Vicky Leandros wint Songfestival op 25 maart 1972

 

Op 25 maart 1972 wint Vicky Leandros voor Luxemburg het Eurovisie Songfestival in Edinburgh. Het was voor de tweede maal dat de Griekse zangeres deelnam aan het liedjesfestijn. In 1967 stond ze als 14-jarige op het podium met ‘L `Amour Est Bleu’. Daarmee werd ze verdienstelijk vierde. En wat nog belangrijker was: een wereldhit. Dat was met dank aan Paul Mauriat, die er een instrumentale versie van opnam en er de 1e plaats mee bereikte in de Billboard Hot 100 van Amerika.

In 1972 had Vicky stevige concurrentie van de New Seekers (#2), Mary Ross (#3) en Sandra & Andres (#4) ‘Apres Toi’ werd één van de populairste winnende nummers en kwam o.a. in het Engels, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans en Japans op de markt. Eén van de auteurs was Yves Dessca, die ook het winnende liedje van 1971 had geschreven.   #playlist:  Flashback

 

 

 

Songfestival 2019 : Welk land scoort het best op Spotify?

 

Het 64e Eurovisie Songfestival, dat dit jaar gehouden zal worden in Tel Avis (Israël), belooft voor Nederland één van de spannendste in de geschiedenis te worden. Nooit eerder is Nederland bij de bookmakers aangemerkt als dé grootste kanshebber op de overwinning. Voordat Duncan Laurence in mei afreist naar Israël, hebben fans de kans om de zanger in actie te zien in Nederland.

Duncan is namelijk toegevoegd aan de line-up van Eurovision in Concert op zaterdag 6 april in AFAS Live in Amsterdam. In totaal zijn er nu 25 landen voor het concert bevestigd (Spanje, Denemarken, Tsjechië, Wit-Rusland, Albanië, Montenegro, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Litouwen, Noorwegen, Israël, Georgië, Griekenland, San Marino, Hongarije, Finland, Roemenië, Servië, Zwitserland, IJsland én Nederland). Verwacht wordt, dat de line-up nog wordt uitgebreid.

Behalve de rangen en standen bij de bookmakers, worden ook de internationale streaming cijfers bijgehouden van de Songfestival acts. En die lijst is verrassend anders!  Bekijk de liedjes en de cijfers in de video!

 

 

 

Dana wint 15e Songfestival op 21 maart`70 in Amsterdam

 

Op 21 maart 1970 vindt het Eurovisie Songfestival plaats vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert de internationale finale, nadat een jaar eerder Lenny Kuhr won met ‘De Troubadour’. In 1970 is het puntensysteem verandert. Dit is noodzakelijk, om het debacle van vier winnaars een jaar eerder, te vermijden.

Veel landen gingen er na 1969 vanuit dat dit 15e Songfestival wel eens de laatste zal zou zijn. Noorwegen, Zeden, Finland, Portugal en Oostenrijk weigeren mee te doen. Toch popelen alle  vier winnende landen om het Songfestival te mogen uitzenden,Nederland wint na loting. Slechts twaalf landen nemen in 1970 deel aan het liedjesfestijn. Voor Nederland treedt Hearts Of Soul aan met ‘Waterman’, dat uiteindelijk op de 7e plaats eindigt.

Ondanks weinig deelnemers, zitten er wel een aantal belangrijke namen onder de deelnemers. Luxemburg zet David Alexander Winter in, Spanje lanceert Julio Iglesias en Duitsland zet Katja Ebstein in. De strijd gaat echter tussen Engeland (Mary Hopkin) en Ierland. Het laatstgenoemde land wint met  de ballade ‘All Kinds Of Everything’. Nadat Dana hoort dat ze heeft gewonnen en naar het podium wordt geroepen, vialt ze prompt flauw. 1970 wordt uiteindelijk een commercieel succes voor het Songfestival en in 1971 zal het aantal deelnemers groeien naar 18 landen.    #playlist:  Flashback

 

 

 

Rusland`s hitzanger Sergey Lazarev laaiend over Duncan Laurence

 

De grootste concurrent op het Eurovisie Songfestival voor Duncan Laurence is de Russische inzending van Sergey Lazarev. Hij komt dit jaar met “Scream”, een ‘krachtige ballad’, zoals hij het zelf noemt. Met het nummer neemt de Russische zanger een solide 2e plaats in bij de bookmakers. Hij verloor de toppositie aan Duncan Laurence. Over de Nederlandse inzending heeft Lazerev niets dan lof. ‘Geweldig lied, geweldige artiest. Ik wens hem veel succes. Het is een prachtig lied. Het is nu al een hit’.

