The Nolans – Attention to Me (Alarmschijf 1981)

Credits: Epic

Op 23 mei, maar dan in 1981, ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘Attention to me’ van The Nolans. Het Europop nummer werd geschreven door Bob Puzey, Ben Findon en Michael Stanley Myers. Die laatste werkte o.a. ook samen als producer en songwriter met artiesten als Cliff Richard, Billy Ocean & Bucks Fizz. De doorbraak van de Brits-Ierse band The Nolan Sisters kwam in 1978 met het album ‘20 Giant Hits’. Dit album bestond uit covers van muziek van onder meer Paul McCartney, Stevie Wonder en Neil Diamond en behaalde de derde plek in de Britse hitlijst. Dat jaar waren The Nolans ook support act bij de Amerikaanse tournee van Engelbert Humperdinck.

Het commerciële succes kwam echt nadat de band bij Epic Records tekende in 1979 en op disco geïnspireerde popmuziek begon op te nemen. In dat jaar nam de groep ook deel aan A Song For Europe, de Britse Nationale Finale voor het Eurovisie Songfestival met ‘Harry my Honolulu lover’. Zonder veel succes. Maar aan het einde van 1979 verscheen de singel ‘I’m in the mood for dancing’, waarmee ze internationaal doorbraken. In Engeland kregen The Nolans voor dit nummer een gouden plaat. ‘Attention to me’ stond op de LP ‘Waves’ en behaalde in Engeland zilver. In de Nederlandse Top 40 noteerden The Nolans een zevende plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 

Olly Alexander – Dizzy (ESF 2024 UK)

Credits: Universal Music

Engeland stuurt dit jaar Olly Alexander naar het Eurovisie Songfestival. Het nummer waarmee Olly naar Malmö afreist heet ‘Dizzy’ en van het nummer is er intussen ook een video verschenen. Olly Alexander is één van de grootste namen, die dit jaar zal aantreden op het Eurovisiepodium. Hij scoorde in het verleden met de band Years & Years al verschillende hits, zoals ‘King’ en ‘Desire’. Over  zijn bijdrage ‘Dizzy’ zegt Olly Alexander: 

“I wrote the song last summer with Danny L Harle, we started off with the word ‘Dizzy’ because it just popped into my head and I liked it. I was thinking about fun things that could make you dizzy and I remember saying “dizzy from your kisses” so the song is about feeling such an intense swell of emotion for someone they totally turn your world upside down and inside out.”

De clip van Olly Alexander is na 1 dag zo’n 250.000 maal bekeken op YouTube. Ter vergelijking: na twee dagen staat Joost met ‘Europapa’ op 4.100.000 views.  Engeland treedt rechtstreeks aan in de finale van het Eurovisie Songfestival. De bookies verwachten, dat Engeland in de top tien van de finale gaat eindigen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Gaat Joost het Songfestival winnen met ‘Europapa’?

Credits: ANP-HH

Gaat Joost Klein het Eurovisie Songfestival winnen met ‘Europapa’  Zojuist maakte Joost het happy hardcore nummer bekend tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach. ‘Europapa’ is volgens Joost een eerbetoon aan zijn vader:  “Mijn vader leerde me dat de wereld geen grenzen heeft. De grenzen zijn bedacht door mensen, dus kan jij de wereld ook bedenken zei hij altijd’.  Het nummer heeft bepaald een indrukwekkend einde, die heel klein gehoudsen is. In de video van ‘Ëuropapa’ zitten enkele bekende Nederlanders, onder wie DJ Paul Elstak, S10, Donnie en Rene Froger.  Joost treedt in het Zweedse Malmö aan in de tweede halve finale op 9 mei. Enne: we gaan natuurlijk keihard naar de finale! Toch? Deze week pakt Joost de Hitzound Smash.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Baby Lasagna- Rim Tim Tagi Dim : Winnaar Songfestival?

Credits: Virgin

Gaat Kroatië dit jaar het Eurovisie Songfestival 2024 winnen? Met overweldigende meerderheid koos zowel het publiek als de internationale jury tijdens de Nationale Finale voor Baby Lasagna met ‘Rim tim tagi dim’. Het humoristische lied gaat over de economische emigratie van jonge Kroaten en andere Oost-Europeanen, en werd door de zanger zelf geschreven. Het staat op zijn album ‘Demons and Mosquitoes’.

