Teach-In – Ding-a-dong (Alarmschijf 1975)

Op 8 maart 1975 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Ding-a-dong’ van Teach-In. Het nummer werd geschreven door Dick Bakker, Will Luikinga en Eddy Ouwens. Met deze song vaardigde Nederland de groep af naar het Eurovisie Songfestival, dat in 1975 plaats vond in het St. Eriks Congres- en Jaarbeurscentrum in Stockholm.  Tenslotte won ABBA een jaar eerder de eerste plaats binnen met ‘Waterloo’. Negentien landen nemen deel aan dit festival, waarbij Turkije voor het eerst meedoet. Grote kanshebber voor de overwinning zijn de Britse Shadows, maar zij blijven steken op de tweede plek met ‘Let Me Be The One’.

De winst gaat namelijk naar ‘Ding-a-Dong’ van Teach-In. De concurrenten vooraf in de Nationale Finale waren Albert West en Debbie. Alle drie artiesten zongen dezelfde 3 nummers: ‘Circus’, ‘Ik heb geen geld voor de trein’ en ‘Ding-a-dong. Nadat bekend was geworden dat ‘Ding-a-dong’ het winnende lied was moest worden bepaald welke artiest eraan gekoppeld zou worden. En dat werd Teach In!

De groep mocht het Eurovisie Songfestival openen en zag, kwam en overwon! Na Engeland werd Italië derde met ‘Era’, gezongen door Wess en Dori Ghezzi.  Teach In bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. ‘Ding-a-dong’ werd ook een internationaal succes. Zo behaalde het in de Britse hitparade de 13e plaats.

 

Kalush Orchestra wint voor Oekraïne Eurovisie Songfestival 2022

Credits: LTV Ziņu dienests

Oekraïne is de winnaar geworden van het 66e Eurovisie Songfestival. Kalush Orchestra won met ‘Stefania’ dankzij een historisch hoog aantal punten toebedeeld van de televoters: 439 punten. Bij de jury uitslag stond Oekraïne nog op de vierde plaats met 192 punten. Het is voor de derde maal dat Oekraïne het festival wint. ‘Stefania’ is het strijdlied van Oekraïne geworden in de ongewilde oorlog met Rusland.  Vooraf was het niet de bedoeling, dat Kalush Orchestra zou worden afgevaardigd naar Turijn.

Zangeres Alina Pash won oorspronkelijk de Oekraïense finale, maar zij moest zich gedwongen terugtrekken, nadat verhalen naar buiten kwamen dat zij een vervalst document had aangeleverd bij de Oekraïense omroep. Eén van de regels van de selectie was dat bezoeken aan de Krim enkel via Oekraïens grondgebied mochten plaatsvinden. Daar heeft Pash zich niet aan gehouden: ze leverde de omroep een vervalst document aan.

Zo mocht Kalush Orchestra, de nummer 2 in de Nationale Finale, Oekraïne vertegenwoordigen in Italië. Oleh Psiuk, frontman van de groep was superblij: ‘‘We beloven elke Oekraïner dat we ons uiterste best zullen doen. In deze moeilijke tijden voor ons land zullen zijn we trots ons aan de wereld te tonen. We zijn dus klaar om Oekraïne voor heel Europa te vertegenwoordigen.’ Hoewel in Oekraïne mannen het land niet mogen verlaten, gaf president Zelensky in oorlogstijd de groep toestemming om af te reizen naar Turijn. 

Engeland eindigde met Sam Ryder op een verdienstelijke 2e plaats. Het was voor Engeland de hoogste notering sinds 1997. Zweden eindigde op de 3e plaats. S10, die in de eerste halve finale nog de tweede plaats behaalde, moest in de einduitslag genoegen nemen met de 11e plaats in de finale. Opvallend genoeg gaf België ons geen enkele punt.

Top 10 Finale Uitslag:

01. Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania 631 (192+439)

02. Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Spaceman 466 (283+183)

03. Spanje: Chanel – Slomo 459 (231+228)

04. Zweden: Cornelia Jakobs – Hold Me Close 438 (258+180)

05. Servië: Konstrakta – In corpore sano 312 (87+225)

06. Italië: Mahmood & Blanco – Brividi 268 (158+110)

07. Moldavië: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul 253 (14+239)

08. Griekenland: Amanda Tenfjord – Die Together 215 (158+57)

09. Portugal: Maro – Saudade, saudade 207 (171+36)

10. Noorwegen: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana 182 (36+146)

11. Nederland: S10 – De Diepte 171 (129+42)

https://www.youtube.com/watch?v=F1fl60ypdLs
 

Finale Eurovisie Songfestival 2022

Vanavond vindt de grote finale plaats van het 66e Eurovisie Songfestival, rechtstreeks vanuit de Pala Olympico in Turijn. Op NPO 1 start om 20.30 uur de voorbeschouwing, waarbij vooruit wordt geblikt op de meest kansrijke deelnemers voor de winst. Daaronder bevindt zich ook S10, die namens Nederland als 11e zal aantreden met ‘De Diepte’. Ook Zweden, Italië, Spanje en Engeland gelden als favoriet. Volgens de internationale polls is de kans het grootst, dat Oekraïne zal worden uitgeroepen tot winnaar. Niet alleen vanwege het lied, maar vooral ook vanwege het sentiment van de onrechtvaardige oorlog, die Rusland gestart is in Oekraïne.

