One Hit Wonder: Dana International – Diva (1998)

Als Yaron Cohen op acht jarige leeftijd naar het Eurovisie Songfestival kijkt en daar Ofra Haza voor Israel ziet eindigen op de 2e plaats (1983) is het duidelijk: ik wil later naar het Eurovisie Songfestival! Yaron wordt later Sharon.  In 1992 ontmoette ze de toen 27-jarige deejay Offer Nissim, die in een gaydiscotheek van Tel Aviv werkte. Sharon trad daar met een travestieact op onder de naam Sa’ida. De deejay was ervan overtuigd dat Sa’ida een succesvolle artieste kon worden.

Samen gingen ze experimenteren met dancemuziek. Ze namen een single op die ze onder de naam Offer Nissim ft. Danna uitbrachten. ‘Sa’ida Sultana’ (My name is not Sa’ida), een cover van Whitney Houstons nummer My Name Is Not Susan, werd echter een hit. Zelfs in de gayscene van New York werd het nummer vaak gedraaid. “Daar stond ik dan, terwijl iedereen uit z’n dak ging op mijn nummer” zei Sharon hierover. Pas na de tweede single noemde Sharon zichzelf Danna International en niet veel later werd het Dana.

In 1998 kwam eindelijk haar droom uit. Israeli Broadcasting Company selecteerde Dana International om met het nummer ‘Diva’ Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Streng gelovige joden spraken er schande van. “Maar”, zei Dana International in een interview: “Die kan ik wel aan”.

Ze kwam in het middelpunt van de belangstelling toen de Europese media erachter kwamen dat Dana een transseksuele zangeres is. Jean-Paul Gaultiet ontwierp de jurk die Dana droeg tijdens haar optreden in Birmingham Wembley Arena. Dit was het eerste Eurovisiesongfestival waarbij het publiek via televoting hun stem kon uitbrengen.

‘Diva’ werd geschreven door Svika Pick en Yoav Ginai.  Op 9 mei 1998 won het nummer het drieënveertigste Eurovisiesongfestival voor Israël. Het was een nipte, want Engeland (Imaani) en Malta (Chiara) scoorden maar enkele punten minder. Edsial Rombley werd voor Nederland 4e met ‘Hemel en aarde’.

 

One Hit Wonder: What Fun! – The right side won (1983)

Ze waren met zijn tienen en kwamen uit Haarlem: What Fun!  De groep werd in 1981 opgericht door saxofonist John O’Hare. In het najaar van 1983 brak de groep door dankzij een optreden in het Hilversum 3 radioprogramma VARA’s Popkrant, waar ze het nummer ‘The right side’ won live speelden. De plaat ging over de onzin van oorlog voeren en was een reactie tegen de Falklandoorlog die een jaar eerder woedde. De plaat werd door dj Felix Meurders verkozen tot Verrukkelijke Hittip bij de VARA en sleepte ook de Alarmschijf binnen.

 

S10 vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival 2022

S10 gaat Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Turijn. Dat heeft AVROTROS zojuist via Facebook bevestigd. Achter S10 gaat de 21-jarige Stien den Hollander schuil. De zangeres maakte indruk met haar huidige single ‘Adem je in’, dat intussen 22 weken genoteerd staat in de TOP 40 van Hitzound. S10 tekende in 2018 bij het Nederlandse hiphoplabel Noah’s Ark. Voor haar plaat ‘Snowsniper’ uit 2019 kreeg S10 een Edison uitgereikt.

In het persbericht van AVROTROS wordt ook duidelijk dat de zangeres een Nederlandstalig nummer zal inzenden. “S10 blijft namelijk trouw aan zichzelf en aan haar eigen stijl. Dit betekent dat we na elf jaar Engelstalige inzendingen te hebben geselecteerd, nu een Nederlands lied naar het Eurovisie Songfestival sturen. We steken met deze keuze onze nek uit en staan daar als selectiecommissie unaniem achter. Het belooft opnieuw een bijzondere editie voor Nederland te worden.”

De zangeres zelf: “Muziek is alles voor mij. Ik hoop dat ik met mijn muziek iets kan betekenen in de levens van anderen, juist omdat het mij zoveel doet. Ik ontplof daarom bijna van geluk bij het idee dat ik dit jaar mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival. Voor zo’n enorm publiek, zoiets eervols mogen doen namens Nederland… dat vind ik echt geweldig.” Wanneer de inzending bekend wordt is nog niet bekend.

