Flashback: Supertramp brengt ‘Give a little bit’ uit

Op 4 juni 1977 brengt Supertramp de single ‘Give A Little Bit’ uit. Het is afkomstig van hun album ‘Even in the Quietest Moments….’ Supertramp was toen al langer bekend in Nederland, maar de verkoop van de singles wilde voor die tijd niet echt vlotten. ‘Dreamer’ werd eerder uitgegeven, maar werd later pas een hit, ‘Lady’ verkocht eigenlijk nergens goed en ‘School’, een van hun bekendste nummers, was ook toen nog geen single.

Toen in 1977 ‘Even in the quietest moments’ verscheen, verwachtte niemand dat het album zeer goed zou verkopen, maar dat gebeurde wel: de plaat bereikte de eerste plaats in de Nederlandse album chart.  De single ‘Give a Little Bit’ van het album bleek een schot in de roos. Het werd de eerste succesvolle single in Nederland. Het bereikte de 2e plek in de Nederlandse Top Veertig.

Het nummer is gecomponeerd door Roger Hodgson, doch het album vermeldt Rick Davies en Roger Hodgson. Davies en Hodgson deelden naar buiten toe alle composities gedurende een lange tijd, maar schreven apart. Roger schreef het nummer al als tiener. In de TOP 2000 is ‘Give a little bit’ een populaire track: het nummer staat elk jaar in de NPO Radio 2 lijst genoteerd.

Michelle Phillips (Mama`s & Papa`s) viert 76e verjaardag

Michelle Phillips viert vandaag haar 76e verjaardag. De zangeres maakte in de sixties deel uit van The Mama`s & Papa`s. Ze trouwde in 1962 met John Phillips, en richtte met hem in 1965 de groep op, waar ook Cass Elliot en Denny Doherty deel van uit maakten. Samen met The Beach Boys en The Byrds behoorden The Mama`s & Papa`s tot de weinige Amerikaanse bands die succes hadden tijdens de Britse invasie.

Michelle scoorde met The Mamas and The Papas legendarische hits als ‘California Dreamin” en ‘Monday Monday’.  Met het laatstgenoemde nummer behaalde de groep de 2e plaats in de Veronica Top Veertig.  Ook ‘I saw her again’ was een top tien hit.  Michelle werd echter uit de groep gegooid, toen bleek, dat ze regelmatig vreemd ging. O.a. met Denny Doherty en met een bandlid van The Byrds. De fans pikten het niet, dat Michelle uit de groep werd gegooid en dus mocht ze terugkomen. Ze ging zelfs weer samenwonen met John, maar het ging opnieuw mis. Na de scheiding viel de groep uit elkaar.

Phillips was na het uiteenvallen van de groep achtergrondzangeres bij grote namen als George Harrison, Frank Sinatra, Leonard Cohen en Carole King. Michelle trouwde snel na haar scheiding met acteur Dennis Hopper, maar na 8 dagen (!) liep ook dit huwelijk spaak. Daarna trouwde Michelle nog enkele malen. Ze heeft een aantal kinderen, waarvan Chynna Phillips (Wilson Phillips) de bekendste is. In 1998 traden The Mamas and the Papas toe tot de Rock and Roll Hall of Fame.

Calvin Harris – Live without your love (Teaser)

Het gaat spannend worden of Calvin Harris de weg terug gaat vinden naar de charts. Dat lukte de grote DJ en producer eerder dit jaar namelijk niet onder zijn nieuwe alias ‘Love Generator’. Op 11 juni komt Calvin`s nieuwe single ‘Live without your love’ uit, een samenwerking met producer Steve Lacy. De release verschijnt via het label Defected van Simon Dunmore.

“Calvin Harris and I have long-standing mutual respect that goes back 20 years when he initially submitted some of his early demos to Defected. I heard ‘Live Without Your Love’, reached out and our discussions led to our involvement on the project. I am all about long term relationships and the fact that Calvin remembers our first exchanges says so much to me, and clearly demonstrates that first impressions are lasting impressions,” aldus een trotse Dunmore.

