Toni Willé (Pussycat) viert haar 69e verjaardag

Vandaag viert Toni Willé haar 69e verjaardag. Gefeliciteerd! Ze werd bekend als zangeres van de groep Pussycat. Samen met haar zussen Betty en Marianne vormde ze in de jaren zestig de BG’s From Holland, waarbij BG de afkorting was voor Beat Girls. Gitaarles kreeg het trio van Werner Theunissen. Hij werd later van groot belang voor Pussycat, omdat hij meer dan 55 liedjes voor hen schreef, waaronder ‘Mississippi’.

Voor het succes kwam, zocht de groep naar een platenmaatschappij en stuurden hun opnames op cassettebandjes naar verschillende platenmaatschappijen. Tim Griek bood hun vervolgens aan om demo’s op te nemen in de EMI-studio. Omdat de band te weinig nummers had, werd ‘Mississippi’ er ook maar bijgedaan, ondanks dat ze zelf niet veel hadden met het nummer. EMI zag hier juist potentie in en ze kregen een contract voor twee singles, ‘Mississippi’ en ‘Georgie’.

Met ‘Mississippi’ had Pussycat goud in handen! In no time bereikte de single de eerste plaats in de Veronica Top Veertig en: daar bleef het niet bij. In tenminste 15 landen bereikte de single de nummer 1 positie, waaronder Engeland en Duitsland. De opvolger ‘Georgie’ behaalde ook in Nederland de eerste plaats. Ook in het buitenland sloeg deze single aan, net als opvolgers als ‘Smile’ en ‘My Broken Souvenirs’. Pussycat werd in 1976 onderscheiden met de Conamus Exportprijs voor hun internationale succes. Daarnaast ontvingen ze meer prijzen, zoals een Edison, een Zilveren Harp en een Goldener Löwe in Duitsland van RTL. Tweeëntwintig platen behaalden de status van goud.

Na haar Pussycat periode bracht ze drie albums uit: Privilege (1985), Working girl (1987) en New words to an old love song (1989). Ze bereikten de hitlijsten echter niet.  Van 1988 tot 2006 trad ze met enige regelmaat als gastzangeres op met Major Dundee. In 2013 kwam haar laatste solo single uit: ‘Happy’. In dat jaar verscheen ook haar laatste album ‘Golden memories tour, Fiji 2010,’  een concert registratie met Daniel Rae Costello met vooral Pussycat nummers.

Charlie Puth ft. Jung Kook of BTS – Left and right

Credits: Warner Music

Charlie Puth heeft voor zijn nieuwste single ‘Left and Right’ samengewerkt met Jung Kook (lid van BTS). Charlie teasde de track al langere tijd op zijn Tiktok kanaal en er werd flink gespeculeerd over welke artiest mee zou werken aan de track. Puth produceerde het nummer zelf en het zal net als zijn eerdere singles ‘Light Switch’ en ‘Hilarious’ terug te vinden zijn op zijjn album ‘Charlie’, dat later dit jaar wordt verwacht.

Harpo – Moviestar (Troetelschijf 1975)

Op 23 augustus 1975 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Movie star’ van Harpo. De Zweedse zanger, die in het echt Jan Torsten Svensson heet, schreef het nummer zelf. De single gaat over een man die denkt dat hij een filmster is, hoewel hij alleen maar in een reclamespot heeft meegespeeld. Een ster werd hij wel dankzij het nummer, want het werd een wereldwijde hit. In Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland werd het een nummer 1 hit.  ‘Moviestar’ bereikte de 3e plaats in de Nationale Hitparade) Niet alleen was ‘Movie star’ een aansprekend nummer, maar het had ook een beroemde achtergrond zangeres. Dat was niemand minder dan Anni-Frid Lyngstad van ABBA. Het Zweedse viertal had juist zelf in de zomer van 1975 een grote hit gescoord in Nederland met ‘S.O.S’.

De band met ABBA liep via Stig Anderson, destijds de producer van ABBA. Zo raakte Harpo ook met de leden van ABBA bevriend. Samen met Benny Andersson werkte Harpo een tijdje aan een album, maar de ideeën liepen te ver uiteen en het project werd gestaakt.  Het lukte Harpo overigens niet om nogmaals een hit te scoren in ons land. De opvolgers ‘Motorcycle mama’ (1975) en ‘Horoscope’ (1976) krijgen hier nog wel de nodige airplay.