Andere interessante of bijzondere bijdrages dit jaar zijn de bijdrages van Servië, Portugal, Moldavië, Polen, Noorwegen en Frankrijk. Cornald Maas en Jan Smit geven commentaar bij NPO1.  Het Eurovisie Songfestival wordt gepresenteerd door Alessandro Cattelan, Laura Pausini en Mika.  Laatstgenoemde zal ook zelf optreden en een compilatie brengen van zijn grote hits, zoals ‘Lollipop’ en ‘Grace Kelly’. Ook Gigliola Cinquetti zal aantreden met haar winnende Non ho l’eta uit de sixties.  In 1974 deed ze nogmaals mee, om achter ABBA te eindigen met ‘Si’. Natuurlijk zal de winnaar van vorig jaar vanavond niet ontbreken. Måneskin treedt aan met hun nieuwe single ‘Supermodel’. Gisteravond was er overigens al een rel in Turijn, omdat tijdens de optredens van de landen voor de internationale jury’s niet Måneskin, maar stand-ins hun plek innamen. Dit werd door het grote publiek bepaald niet gewaardeerd.  Nu de Internationale jury’s hebben gestemd zal het vanavond de beurt zijn aan de televoters van alle landen, die verbonden zijn aan het liedjesfestijn.

De start volgorde:

01. Tsjechië: We Are Domi – Lights off

02. Roemenië: WRS – Llamame

03. Portugal: Maro – Saudade, saudade

04. Finland: The Rasmus – Jezebel

05. Zwitserland: Marius Bear – Boys Do Cry

06. Frankrijk: Alvan & Ahez – Fulenn

07. Noorwegen: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

08. Armenië: Rosa-Linn – Snap

09. Italië: Mahmood & Blanco – Brividi

10. Spanje: Chanel – Slomo

11. Nederland: S10 – De Diepte

12. Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

13. Duitsland: Malik Harris – Rockstars

14. Litouwen: Monika Liu – Sentimentai

15. Azerbeidzjan: Nadir Rüstəmli – Fade to Black

16. België: Jérémie Makiese – Miss You

17. Griekenland: Amanda Tenfjord – Die Together

18. IJsland: Sigga, Beta og Elín – Með hækkandi sól

19. Moldavië: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

20. Zweden: Cornelia Jakobs – Hold Me Close

21. Australië: Sheldon Riley – Not The Sam

22. Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Spaceman

23. Polen: Ochman – River

24. Servië: Konstrakta – In corpore sano

25. Estland: Stefan – Hope

 

Måneskin – Supermodel

Credits: Sony Music

De nieuwe single van Måneskin heet Supermodel. De Italiaanse rockband deed tijdens een lang verblijf in LA inspiratie op voor de track, die geproduceerd is door Max Martin. De bandleden waren verrast én geïntrigeerd door de waarde die mensen in LA lijken te hechten aan status en beroemd zijn. Måneskin: “Many people in LA are obsessing over their looks and connections. So we’ve started fantasizing about this supermodel character: she is really cool, fun, and social, yet in reality she’s troubled, hiding sadness and addiction. In a way, you love her, because she knows how to have a good time, but you also don’t always want to hang out with her, because she might get you in trouble.”

Morgenavond speelt Måneskin Supermodel voor het eerst live tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival, dat ze vorig jaar wonnen. Vorige week haalde Måneskin één miljard streams voor hun megahit Beggin. In oktober gaat Måneskin op wereldtour. Op 27 februari 2023 staan ze in de Ziggo Dome.  Deze week is de Italiaanse groep uitgeroepen tot zowel Hitzound Smash als Megahit.

 

Vanavond de eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2022

Vanavond vindt de eerste halve finale plaats van het 66e Eurovisie Songfestival, dat dit jaar vanuit Turijn komt. Zeventien landen strijden om de tien plaatsen, die te vergeven zijn voor de finale van aankomende zaterdag 14 mei. In deze halve finale treedt ook S10 aan, namens Nederland. Het is voor het eerst sinds 2010 (Sieneke) dat ons land vertegenwoordigt wordt met een Nederlandstalig nummer. S10 treedtaan als achtste deelnemer. Haar kansen zien er goed uit. In de odds staat Nederland genoteerd bij de beste tien in de finale. Ook kansrijk in deze eerste halve finale zijn Noorweggen, Oekraïne, Griekenland en Moldavië.

