The Roop – Discoteque (ESF voorronde Litouwen 2021)

Litouwen leek vorig jaar hoge ogen te gaan gooien op het Eurovisie Songfestival met The Roop. De groep, bestaande uit Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas en Mantas Banišauskas wonnen met overmacht de nationale voorronde met ‘On fire’. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan de voorrondes (Pabandom iš naujo! 2021) en wel met de bijdrage ‘Discoteque’. Jeangu MacRooy mag wel oppassen als The Roop de voorrondes van Litouwen gaat winnen. Wat een bijdrage!

THE ROOP’s frotman Vaidotas over de nieuwe bijdrage aan het Eurovisie Songfestival: “The new song “Discoteque” talks about personal inner liberation. Rather often we say that we are free and that we live in a free world. But most of our restraints come from the inside. So, this song and movement aims liberate our minds, which contains too much self-criticism, fear of appearing different, reluctance to accept your body, even limiting your attractiveness.”

 

Françoise Hardy viert haar 77e verjaardag

Vandaag viert Francoise Hardy haar 77e verjaardag. Als frêle, mooie meisje stal ze de harten van miljoenen sneller met haar door haar zelf geschreven ‘Tous les garçons et les filles de mon âge’. Ze was toen nog maar zeventien. De zangeres en actrice tekende in 1961 haar eerste contract met het platenlabel Disques Vogue. Een jaartje later kwam haar debuutalbum ‘Oh oh Chéri’ uit. Dat ‘Tous les garçons et les filles’ was zo`n groot internationaal succes dat de zangeres medio jaren zestig door sommigen werd gepresenteerd als ‘Frankrijks antwoord op The Beatles’. Ze verkocht twee miljoen singletjes van het nummer. Het was geschreven door het schrijfteam van Johnny Hallyday.

In 1963 mocht Hardy Monaco vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, dat in Londen werd gehouden. De keuze van het gastland was verrassend, omdat zowel Frankrijk, dat een jaar eerder won, als Monaco (nr.2) en Luxemburg (nr.3) het festival niet wilden organiseren. Daar zong Francoise haar bijdrage ‘L’amour s’en va’. Het liedje bereikte de vijfde plaats. Die moest ze overigens delen met Frankrijk. (Alain Barriére)  Met haar man Jacques Dutronc maakte ze in 1966 de stoute single ‘Mini mini mini’.  Twee jaar later ontving ze de Grand Prix du Disque Académie Charles Gros. In Nederland bereikt Hardy met ‘Comment te dire adieu’ in 1969 een Tipparade notering.

In 2000 had ze een comeback met het album ‘Clair Obscur’. Haar zoon speelde gitaar en haar man zong het duet ‘Puisque vous partez en voyage’. Iggy Pop en Étienne Daho werkten ook mee aan de plaat. In 2008 bracht Françoise Hardy ook een autobiografie uit: Le désespoir des singes … et autres bagatelles, uitgegeven door Robert Laffont.  Sinds een paar jaar was Francoise behoorlijk ziek en zweefde zelfs een tijdje tussen leven en dood. Maar ze schijnt er weer boven op te zijn, gelukkig. Zo kwam twee jaar terug nog haar 24e album ‘Personne d’autre’ uit.

 

Finn Kalvik – Aldri I Livet (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 21 december 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Aldri i livet’ van Finn Kalvik .  Een merkwaardige keuze zoverre, omdat het om een songfestivalbijdrage gaat van meer dan een half jaar eerder. Deze Noorse bijdrage had dus wel een hele lange aanloop nodig.  Bij Songfestival liefhebbers is dit een hoogst interessante bijdrage gebleken. Naderhand.