 

 

 

A.s. zondag Lenny Kuhr documentaire “50 jaar troubadour”

 

Aanstaande zondag zendt NPO 1 de docu ‘Lenny Kuhr, 50 jaar Troubadour’ uit. Het is namelijk precies 50 jaar geleden dat Lenny als 19-jarige zangeres, het Eurovisie Songfestival won. Het was een heel bijzonder Songfestival jaar met 4 winnaars. Ook Salomé, Lulu en Frida Boccara stonden op het Songfestival podium met een bokaal in hun hand. De docu toont een persoonlijk portret van Lenny Kuhr.

Haar zussen, vrienden, collega’s en Lenny zelf vertellen over haar carrière. Van de tijd van het Songfestival, haar successen in Frankrijk en Nederland, maar ook de dieptepunten uit haar carrière, die haar uiteindelijk hebben geholpen met de weg die ze nu bewandelt. Na een rollercoaster van emoties durft Lenny nu te zeggen dat de tijd waarin ze nu leeft de mooiste tijd uit haar leven is. Verlost van bemoeienissen van de platenindustrie gaat ze haar eigen weg en gaat ze op zoek naar het mooiste lied, want muziek blijft het belangrijkste in haar leven.

 

 

 

Duncan Laurence in Tel Aviv voor opname ‘Postcard’

 

Duncan Laurence is vandaag aangekomen in Israël om in Tel Aviv de video ‘postcard’ te maken. De clip wordt gemaakt als het korte promotiefilmpje dat vooraf gaat aan het optreden van elke artiest. “Een prachtige stad”, laat de 24-jarige zanger weten. Op een markt in de stad loopt Duncan op een miniatuurversie van een wonderlamp af. ,,Ik geloof nog in wonderen’’, concludeert hij terwijl hij als een soort Aladdin over het beeldje wrijft. Dat wonder zou zo maar eens kunnen gebeuren: Nederland staat inmiddels twee weken royaal op #1 bij de bookmakers met ‘Arcade’ en laat Rusland (2) en Zweden (3) ruim achter zich.  De video van Duncan is inmiddels meer dan 3 miljoen maal bekeken.

 

 

 

Eurovisie Songfestival 2019 : dit zijn de 41 deelnemers

 

Alle inzendingen voor het Eurovisie Songfestival 2019 zijn bekend gemaakt. Wat zijn de kanshebbers voor de finale en wie niet? Ik ga ze stuk voor stuk met je doornemen, op basis van hoe de nummers nu zijn gepresenteerd als inzending. Het zou mogelijk kunnen zijn dat er hier en daar nog wat wordt geschaafd aan de bijdrages. Die mogelijkheid duurt niet zo lang meer, omdat na de delegatiebijeenkomst in Tel Aviv alle inzendingen officieel moeten worden ingeleverd.

De startvolgorde voor de halve finales is op dit moment nog niet bekend. Wel is er geloot wie in welke halve finale zit en in welk deel van de halve finale. Zo staat Duncan Laurence voor Nederland in de 2e halve finale in het tweede deel. Uit beide halve finales (14 en 16 mei) gaan de beste tien kandidaten naar de finale (18 mei), aangevuld met de Big 5: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Israël is automatisch geplaatst voor de finale omdat Netta vorig jaar won met ‘Toy’.

41 landen doen er dit jaar mee in Israël. Dat hadden er 42 moeten zijn, maar: Oekraïne haakte onverwacht af. Door onenigheid met de spelregels van de nationale omroep, wilde Maruv uiteindelijk niet haar land vertegenwoordigen: ‘Het afzeggen van de concerten in Rusland was op zich niet het grootste probleem, maar er waren andere voorwaarden waardoor ik me een slaaf zou voelen. Ik hou van mijn land, maar ik kan niet deelnemen volgens zulke inhumane voorwaarden zowel moreel als fysiek. Ik ben muzikant, geen pion in een politieke arena.” Ook de nummer twee en drie weigerden te gaan, daarom doet Oekraïne dit jaar niet mee.

 

Welke landen doen dit jaar mee? 