De show wordt gepresenteerd door Alessandro Cattelan, Laura Pausini en Mika en zal te zien zijn op NPO 1. Zoals vertrouwd leveren Cornald Maas en Jan Smit de commentaar.  De uitslag vanavond is gebaseerd op 50% jury en 50% televoting. De jury keek maandagavond mee en bepaalde aan de hand daarvan de stemmen. Het tv-publiek uit de zeventien deelnemende landen, samen met die van Frankrijk en Italië (uit de Big 5), stemt vanavond. De tien finalisten worden in willekeurige volgorde bekend gemaakt. De volledige uitslag volgt na afloop van de finale.

Startvolgorde 1e halve finale:

01. Albanië: Ronela Hajati – ‘Sekret’

02. Letland: Citi Zēni – ‘Eat your salad’

03. Litouwen: Monika Liu – ‘Sentimentai’

04. Zwitserland: Marius Bear – ‘Boys Do Cry’

05. Slovenië: LPS – ‘Disko’

06. Oekraïne: Kalush Orchestra – ‘Stefania’

07. Bulgarije: Intelligent Music Project – ‘Intention’

08. Nederland: S10 – ‘De Diepte’

09. Moldavië: Zdob și Zdub & Frații Advahov – ‘Trenulețul’

10. Portugal: Maro – ‘Saudade, saudade’

11. Kroatië: Mia Dimšić – ‘Guilty Pleasure’

12. Denemarken: Reddi – ‘The Show’

13. Oostenrijk: LUM!X feat. Pia Maria – ‘Halo’

14. IJsland: Sigga, Beta og Elín – ‘Með hækkandi sól’

15. Griekenland: Amanda Tenfjord – ‘Die Together’

16. Noorwegen: Subwoolfer – ‘Give That Wolf A Banana’

17. Armenië: Rosa-Linn – ‘Snap’

 

Spotify voorspelt uitslag Eurovisie Songfestival 2022

Credits: Spotify

Morgenavond start de 66e editie van het Eurovisiesongfestival in Italië. Spotify is traditiegetrouw in de streamingsdata gedoken om te kijken wie dit jaar de meeste kans maken om als winnaar uit de bus te komen. In 2021 voorspelde de streamingdienst al dat Italië er met de winst vandoor zou gaan. Dit jaar blijkt Italië met ‘Brividi’ volgens Spotify eveneens de duidelijke winnaar. De Zweedse inzending ‘Hold me Closer’ staat op nummer 2. Nederland sluit de top 3 met ‘De Diepte’ af.

Nederland staat er volgens de data niet slecht voor. Van alle ingezonden nummers die meedoen met het Songfestival staat S10 met ‘De Diepte’ wereldwijd met streams op de derde plek. Voor de groep luisteraars onder de 25 jaar staat de Nederlandse inzending zelfs op de tweede plek (gebaseerd op wereldwijde streams in de periode maart 2021 en mei 2022). S10 staat hiermee achter de Zweedse inzending ‘Hold me Closer’ van Cornelia Jakobs.

Spotify voorspelde vorig jaar met succes de overwinning van de Italiaanse rock band Måneskin. Hun inzending ‘ZITTI E BUONI’ werd in aanloop naar het Songfestival 2021 wereldwijd het meest gestreamd. De band blijkt een jaar naar dato nog steeds enorm populair.

 

Duncan Laurence – Take my breath away

Credits: Universal Music

Bij het horen van ‘Take My Breath Away’ van Berlin uit 1986 schieten er als vanzelf beelden van straaljagers, Tom Cruise en Val Kilmer door je gedachten heen. De film ‘Top Gun’ was een absolute hit en het nummer dat door Giorgio Moroder en Tom Whitlock werd geschreven is daar onlosmakelijk aan verbonden. Dat Duncan Laurence het liedje nu opnieuw uitbrengt is dan ook niet vreemd. Het is een ode aan het nummer dat destijds goed was voor een Oscar en een Golden Globe Award in de categorie ‘Best Original Song’.

Waarom hij er specifiek voor kiest om zijn interpretatie van dit nummer uit te brengen, verklaart Laurence als volgt: “Vanaf het moment dat ik hoorde dat er een opvolger kwam van ‘Top Gun’, had ik ‘Take My Breath Away’ in mijn hoofd. Terwijl ik me opmaak voor een nieuw hoofdstuk in mijn muzikale carrière deze zomer, voelt het heerlijk om een draai te kunnen geven aan een klassieker. Ik hoop dat jullie het mooi vinden!”

Gisteren mocht Laurence zelf ervaren hoe het is om als onderdeel van de luchtmacht over land te vliegen, want als een van de Ambassadeurs van de Vrijheid vloog hij mee langs de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land om daar op te treden.

