Queen – Somebody To Love (Flashback 1976)

Credits: EMI

Op 4 december, maar dan in 1976, kwam Queen binnen in de Nationale Hitparade met ‘Somebody to love’. Freddie Mercury schreef het nummer voor het album ‘A Day At The Races’. Het nummer gaat over een man die zich tot God wendt: waarom werk ik zo hard, maar kan ik geen liefde vinden? Vind iemand voor me om van te houden! Inspiratie voor de classic haalde Queen ook uit The Marx Brothers, van wie het viertal allemaal fan waren. Niet voor niks was de vorige LP ‘A night at the opera’ al ontleend aan een filmtitel van The Marx Brothers. Zo ook de opvolger: ‘A day at the races’. Dit album werd uiteraard ten doop gesteld op . . . . een racebaan! Zo kreeg Queen destijds ook een gelukstelegram binnen van Groucho Marx.

De sound van het nummer was volgens Brian May bewust geïnspireerd op het geluid van zangeres Aretha Franklin. Mercury, May en Taylor namen hun stemmen in de studio vele keren op, om zo de indruk van een enorm koor te bewerkstelligen. ‘Somebody to love’ bereikte in de Nationale Hitparade de 1e plaats. Het werd de enige top tien hit van dat album, dat door de Britse pers niet al te positief werd ontvangen. Eén krant omschreef de plaat als ‘stroperig en zoutloos, als een bonbon met een te zachte vulling’. Maar hoe dan ook: ‘Somebody to love’ werd een groot succes en groeide terecht uit tot een classic. In 1992 werd het nummer door George Michael in een onvergetelijke live-versie neergezet.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Snelle & Miss Montreal – September

Credits: Cloud 9

Leuk nieuws voor de fans van Snelle! Hij sleept deze week de Hit van 100 (100%NL) binnen met Miss Montreal. De Hit van 100 is de wekelijkse schijf van het populaire radiostation 100%NL. Het nummer heet ‘September’ en staat op het nieuwste album ‘Achtentwintig’. Daar staat ook zijn laatste singel ‘Hoodiedate’ op. ‘September’ is een perfecte combinatie tussen de vibes van het koude weer en de warme feestdagen! Het nummer staat intussen vers op de playlist Brand New. Op 1 maart 2024 start Snelle met De Achtentwintig Tour’ in Luxor Live (Arnhem).

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

The Moody Blues – Had to fall in Love (Paradeplaat 1978)

Credits: Decca

Terug naar 24 augustus, maar dan in 1978!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Had to fall in love’ van The Moody Blues. Het nummer werd geschreven door Justin Hayward en was te vinden op het album’ Octave’. Aan de opnames van deze 10e Moody Blues LP werd gestart in 1977. Niet in Engeland, maar in Record Plant Studio’s in Californië. Voor het eerst sinds de plaat ‘Days of a Futured Passed’ maakten de Moodies gebruik van een orkest in plaats van synthesizers.

Opvallend was, dat dit liedje alleen in Nederland en België de A-kant van de singel was. In de rest van de wereld werd dat ‘Steppin’ in a slide zone’. Het bleek voor Nederland een goede keuze: voor het eerst sinds ‘I’m Just a Singer (In a Rock and Roll Band)’ uit 1973 scoorde de Britse band weer een hit in beide landen. Justin Hayward was o.a. ook de schrijver van classics als ‘Nights in white satin’ en ‘Question’.  De singel ‘Had To fall in love’ bereikte nummer 18 in de Nederlandse Top 40.  Een fantastisch jaar voor Justin Hayward, omdat hij toen ook grote hits maakte met Jeff Wayne (‘Eve of the war’ en ‘Forever autumn’).

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

Chef Special – Speed of light (Teaser)

Surprise!  Chef Special kondigt voor 7 december een nieuwe singel aan! Het nummer heet ‘Speed of light’ en is de opvolger van ‘Miracles’, waarmee de Haarlemse band o.a. een Hitzound Smash en 3FM Megahit mee wisten te scoren. Beide songs staan op de aanstaande nieuwe studioalbum van Chef Special. De mannen kondigen voor 2024 dan ook een Chef Special Album Release Tour aan, die start op 13 april 2024 in Doornroosje (Nijmegen).  De show op 21 april in Paradiso is uitverkocht, net zoals in Paard (Den Haag) op 25 april, maar voor de overige concerten kun je nog de laatste kaarten scoren. Deze woensdag is Chef Special vers te verwachten in de TIP 40 van Hitzound.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Credits: SetVexy, Sony Music

Stephanie Mills – Never Knew Love Like This Before (Alarmschijf 1980)

Credits: 20th Century Fox Records

Op 18 oktober, maar dan in 1980, ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘Never knew love like this before’ van Stephanie Mills. Het nummer werd geschreven door James Mtume en Reggie Lucas, die tevens respectievelijk toetsinstrumenten en gitaar speelden in het nummer. De inspiratie voor ’Never knew love like this before’ kwam van Reggie Lucas. Zijn pasgeboren dochter Lisa bracht hem op het idee.  

