de nieuwe single van Michael Schulte. Je kent hem natuurlijk van het Eurovisie Songfestival. In 2018 wist hij te imponeren met ‘You Let Me Walk Alone’, waarmee hij op een verdienstelijke vierde plaats eindigde.  Schulte werd onlangs de gelukkige vader van zijn zoon Lenny. Felicitaties aan Michael en Katharina. ‘Stay’ is de eerste single op het label Universal Music. ‘Stay’, zegt Schulte, “is moderner geworden, een beetje jonger, vooral op het gebied van beat en percussie”. Check de video hier.

 

VICTORIA – Growing Up is Getting Old (ESF Bulgarije 2021)

Bulgarije is één van de landen die zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival zojuist heeft bekend gemaakt. Het land is keert daarmee na enkele jaren terug. Bulgarije stuurt, na een interne selectie, Victoria Georgieva naar Rotterdam met het nummer ‘Growing up is getting old’.  Over de uiteindelijke keuze zegt Victoria: ‘Het was een heel moeilijke beslissing. Ik ben blij dat BNT, Ligna en mijn team volledig unaniem zijn in de keuze. De feedback van de fans heeft veel geholpen. De mening van muziek- en televisie-experts over heel Europa heeft ook veel gekozen. Voor mij was kiezen uit mijn zes liedjes het moeilijkst. Ze zijn allemaal heel speciaal voor mij. Maar toen we moesten kiezen tussen de twee liedjes die de meeste steun kregen van de kijkers en experts, Imaginary Friend en Growing Up Is Getting Old, wist ik welk liedje ik met heel mijn hart en ziel zou zingen op het podium in Rotterdam.’  In het nummer, dat qua sound doet denken aan Billie Eilish, vertelt de zangeres het verhaal van een reis van zelfontplooiing door terug te keren naar je roots. Bulgarije zal optreden in de tweede halve finale op 20 mei en staat torenhoog bij de bookmakers.

 

Teach In scoort hit met ‘Ding-a-dong’ (1975)

Op 8 maart komt ‘Ding-a-dong’ van Teach In binnen in de Nationale Hitparade. Het nummer werd geschreven door Dick Bakker, Will Luikinga en Eddy Ouwens. De binnenkomst is twee weken voordat het Eurovisie Songfestival plaats vond vanuit het St. Eriks Congres- en Jaarbeurscentrum in Stockholm.  Tenslotte won ABBA een jaar eerder de eerste plaats binnen met ‘Waterloo’. Negentien landen nemen deel aan dit festival, waarbij Turkije voor het eerst meedoet. Grote kanshebber voor de overwinning zijn de Britse Shadows, maar zij blijven steken op de tweede plek met ‘Let Me Be The One’.

De winst gaat naar Nederland, die Teach In heeft ingezonden met ‘Ding-a-Dong’. En dan te bedenken, dat zangeres Getty vooraf van niets wist, toen ze hoorde, dat de groep mee mocht doen aan het nationale Songfestival. De concurrenten waren Albert West en Debbie. Alle drie artiesten zongen dezelfde 3 nummers: ‘Circus’, ‘Ik heb geen geld voor de trein’ en ‘Ding-a-dong. Nadat bekend was geworden dat ‘Ding-a-dong’ het winnende lied was moest worden bepaald welke artiest eraan gekoppeld zou worden. En dat werd Teach In!

De groep mocht het Eurovisie Songfestival openen en zag, kwam en overwon! Na Engeland werd Italië derde met ‘Era’, gezongen door Wess en Dori Ghezzi.  Teach In bereikte de 3e plaats zowel in de Nationale Hitparade als de Nederlandse Top Veertig. ‘Ding-a-dong’ behaalde in de Britse hitparade de 13e plaats.

 

Senhit ft. Flo Rida – Adrenalina (ESF San Marino 2021)

San Marino heeft het nummer en de video bekend gemaakt van hun bijdrage aan het Eurovisie Songfestival. Nou is San Marino tot dusver niet zo`n succesvol land gebleken. Serhat`s ‘Say na na na’ uit 2019 bereikte de 19e plaats en hoger is het ministaatje nog nooit gekomen. Dat gaat dit jaar veranderen. De zangeres Senhit komt naar Rotterdam met het nummer ‘Adrenalina’. Het nummer maakt bij de bookmakers flink indruk, want San Marino stond zondagmorgen nog op de 39e plaats; nu staat Senhit al op de 12e plaats.

Senhit Zadik Zadik nam eerder al eens deel in 2011 met ‘Stand by’, maar ze bleef in Düsseldorf steken in de halve finale. Ze is 41 jaar en maakte haar debuut in de Zwitserse versie van de musical Fame. Daarna speelde ze ook in The Lion King. Vanaf 2006 richtte ze zich op pop en begon met het maken van albums en singles. Aan het nummer ‘Adrenalina’ werkt de Amerikaanse rapper Flo Rida mee. Hij heeft in Nederland al een aantal top tien hits op zijn naam gebracht, zoals ‘Low’ (2007), ‘Club can`t handle me’(2010), ‘Hangover’(2011) en ‘Whistle’(2012). Of Flo Rida ook naar het Eurovisie Songfestival komt is nog een vraagteken. San Marino treedt aan in de 2e halve finale op 20 mei.

 
Latest Tweets

NL Top 200300x250 Algemeen

Spotify New Music
Translate »
Share This