 

Armenië

Begin december was Armenië het eerste land dat eruit was: het land stuurt zangeres Srbuk naar Tel Aviv met de popsong ‘Walking Out’. Srbuk brak door dankzij de Armeense variant van X-Factor, waar ze als 2e eindigde. De zangeres noemt het zelf “een eer” om mee te doen aan het Songfestival. De kans is groot, dat Armenië doorstaat naar de finale. De bookmakers zetten Armenië op #12. ⭐ ⭐ ⭐

Ierland

De Ierse inzending heeft een Nederlands tintje. Hoe dat kan? Sarah McTernan gaat met een nummer naar Israël, dat geschreven is door de Nederlanders Janieck, Marcia Sondeijker en Roulsen. Sarah gaat naar Israël met het vrolijke en poppy ‘22’. De Ierse deed in 2015 mee aan The Voice of Ireland. Gaat Ierland hiermee naar de finale? Hopelijk wel, maar de bookmakers zijn somber: # 27 is hun inschatting. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Litouwen

Het Baltische land Litouwen zendt een zanger in dit jaar. Zijn naam is Jurijus en ‘Run With The Lions’ is de titel van de bijdrage. ‘Run With The Lions” is combinatie van electronic en pop. Tijdens de nationale finale was de zanger niet helemaal stemvast. In de presentatie zitten enkele mooie visuals. Is dat genoeg voor een finaleplek? Volgens de bookmakers eindigt Litouwen op #34. ⭐ ⭐ ⭐

Australië

Het land down under zendt Kate Miler-Heidke naar het Eurovisie Songfestival met ‘Zero Gravity’. De zangeres maakt pop, folk en opera. Ze is opgeleid als een klassieke zangeres, speelde in verschillende opera’s van New York tot Sydney. Daarnaast speelde Kate in verschillende bandjes voordat ze solo ging in 2002. ‘Zero Gravity’ wordt gepresenteerd als een circusact. De zangeres draagt een metershoge jurk en achter haar zweeft een achtergrondzangeres. Het nummer is behoorlijk hysterisch van sound. Hoe loopt dit af? De bookmakers zijn redelijk mild met een ingeschatte positie op #19. ⭐ ⭐

 

Hongarije

Twee jaar terug eindigde Joci Pápai op een mooie 8e plaats op het Eurovisie Songfestival met ‘Origo’. Geen wonder, dat Hongarije de sympathieke zanger opnieuw afvaardigt. Ditmaal helaas met een minder sterke bijdrage. Weliswaar heeft ‘Az én Apám’ wat etnische invloeden, maar het nummer blijft niet hangen, ondanks het fluitje. Volgens de bookmakers kabbelt dit nummer op plaats #31. Daarmee is een finaleplaats een moeilijke horde om te nemen. ⭐ ⭐

 

Zweden

Wederom stuurt Zweden een zanger naar het Eurovisie Songfestival. Vorig jaar mocht Benjamin Ingrosso het proberen ; dit jaar kiezen de Zweden voor John Lundvik. De 36-jarige zanger won met overmacht de Melodifestivalen met het catchy en gospel-achtige ‘Too Late For Love’. Vorig jaar probeerde hij het ook, maar werd toen nog 3e. Leuk weetje: Lundvik schreef ook de bijdrage van de Engelse inzending van dit jaar. Met ‘Too Late For Love’ Zweden op #3 bij de bookmakers. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Israël

Tja, Israël. Het gastland stuurt Kobi Marimi naar Tel Aviv met ‘Home’. Helaas een draak van een bijdrage, al ziet de 27-jarige Kobi dat zelf natuurlijk heel anders: “When I first heard the song I was very moved by it, and I immediately connected to it. Thank you to the committee for choosing a song that fits me perfectly.” Israël staat in elk geval direct geplaatst in de finale, maar zal daar geen potten kunnen breken. De bookmakers gokken op plaats #17. ⭐ ⭐

 

IJsland

Maar het kan slechter natuurlijk en daarvoor gaan we naar IJsland. De ‘anti-kapitalistische techno BDSM-band’, zoals Hatari zichzelf omschrijft, gaat naar Israël met ‘Hatrið mun sigra’. Dat is: als ze Israël inkomen. Het zou kunnen zijn dat de band geen visum krijgt, omdat drie leden vorig jaar een boycot tegen het Songfestival in Israël hebben ondertekend. Israël heeft een taskforce ingezet die de acts in de gaten gaan houden die aan het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gaan deelnemen. Zo mogen deelnemende artiesten geen boycot van Israël ondersteunen of ondertekenen. De boodschap van het nummer is verderfelijk: haat overwint alles. In een wereld, zoals die nu is, kunnen we wel een vredelievender boodschap gebruiken. Als Hatari wel toch mag afreizen, zien de bookmakers hier heel wat in met plaats #7. Wat mij betreft: de slechtste inzending van 2019    ⭐