Het festival vond plaats op 4 april 1981 in Dublin. Twintig landen namen deel, waaronder Cyprus, die zijn debuut maakte. Frankrijk (Jean Gabilou – ’Humanahum’)), Duitsland (Lena Valaitis – ‘Johnny Blue’) en het winnende Engeland (Bucks Fizz – ‘Making your mind up’) vormden de top drie. Noorwegen trad als 13e aan (aiiiii)  met Finn Kalvik in een blauw voetbalshirt én gitaar. Helaas: hij sleepte 0 punten binnen en eindigde onderaan. Maar wat gebeurt er naderhand? Benny Andersson (ABBA) ging de single versie produceren van Kalvik en riep voor de backing vocals de hulp in van ABBA`s Agnetha en Frida. Het nummer verscheen ook in een Engelse versie: ‘Here in my heart’ met lyrics van Ralph McTell. Je weet wel: de man van ‘Streets of London’.  Een hit bleef uit. Maar bij deze ABBA fan in hart en nieren stond het wekenlang op nummer 1.

 

Mary Roos viert haar 72e verjaardag

Vandaag viert Mary Roos haar 72e verjaardag. Gefeliciteerd! Terwijl Helene Fischer tegenwoordig grote successen boekt als Duitstalige zangeres, was Mary Roos in de jaren zeventig erg populair. De Duitse schlagerzangeres nam al op 9-jarige leeftijd haar eerste plaatje op. Een jaar later brak ze in Duitsland door met het lied “Arizona Man”, waarbij de producer Michael Holm als eerste bij een schlagerlied een synthesizer, bespeeld door de songwriter Giorgio Moroder, werd gebruik.

Mary Roos nam in 1970 deel aan de Duitse preselectie voor het Eurovisiesongfestival met het lied “Bei jedem Kuß”. Helaas: ze moest genoegen nemen met de 2de plaats achter Katja Ebstein. In 1972 was het echter raak voor haar en vertegenwoordigde ze Duitsland met “Nur die Liebe läßt uns Leben”. Ze werd er 3de mee op het songfestival in Edinburgh, net voor ‘Als het om de liefde gaat’ van Sandra & Andres. Mary verzamelde de hoogste score tot dan toe voor een Duits liedje. Dat succes smaakte naar meer, maar als ze in 1975 opnieuw deelneemt aan de Duitse preselectie,  werd ze 3de met het lied ‘Eine Liebe ist wie ein Lied’. Ook in ’82 slaagde ze er niet in de preselectieronde te winnen, dit keer aan de zijde van David Hanselmann met het lied ‘Lady’.

Maar de aanhoudster wint: in 1984 mocht ze opnieuw haar vaderland vertegenwoordigen, maar met “Aufrecht geh’n “ werd ze slechts 13e. Vorig jaar beëindigde de zangeres haar muzikale carrière.

 

Anne-Marie David – Tu Te Reconnaitras (Treiterschijf)

Elke dag staan we bij Hitzound  stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 14 april 1973 werd ’Tu te reconnaitras’ van Anne Marie David uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Zeventien landen waren bijeengekomen in het Nouveau Theatre in Luxemburg. Er waren extra veiligheidsmaatregelen nodig, omdat Israël zijn intrede deed. Een jaar eerder was er namelijk een gruwelijke aanslag gepleegd op Israëlische atleten, tijdens de Olympische Spelen in München, waarbij elf atleten werden vermoord.

Het gerucht ging, dat de Israëlische zangeres Ilarit, die optrad met ‘Ey-sham’, een kogelvrij vest droeg tijdens haar optreden. Het publiek werd vooraf gevraagd tijdens het gehele evenement niet te gaan staan, om zo het risico om te worden neergeschoten door beveiligingspersoneel, te vermijden.  ABBA had voor Luxemburg afgevaardigd kunnen zijn, maar ze verloren de Zweedse voorronde van Nova, die met ‘You`re summer’ naar Luxemburg werd afgevaardigd. België stuurde Nicole & Hugo, die vanwege hun purperkleurige outfit en camp bijdrage ‘Baby, baby’. Ondanks hun gedurfde choreografie eindigde het duo roemloos onderaan. Ben Cramer nam namens Nederland deel met ‘De oude muzikant’.