Stephanie brak door in 1975, toen zij de hoofdrol kreeg in de musical The Wiz.  Dankzij Jermaine Jackson kreeg Stephanie Mills niet veel later een contract aangeboden bij het platenlabel Motown. In oktober 1976 verscheen haar album, getiteld ‘For the first time’. Twee jaar later tekende ze een contract bij 20th Century Records. Daar bracht ze in datzelfde jaar een succesvol album uit, waarvan enkele singels werden getrokken, die overigens niet bij ons succesvol waren.  Dat veranderde in 1980  met het album ‘Sweet Sensation’. Op deze plaat stond de single ‘Never knew love like this before’.

De singel van Stephanie Mills werd een grote hit. In Amerika behaalde het de 6e plaats in de Billboard Hot 100. In Engeland stond de Amerikaanse zangeres op nummer 4 en in de Nederlandse Top 40 piekte de singel op nummer 1. Stephanie Mills kreeg een Grammy Award voor beste vrouwelijke R&B-zangeres; de componisten voor beste R&B-lied.  Het nummer was te horen in de speelfilm Rush Hour 2 uit 2001.  O.a. Melba Moore en Kelly Rowland namen een cover op van ‘Never knew love like this before’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Years & Years – A Very Bad Fun Idea

Credits: Universal Music

‘A very bad fun idea’ is de nieuwe single van Years & Years. Achter deze naam gaat tegenwoordig alleen nog Olly Alexander schuil. De nieuwe singel van Olly is o.a. de opvolger van ‘100% Pure love’. We kennen Years & Years vooral van ‘Desire’ en ‘King’, twee songs die internationaal succesvol waren. ‘A Very Bad Fun Idea’ is te vinden op de soundtrack van de nieuwe coming-of-age film “Bonus Track”.  Hoe de track tot stand kwam, legt Olly Alexander uit op Instagram: “It’s the result of a conversation I had with Josh o’Connor many years ago about a film he was developing called Bonus Track. He asked me if I would be interested in making a song for it. I love Josh and I immediately said yes. This song is about the extreme emotion we feel at a pivotal moment in our lives and the lengths we go to for the people we love.” Met ‘A very bad fun idea’ heeft Years & Years eindelijk weer eens kans op een notering in de Hitzound 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Wings – Mull Of Kintyre (Flashback 1977)

Credits: Capitol Records

Op 3 december, maar dan in 1977, kwam ‘Mull of kintyre’ van Wings binnen in de Nederlandse Top 40. Een regelrechte klassieker natuurlijk, met nog een lekker B-kantje ook: ‘Girl`s school’. Dat Kintyre bestaat echt; het is een majestueus groen eiland in Schotland aan de westkust, met werkelijk prachtige uitzichten en vooral ook rust. Dé plek om er een boerderij te hebben. Geen wonder dus dat Paul en Linda in die tijd daar een boerderij hadden. De ode, een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40, schreef Paul samen met zijn bandmaatje Denny Laine.

‘Mull of kintyre’ verwijst naar het uiterste puntje van het ruige schiereiland Kintyre. Het lag amper 20 kilometer verwijderd van Mc Cartney`s boerderij Campeltown.  Dit nummer werd de grootste hit voor Wings ooit. Het was pas het eerste nummer van Wings die in Engeland de eerste plaats behaalde. En dat terwijl de groep in Amerika al zes nummer 1 hits had gescoord! Paul was zo trots (en opgelucht), dat toen het nummer bovenaan stond in eigen land hij een paginagrote advertenties liet plaatsen in kranten met de tekst: ‘Mull of Kintyre is at number one’. Het werd ook de eerste singel waarvan in Engeland meer dan twee miljoen exemplaren werden verkocht.  Uiteindelijk is maatje Denny Laine er niet zo rijk van geworden: hij moest noodgedwongen zijn rechten voor ‘Mull of Kintyre’ verkopen aan Paul om onder een faillissement uit te komen.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Paul de Leeuw & Simon Keizer – Het komt wel goed

Credits: Sony Music

Na Nick Schilder laat nu ook Simon Keizer van zich horen. Simon, voorheen bekend van het populaire duo Nick en Simon, maakt zijn muzikale comeback! Samen met Paul de Leeuw heeft hij de singel ‘Het komt wel goed’ uitgebracht. “We hebben een nieuwe plaat! ‘Het Komt Wel Goed’ is vanaf nu overal te beluisteren, en we zijn er super trots op’, aldus Paul op Instagram. ‘We zagen elkaar dit jaar al steeds vaker, dus het voelde goed om samen iets uit te brengen.” Het liedje gaat live tijdens de Sinterklaasshow Sint & De Leeuw op dinsdag 5 december om 20.30 uur bij NPO1.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