 

Griekenland

Waar is de tijd gebleven dat Griekenland met authentieke songs naar het Songfestival afreist? Dit jaar stuurt het land Katerine Duska in met de power ballad ‘Better Love’. De zangeres heeft een opvallende stem en een catchy tune, maar tegelijkertijd een gladde productie. Duska werd geboren in het Canadese Montreal, maar woont tegenwoordig in Athene. ‘Better Love’ i finale waardig. De bookmakers denken dat ook met de te verwachten plek #10. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Tjechië

De tjechen deden het dit jaar helemaal anders: daar werd de kandidaat voor Tel Aviv gekozen via een online competitie. Ook kijkers uit Europa mochten meestemmen via een Eurovisie app. ‘Friend Of A Friend’ is een aanstekelijke popsong, die zo zou kunnen prijken op verschillende radio playlists. De bookmakers denken aan plek #23. Dat wordt een beetje lastig, dus de finale halen! Hopelijk wel! ⭐ ⭐ ⭐

 

Frankrijk

Als één van de Big 5 landen is Frankrijk gegarandeerd van een finaleplaats. Bilal Hussani gaat met ‘Roi’, een lied met een boodschap, naar het Eurovisie Songfestival. . Hij is van Marokkaanse afkomst en nam ooit deel aan de Franse editie van The Voice Kids. De 19-jarige zanger wordt gezien als een icoon voor Franse LHBT. Bilal deed eerder mee aan de Franse editie van The Voice met een nummer van Conchita. De bookmakers plaatsen Frankrijk op plaats #13. ⭐ ⭐ ⭐

 

Montenegro

D-moll heeft de twijfelachtige eer met een bijdrage, die gezien wordt als de zwakste voor het Eurovisie Songfestival. Montenegro staat bij de bookmakers op een troosteloze 41e plaats. En dan te bedenken dat het land het professioneel heeft aangepakt, omdat ook de muziekindustrie een stem had in de keuze. Dat heeft niet echt geholpen. D-Moll gaat het proberen met het ouderwetse ‘Heaven’. ⭐ ⭐

 

Noorwegen

Rapper Fred Buljo, Alexandra Rotan en Tom Hugo gaan onder de naam KEiiNO naar het Eurovisie Songfestival. Het nummer ‘Spirit in the Sky’ is een intrigerende mix van Sami-muziek en EDM. De groep schreef de bijdrage samen met Henrik Tala en Alex Olsson. ‘Spirit In The Sky’ gaat over gelijke rechten voor iedereen. De bookmakers verwachten een finaleplaats voor Noorwegen met plek #11. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Engeland

Ik vraag me elk jaar weer af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat Engeland, toch de bakermat van de popmuziek, er elk jaar in slaagt een zwakke inzending te steuren naar het Eurovisie Songfestival. Dat was in de sixties, seventies en eighties wel anders. Dit jaar mag Michael Rice het proberen met ‘Bigger Than Us’. Het is een eenvoudig en voorspelbaar liedje, dat waarschijnlijk niet hoog zal eindigen in de finale. De bookmakers denken dat Engeland eindigt op plaats #22. ⭐ ⭐ ⭐

 

Albanië

Zangeres Jonida Maliqi zal een gat in de lucht zijn gesprongen, nadat ze de talentenjacht won in Albanië, die de ticket voor het Eurovisie Songfestival garandeert. Ze deed namelijk voor de 8e(!) maal mee. De zangeres en presentatrice vertegenwoordigt haar land met het nummer ‘Ktheju Tokës’. Het is een zwak nummer en op waarde geschat door de bookmakers met plaats #38. ⭐ ⭐

 

San Marino

Het glazuur springt je bijna van de tanden bij het beluisteren van de bijdrage van San Marino. Het ministaatje kon in eigen land geen geschikte kandidaat vinden en riep daarom de hulp in van Serhat uit Turkije. ‘Say Nan Na Na’ heet zijn bijdrage, waarmee hij hoger hoopt te eindigen dan in Stockholm. Toen struikelde Serhat in de halve finale. Ook in 2019 ziet het er voor hem niet goed uit. De bookmakers rekenen op een 39e plaats. ⭐ ⭐

 

