Emma Bale – Greedy

‘Greedy’ is de nieuwe single van Emma Bale, die in recordtempo doorstootte naar de top van de Belgische muziekwereld. Emma was de jongste MIA (de Belgische Edisons) – winnares ooit toen ze in 2017 de award voor Best Solo Female mee naar huis nam. Sindsdien speelde ze op allerlei Europese festivals, waaronder Pukkelpop en Rock Werchter. Inmiddels heeft Emma Bale ruim 100 miljoen streams op haar naam staan.

Casey And The Pressure Group – The Heart Of A Woman (Troetelschijf)

De Troetelschijf was tussen 6 maart 1971 en 1 juli 1978 de hit tip van Hilversum 3, de tegenhanger die werd opgezet om de concurrentie aan te gaan met de Alarmschijf Radio Veronica en de Treiterschijf van Radio Noordzee.  De Troetelschijf was de nummer 1 van de Hilversum 3 Tip 30 en ontstond twee weken later dan de Treiterschijf op Radio Noordzee.  De Tip 30 was bedoeld als lijst van kanshebbers voor de Hilversum 3 Top 30/ Daverende Dertig (23 mei 1969 – 27 juni 1974).  In de eerste jaren reflecteerde de lijst vooral de smaak van de diskjockeys.

Op 27 maart 1971 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 ging naar Casey And The Pressure Group met ‘The Heart of a Woman’. Deze track werd geproduceerd door Peter Koelewijn. Hoewel ‘The heart of a woman’ niet hoger reikte dan de 18e plaats in de Veronica Top Veertig, werd het heel populair. Vooral ook omdat de concurrentie op de Noordzee het nummer gebruikten als tune. Radio Veronica zette het liedje onder de reclamespot van Berdi (bruiloftskleding) en Radio Noordzee gebruikte het nummer als filler (Steve Merike) en als tune van de Mike Ross show.

Onder de naam van Casey and the Pressure Group bracht Cees Schrama (jazzmuzikant en –producer)  het album ‘Powerhouse’ uit. Hij heeft er dan onder meer al een carrière opzitten als muzikant bij Golden Earring (toen nog The Golden Earrings). De eerste hit van Casey and the Pressure Group stond daar trouwens niet op: ‘Soul tango’. (1970)

Tabitha – Ik hou van mij

Terwijl Tabitha op weg is naar de TOP 40 met ‘Hallo Met Mij’, levert haar deelname aan De Beste Zangers een nieuw pareltje op. Aankomende woensdag debuteert ze met ‘Ik hou van mij’ in de TIP 40. ”Ik hou van mij, van mij, van mij en van geen ander want ik ben verreweg de leukste die ik ken”. Powervrouw Tabitha weet dit nummer van Harrie Jekkers als geen ander over te brengen en zingt het speciaal voor Miss Montreal in Beste Zangers.

Tabitha is met 300 miljoen streams op Spotify de meest gestreamde vrouwelijke artiest van 2019. De zangeres scoorde onder meer grote hits als ‘Hij Is Van Mij’, ‘Slapen Met Het Licht Aan’, ‘Het Spijt Me Niet’ en ‘Moment’. Sinds donderdag 3 september is Tabitha wekelijks te zien als één van de deelnemers van het tv-programma ‘Beste Zangers’. Volgend jaar staat ze onder andere op Concert at SEA.

The Hunna – Young & Faded

De Britse poprock-sensaties The Hunna heeft de release van zijn derde studioalbum, ‘I’d Rather Die Than Let You Out’ uit moeten stellen naar 2 oktober maar we krijgen wel alvast maandelijks een nieuw nummer te horen. Het album werd opgenomen met niemand minder dan producer John Feldmann  (Blink 182, Biffy Clyro).   Eindelijk steekt de band ook weer het kanaal over om te toeren door Europa en daarbij wordt Melkweg natuurlijk niet overgeslagen.  The Hunna weet altijd een energieke liveshow neer te zetten vol met arena-anthems en feelgood-hits als ‘Bonfire’ en ”You & Me’ en ‘Never Enough’. Songs met aanstekelijke gitaarriffs, dansbare drums en herkenbare teksten die schreeuwen om meegezongen te worden. De nieuwe single heet ‘Young & Faded’.