 

Intelligent Music Project – Intention (ESF 2022 / Bulgarije)

Bulgarije is het eerste land, dat zijn bijdrage bekend maakt voor het Eurovisie Songfestival 2022. Het land stuurt de rockband Intelligent Music Project naar Italië met het nummer ‘Intention’. Ongetwijfeld was het land bij de jurering geïmponeerd door de overtuigende winst van Måneskin voor Italië . In Bulgarije gelden ze als een supergroep, die in telkens wisselende samenstelling optreedt.  Wat in elk geval zeker is, is dat Ronnie Romero (lead vocalist van Ritchie Blackmore’s Rainbow) deel uitmaakt van Intelligent Music Project. In totaal doen er 41 landen mee aan de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival. De halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei, de grote finale op 14 mei in Turijn.

 

Anne-Marie David – Tu te reconnaîtras (Troetelschijf)

Op 14 april 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Tu te reconnaitras’ van Anne Marie David. Met dit nummer, geschreven door Vline Buggy, won de Française Anne-Marie David voor Luxemburg.  Een jaar eerder won het land ook al met Vicky Leandros. Veel applaus na Anne-Marie’s optreden van het enigszins partijdige publiek, maar geen staande ovatie: het kon niet. Er waren in 1973 extra veiligheidsmaatregelen nodig, omdat Israël zijn intrede deed. Een jaar eerder was er namelijk een gruwelijke aanslag gepleegd op Israëlische atleten, tijdens de Olympische Spelen in München, waarbij elf atleten werden vermoord.

Het gerucht ging, dat de Israëlische zangeres Ilarit, die optrad met ‘Ey-sham’, een kogelvrij vest droeg tijdens haar optreden. Het publiek werd vooraf gevraagd tijdens het gehele evenement niet te gaan staan, om zo het risico om te worden neergeschoten door beveiligingspersoneel, te vermijden.  Met ‘Tu Te Reconnaitras’ wist ze Cliff Richard, de gedoodverfde winnaar met ‘Power To All Our Friends’ achter zich te houden. Hij werd derde. De Spaanse bijdrage van Mocedades ,‘Eres tu’,  sterk uit de hoek en eindigde als tweede.  Israël behaalt met ‘Ey-Sham’ een respectabele vierde plaats.  Ben Cramer wordt voor Nederland slechts veertiende met ‘De Oude Muzikant’, een liedje van de hand van Pierre Kartner.

Anne-Marie David  nam na haar overwinning het lied in vier verschillende talen op, in het Duits met de titel Du bist da, in het Engels met de titel Wonderful Dream, in het Spaans als Te reconocerás en ze bracht twee Italiaanse versies uit met de titels Il letto del re en Non si vive di paura. In de Veronica Top Veertig bereikte ze de 3e plaats en werd bekroond met een gouden plaat.

 

Stefania – Words

Eerder dit jaar nam Stefania namens Griekenland deel aan het Eurovisie Songfestival, waar ze een verdienstelijke 10e plaats bereikte. Haar nieuwe single heet ‘Words’. Echt nieuw is het nummer zeker niet, want F.R. David had er in 1982 internationaal veel succes mee. O.a. in Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen was dit een nummer 1 hit.  Stefania heeft nu een eigentijdse versie van Words opgenomen. “Ik ben zo dankbaar en voel me vereerd dat de schrijvers van het nummer me toestemming hebben gegeven voor een cover en zelfs een deel van songtekst speciaal voor mij hebben aangepast”, aldus de zangeres op Instagram.

 

Eric van Tijn (muziekproducent) viert zijn 65e verjaardag

Vandaag viert Eric van Tijn zijn 65e verjaardag. Gefeliciteerd! Als zoon van een geluidstechnicus groeit de Nederlandse muziekproducent in spé op met muziek en het is dan ook niet zo vreemd dat hij een carrière nastreeft in de muziekwereld. Tijdens zijn studie speelt Eric niet alleen in diverse bandjes, maar weet in die periode ook een gouden plaat in de wacht te slepen voor een single met Patricia Paay.

In deze periode produceert hij ook de muziek van de tv-serie ‘De Familie Knots’. Zo komt hij in contact met Jochem Fluitsma. Het wordt het begin van een uiterst succesvolle periode voor de twee producers. Mai Tai en Richenel zijn ontdekkingen van Eric en Jochem. Met name Mai Tai krijgt ook veel succes in het buitenland. Dat geldt ook voor hun ontdekking van de boyband Caught In The Act.

Eric en Jochem schreven en produceerden voor veel grote Nederlandse artiesten. Om maar een paar te noemen: Andre Hazes , Status Quo, Guus Meeuwis, Dolly Dots, The Scene, Rene Froger, Engelbert Humperdinck, Gerard Joling, Willeke Alberti, Andre van Duin, Paul de Leeuw en Montserrat Caballe. In 1994 schrijft het tweetal het nummer ‘Vrede’ voor Ruth Jacott. In dat jaar doet de zangeres met dit nummer mee aan het Eurovisie Songfestival en behaald een verdienstelijke 6e plaats in de finale.