Rusland

Lange tijd werd Rusland gezien als de gedoodverfde winnaar van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Op het moment dat Sergey Lazarev zijn bijdrage ‘Scream’ bekendmaakte, verloor hij zijn favorietenrol van de bookmakers. Een nietig landje aan de Noordzee gooit roet in het eten voor de zanger, die eerder het Eurovisie Songfestival bijna won met ‘You Are The Only One’. Dat was een ijzersterk nummer. ‘Scream’ is geschreven door Dimitris Kontopoulos, Phillip Kirkorov en Sharon Vaugh, is bombastisch en enigszins gedateerd. De visuals zullen vast weer op orde zijn. Rusland staat #2 bij de bookmakers. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Noord-Macedonië

Voor het eerst zal de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië meedoen aan het Eurovisie Songfestival onder de nieuwe naam Noord Macedonië. Benieuwd hoe de Grieken deze naamswijziging gaan beoordelen bij de puntentelling. Zangeres Tamara Todevska gaat naar Israël met ‘Proud’. Elf jaar terug deed zij ook mee en haalde finale niet. Wat is Tamara`s lot in 2019? De bookmakers rekenen op plaats #21. ⭐ ⭐

 

Duitsland

Vorig jaar scoorde Duitsland (Big 5) voor het eerst weer eens heel hoog in het Eurovisie Songfestival met Michael Schulte. Met zijn persoonlijke song ‘You Let Me Walk Alone’ bereikte hij de 4e plaats. Dat gaan onze Oosterburen dit jaar niet lukken met de S!sters. Carlotta Truman en Laurita Spinelli gaan naar Tel Aviv met ‘Sister’. De naam van artiest en titel zijn commercieel goed gevonden; het lied is lang zo catchy niet. De bookmakers rekenen voor Duitsland op plek #25. ⭐ ⭐ ⭐

 

Cyprus

Vorig jaar knalde Cyprus met de Griekse zangeres Eleni Foureira. Nar de tweede plaats in de finale in Portugal. Zo hoog scoorde Cyprus nog nooit. Geen wonder, dat het land de schrijver van “Fuego’ wist over te halen ook de bijdrage voor 2019 te componeren. Opnieuw gaat een Griekse zangeres voor Cyprus naar het Songfestival. Tamta doet mee met ‘Replay’. Twaalf punten uit Griekenland zijn gegarandeerd en waarschijnlijk ook vanuit Georgie, omdat Tamta omdat daar jurylid was van The X-Factor. De bookmakers rekenen voor Cypris op plek #6.
⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Georgië

Zullen we dan maar gelijk naar Georgië gaan? Het land stuurt Oto Nemsadze naar Tel Aviv met ‘Sul Tsin Lare’. Het land haalde tweemaal een top 10 notering in de finale. De afgelopen twee jaar behaalde Georgië de finale niet. Waarschijnlijk ook dit jaar niet. De bookmakers zetten Oto Nemsadze op plaats #37. ⭐ ⭐

 

België

De 18-jarige Eliot Yassamillet gaat voor België naar Tel Aviv. De Walen hadden twee jaar terug veel succes met ‘City Light’ van zangeres Blanche, dat geschreven werd door Pierre Dumoulin. Daarom schakelden de Franstalige Belgen opnieuw Dumoulin in. Hij schreef ‘Wake Up’ voor Eliot, die eerder meedeed aan het zevende seizoen van The Voice Belgique. Het nummer start spannend, maar het refrein van ‘Wake Up’ verzwakt het nummer. Maar toch, één van de beste inzendingen van 2019. De bookmakers zijn een stuk zuiniger: #18 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Servië

Servië stuurt een authentiek nummer naar Tel Aviv. Nevena Božović gaat voor Servië naar Israël met ‘Kruna’. Zij is de eerste artiest die naar het Eurovisie Songfestival gaat, die zowel deelnam aan het Junior Songfestival (2007) als de volwassen versie. Nevena komt uit Kosovo en is 24 jaar. Het lijkt er op, dat Servië de finale niet gaat halen. De bookmakers rekenen op plaats #36. ⭐ ⭐ ⭐

 

Finland

Finland stuurt een DJ naar Tel Aviv. Darude ken je van de Top 40 hit ‘Sandstorm’, dat ook internationaal goed wist te scoren. Dat was wel meer dan tien jaar geleden. De geschiedenis van het festival leert, dat je met een grote artiest uit het verleden niet gegarandeerd bent van een hoge notering. ‘Look Away’ wordt gezongen door de Finse zanger Sebastian Rejman. De bookmakers gokken op plaats #26. . ⭐ ⭐ ⭐

