Sandra Reemer: 17 oktober 1950 was haar geboortedag

17 oktober 1950 was de geboortedag van Barbara Alexandra Reemer. Wij kenden haar beter als Sandra, bekend van het duo Sandra & Andres. Daarna had ze ook solo succes als zangeres en presentatrice. Sandra werd geboren in Bandoeng (Indonesië) en maakte al op 11-jarige leeftijd haar eerste plaatje: ‘Al di la’. In het begin van haar carrière liet ze zich begeleiden door haar broer op gitaar. Samen struinden ze talentenjachten en festivals af. Sandra en zanger en componist Andres werden bij elkaar gebracht door Hans van Hemert. Tien jaar lang wist het duo de Top 40 te bestormen met hits als “Storybook Children”, “Those Words” en “Let Us Pray Together”.

Als duo behaalden zij een vierde plaats tijdens het Eurovisiesongfestival van 1972 met “Als het om de liefde gaat.” Winnaar dat jaar was de inzending van Luxemburg: Vicky Leandros met “Après toi”. Met diezelfde Vicky en o.a. Hildegard Knef en Demis Roussos maakten ze in 1972 de gelegenheidssingle “Auntie” voor de jarige BBC.

Als solozangeres deed zij in 1976 (The Party`s Over) en 1979 (“Colorado”) opnieuw mee aan het Eurovisie Songfestival. Bij ‘Colorado’ werd Sandra geholpen door haar man en producer Ferdi Bolland. In de jaren 80 was ze jarenlang de assistente van wijlen Jos Brink in de spelletjesshow Wedden Dat? Daarin noemde Brink Reemer haar ‘kroepoekje’. Van 2000 tot 2005 werkte de sympathieke Reemer met Marga Bult en Sjoukje Smit samen als The Dutch Divas. Tot 2015 hield ze zich bezig met de Sandra Reemer Foundation, waarmee ze kinderen in ontwikkelingslanden steunde om scholing te krijgen. Haar meest bijzondere nummer schreef ze vlak voor haar dood: De Tijd. Sandra stierf in juni 2017 aan de gevolgen van borstkanker. Zij werd 66 jaar.

 

Måneskin – Mammamia

Met het nummer ‘Zitti e Buoni’ won de Italiaanse band Måneskin in mei het Eurovisie Songfestival. Sindsdien ligt de wereld aan hun voeten. Niet alleen ‘Zitti e Buoni’ werd een wereldwijde hit, ook de daaropvolgende singles ‘Beggin’ en ‘’ I Wanna Be Your Slave’ stonden in de top tien van Spotify Global, ‘Beggin’ zelfs op nummer één. Inmiddels is de band goed voor ruim drie miljard streams. Hun nieuwste single heet ‘’ MAMMAMIA’ en werd al uitgeroepen tot Hitzound Smash op Hitzound. Om de release van de track te vieren, werden deze week in veertien Europese steden release-events georganiseerd. Måneskins Europese Loud Kids On Tour 2022 was binnen twee uur uitverkocht: op donderdag 3 maart staat de band in AFAS Live in Amsterdam.

 

Juan Bastos – Holy Goly Girl (Alarmschijf)

Op 22 april 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Holy goly girl’ van Juan Bastós. Het nummer werd geschreven door Dieter Dierks en Chris Andrews. De echte naam van Juan Bastos is Rolf Steitz, afkomstig uit Duitsland. Het was zijn tweede hit. De eerste was ‘Loop di love’, uitgebracht in 1971.  Deze vakantiehit was gebaseerd op het traditionele Griekse lied ‘Darla dirladada’ van Les Dirlada. De video van deze eerste hit van Juan Bastos werd opgenomen in Amsterdam en behaalde de 3e plaats. Zover kwam ‘Holy goly girl’ niet; deze bereikte de 10e plaats. Daarna speelde Juan Bastos in het duo Bogart waarmee hij drie hits had in Duitsland. Hij schreef muziek voor zichzelf en andere artiesten en produceerde enkele platen in de nadagen van de carrières van Pussycat en Taco.

 

30 september 1934: geboortedag van Udo Jürgens

30 september 1934 was de geboortedag van Udo Jürgens. Met ongeveer 100 miljoen verkochte albums was Udo Jürgens een van de succesvolste entertainers in de Duitstalige wereld. Zijn actieve carrière overspant bijna 60 jaar. Udo Jürgens’ muziek houdt het midden tussen pop en chanson. Jürgens werd in 1966 de eerste Oostenrijkse winnaar van het Eurovisiesongfestival. Het was niet zijn allereerste poging om te proberen deel te nemen aan de internationale competitie.