Vandaag viert Nile Rodgers (Chic) zijn 68e verjaardag

Vandaag viert Nile Rodgers zijn 68e verjaardag. Hij is de oprichter van de Amerikaanse disco/funk band Chic in 1976. Hij begon zijn carrière in de Sesame Street-band.  In 1970 ontmoette hij bassist Bernard Edwards en samen vormden ze de band The Boiz, later bekend onder de naam the Big Apple Band, waarmee ze in New York optraden. Daarna formeerden ze samen de groep Chic.  De eerste single ‘Dance dance dance’ was nog een klein hitje in Nederland, maar dat veranderde in 1979 met de opvolger ‘Le freak’. Dit nummer bereikte de 2e plaats van de Nederlandse To Veertig. Het werd een wereldhit. Daarna volgden o.a. ‘I want your love’ en ‘Good times’.

In de jaren 1980 was Rodgers ook als producer actief. Zo bezorgde hij de Franse zangeres Sheila een wereldhit met het nummer ‘Spacer’ en was de producent onder andere van David Bowie’s zeer succesvolle album ‘Let’s Dance’ (1983) en Madonna’s doorbraakalbum ‘Like a Virgin’ (1984) en het album ‘Notorious’ van Duran Duran. In 1996 werd Rodgers door Billboard Magazine geëerd als Top Producer in the World.

Niet alles in zijn leven verliep vlekkeloos. Net als zijn ouders raakte Rodgers aan de drank en cocaïne. Pas toen hij besefte dat de verdovende middelen zijn muzikaliteit bedreigden, besloot hij ermee te stoppen. Eind 2010 werd bij Rodgers prostaatkanker geconstateerd.  In 2013 verleende Rodgers zijn medewerking aan de zomerhit van Daft Punk, ‘Get Lucky’.

Vitesse – Rock & roll band (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 3 september 1979 viel de keuze van Frits op ‘Rock and roll band’ van Vitesse. Het was een stevige compositie van Van der Meij en werd de eerste hit van de rockgroep.

Vitesse werd in 1975 opgericht in Amsterdam door Herman van Boeyen. Herman Brood (zang en piano, voormalig Cuby and the Blizzards), Rob ten Bokum (gitaar) en Peter Smid (bas) waren de andere leden. In het eerste jaar hebben veel gitaristen de band verlaten en ook komen versterken.  In datzelfde jaar kreeg Vitesse een platencontract bij Reprise en bracht een titelloos debuutalbum uit. De band bestond op dat moment uit Herman van Boeyen, Herman Brood, Jan-Piet den Tex, Gerrit Veen en Ross Recardi. Herman Brood verliet de band om solo verder te gaan en nam Gerrit Veen mee.

Ondanks het vertrek van Brood kwam het grote succes in 1982 alsnog. ‘Rosalyn’ en ‘Good lookin’ werden top tien hits in de Nederlandse Top Veertig. De albums ‘Live in Germany’ en ‘Incomplete Works & Other Hits’ bereikten respectievelijk de 19e en 15e plaats in de albumlijst.

Cat Stevens – Tuesday`s dead (Treiterschijf)

Op zaterdag 6 maart 1971 begonnen de eerste Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee. Vanaf deze datum werd ook de Radio Noordzee Top 50 uitgezonden, met Willem van Kooten (Joost den Draaijer) en Jan van Veen, twee oud-Veronica DJ`s presentatoren. Vanaf die eerste dag startte Radio Noordzee ook met DJ tips en de zogenaamde powerplay. Dat werd de Treiterschijf, de wekelijkse hittip van Radio Noordzee Internationaal. De naam Treiterschijf werd bedacht om zo de enige concurrent/ collega zee zender Veronica te kietelen.  De Treiterschijf werd gekozen in de periode van 21 februari 1971 tot 24 augustus 1974, waarna de zee zenders gedwongen werden te stoppen met uitzendingen. Dagelijks blikken we op Hitzound terug op de Treiterschijf van Radio Noordzee.

Op 15 mei 1971 werd ‘Tuesday`s dead’ van Cat Stevens uitgeroepen tot Treiterschijf.  Het nummer was afkomstig van het album ‘Teaser And Firecat’. Ook het nummer ‘Morning has broken’ stond op deze vijfde LP van de Brit. Halverwege de jaren ’60 begon zijn succes als de zanger. Hij werd op 21 juli 1948 geboren in Londen als Steven Demetre Georgiou. Op 15-jarige leeftijd krijgt hij van zijn vader een gitaar en oefent op het dakterras van zijn ouders songs van zijn favoriete band The Beatles. Na de middelbare school volgt hij een opleiding tot cartoonist, iets wat hem later goed van pas komt, als hij hoezen ontwerpt voor zijn eigen albums. In zijn vrije tijd treedt hij op met zijn gitaar op in lokale bars en koffiehuizen.

