Steve Harley & Cockney Rebel – Make Me Smile (Troetelschijf 1975)

Op 8 maart 1975 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Make me smile’ van Steve Harley & Cockney Rebel. Frontman Steve schreef het nummer voor hun album ‘The Best Years of Our Lives’. Harley produceerde de song samen met Alan Parsons. Het was de eerste single van de band onder de naam “Steve Harley & Cockney Rebel”, nadat zij tot dan toe bekend stonden onder enkel “Cockney Rebel”. In juli 1974 ging de originele bezetting van Cockney Rebel uit elkaar, waarop Harley een nieuwe band samenstelde.

In ‘Make me smile’  beschreef hij zijn gevoelens over het uit elkaar gaan van de band.  Steve Harley was hier niet blij mee, en schreef vervolgens deze tekst om de voormalige bandleden een koekje van eigen deeg te geven. Oorspronkelijk was ‘Make me smile’ een langzaam bluesnummer. Nadat producer Parsons het nummer hoorde, vroeg hij aan Harley om een sneller tempo aan te houden, omdat hij vond dat het beter paste.  De “ooh-la-la-la”‘s, gezongen door het achtergrondkoor, bestond uit onder meer Tina Charles en Yvonne Keeley, is geïnspireerd door de Rubber Soul-periode van The Beatles. Toen het nummer af was, had de band er vertrouwen in dat het een grote hit zou worden. Daarin kregen ze gelijk: het werd o.a. een nummer 1 hit in Engeland. In de Nationale Hitparade behaalde ‘Make me smile’ de 5e plaats.

Jax Jones, Martin Solveig ft. Gracey – Lonely heart (Teaser)

Gracey is een nieuw Brits talent. De zangeres duikt regelmatig op in de playlists van de Britse radio als de Spotify charts.  Het afgelopen jaar verscheen nog haar ‘Fragile’ EP.  De zangeres lanceert vandaag op TikTok de teaser van haar zelfgeschreven nummer ‘Lonely heart’. Op de track werkt ze samen met Martin Solveig, Europa én Jax Jones. Die laatste, de Britse DJ, brak in 2014 door met ‘I got u’ , samen met Duke Dumont. Jones scoort momenteel een grote hit in Nederland met Where did you go’, samen met MNEK.

Teach-In – Ding-a-dong (Alarmschijf 1975)

Op 8 maart 1975 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Ding-a-dong’ van Teach-In. Het nummer werd geschreven door Dick Bakker, Will Luikinga en Eddy Ouwens. Met deze song vaardigde Nederland de groep af naar het Eurovisie Songfestival, dat in 1975 plaats vond in het St. Eriks Congres- en Jaarbeurscentrum in Stockholm.  Tenslotte won ABBA een jaar eerder de eerste plaats binnen met ‘Waterloo’. Negentien landen nemen deel aan dit festival, waarbij Turkije voor het eerst meedoet. Grote kanshebber voor de overwinning zijn de Britse Shadows, maar zij blijven steken op de tweede plek met ‘Let Me Be The One’.

De winst gaat namelijk naar ‘Ding-a-Dong’ van Teach-In. De concurrenten vooraf in de Nationale Finale waren Albert West en Debbie. Alle drie artiesten zongen dezelfde 3 nummers: ‘Circus’, ‘Ik heb geen geld voor de trein’ en ‘Ding-a-dong. Nadat bekend was geworden dat ‘Ding-a-dong’ het winnende lied was moest worden bepaald welke artiest eraan gekoppeld zou worden. En dat werd Teach In!

De groep mocht het Eurovisie Songfestival openen en zag, kwam en overwon! Na Engeland werd Italië derde met ‘Era’, gezongen door Wess en Dori Ghezzi.  Teach In bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. ‘Ding-a-dong’ werd ook een internationaal succes. Zo behaalde het in de Britse hitparade de 13e plaats.

Panic! at the Disco – Shut up and go to bed (Teaser)

Dankzij TikTok  is opeens het 6 jaar oude nummer ‘House of memories’ van Panic! At The Disco ineens erg populair en scoort het ook goed bij Spotify.  Maar de Amerikaanse band komt eindelijk ook weer met nieuwe muziek! Op hun social media kondigen ze voor 1 juni de release aan van de single ‘Shut up and go to bed’.  In 2018 scoorde Panic! At The Disco een nummer 2 hit in Nederland met ‘High Hopes’, gevolgd door ‘Hey look ma, I made it’.

Demis Roussos – Lost in love (Flashback 1980)

Op 24 mei 1980 komt Demis Roussos (samen met Florence Warner) binnen in de Nationale Hitparade met ‘Lost in love’. Het nummer werd geschreven door Graham Russell. Hij maakt deel uit van Air Supply. Deze Australische groep nam het nummer ook zelf op als single. In 1979 werd het een redelijk succes in Australië, maar een jaar later had Air Supply er een internationaal succes mee. In Amerika behaalden ze er een nummer 3 hit mee.

‘Lost in love’ bracht Demis Roussos na vijf jaar terug in de top tien van de Nederlandse hitlijsten. In de eerste helft van de jaren zeventig scoorde hij vele solo hits, zoals ‘My reason’, ‘Schönes Mädchen aus Arcadia’ en ‘My friend the wind’. In 1975 behaalde ‘Perdoname’ nog een top tien hit in Nederland, maar daarna zakte het succes in. ‘Lost in love’ nam Demis op voor zijn LP ‘Man of the world’.  De Amerikaanse zangeres Florence Warner leverde mede de vocals voor de versie van Demis Roussos. Zij was vooral succesvol met het inzingen van TV commercials (zoals voor Kodak, Pepsi en Burger King). Maar ze maakte ook een aantal albums en werkte samen met o.a. Dan Fogelberg, Kate Winslet en Donovan. ‘Lost in love’ van Demis Roussos en Florence Warner behaalde de 4e plaats in de Nationale Hitparade.