Blackbird – Green lights

Deze week vers in de TIP 40 van Hitzound is Blackbird met haar nieuwe single ‘Green lights. Het vrolijke uptempo nummer pende ze samen met Paul W. Willemsen en Suzie Brown. Potentiële Top Song op NPO Radio 2?  Blackbird is het alter ego van Merel Koman. De Nederlandse zangeres, muzikant en songschrijver is al haar hele leven bezig met muziek. Ze studeerde jazz en pop in Utrecht en reisde daarna door naar Amsterdam om zich daar onder te dompelen in de muziekscene. ‘Green lights ‘ is de opvolger van o.a. ‘Back’ uit de zomer van 2021. De video is opgenomen in Amsterdam en geregisseerd door Marieke Macklon. Blackbird is deze zomer o.a. te zien op het Zomerparkfeest in Venlo (27 augustus).

Lucifer – Scarlet Lady (Alarmschijf 1975)

Op 23 augustus 1975 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Scarlet lady’ van Lucifer. Het nummer werd geschreven door Gloria Sklerov en Harry Lloyd, met Hans Vermeulen aan de knoppen als producer. De groep werd opgericht in 1972 en bestond uit: Margriet Eshuijs )zangeres, organiste), Dick Buijsman (bassist), Henny Huisman (drummer) en  Julio Wilson (zanger & percussionist). In 1974 kreeg de groep een contract bij EMI.

Voor de eerste LP ‘As we are’ werd gekozen voor een combinatie van eigen nummers, aangevuld met enkele covers van andere artiesten en verder nog twee gezamenlijke nummers van Gloria Sklerov en Harry Lloyd. Eén van de nummers was ‘House for sale’ dat Sklerov aan Peter Schoonhoven van EMI had voorgespeeld, toen hij in 1973 een bezoek aan Garrett Music bracht. Eenmaal in Nederland overhandigde hij de demo aan Hans Vermeulen die de arrangeur/producent voor de groep was, met de suggestie het door Lucifer te laten uitvoeren. ‘House for sale’ werd de eerste single van de groep en ook meteen hun doorbraak in 1975.

Op ‘As we are’ stond ook ‘Scarlet lady’, dat de 21e plaats bereikte in de Nederlandse Top Veertig en ‘I can see the sun in late december’, wat daar de opvolger van was. Begin 1976 werden Henny Huisman en Julio Wilson vervangen door gitarist Fred Berger en drummer Jan Pijnenburg. De drie ex-leden vormden vervolgens de band Match (wat Engels is voor lucifer).

Justin Quiles, Robin Schulz – AEIOU

Credits: Warner Music

De Puerto Ricaanse zanger Justin Quiles heeft samen met de succesvolle producer en DJ Robin Schulz een single uitgebracht. ‘AEOUI’  is een levendige en aanstekelijke track geproduceerd door IAmChino, Robin Schulz, Vinnie Venditto en JUNKX. In de bijbehorende videoclip word je door verschillende vrouwen meegenomen op wereldreis  die mysterieuze uitnodigingen hebben ontvangen van Justin. Ook Robin Schulz is in de clip te zien.

Michael Jackson: 25 juni 2009 overleden

In 2009, op 25 juni,  werd de wereld opgeschrikt door de plotselinge dood van Michael Jackson. Dat jaar zou de comeback moeten inluiden voor Michael; hij zou 10 concerten geven in Londen. Dat werden er vijftig, die allemaal in no-time werden uitverkocht. Het is er niet van gekomen. Op 25 juni 2009 werd hij levenloos aangetroffen op bed in een hotelkamer in Los Angeles. Zijn lijfarts Conray Murray vond hem. Hij probeerde Michael nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Michael Jackson stierf aan een hartstilstand, als gevolg van het gebruik van het narcosemiddel Propofol, die hij kreeg toegediend om te kunnen slapen. Arts Conrad Murray zou onder druk van de lucratieve concertreeks, deze medicatie hebben toegediend. Michael’s overlijdensbericht slaat in als een bom. Er ontstaat een gigantische vraag naar zijn materiaal en in de zomer van 2009 bereikt zijn klassieker ‘Billie Jean’ de derde plaats in de Nederlandse Top Veertig. Nog datzelfde jaar verschijnt de documentaire This Is It, waarin generale repetities voor zijn gelijknamige concertreeks getoond worden.