 

Spanje

Zanger Miki levert voor Spanje (Big 5) een catchy en zomers nummer af. Dat de 23-jarige zanger is afgevaardigd kwam als een verrassing, want hij won de Spaanse editie van Starmaker niet. Een andere zanger, Famous, was de gelukkige. Miki mocht echter naar Tel Aviv nadat er een extra aflevering werd gemaakt van Starmaker om de kandidaat te vinden voor het Songfestival. Vorig jaar werd veel verwacht van Amaia en Alfred , die de belofte niet waar kon maken. Kan Miki dat wel met het zomerse ‘La Venda’? De bookmakers rekenen op plek #20. ⭐ ⭐ ⭐

 

 

Polen

Tulia gaat voor Polen met ‘Pali Sie’, wat zoveel betekent als ‘Fire Of Love’. De video van de zangeressen in kleurige folklore kon echter niet door de beugel bij de EBU. Het zwaar katholieke Polen liet Tulia subtiel in de video langs een groot kruis lopen, maar godsdienstige uitingen zijn niet geoorloofd. Knarsetandend paste Polen deze week de clip aan. ‘Pali Si’ is net als de kleding traditioneel. De bookmakers zijn niet zo enthousiast, met plaatsing op #30 maar je weet het maar nooit. ⭐ ⭐

 

Slovenië

De inzending van Slovenië is een verademing. Geen torenhoge jurken of SM en bondage, maar een lekker popliedje zonder veel poespas. Zala Kralj gaat ongeschminkt het podium op met Gašper šantl voor Slovenië. Wat precies de rol van Gašper is op het podium, is een verrassing. In de video is hij alleen in de weer met een drone terwijl Zala als enige zingt. E;en van de betere inzendingen van 2019. De bookmakers zijn met een 14e plek ook positief. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

 

Letland

De voortekenen zien er voor Letland niet goed uit. Het land staat bij de bookmakers op een bedroevende 40e positie met de groep Carousel . Zij wonnen de nationale finale Supernova in Letland van 7 andere deelnemers met ‘That Night’. Het nummer is een tikkie jazzy en jammer genoeg te eentonig om hoog te kunnen eindigen. ⭐ ⭐

 

Azerbeidzjan

Bij de eerste videobeelden van Chingiz schrik je een beetje, want die start net als van Duncan laurence onder water. De gelijkenis houdt daarna gelukkig vrij snel op. De 27-jarige zanger gaat zijn land vertegenwoordigden met het nummer ‘Truth’. Nog meer overeenkomsten: Chingiz werd intern geselecteerd en komt net als Nederland uit in het tweede gedeelte van de tweede halve finale. De zanger won eerder Pop Idol in eigen land. ‘Truth’ is een sterke bijdrage: kan ook niet anders, want de omroep van Azerbeidzjan schakelde Borislav Milanov in. Hij schreef eerder mee aan de succesvolle Bulgaarse inzendingen van de laatste drie jaar. De bookmakers plaatsen Chingiz op plaats #15. ⭐ ⭐ ⭐

 

Portugal

Portugal strijdt dit jaar om de prijs voor het inzenden van de meest ontoegankelijke bijdrage van 2019. Conan Osiris was vooraf al de topfavoriet voor de zege van het Festival da Canção 2019 met zijn eigen compositie ‘Telemóveis’. Het lijkt wel een griezelige reïncarnatie van decadente Byzantijnse muziek uit het Oost-Romeinse Rijk. De uitmonstering van de zanger zal artistiek verantwoord bedoeld zijn, maar is alles behalve cool. Het is belachelijk. De bookmakers rekenen voor Portugal op plek #9. ⭐

 

Roemenië

Roemenië kiest voor country. Dat had Nederland ook kunnen doen, als ze Jim van der Zee hadden ingezonden, maar het loopt anders. Roemenië gaat wel voor country en zendt Ester Peony naar Tel Aviv met ‘On A Sunday’. Best een redelijk goed nummer. Finale waardig? Volgens de bookmakers niet. Zij plaatsen de zanger op #29. ⭐ ⭐ ⭐

 