Achter Baby Lasagna gaat de 28-jarige Marko Purišić schuil. De Kroatische bijdrage ‘Rim Tim Tagi Dim’ is een muzikale krachtpatser, die het midden houdt tussen Rammstein en dance.  Joost Klein is bij deze gewaarschuwd voor deze oorwurm van Baby Lasagna, die maar blijft stijgen in het lijstje met de kanshebbers voor de overwinning. In de Songfestival Odds staat alleen Oekraine nog voor Kroatië.  Het land deed voor het eerst mee aan het Eurovisie Songfestival in 1993 en heeft nog nooit gewonnen. Wel als onderdeel van de Republiek Joegoslavië, met de groep RIVA.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Benelux & Nancy Dee – Switch (Paradeplaat 1979)

Credits: Fleet

Terug naar 1 maart, maar dan in 1979!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Switch’ van Benelux and Nancy Dee. Het nummer werd geschreven door Guy Clement H. Delo (o.a. bekend van Wallace Collection), J. Jeffrey en Jean Kesteman. Ook Nancy Dee zou aan de song hebben meegeschreven, maar kreeg er niet de credits voor. Het nummer stond op de LP ‘Benelux & Nancy Dee’. Benelux bestond uit twee Nederlandse zangeres, aangevuld met de Nancy Dee uit België. Bijna mocht Nancy in 1979 voor België naar het Eurovisie Songfestival, omdat Micha Mara, die verkozen was na de preselectie in België, haar bijdrage ‘Hey nana’ verafschuwde. Ze dreigde ermee zich terug te trekken, waarop Nancy Dee benaderd werd om het lied in haar plaats te zingen. Micha Marah besloot uiteindelijk toch om het lied te zingen en Dee ging uiteindelijk mee naar Jeruzalem als achtergrondzangeres. Maar Micha Marah had het goed aangevoeld: ‘Hey Nana’ werd laatste. Met ‘Switch’ hadden Benelux en Nancy Dee een bescheiden hit. Het bereikte de 29e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Joost Klein naar Eurovisiesongfestival met ‘Europapa’

Credits: ANP / HH

Eindelijk is het zover! Joost Klein maakt op 29 februari zijn bijdrage bekend voor het Eurovisie Songfestival. Hij gaat voor Nederland naar Malmö met het nummer ‘Europapa’.  AVROTROS maakte het nieuws bekend via Instagram. In een gelikte teaser is Klein te zien op een zogenaamde persconferentie. Joost Klein scoorde het afgelopen jaar een internationale hit met ‘Fries en jung’. Over het nieuwe nummer wil Klein nog niets kwijt. “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie”, aldus Twan van de Nieuwenhuijzen, de voorzitter van de selectiecommissie, over ‘Europapa’.  Joost treedt aan in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival op 9 mei. Ook België, die vandaag zijn bijdrage bekend maakte, komt uit in de tweede halve finale.  Komende zomer treedt Joost Klein ook op bij het Hongaarse festival Sziget.  Op welk tijdstip, op 29 februari, het lied ‘Europapa’ in première gaat, is nog niet bekendgemaakt.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Belgische songfestivallied van Mustii per ongeluk expres gelekt?

Morgenvroeg zou het nummer, waarmee de Belgische zanger Mustii naar het Eurovisie Songfestival afreist naar Zweden, bekend worden gemaakt. Maar door een nog onduidelijke fout of miscommunicatie draaide de Belgische radiozender TIKIP zijn bijdrage ‘Before the party’s over’ al op zondagavond, 36 uur voor de geplande release. Een blunder? Of een tactische zet . . . .  In ieder geval werd het nummer ijlings verwijderd van het internet. Mitskii vaart er overigens wel bij, want in de Songfestival Odds stijgt hij dankzij dat fragment rap van 21 naar nummer 7. Dat moet dus wel een bijzonder nummer zijn. . . . .

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

BBC maakt 50 jaar na ‘Waterloo’ nieuwe ABBA documentaire

Credits: Polydor

Het is precies vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisie Songfestival won. De BBC gaat vanwege het jubileum een nieuwe documentaire maken over het Zweedse viertal. Zij doet dat samen met een aantal Europese omroepen, waaronder ARD/WDR en France Télévisions.  De docu “ABBA: Against the Odds” moet later dit jaar verschijnen.  Er zullen ook nooit eerder vertoonde beelden, foto’s en audiofragmenten, waaronder interviews, te zien zijn.