 

Måneskin – Supermodel (Teaser)

Op 10 mei gaat het Eurovisie Songfestival van start in Turijn. Vorig jaar won de Italiaanse band Måneskin met ‘Zitti e buoni’ en sindsdien ligt de wereld aan hun voeten. Niet alleen ‘Zitti e Buoni’ werd een wereldwijde hit, ook de daaropvolgende singles ‘Beggin’ en ‘’ I Wanna Be Your Slave’ werden in de top tien van vele landen gespot. Op 13 mei komt hun nieuwe single uit: ‘Supermodel’. Perfect getimed, uiteraard, want deze song zal Måneskin op het podium in Turijn laten horen.

 

Gerard Joling viert zijn 62e verjaardag

Vandaag viert Gerard Joling zijn 62e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij ambieerde van jongs af aan een carrière in de muziek, maar slaagde er aanvankelijk niet in. Daarom volgt er eerst een zijstap in zijn carrière. Hij schrijft zich in bij een modellenbureau en figureert diverse keren als danser in diverse videoclips. In 1983 had hij een prominente rol in de video van Earth and Fire’s hit ‘Jack is back’. Een jaar later had hij een rol als danser in de single ‘She’s a liar’ van de Dolly Dots.

Zijn doorbraak beleeft hij in 1985, dankzij z’n deelname aan de Soundmixshow van Henny Huisman. In de finale werd hij derde met het nummer ‘Crying’ van Don McLean. Ondanks dat de winst aan zijn neus voorbij ging, stond hij nog datzelfde jaar met zijn single ‘Love is in your eyes’ in de top tien van de Nederlandse Top Veertig. De opvolger, ‘Ticket to the tropics’ belandt op nummer 1.  In 1988 wordt Joling afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival met ‘Shangri-la’. Hij wordt 9e; Celine Dion gaat er met de winst vandoor.

Het grootste succes scoort Gerard Joling met ‘No more bolero’s’, dat een internationale hit wordt in 1989. Niet alleen in Nederland staat hij op nummer 1, maar ook in het Verre Oosten. Daarna duurt het tot 1992 voordat Joling weer een top tien hit scoort. Dat lukt hem met een cover van ‘Can’t take my eyes off you’ (Franki Valli). In de jaren negentig wordt Gerard ook een gevierd televisdie presentator.

In 2005 beëindigde Joling zijn solocarrière en begon hij samen met collega’s René Froger en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers, waarmee hij jaarlijks op zou treden. Eén van zijn meest populaire TV programma’s maakte hij met Gordon: de reality serie Joling & Gordon over de vloer. (2005) Twee jaar later veroverde Joling nogmaals de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Ditmaal met ‘Maak me gek’.  Tegenwoordig is Joling veelvuldig op TV te zien, zoals in The Masked Singer. Zijn laatste single ‘Los met z’n allen’ verscheen vorig jaar.

 

Scott Fitzgerald viert zijn 74e verjaardag

Scott Fitzgerald viert vandaag zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zanger scoorde in 1978 een onwaarschijnlijk grote hit in Nederland met ‘If I Had Words’. Dat deed hij niet alleen; maar met Yvonne Keeley, de zus van Patricia Paay. De single stond zeven weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top Veertig, maar Scott en Yvonne werden er niet rijk van. Wel de mensen achter de schermen, zoals producer John Hodge, die in de jaren zeventig een bedrijfje had dat reclamespots en jingles maakte.

Vanuit Frankrijk kwam in 1977 de tip om iets te gaan doen met een Frans klassiek meesterwerkje : de orgelsymfonie van componist Camille Saint-Saëns. Hodge zag er wel wat in, maar kwam niet op de tekst. ‘If I had words’ verzuchtte John, toen hij zich aan de tekst zette. Eureka! De producer had de titel en de tekst was ook rap klaar, want meer dan vier regels had hij niet nodig. John schakelde Scott en Yvonne in, die hij kende van zijn jingles werk.

Fitzgerald, artiestennaam van William McPhail, nam later, in 1988, voor Engeland deel aan het Eurovisiesongfestival, dat in Dublin werd gehouden. Hij zong de ballade ‘Go’, geschreven en gecomponeerd door Julie Forsyth, bekend van Guys & Dolls. Na een zeer spannende puntentelling moest hij het met slechts één punt verschil afleggen tegen Céline Dion, die het nummer ‘Ne partez pas sans moi’ zong.

In 2010 verscheen er nog een nieuwe versie van ‘If I had words’ voor het goede doel met behalve Scott en Yvonne ook artiesten zoals Gordon, Patricia Paay en Thomas Berge.

 Latest Tweets

NL Top 200300x250 AlgemeenTranslate »
Share This