Italië

De Italianen flikken het weer! Dit jaar is zanger Mahmood een kanshebber voor de winst van het Eurovisie Songfestival. De zanger werd de winnaar van het 69e San Remo Festival met ‘Soldi’. En dan te bedenken, dat hij eerst nog via het Sanremo Giovani moest kwalificeren voor de twee laatste plekken voor het hoofdprogramma van San Remo. ‘Soldi’ is grotendeels gezongen in het Italiaans, maar ook voor een klein deel in het Arabisch. Dat is tegen het zere been van de populistische regering van Italië. Cool nummer! De bookmakers zetten Italië op #5. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Oostenrijk

Oostenrijk gaat voor een zangeres. Ze heet Pænda en schrijft al vanaf haar 14e songs. Gabriela Horn, zoals ze in het echt heet, volgde een jazz-opleiding, maar dat is niet terug te horen in haar bijdrage ‘Limits’. Paenda heeft een mooie stem, maar haar nummer blijft jammer genoeg niet zo makkelijk hangen in je hoofd. Dat is geen goed voorteken. Wat zeggen de bookmakers? Plek #28. Ai. ⭐ ⭐

 

Wit-Rusland

Amper 16 jaar, maar Zena mag haar land nu al vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat doet ze met het popnummer ‘Like It’. Er zitten enkele leuke elementen in het nummer, maar of dit de finale halen gaat? Waarschijnlijk niet. De bookmakers zetten in op nummer #32. ⭐ ⭐

 

Denemarken

Vorig jaar verraste Denemarken op het Songfestival met de Deense Viking Rasmussen. Met ‘Higher Ground’ behaalde Rasmussen de 9e plaats in de finale. Kan Leonora het succes evenaren? “Love Is Forever’ heet haar bijdrage. Onwillekeurig hoor je in het nummer ‘Lemon Tree’ van Fool`s Garden terug. Daarbij is dit liedje dan wel een stuk zwakker. De bookmakers rekenen er op, dat Leonora naar de finale gaat. Ze staat #16e in de odds. ⭐ ⭐ ⭐

 

Kroatië

Kroatië steekt Australië, IJsland en Portugal naar de kroon als het gaat om de hyterische outfit. Roko zet vleugels in. Dat past natuurlijk helemaal bij engelen, waarover hij zingt in “The Dream”. Dodelijk saai. De bookmakers geloven ook niet in de finale voor Kroatië, met plaats #35. Gemiste kans, Kroatië! ⭐

 

Moldavië

Moldavië deed de laatste twee jaar goede zaken met Sunstrike Project (3e in de finale) en DoReDos, die als 10e eindigde met ‘My Lucky Day’. Of het songfestival ook zo gelukkig zal verlopen voor Anna Odobescu is nog maar de vraag. Haar powerballad heet ‘Stay’ en is nogal standaard Songfestival. Bij de bookmakers komt Moldavië uit op plek # 34. ⭐ ⭐ ⭐

 

Zwitserland

Dit jaar gaat Zwitserland hoge ogen gooien op het Songfestival. Dat is met dank aan Luca Hänni. Hij ziet er niet alleen lekker uit, zijn bijdrage ‘She got me’ is dat ook. 2014 was de laatste maal dat Zwitserland de finale haalde (met Sebalter), maar dat Luca de finale gaat halen staat vast. ‘She Got Me’ is radiovriendelijk en helemaal van nu. Ook de bookmakers geloven in Zwitserland. Kijk maar: #4 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Estland

Voor Estland was het gesneden koek dat Victor Crone zou worden afgevaardigd naar Tel Aviv. Zijn nummer ‘Storm’ was al een grote hit in Estland toen het werd gekozen. De concurrentie had het nakijken en dan te bedenken dat Crone behoorlijk vals zong tijdens Eesti Laul. Maar een slechte generale geeft misschien het perfecte optreden in de halve finale. De bookmakers rekenen voor ‘Storm’ op #24. Het gaat er om spannen, of Estland de finale haalt. ⭐ ⭐

 

Malta

Malta komt dit jaar goed voor de dag met Michela Pace. Zij won de eerste editie dit jaar van X Factor in Malta. Ze mag haar land vertegenwoordigen met ‘Chameleon’. Het nummer klinkt catchy en is van alle kanten gepikt. Dat is in het Songfestival niet ongewoon. Michela deed twee jaar geleden ook al een poging om mee te mogen doen met het Songfestival. De bookmakers plaatsen Malta behoorlijk hoog op #8. ⭐ ⭐ ⭐

 