Cliff Richard deed voor Engeland een nieuwe poging en was favoriet bij de bookmakers met ‘Power to all our friends’. Naar het schijnt was Cliff zo zenuwachtig, dat hij van zijn manager enkele uren voor het optreden, valium toegediend kreeg.  Het ijzersterke nummer legde het echter af tegen Anne Marie David en de Spaanse bijdrage van Mocedades. Met ‘Eres tu’ kwam het zestal uit Bilbao sterk uit de hoek, eindigde als tweede en groeide uit tot een evergreen. De Franse zangeres Anne-Marie David vertegenwoordigde Luxemburg. Met haar bijdrage ‘Tu te reconnaîtras’  won Luxemburg voor de vierde maal het Songfestival.  Veel applaus van het enigszins partijdige publiek, maar geen staande ovatie: het kon niet. Het was een nipte overwinning. Spanje scoorde 4 puntjes minder en Engeland zes punten minder. ‘Tu te reconnaitras’ bereikte de 3e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

Na haar overwinning nam David het lied in vier verschillende talen op, in het Duits met de titel Du bist da, in het Engels met de titel Wonderful Dream, in het Spaans als Te reconocerás en ze bracht twee Italiaanse versies uit met de titels Il letto del re en Non si vive di paura. Ook in 1979 deed ze mee, ditmaal voor Frankrijk. Ze eindigde met ‘Je suis l’enfant soleil’ toen op de 3e plaats.

 

Nino De Angelo viert zijn 57e verjaardag

Vandaag viert Nino de Angelo zijn 57e verjaardag.  Deze Duitse schlagerzanger van Italiaanse afkomst was in Nederland vooral in de eighties succesvol. Want wie kent niet zijn hit ‘Jenseits von eden’?  Zijn eerste plaatje maakte Nino al op 15-jarige leeftijd, maar ‘Junges blut’ sloeg niet zo aan. Met de opvolger ‘Jenseits von eden’ kwam zijn carrière in volle bloei. Aanvankelijk stond hij broederlijk samen genoteerd in de Tipparade met een Engelstalige versie van het nummer: ‘Guardian angel’. Beide versies behaalden de Nederlandse Top Veertig. Het nummer was geschreven door Drafi Deutscher.

Deze meneer, o.a. ook bekend van zijn classic ‘Marmor, Steein und Eisen bricht’) ging schuil achter Masquerade, de groep die succes had met ‘Guardian angel’.  Het liedje is in het Nederlands vertaald door Vicky Leandros (Ver van het leven) en Dana Winner (Ver weg van Eden). Ook de Duitse punkband Die Ärzte coverden de track, op geheel eigen wijze.  De Angelo bracht nog meer singles en albums uit, maar hij kon hier het succes van ‘Jenseits von Eden’ niet meer herhalen.

In 1989 werd Nino de Angelo afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival voor Duitsland met ‘Flieger’. Niemand minder dan Dieter Bohlen (Modern Talking) schreef het nummer. Zijn kompaan  Rolf Köhler zong met de Angelo mee op het songfestival. De Angelo eindigde op de 14de plaats. In 2002 nam hij opnieuw aan de Duitse preselectie voor het songfestival deel, met ‘Und wenn Du lachst’ maar zonder succes.

 

Nana Mouskouri – Millisse Mou (Treiterschijf)

Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 14 oktober 1972 werd ’Millisse mou’ van Nana Mouskouri uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. De Griekse zangeres nam vijftien jaar eerder al haar eerste plaatje op: ‘Fascination’. Ze had een opvallend imago met haar donkere bril en donkere haren, maar: “Het maakt niet uit hoe je er uit ziet. Veel belangrijker is wie je bent. ” Mouskouri mocht met haar unieke stem in 1963 Luxemburg vertegenwoordigen voor het Eurovisie Songfestival, waar ze achtste werd met ‘À force de prier’.  In Nederland had Nana daarna twee hits op haar naam gebracht met ‘Mon enfant’ (1969) en ‘Le tournasol’ (1971). Met ‘Millisse mou’ scoorde Nana Mouskouri een bescheiden hitje. Het bereikte de 40e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

 