ABBA: Against the Odds zal worden geregisseerd door Emmy-winnaar James Rogan. “Ik kan niet in woorden uitdrukken hoeveel vreugde het me geeft om aan een documentaire over ABBA te werken”, zegt Rogan. “Hun bitterzoete nummers blijven net zo resoneren in deze verwarrende tijden als toen ze voor het eerst werden opgenomen.”  De documentaire zal in ieder geval te zien zijn op BBC One en iPlayer. Andere zenders krijgen de mogelijkheid om de uitzendrechten te kopen.

‘Waterloo’ werd de eerste overwinning voor Zweden in het Eurovisie Songfestival. Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid kwamen in een glamrock outfit het podium op. Dat was niet toevallig.  Björn: “Eerlijk gezegd was onze kleding knotsgek. Maar we dachten: dan herinneren de mensen zich ons tenminste, ook als we negende worden”. Het viertal kwam daarom met plateau zolen en glitterpakken het podium op, waarbij Björn een gitaar heeft in de vorm van een ster. Als de dirigent het podium opkomt, is de hilariteit in de zaal groot: hij was verkleed als Napoleon!

Een jaar eerder strandde het Zweedse viertal in de Zweedse voorronde met ‘Ring, Ring’ (1973).  Maar met ‘Waterloo’ werd in 1974 de zege binnengehaald.  Het nummer behaalde net niet de eerste plaats in de Veronica Top 40, maar in de Daverende Dertig wel. ‘Waterloo’ bereikte in veel landen trouwens de eerste plaats en ook Amerika ging voor ABBA door de knieën. Het nummer bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat in Amerika lukte. ‘Waterloo’ van ABBA staat momenteel genoteerd in de nieuwste editie van de Revival 40 en is bezig aan een opmars . . . .

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Bucks Fizz – Making Your Mind Up (Alarmschijf 1981)

Credits: RCA Victor

Op 11 april, maar dan in 1981, ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘Making your mind up’ van Bucks Fizz.  Het was de Britse inzending van het Eurovisie Songfestival. Het nummer werd geschreven door Andy Hill en John Danter. In de Britse voorronde versloeg het viertal de groep Liquid Gold, die eerder succesvol was met ‘Dance yourself dizzy’.  De 26e editie van het festival vond plaats in Dublin, de hoofdstad van Ierland, want Johnny Logan won een jaar eerder met ‘What`s another year’.

Bucks Fizz was als groep ontstaan na uitgebreide audities. Eén van de zangeressen was Cheryl Baker, die in 1978 als lid van Co Co niet verder kwam dan de 11e plaats met ‘The bad old days’. Dat was met Bucks Fizz wel anders. Niet alleen dankzij het catchy nummer, maar ook de opvallende stunt, dat de twee jongens tijdens het slotrefrein de rokken van de meisjes wegtrokken. Een slim idee van hun manager Nichola Martin, zelf ooit lid van de meidengroep Rags.

Het was nog wel even schrikken, toen Bucks Fizz begon met de eerste repetities. Het Ierse Songfestival orkest had geen saxofonist. De schrijvers van het nummer, Andy Hill en John Danter, schrokken zich wezenloos. “Had dat eerder gezegd!”, zegt het duo “Dan hadden we die zelf meegenomen!” Maar ook zonder de saxofoon weet het Britse kwartet de overwinning naar zich toe te trekken.

De Duitse Lena Valaitis, die met vier punten verschil verloor, was een slecht verliezer. “Mijn liedje is beter dan dat  knullige Making Your Mind Up”, luidde destijds haar commentaar. Maar het publiek oordeelde anders!  “Making Your Mind Up’ werd een groot commercieel succes. Het werd een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40, net zoals in Engeland, België, Spanje, Israël, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Ierland.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 

Olly Alexander naar Eurovisie Songfestival met Dizzy

Engeland stuurt dit jaar Olly Alexander naar het Eurovisie Songfestival. Vandaag dropt de Britse zanger een teaser van de Britse bijdrage! Het nummer waarmee Olly naar Malmö afreist, heet ‘Dizzy’. Olly Alexander is een van de grootste namen, die dit jaar zal aantreden op het Eurovisiepodium. Hij scoorde in het verleden met de band Years & Years al verschillende hits, zoals ‘King’ en ‘Desire’. Het volledige nummer komt uit op vrijdag 1 maart.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 



Latest Tweets

NL Top 200

Google ad



300x250 Algemeen






Translate »
Share This