Een nog beter resultaat zet Edsilia Rombley neer in 1998 met ‘Hemel en Aarde’ (1998). Ook dit nummer is geschreven door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Goed voor een 4e plaats op het Eurovisie Songfestival.  In 1996 scoorden Eric & Jochem een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig met hun zelfgeschreven ‘Ademnood’, uitgevoerd door Linda, Roos en Jessica. In datzelfde jaar scoorden ze, maar dan onder hun eigen naam, ook nog een nummer 1 hit in Nederland:’15 miljoen mensen’. Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek kreeg hij samen met Jochem Fluitsma in 2018 de Lifetime Achievement Award van Buma/Stemra. Van Tijn heeft ook de muziek van het Eurovisiesongfestival 2021 gecomponeerd.

 

Sandra Reemer: 17 oktober 1950 was haar geboortedag

17 oktober 1950 was de geboortedag van Barbara Alexandra Reemer. Wij kenden haar beter als Sandra, bekend van het duo Sandra & Andres. Daarna had ze ook solo succes als zangeres en presentatrice. Sandra werd geboren in Bandoeng (Indonesië) en maakte al op 11-jarige leeftijd haar eerste plaatje: ‘Al di la’. In het begin van haar carrière liet ze zich begeleiden door haar broer op gitaar. Samen struinden ze talentenjachten en festivals af. Sandra en zanger en componist Andres werden bij elkaar gebracht door Hans van Hemert. Tien jaar lang wist het duo de Top 40 te bestormen met hits als “Storybook Children”, “Those Words” en “Let Us Pray Together”.

Als duo behaalden zij een vierde plaats tijdens het Eurovisiesongfestival van 1972 met “Als het om de liefde gaat.” Winnaar dat jaar was de inzending van Luxemburg: Vicky Leandros met “Après toi”. Met diezelfde Vicky en o.a. Hildegard Knef en Demis Roussos maakten ze in 1972 de gelegenheidssingle “Auntie” voor de jarige BBC.

Als solozangeres deed zij in 1976 (The Party`s Over) en 1979 (“Colorado”) opnieuw mee aan het Eurovisie Songfestival. Bij ‘Colorado’ werd Sandra geholpen door haar man en producer Ferdi Bolland. In de jaren 80 was ze jarenlang de assistente van wijlen Jos Brink in de spelletjesshow Wedden Dat? Daarin noemde Brink Reemer haar ‘kroepoekje’. Van 2000 tot 2005 werkte de sympathieke Reemer met Marga Bult en Sjoukje Smit samen als The Dutch Divas. Tot 2015 hield ze zich bezig met de Sandra Reemer Foundation, waarmee ze kinderen in ontwikkelingslanden steunde om scholing te krijgen. Haar meest bijzondere nummer schreef ze vlak voor haar dood: De Tijd. Sandra stierf in juni 2017 aan de gevolgen van borstkanker. Zij werd 66 jaar.

 

Måneskin – Mammamia

Met het nummer ‘Zitti e Buoni’ won de Italiaanse band Måneskin in mei het Eurovisie Songfestival. Sindsdien ligt de wereld aan hun voeten. Niet alleen ‘Zitti e Buoni’ werd een wereldwijde hit, ook de daaropvolgende singles ‘Beggin’ en ‘’ I Wanna Be Your Slave’ stonden in de top tien van Spotify Global, ‘Beggin’ zelfs op nummer één. Inmiddels is de band goed voor ruim drie miljard streams. Hun nieuwste single heet ‘’ MAMMAMIA’ en werd al uitgeroepen tot Hitzound Smash op Hitzound. Om de release van de track te vieren, werden deze week in veertien Europese steden release-events georganiseerd. Måneskins Europese Loud Kids On Tour 2022 was binnen twee uur uitverkocht: op donderdag 3 maart staat de band in AFAS Live in Amsterdam.

 

Juan Bastos – Holy Goly Girl (Alarmschijf)

Op 22 april 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Holy goly girl’ van Juan Bastós. Het nummer werd geschreven door Dieter Dierks en Chris Andrews. De echte naam van Juan Bastos is Rolf Steitz, afkomstig uit Duitsland. Het was zijn tweede hit. De eerste was ‘Loop di love’, uitgebracht in 1971.  Deze vakantiehit was gebaseerd op het traditionele Griekse lied ‘Darla dirladada’ van Les Dirlada. De video van deze eerste hit van Juan Bastos werd opgenomen in Amsterdam en behaalde de 3e plaats. Zover kwam ‘Holy goly girl’ niet; deze bereikte de 10e plaats. Daarna speelde Juan Bastos in het duo Bogart waarmee hij drie hits had in Duitsland. Hij schreef muziek voor zichzelf en andere artiesten en produceerde enkele platen in de nadagen van de carrières van Pussycat en Taco.

 Latest Tweets

NL Top 200300x250 AlgemeenTranslate »
Share This