Nederland

Het duurde erg lang, voor de selectiecommissie de knoop doorhakte. Maar het was het wachten waard! Nederland zendt Duncan Laurence naar Tel Aviv met ‘Arcade’. Nederland kende hem van zijn deelname aan The Voice (2014), waar hij in het team van Ilse DeLange zat. Zij tipte de selectiecommissie en die brak onmiddellijk met de traditie van de laatste jaren. Duncan: “De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met grote naamsbekendheid”, zei de zanger zelf over zijn deelname. “Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland. Mijn deelname bewijst dat je zomaar de kans kunt krijgen om op zo’n groot platform te laten zien wat je waard bent. Ik ben heel trots dat ik Nederland ga vertegenwoordigen en ik ga alles geven.” Intussen is Nederland de favoriet van de bookmakers en staat daarmee op #1. Zal het in 2019 dan écht gaan gebeuren? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Wat zijn volgens jou de beste 5 inzendingen voor 2019?

 

 

 

Gaat Israël de IJslandse inzending Hatari verbannen van Songfestival?

 

Gaat Israël de IJslandse groep Hatari verbannen van het Songfestival, dat gehouden wordt in Tel Aviv?  De band zou afreizen naar Tel Avic met de ‘bijdrage’ ‘Hatrið mun sigra’. Dit nummer gaat over haat, die uiteindelijk zal overwinnen. Een onverkwikkelijke boodschap in een instabiele wereld, waar gisteren nog 49 mensen in Christchurch werden vermoord, vanwege de haat van een 28-jarige man tegenover anders-gelovigen.

IJsland blijkt om een andere reden in de gevarenzone te zitten:  Israël heeft een taskforce ingezet die alle acts in de gaten gaan houden die aan het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gaan deelnemen. Zo mogen deelnemende artiesten geen boycot van Israël ondersteunen of ondertekenen.

Naar nu blijkt, hebben drie leden van Hatari een boycot van Israël hebben ondertekend nadat vorig jaar Netta won met ‘Toy’. De ‘anti-kapitalistische techno BDSM-band’, zoals Hatari zichzelf omschrijft, ontkent niet dat ze kritiek op Israël hebben geleverd. “Dat IJslanders voor ons hebben gestemd, betekent dat ze het belangrijk vinden dat we de discussie levend houden”, aldus Matthías Tryggvi Haraldsson van Hatari. “Maar ik denk niet dat we met een Palestijnse vlag zullen zwaaien op het podium.”

In een interview met The Independent zei de band, dat Israël niet kan volhouden dat het Songfestival een politiek neutraal evenement is. Een ieder mag uiteraard kritiek uiten op de situatie in Israël. Wie echter de boycot heeft ondersteund, krijgt geen visum. IJsland treedt aan in de eerste halve finale op 14 mei.

 

 

 

Geen Songfestival voor Jim van der Zee`s “I Do believe It`s Time”

 

Jim van der Zee won vorig jaar glansrijk The Voice Of Holland en hoewel hij niet terug te vinden was in de charts, heeft hij sindsdien niet stilgezeten. Na het cover-album, deed hij een theatertour en is druk bezig met een nieuw album. Ditmaal met eigen muziek, gelukkig. ‘I Do Believe It’s Time’ is het eerste voorproefje.

Jim: “Ah, that song. I submitted two songs, I believe (…) Some time ago, I had the plans last year (…) I don’t think it will be selected, though, I heard that they are looking for something more danceable (…) Maybe for next year, I’m thinking of really writing a song for that in the next year.”

Interessant weetje: Jim stuurde ‘I do believe it’s time’ naar de selectiecommissie van AVROTROS, in de hoop dat hij met dit nummer zou mogen afreizen naar het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv.  Hoewel een goed nummer, had de selectiecommissie het bij het rechte eind, door te kiezen voor een ander lied en een andere zanger.

 

 

 

Conchita Wurst – Hit Me

 

Is dit de nieuwe Conchita Wurst? Echt waar! Wurst neemt voorlopig afscheid van zijn glam-pop sound en stort zich nu op de elektronische toer. Het resultaat is de single “Hit Me’. Vorige week dropte Wurst al de comeback track ‘Trash All The Glam’. Wurst benadrukt in zijn nieuwe muziek nu zijn mannelijke kant. Vorige maand verscheen Tom Neuwirth (30) nog met een kaal hoofd op een feestje. Wurst; “Wat ik doe is gespeeld, is glamour, niet het echte leven. Transgender zijn en in het verkeerde lichaam worden geboren, daar is niets glamoureus of makkelijks aan.’’

 

 

 
NL Top 200

Latest Tweets300x250 Algemeen

Spotify New Music
Translate »
Share This