View this post on Instagram

Calvin Harris x Steve Lacy link in bio! @steve.lacy

A post shared by Calvin Harris (@calvinharris) on

Snelle – Kleur (preview)

2020 kan voor Snelle al niet meer stuk. Onlangs stond hij nog samen met Davina Michelle aan de top in Nederland met het extreem korte nummer ’17 Miljoen mensen’. In februari piekte ‘Smoorverliefd’ in de hitlijsten. Hot news, want . . . .  morgen komt de nieuwe single van Snelle uit: ‘Kleur’. Waarbij de rapper uit Gorssel hoopt, “….. dat jullie ‘t luisteren net zo leuk vinden als ik ‘t maken van het liedje vond.” In de teaser bewijst hij dat `ie ook kan zingen!  Snelle brak in 2019 door met ‘Scars’ en ‘Reünie’, zijn eerste nummer 1 single in Nederland. Daarmee wist de rapper binnen een half jaar tijd met drie singles de eerste plaats te bereiken in de Nederlandse Top Veertig. Nooit eerder wist een Nederlandse artiest dat in zo’n tempo te flikken. Morgen komt ook de clip uit van ‘Kleur’.

Kodaline – Saving Grace (Lyric video)

Voel jij je eenzaam of onzeker, dan is hier Kodaline om je een reddingsboei toe te gooien. ‘Saving Grace’ heet hun nieuwe single, waarvan vandaag de lyric video in première gaat. “People have been asking about some of the lyrics for Saving Grace, so we’ve made a full lyric video for it here. Share it with that special person in your life that is there for you no matter what..,”aldus de mannen van Kodaline.  Het nummer is het derde voorproefje van het aankomende album ‘One Day at a time’. De Ierse pop-rockband brak in 2012 door met ‘All I Want’, afkomstig van hun debuut The Kodaline EP.  De nieuwe plaat komt uit op 12 juni.

Armin van Buuren ft. Andreas Moe – All On Me (video)

Vandaag dropt Armin van Buuren de video van zijn nieuwe single ‘All on me’. Voor de zomerse track riep hij opnieuw de hulp in van Brennan Heart (‘Blah blah blah’) en de Zweedse zanger Andreas Moe is ook van de partij. De concerten die Armin in mei zou gaan geven, zijn verplaatst naar het Pinksterweekend van 2021. De nieuwe data zijn donderdag 20 t/m zondag 23 mei van het volgende jaar. Reeds aangeschafte tickets blijven automatisch geldig voor deze vervangende datum.

Bizzey en Akwasi brengen protestsong ‘Geen Wedstrijd’ uit

Bizzey en Akwasi brengen protestsong ‘Geen Wedstrijd’ uit. Dit, na aanleiding van de moord van de zwarte Amerikaan George Floyd door een blanke agent, terwijl drie ‘collega-agenten’ toekijken. Het bracht en brengt een golf van reacties in Amerika en de rest van de wereld. ‘Ik ben geen lid van een politieke partij, ik ben gewoon mezelf en de mensen die mij al langer kennen weten dat ik daar ontzettend veel waarde aan hecht’, zegt Akwasi op Instagram. ‘Overal waar ik ben laat ik niets anders dan mijn ware aard en true colors zien. Met wie ik ook werk, waar ik ook ben, en wanneer dan ook. I am a proud black man.’ Met de single ‘Geen Wedstrijd’ roepen ze iedereen op te doneren en hun stem te laten horen om het gevecht tegen racisme aan te gaan.  Alle opbrengsten van dit project worden gedoneerd aan KOZP.