Driemaal is scheepsrecht, moet Udo Jürgens gedacht hebben, toen hij in 1966 opnieuw meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Na een 6e plaats in 1964 (Warum nur, warum) en een 4e plaats in 1965 (Sag ihr, ich laß sie grüßen) doet hij op 5 maart 1966 voor de derde maal mee aan het Eurovisie Songfestival. Ditmaal vormt het Grand Auditorium van de RTL in Luxemburg het decor. Ook al was de titel van zijn bijdrage ‘Merci Cherie’; het nummer werd het eerste Duitstalige liedje dat het Songfestival wist te winnen.

Udo won met overmacht. Zweden, dat tweede werd met Lill Lindfors & Svante Thuresson, behaalde slechts de helft van het aantal punten van de winnaar.  ‘Merci, Chérie’ werd gecomponeerd door Udo Jürgens en Thomas Hörbiger.  Het nummer bracht Jürgens zijn internationale doorbraak. Nederland kreeg maar twee punten voor ‘Fernando En Filippo’ van Milly Scott, dat zodoende bijna onderaan eindigt. Andere hits voor Udo in Nederlasnd waren ‘Zeig mir den Platz an der Sonne’ (1971), ‘Griechischer Wein’ (1975) en ‘Einmal wenn du gehst’ met Judy Cheeks (1978). 

In Nederland hebben zangers ook succes gehad met de composities van Jürgens. De  allerbelangrijkste is toch wel ‘Gib mir deine Angst’, dat zowel werd opgenomen door de vertaler naar het Nederlands: Andre Hazes en natuurlijk Guus Meeuwis. Udo stierf op 21 december 2014. Vergeten is hij niet.

 

Sandra & Andres – Als het om de liefde gaat (Alarmschijf)

Op 26 februari 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Als het om de liefde gaat’ van Sandra & Andres. Het nummer was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar. Hans van Hemert (muziek) en Dries Holten (Andres, lyrics) schreven deze bijdrage. Sandra & Andres zongen voor het Nationale Songfestival deze en twee andere nummers: ‘Oude zigeuner’ (de B-kant van de single) en ‘Lang niet zo fijn’.

Het Eurovisie Songfestival vond plaats in het Schotse Edinburgh. Eigenlijk zou de plaats van de grote zangcompetitie Monaco moeten zijn omdat Severine het jaar daarvoor won met ‘Un banc, un arbre, une rue’. Maar Radio-Télé-Monte Carlo was een kleine omroeporganisatie en beschikte niet over voldoende geldelijke middelen. Nederland trad als laatste deelnemer aan op het podium, na Vicky Leandros voor Luxemburg. De in groen gestoken Sandra & Andres wisten het publiek te bewegen tot luid meeklappen en dat was voor het eerst in de Eurovisiegeschiedenis. Uitgereknd België beloond Nederland met de minste punten. Onze Zuiderburen gaven maar 2 puntjes. Uiteindelijk belanden Sandra & Andres op de 4e plaats, wat overigens een prachtige prestatie was. In de Veronica Top Veertig bereikte ‘Als het om de liefde gaat’ de 3e plaats.

 

Dana viert haar 70e verjaardag

Vandaag viert Dana haar 70e verjaardag. De Ierse zangeres won in 1970 het Eurovisie Songfestival, dat gehouden werd in de RAI, Amsterdam. Willy Dobbe presenteerde finale, nadat een jaar eerder Lenny Kuhr één van de winnaars was in Spanje. Er zaten een paar grote namen onder de deelnemers. Luxemburg zet David Alexander Winter in, Spanje lanceert Julio Iglesias en Duitsland zet Katja Ebstein in. De strijd gaat echter tussen Engeland (Mary Hopkin) en Ierland.

Het laatstgenoemde land wint met de ballade ‘All Kinds Of Everything’. Nadat Dana hoort dat ze heeft gewonnen en naar het podium wordt geroepen, valt ze prompt flauw. Het was de eerste overwinning voor Ierland. Met ‘All kinds of everything’ scoorde Dana een grote hit. Het liedje bereikte de 2e plaats in de Veronica Top Veertig.  Dana oogstte veel succes in 1977 met de hits ‘Fairytale’ en ‘I love how you love me’. Hoewel geen hit, zou Dana wel eens het meeste geld verdienen aan de Kerst single ‘It`s gonna be a cold christmas’, dat jaarlijks nog veelvuldig wordt gedraaid op de radio.

