Op 3 mei 1987 wordt Iolanda Cristina Gigliotti dood aangetroffen in haar woning. Zij werd bekend als Miss Egypte, maar vooral als de zangeres Dalida. Op haar eenentwintigste vertrok ze vanuit Egypte naar Frankrijk voor een carrière als zangeres en actrice. Ze noemde zichzelf eerst Delila, naar de vrouw uit de Bijbel. In Parijs veranderde ze dat op aanraden van Eddie Barclay in Dalida. Ze brak door met een Italiaans getint repertoire en cultiveerde haar ‘exotische’ uitstraling met een grote bos zwarte krullen en donker omrande ogen. In 1957 had ze in Frankrijk een hit met het lied ‘Bambino’, dat 39 weken lang de hitlijst aanvoerde.

Met ‘Paroles…Paroles’ en ‘Gigi l’Amoroso’, het gezongen verhaal van een Napolitaanse hartenbreker die na een mislukt avontuur in Hollywood terugkeert naar zijn geboortedorp, had ze haar grootste hits. Daarna besloot ze, op aanraden van haar broer Orlando, die tevens haar manager was, zich te richten op de opkomende disco. Dat lukte in 1976 met ‘J’attendrai’, een cover van een chanson uit de jaren dertig, had ze de eerste Franstalige discohit. Wereldwijd verkocht ze veel singles en albums, vooral in Frankrijk, Italië, België, Zwitserland, Duitsland, Egypte, Canada, het Midden-Oosten en Japan was ze razend populair.

Met haar persoonlijke leven ging het in de jaren tachtig bergafwaarts.  Door een oogkwaal zag ze, ondanks operaties, steeds minder met haar linkeroog en keek vaak scheel. Ook de relaties met mannen waren weinig gelukkig. Drie mannen met wie ze een al dan niet langdurige, doch erg innige relatie onderhield, pleegden zelfmoord, onder wie Luigi Tenco en Lucien Morisse. Moe van alle problemen maakte ze in de nacht van 2 op 3 mei 1987 met behulp van pillen in Parijs een eind aan haar leven. Ze liet een briefje na met de woorden: «la vie m’est insupportable, pardonnez-moi» (het leven is ondraaglijk voor mij, vergeef me). Dalida wordt samen met Édith Piaf beschouwd als de populairste en invloedrijkste Franse zangeres uit de 20e eeuw. Ze werd maar 54 jaar.

 
Translate »
Share This