Flashback: Slade scoort hit met ‘Take me bak ‘ome’

Op 3 juni 1972 is Slade hoogste nieuwe in de Veronica Top Veertig. ‘Take me bak ‘ome’ debuteert op nummer 20.  De Britse rockgroep brak in Nederland een jaar eerder door met ‘Get down and get wit hit. Opmerkelijk was dat dit nummer in Engeland bleef steken op de vijftiende plaats, maar in Nederland een top tien hit werd. Dat ‘Get down and get with it’ zo`n succes werd, was mede te danken aan Radio Noordzee, die de single uitriep tot Treiterschijf, de originele tegenhanger van de Alarmschijf.

‘Take me bak ‘ome’ werd de vierde hit van Slade en opnieuw een top tien succes. Het nummer werd geschreven door frontman en zanger Noddy Holder en bassist Jim Lea en bereikte in eigen land de eerste plaats. Zij schreven samen ook al de grote hit ‘Cuz I luv’ you’. Gitarist Dave Hill omschreef ‘Take me bak ‘ome’ als een “live, earth-dirt song”. Hij vertelde: “I felt much more out of that than I did from all the rest, it projected more, and it wasn’t just a hit record. I didn’t know if that kind of song could make it, and it was great having a thick, dirty song up at number one.” Slade was vooral in de eerste helft van de seventies erg populair en kreeg een revival in de eerste helftvan de eighties. Frontman Noddy Holder werd in 1987 in de adelstand verheven.

Lenny Kravitz – Ride

Vandaag super hoog binnen op nummer 6 in de TIP 30 is Lenny Kravitz. Afgelopen week kwam zijn nieuwe single en video uit van ‘Ride’. Helemaal nieuw is de track niet, want het stond zowaar al op zijn plaat ‘Raise Vibration’, maar dan wel twee minuten langer. De clip werd al een tijdje terug geschoten in Parijs door Mark Seliger. Kravitz: “We shot this video months ago in France before we could have imagined what life would be like today. After listening to the song with Mark we had a vision of expressing the song through portraying the characters of the writer and the spirit.” In de clip valt op dat de vrouw aan zijn zijde verdacht veel lijkt op zijn ex-vrouw Lisa Bonet.  Het concert dat Lenny Kravitz op 24 juni zou geven in de Ziggo Dome wordt uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Suzie Quatro viert 70e verjaardag

Vandaag viert Susan Kay “Suzi” Quatro haar 70e verjaardag. De van oorsprong Amerikaanse zangeres was vooral succesvol in Europa als Suzie Quatro. Ze werd in 1971 ontdekt door platenproducer Mickie Most die in Detroit was voor het produceren van een nieuwe plaat van Jeff Beck. Hij haalde haar over om naar Engeland te verhuizen en een solocarrière te beginnen.

Haar eerste single ‘Rolling Stone’ flopte dan wel in Engeland, maar werd een nummer 1-hit in Portugal. Most liet nummers voor haar schrijven door Nicky Chinn en Mike Chapman, die beroemd waren geworden met hun hits voor The Sweet, Mud, Hot Chocolate, Smokie, Blondie en Racey. Met ‘Can the Can’ had Quatro in 1973 zowel in verscheidene Europese landen als in Australië een dikke hit. In Nederland bereikte het nummer de 14e plaats in de Veronica Top Veertig. Er volgden nog enkele hits als ‘48 Crash’ en ‘Devil Gate Drive’.

Na 1975 nam de populariteit van Quatro’s glamrock snel af, maar ze herpakte zich in 1978 met ‘If You Can’t Give Me Love’, een countrynummer met achtergrondzang van Smokie. Het werd haar grootste hit in Nederland tot dan toe en bereikte de top tien. Dat lukte vervolgens ook met ‘Stumblin’ In’ (met Chris Norman van Smokie) en ‘She’s in love with you’. Suzie Quatro verkocht wereldwijd ruim 50 miljoen albums en ze treed nog altijd op. Haar laatste album ‘QSP’ (met Andy Scott en Don Powell) kwam in 2017 uit.
NL Top 200

Latest Tweets
Translate »
Share This