Nederpop Hit ABC : 2 Unlimited

Credits: DJ Vernon, AcerBen

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. Dagelijks zullen we aandacht besteden aan het Nederpop Hit ABC. Nederpop is één van de meest populaire muziekstromen die ons land rijk is en telt vele commerciële hoogtepunten. Denk maar eens aan ‘Venus’ van Shocking Blue, ‘Radar love’ van Golden Earring, ‘Stars on 45’ van Stars on 45, ‘Lea’ van The Cats , ‘Niet of nooit geweest’ van Acda en de Munnik en ‘No limits’ van 2 Unlimited.

Wil jij dat jouw favoriete Nederlandse act ook een plaats krijgt in het Nederpop Hit ABC Archief? Stuur ons dan een berichtje. Hitzound presenteert vandaag:

2 UNLIMITED

2 Unlimited is, gemeten naar verkoopcijfers, misschien wel de meest succesvolle Nederlandse act in de geschiedenis. Gedurende de eerste helft van de jaren 90 behaalden de Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde met Anita Doth en Ray Slijngaard vele wereldhits. In totaal verkochten zij wereldwijd meer dan 20 miljoen platen.

Het begon allemaal tijdens een optreden van zijn vriend en Quadrophonia-rapper Marvin D en de dan 19-jarige Kid Ray ook de microfoon grijpt.  Zijn freestyle viel in de smaak. Diezelfde Marvin D stelde Ray later voor aan de zangeres Anita Doth en de Belgische producers Phil Wilde en Jean-Paul de Coster, die in het voorjaar van 1991 de groep 2 Unlimited vormen.

Al met de eerste singel ‘Get ready for this’ behaalde 2 Unlimited niet alleen een hoge notering in Nederland en Europa, maar prijkte de singel ook in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Van 1991 tot 1996 scoorde 2 Unlimited de ene hit naar de andere hit met singels als “Twilight Zone”, “No Limit” en “The Real Thing”.  Maar op 17 april 1996 stapten Ray en Anita uit 2 Unlimited omdat ze het niet eens waren met de muzikale koers van het Belgische producers duo Phil Wilde en Jean Paul de Coster en met het feit dat ze minder dan hen verdienden.

In 1998 werd 2 Unlimited nieuw leven ingeblazen, deze keer met de zangeressen Romy van Ooijen en Marjon van Iwaarden. Met ‘Wanna get up’ haalde 2 Unlimited in nieuwe samenstelling eenmalig de top tien in Nederland. In 199 viel het doek in deze samenstelling.

Tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door in 2009 gaven Ray en Anita samen toe dat zij tijdens hun periode bij 2 Unlimited ook een relatie hebben gehad.  Omdat ze de naam 2 Unlimited niet meer mochten voeren, brachten Doth en Slingaard onder de naam Ray & Anita desingel ‘In Da Name of Love’  uit. Het was het laatste top tien succes voor het duo. In 2017 kwam er een einde aan de muzikale samenwerking tussen Ray en Anita.

TOP 5 Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01NO LIMIT                                    199317 wk  – nr. 1
02TWILIGHT ZONE199214 wk. – nr. 1
03NO ONE199412 wk. – nr. 2
04THE REAL THING199411 wk. – nr. 1
05TRIBAL DANCE199311 wk. – nr. 2

De meest gestreamde song op Spotify van 2 Unlimited is ‘No limit’ met meer dan 102 miljoen streams. Maar liefst 60 miljoen streams meer dan de nummer 2 ‘Get ready for this’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Kenya Grace – Paris

Credits: Michelle Hèlena Janssen

Kenya Grace heeft haar nieuwe singel ‘Paris’ gedeeld. In Engeland valt de zangeres, die dit jaar doorbrak, gelijk in de prijzen, want deze gloednieuwe track belandt daar op de playlist van BBC Radio 1. ‘Paris’ is “a biting ode to modern dating”, zoals ze het zelf omschrijft. De release volgt op ‘Only in my mind’ en haar huidige Hitzound 40 hit ‘Strangers’. Kenya is een Britse singer-songwriter uit Londen, die al eerder tracks uitbracht zoals ‘Talk’ en ‘Meteor’. Nog niet zo lang terug tekende Grace een contact bij het dance label Major Recordings, dat ondergebracht is bij Warner Records.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Week : 15

SHY AWAY – Twenty One Pilots

Trending Dag Top 5

Hitzound Top 40

Brand New

Eurovision Songcontest

Summer Hits

Hitzound Smash Archief

Flashback The 60s, 70s 80s

Homo Top 100
Latest Tweets

NL Top 200

Google ad
Translate »