Aan het beeld van de zanger is in de afgelopen jaren door velen geknaagd. Michael, die in 1993 onthulde dat hij de huidaandoening vitiligo had, werd door veel mensen niet geloofd. Hij lag onder vuur, omdat hij steeds blanker werd en zo zijn huidskleur zou verloochenen. Maar in het autopsierapport, opgemaakt door dokter Christopher Rogers, werden verspreid over zijn gehele lichaam grote witte huidvlekken aangetroffen.  Ook werd Michael al tijdens zijn leven beschuldigd van seksueel misbruik. De docu Leaving Neverland, waar Wade Robson en James Safechuck de King of Pop na zijn dood beschuldigen van misbruik, wierp een smet op Michael`s imago.  Michael Jackson werd slechts 50 jaar.

Queen – Face it alone (Teaser)

We moeten er nog even op wachten, maar: in september brengt Queen een nieuwe single uit! Brian May en Roger Taylor vonden onlangs bij toeval een sessie van de song ‘Face it alone’ met Freddy Mercury.  “We did find a little gem from Freddie, that we’d kind of forgotten about and it was . … it’s wonderful. Actually, it was a real discovery,” aldus Roger Taylor. Het nummer maakte deel uit van de sessies die Queen had opgenomen voor hun album ‘The Miracle’ uit 1989. Brian May vertelt, dat het nummer in de huidige staat niet helemaal te redden was en dat er aan gesleuteld moest worden. “We looked at it many times and thought, ‘Oh no, we can’t really rescue that.’ But in fact, we went in there again and our wonderful engineering team went, ‘OK, we can do this and this.’ It’s like kind of stitching bits together,” aldus May. “It’s beautiful, it’s touching.”

Labi Siffre viert vandaag zijn 77e verjaardag

Vandaag viert Labi Siffre zijn 77e verjaardag! Gefeliciteerd!  De Brits- Nigeriaanse zanger en schrijver was vooral populair in de eerste helft van de seventies. Met zijn eerste single ‘It must be love’ in 1972 was het gelijk raak: het nummer werd opgepikt door zeezender Radio Noordzee Internationaal en werd elk heel uur gedraaid als Treiterschijf. Een hit bleef dan ook niet uit. Het nummer zou veel later ook succesvol worden gecoverd door Madness.

Later dat jaar zou Labi Siffre nogmaals een hit scoren, dan met ‘Watch me’.  In totaal zou hij in de jaren zeventig zo`n 15 singles uitbrengen, maar toch bleven het voorlopig de twee enige successen voor Siffre in Nederland.  Hij waagde ook een poging om te worden afgevaardigd voor Engeland aan het Eurovisie Songfestival, maar zijn bijdrage ‘Solid love’ redde het niet.

Daarna zou het tot 1987 duren alvorens hij terug te vinden is in de Nederlandse hitlijsten. Met ‘So strong’ zal hij  uiteindelijk zijn allergrootste hit scoren. Dit nummer, geschreven tegen de Apartheid, bereikt de 3e plaats in Nederland. Behalve platen heeft Siffre ook een aantal dichtbundels en toneelstukken uitgebracht. Zo werd zijn werk ‘Deathwrite’ uitgezonden op TV.

Meghan Trainor – Bad For Me

Credits: Sony Music

In oktober brengt Meghan Trainor haar vierde album ‘Takin’ It Back’ uit. Ze trapt alvast af met de single ‘Bad For Me’, die ze opnam met Teddy Swims. Op ‘Takin’ It Back’ gaat Meghan terug naar ‘the doo wop feel’ uit haar beginjaren, maar dan in een 2022-versie. “This is from the new Meghan who is a wife and mom with a baby.” Het nummer ‘Bad For Me’ gaat over hoe Meghan na een aantal ongezonde relaties een nieuwe start heeft gemaakt. Bij de single is ook een video uitgekomen.

Week : 15

SHY AWAY – Twenty One Pilots

Trending Dag Top 5

Hitzound Top 40

Brand New

Eurovision Songcontest

Summer Hits

Hitzound Smash Archief

Flashback The 60s, 70s 80s

Homo Top 100
Latest Tweets

NL Top 200
Translate »