Een vriendin raadt hem aan om als artiestennaam te kiezen voor Cat Stevens, want heeft hij niet de donkere mysterieuze ogen van een kat? Met zijn eigen liedjes trekt hij al snel de aandacht van Mike Hurst, die ooit samen met Tom en Dusty Springfield lid van het Britse trio The Springfields. Hurst helpt hem aan een platencontract en het resultaat is de single ‘I Love My Dog’ (1966).  Met deze debuutsingle haalt hij ook de Veronica Top Veertig: het bereikt de 21e plaats. Hij zal nog heel wat meer hits op zijn naam brengen, zoals ‘Matthew And Son’, ‘Lady D`Arbanville’, ‘Father And Son’, ‘Tuesday`s dead’ en ‘Morning Has Broken’. In 1976 is ‘Banapple gas’ zijn laatste top tien hit in Nederland.

Ondertussen schrijft hij ook hits voor andere artiesten zoals de Amerikaanse zangeres P.P. Arnold (‘The First Cut Is The Deepest’) en The Tremeloes (‘Here Comes My Baby’). Wanneer hij tijdens het zwemmen bijna verdrinkt door een hoge golf in zee, besluit hij zijn leven drastisch om te gooien, nadat zijn broer hem een Koran geeft. Hij raakt geïnspireerd, wordt moslim en verandert zijn naam in Yusuf Islam.

SOFI TUKKER & Novak & YAX.X – Emergency

SOFI TUKKER deelt een nieuwe single: ‘Emergency’. Aan de track werken de Russische DJ en producer Novak en de Nederlandse DJ/producer YAX.X mee. “Emergency’ komt uit op Sunnery James & Ryan Marciano’s SONO label. De release volgt op ‘House Arrest’ met Gorgon City.  Met deze track scoorde het Amerikaans muzikaal duo een internationale hit. SOFI TUKKER zegt over de nieuwe single:

“We put Novak’s song ‘Turla’ in our BBC1 radio mix and he reached out to us to thank us. He then flew to Moscow to meet us at our show and we became instant friends. We’ve been sending stuff back and forth since, always looking for the right thing to do together. immediately upon hearing this track, we knew we wanted to collab on it. The process would have been no different in COVID times or not because we were literally on opposite sides of the world while making it. We wrote this one very literally about Sophie breaking her foot, which had just happened on stage at Groovin the Moo Festival in Australia. We were at home and had to cancel our tour, and actually was at the same time as we wrote ‘House Arrest’ about that period of time.”

Ali Gatie – Welcome Back ft. Alessia Cara

Alie Gatie releast Ali zijn nieuwe single! Het nummer heet ‘Welcome Back’ en Alessia Cara levert de vocals af. Op ‘Welcome Back’ laat het talent uit Toronto een mix van intieme pop en R&B horen. Met de single volgt hij zijn recente en met lovende kritieken ontvangen singles ‘Running On My Mind’ en ‘If I Fall In Love’ op en bewijst hij hard op weg te zijn naar global succes.  De track is ook alvast een hint naar wat we kunnen verwachten wanneer Gatie aan het samenstellen van zijn debuutalbum begint.

Vandaag viert Freda Payne haar 78e verjaardag

Vandaag viert Freda Payne haar 78e verjaardag. Zij is de oudere zus van Scherrie Payne van The Supremes.  Freda Payne begon haar zang- en acteercarrière in 1963. Haar internationale doorbraak kwam in 1970 met haar miljoenen hit ‘Band of Gold’. Dit nummer werd geschreven door de fameuze producers Holland–Dozier–Holland. Deze liedjesschrijvers en producenten hadden het label Motown verlaten om voor zichzelf te beginnen. Omdat ze geen artiesten met wie ze voor Motown grote successen hadden behaald (onder wie The Supremes, de Four Tops en Martha & The Vandellas) mochten meenemen, contracteerden ze onder meer de zusters Payne, die ze nog van school kenden.

Aanvankelijk wilde ze het nummer niet opnemen, omdat ze vond dat het liedje meer geschikt was voor een jonge zangeres. (zelf was ze toen 30 jaar). Gelukkig zette ze haar bezwaren opzij en spijt kreeg ze daar niet van. Het liedje bereikte de 1e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Engeland bereikte het de 6e plaats; in de Veronica Top Veertig reikte het tot nummer 7. Na ‘Band of Gold’ had Freda nog een aantal hits voor Invictus, waarvan de tegen de Vietnamoorlog gerichte protestsong ‘Bring the Boys’ Home opnieuw een miljoenenverkoop opleverde.
NL Top 200

Latest Tweets
Translate »
Share This