In 1997 stelde Dana zich kandidaat in de verkiezingen voor President van Ierland. Alhoewel ze een onafhankelijke kandidaat was zonder een politieke organisatie achter zich, behaalde ze een verdienstelijke derde plaats en eindigde hiermee voor de kandidaat van de Labour Party. Pogingen om president van Ierland te worden strandden in 2002 en 2004. Ondertussen blijft ze zingen. Zo verscheen in 2019 haar album ‘My time’.

 

Vicky Leandros viert haar 69e verjaardag

Vandaag viert Vicky Leandros haar 69e verjaardag. Gefeliciteerd!   Songfestival liefhebbers kennen haar van twee mooie bijdrages. Beide keren kwam de Griekse zangeres uit voor Luxemburg. In 1967 met “L`Amour Est Bleu”, waarmee ze de vierde plaats bereikte op het festival. Bijzonder was, dat een jaar later dit nummer in de instrumentale uitvoering van Paul Mariat een top 10 hit werd in Amerika en ook in Nederland werd Mariat`s versie een grote hit. In 1972 wordt Vicky nogmaals afgevaardigd; ditmaal wint Leandros het Eurovisie Songfestival. Ze liet in Brighton The New Sekkers (Engeland), Mary Roos (Duitsland) en Sandra & Andres (Nederland) moeiteloos achter zich. Zij werden respectievelijk 2e, 3e en 4e.

Met ‘Apres Toi’ had Vicky nu ook zelf internationaal succes. Zo schopte ‘Apres toi’ het tot een nummer 1 hit in de Veronica Top Veertig. Tot en met 2012 was dit de grootste Eurovisiesongfestival hit ooit in de Nederlandse Top 40, tot Loreen`s “Euphoria” het stokje overnam.  In 1972 scoorde Vicky nog een nummer 1 hit in Nederland met “Ich habe Die Liebe Gesehen”.

Verder zijn de schlagers ‘Theo, wir fahr’n nach Lodz’, ‘St.Tropez’ en Die Bouzouki klang durch die Sommernacht drie van haar bekendste nummers. Samen met o.a. Demis Roussos, Alice Babs en Sandra & Andres nam Vicky in 1972 de gelegenheidssingle ‘Auntie’ op.  Vicky was zeer succesvol in vele landen zoals Frankrijk, Griekenland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Nederland, België, Japan en Canada. Wereldwijd scoorde ze vele hits, in verschillende talen. De zangeres heeft intussen meer dan 80 albums uitgebracht in haar carrière.

 

April Shower scoort hit met ‘Railroad song’ (1971)

Op 3 juli 1971 komt April Shower binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Railroad song’. Het nummer werd geschreven door Gert Balke. ‘Railroad song’ geldt voor mij als de meest begeerde titel, die nog ontbreekt in het aanbod van Spotify. Achter April Shower ging het Nederlandse duo Heddy Affolter aka Heddy Lester en Gert Balke as April Shower schuil. Het duo werd twee jaar eerder ontdekt op een talentenjacht door Herman van Veen.  De single ‘Railroad Song’ werd uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal en werd een bescheiden hit en bereikt de 30e plaats in de Veronica Top Veertig; in de Radio Noordzee Top 50 6 plaatsen hoger.

In 1972 doet April Shower een tournee door Canada, Amerika en Mexico. De single ‘Danny’s Song’ (1973), een bewerking van The Carpenters, werd in Londen opgenomen met het orkest van Norrie Paramor (1913-1979). Vanaf 1974 gaat Affolter solo verder onder de naam Heddy Lester. In 1977 vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival met het prachtige liedje ‘De Mallemolen’. 

 

Marga Bult (o.a. Babe) viert haar 65e verjaardag

Vandaag viert Marga Bult haar 65e verjaardag. Gefeliciteerd! Als kind deed ze mee aan het programma Stuif Es In van de AVRO. Amper veertien was ze, toen haar eerste plaatje uitgebracht werd: ‘Twee witte duiven’.  Daarna volgden nog twee platen, waaronder één Duitstalige. Naast haar werk als zangeres bleef ze studeren en behaalde zo haar verpleegstersdiploma. Als verpleegkundige bleef ze haar werk als zangeres bij diverse orkesten in Nederland en Duitsland combineren.  Zo vormde ze met Marianne Wolsink (voormalige zangeres van Teach-In) in 1979 het duo Tulip.