Duncan Laurence ft. Fletcher – Arcade

Vandaag lanceert Duncan Laurence de duetversie van ‘Arcade’, zijn winnende Songfestival inzending uit 2019.  Hij maakt de nieuwe versie samen met de Amerikaanse zangeres FLETCHER. Duncan won met ‘Arcade’ ook een Edison. Het gaat de zanger voor de wind. Kort geleden kwam zijn debuutplaat ‘Small town boy’ uit, met daarop hits als ‘Love Don’t Hate It’, ‘Someone Else’ en natuurlijk ‘Arcade’. Op ‘Small town boy’ werkte hij niet alleen samen met songwriters en producers Brett McLaughlin (Troye Sivan, Selena Gomez) en Bram Inscore (Icona Pop, Mayer Hawthorne), tevens produceerde hij een groot deel van het album zelf. Overigens staat de versie met de Amerikaanse zangeres niet op de plaat. Goede reden om nu te luisteren naar het resultaat!

 

Duncan Laurence ft. Fletcher – Arcade (teaser)

Vrijdag lanceert Duncan Laurence een duetversie van ‘Arcade’, zijn winnende Songfestival inzending uit 2019.  Hij maakt de nieuwe versie samen met de Amerikaanse zangeres FLETCHER. Dat kan wel eens een slimme zet zijn, om ook in Amerika door te breken. Op Instagram kondigt Duncan het nieuws zo aan:  „Surprise! Superenthousiast om deze vrijdag een duetversie van Arcade te releasen met de geweldige FLETCHER.”  Ook de Amerikaanse zelf heeft het duet aangekondigd. Duncan won met ‘Arcade’ ook een Edison.

 

Martin Duiser viert 71e verjaardag

Vandaag viert Martin Duiser zijn 71e verjaardag. Hij is een Nederlands zanger, songwriter en bovenal muziekproducent. Hij was in 1971 en 1972 leadzanger van de Gooise band Husky (voordat Husky met achtereenvolgens de leadzangers Carel Swagerman en Loek Halverstadt in 1975 en 1976 hits scoorde), en zong daarna solo als Martin Dowser, maar zonder veel succes.

Dat lukte hem vervolgens wel als producer voor de ex-Outsider Wally Tax, die met singles als ‘Miss Wonderful’ (1974) en ‘Let’s dance’ (1977) de Nederlandse Top Veertig bereikten. Verder werden zijn producties voor de band Champagne internationale hits. Martin en Wally waten verantwoordelijk voor hits als ‘Rock and Roll star’, ‘Oh me oh my goodbye’ en ‘Valentino’. Stuk voor stuk top tien hits voor de groep in Nederland en ver daarbuiten. Geen wonder dus, dat Champagne in 1977 bekroond werd met de Conamus Exportprijs.

In 1981 werkte Martin samen met Jaap Eggermont aan het megaproject ‘Stars on 45’. De eerste gelijknamige single werd een wereldwijde hit met miljoenen verkochte exemplaren en een nummer 1-hit in oa.  Nederland en Amerika. Na de Beatles medley volgden versies met hits van ABBA, Stevie Wonder en Rolling Stones. De successen waren zowel in 1981 als in 1982 opnieuw de aanleiding voor een onderscheiding met de Exportprijs van Conamus.

In de loop van zijn carrière produceerde hij zowel voor Nederlandse artiesten als onder meer Bert Heerink, Kadanz, Anita Meijer, Sandra Reemer, Spargo, Lee Towers, Vanessa en Albert West, als voor artiesten uit andere landen als Andrea Bocelli, Gary Brooker, Joe Cocker, Alan Parsons, Simple Minds, Sting en Toto. Daarnaast schreef hij muziek voor onder meer Champagne, Anita Meijer, Barbara Nielsen, Vanessa, Carola, Doris D & The Pins, Guys ‘n Dolls, Luv’, Danny de Munk, De Romeo’s en De Strangers. Voor het Eurovisiesongfestival van 1983 schreef hij de Nederlandse inzending van zangeres Bernadette: ‘Sing me a song’.

 
NL Top 200

Latest Tweets300x250 Algemeen

Spotify New Music
Translate »
Share This