JC Stewart – Scars (teaser)

De veelbelovende Noord-Ierse singer-songwriter JC Stewart dankt zijn naam aan opa. Hij drong aan om zijn kleinzoon te vernoemen naar het familiebedrijf: de kruidenierswinkel JC Stewart. John Callum schrijft al vanaf zijn veertiende jaar songs en een paar jaar later zit hij in de studio met Rudomental en Nile Rodgers. Intussen heeft JC Stewart al een aantal hits op zijn naam gebracht. Met ‘Come around again’, een samenwerking met Armin van Buuren en Billen Ted scoort hij momenteel in de Nederlandse charts. Aankomende vrijdag verschijnt zijn nieuwste single: ‘Scars’.  Deze zomer doet de zanger tijdens zijn Europese tour ook Nederland aan. Op o.a. donderdag 2 juni staat hij op het podium van de Melkweg.

Credits: Kristel van Hall, Warner Music

Bob Dylan viert zijn 81e verjaardag

Foto: Wikipedia

Vandaag viert Bob Dylan zijn 81e verjaardag.  Gefeliciteerd! De singer-songwriter ontving in 2016 de Nobelprijs voor Literatuur omdat hij “de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid.” Dylans carrière, die begon tijdens zijn middelbare schooltijd in het midden van de jaren vijftig, raakte vanaf 1961 in een stroomversnelling toen hij zich in New York begon te manifesteren als folkzanger. Hij bleek vooral uit te blinken in het schrijven van lyrics, aanvankelijk in het genre van het protestlied. Al snel annexeerde de beweging voor de burgerrechten zijn song ‘Blowin’ in the Wind’ (1962). Niet veel later omarmden miljoenen jongeren zijn ‘The Times They Are a-Changin’ .(1964)

Het was het begin van een omvangrijke carrière met vele hits, die uitgroeiden tot ware classics. Zoals ook ‘Knocking On Heaven’s Door’, ‘Like A Rolling Stone’, ‘Lay lady Lay’, en ‘I Want You’. En dan die legendarische track ‘Hurricane’, dat het verhaal vertelt van Ruben Carter, een bokser die op het punt stond wereldkampioen te worden, maar ten onrechte werd veroordeeld voor driedubbele moord.

Aan Dylan wordt de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen heeft gegeven. In 1988 sluit Dylan zich ook aan bij The Traveling Wilburys. Deze band bestond uit een aantal grote namen: George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynne, Tom Petty en Dylan zelf. In 2001 krijgt Bob ook nog een Oscar voor het nummer ‘Things Have Changed’ uit de film Wonderboys. Bob Dylan is nog steeds actief: in 2020 verscheen zijn studioalbum ‘Rough and Rowdy Ways’. Vorig jaar verscheen de verzamelaar ‘Springtime in New York, The Bootleg Series Vol.16 1980-1985’.

Shane Codd – Rather be alone (Teaser)

‘Rather be alone’ wordt de nieuwe single van Shane Codd. Je kent de Ierse zanger vooral van zijn laatste hit ‘Get Out My Head’.  Alleen deze track van de DJ en producer uit Dublin leverden hem 125 miljoen streams op via Spotify. Het nummer werd o.a. uitgeroepen tot Radio 538 Favorite en behaalde vorig jaar de 12e plaats in de Nederlandse Top Veertig. De nieuwe track “Rather be alone’ is intussen flink populair op TikTok en gaat zeker en vast weer een dancefloor killer worden.

@shanecoddmusic

#question from @shanecoddmusic Rather Be Alone dropping next week 🔥 #RBA #newmusic #dj #producer #electronicmusic @Whitney Houston

♬ Rather Be Alone – Shane Codd

Cunningham – Norma Jean (Troetelschijf 1975)

Op 1 maart 1975 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Norma Jean Wants to Be a Movie Star’ van Cunningham. Het nummer schreef John Collins Cunningham zelf en het werd zijn enigste hit in de Nationale Hitparade.  Norma Jean was de werkelijke naam van de wereldberoemde filmster Marily Monroe waar het liedje ook helemaal over gaat.  Cunningham kwam uit de stal van de muziekproducenten Dennis Lambert en Brian Potter. Verder schreef Cunningham ook voor andere artiesten, zoals countryzanger Glen Campbell.  ‘Norma Jean’ bereikte de 10e plaats in de Nationale Hitparade en was ook een hit in België, maar:  het nummer bleef net buiten de Billboard Hot 100.  ‘Norma Jean’ is te horen in de film Goodbye, Norma Jean uit 1976. Sundown Company zong het nummer toen voor één weekje de Billboard Hot 100 in (plaats 84).

Chicago – If This Is Goodbye

Nieuwe muziek van Chicago! Jazeker: de Amerikaanse band, bekend van classics als ‘If you leave me now’. ‘Baby what a big suprise’ en ‘Hard to say I’m sorry’ waagt zich aan een nieuwe single. Het nummer heet ‘If this is goodbye’. De trompetten zijn gebleven, maar veel van de herkenbare Chicago sound wordt wel gemist. Misschien omdat van de originele bezetting nog maar drie bandleden actief zijn?  Dat zijn Robert Lamm (keyboards, zang), Lee Loughnane (trompet) en James Pankow (trombone).  Deze zomer toert Chicago met Brian Wilson in Amerika.
Latest Tweets

NL Top 200
Translate »
Share This