Als de meidengroep Babe in 1981 in zak en as zit ( leadzangeres Gemma van Eyck) vertrekt, wordt Marga uit 250 zangeressen uitgekozen door Peter Koelewijn als de nieuwe leadzangeres. Peter had het trio in 1979 samengesteld, naar voorbeeld van LUV’. Hij produceerde ook alle platen op één na: ‘Tick-a-thumps my heart’. Deze werd door Hans van Hemert geproduceerd. Babe scoorde 16 hits, maar geen van de nummers haalde de top tien van de Nederlandse Top Veertig. Naast (Never listen to a) ‘Bazouki player’, ‘The kiss’ (beide met Gemma), ‘Together in love again’ en ‘Dolly the Doll’ (beide met Marga) redelijk dicht in de buurt van die felbegeerde top tien.  Ze toerden internationaal veel naar onder andere Indonesië, Maleisië, Libanon, door voormalige Oostbloklanden en andere delen van Europa. De groep ging in juni 1986 uit elkaar.

Bij de pakken neerzitten was er voor Marga niet bij: in 1987 vertegenwoordigde ze als solo zangeres het Eurovisie Songfestival. Dat deed ze onder het pseudoniem Marcha met het nummer ‘Rechtop in de wind’.  Bult deed het buitengewoon goed en werd vijfde in Brussel. Ze kreeg van de internationale pers de “populariteitsprijs”.

Na het Songfestival begon Bult tevens haar presentatiecarrière. Ze werkte samen met o.a. de VARA en werd ze vast panellid bij “Zo Vader, Zo Zoon” van de NCRV. Later presenteerde ze ook voor o.a. TV Oost, de TROS en Veronica.  In 2000 vormde ze samen met Sandra Reemer en Maggie MacNeal het trio de Dutch-Diva’s. De Diva’s scoorden een hitje met ‘From New York to L.A.’, een cover van Patsy Galant.  Het trio ontving in 2003 de “Gouden Driehoek” voor hun positieve jarenlange bijdrage binnen de gay scene . In 2005 besloot Marga Bult het Nederlandse theater in te gaan met het musicalstuk “Diva’s in nood” samen met haar Diva-collega Sjoukje Smit. Justine Pelmelay verving Sandra Reemer binnen de Dutch-Diva’s maar haar bijdrage was kort maar krachtig. De Dutch-Diva’s besloten daarop door te gaan als duo.

Marga was als actrice in een aantal gastrollen te zien in de populaire TV Oost-soapserie Van Jonge Leu En Oale Groond. In juli 2007 gaan de Dutch Diva’s voor stichting De Zonnebloem opnieuw de theaters in met een musical.  In 2010 viert Marga Bult haar 40-jarige muzikantencarrière.  Ook gaat ze samen met Jan Rietman en Jan Tuijp (ex-BZN) aan de slag als de gelegenheidsband Rock & R’All Stars. Gitarist Dany Lademacher (Herman Brood), drummer Ton op ’t Hof, saxofonist Jan Kooper en gitarist Albert Deinum maken ook deel uit van de band. Bult kreeg in 2015 een koninklijke onderscheiding voor haar actitiviteiten voor verschillende goede doelen en haar lange carrière als artiest. Bult combineerde haar kunde als verpleegkundige en muzikant geregeld met de inzet voor goede doelen. Ze was jaren Ambassadrice voor de stichting “Kans voor een kind”, Stichting Gichon (Tsjernobylkinderen) en voor de Zonnebloem regio Twente.

 

Måneskin – I Wanna Be Your Slave

‘I wanna be your slave’ is de nieuwe single van Måneskin. Zo meteen gaat de single live in première bij Humberto Tan in zijn praatshow Humberto op RTL 4. De TV zender heeft “gepaste maatregelen” genomen omdat de Italiaanse Songfestival-winnaar hordes gillende fans op de been weet te brengen. Dat gebeurde gisteren ook al bij radiozender NPO 3FM, waar Damiano David en zijn band optraden. Måneskin scoort momenteel een grote hit ‘Zitti E Buoni’, waarmee ze het Eurovisie Songfestival in Rotterdam wonnen. Vandaag werd ook bekend dat Måneskin zal optreden tijdens de uitgestelde editie van Paaspop in Schijndel.

 Latest Tweets

NL Top 200300x250 AlgemeenTranslate »
Share This