Nederpop Hit ABC : De Aal

Credits: Marcel Antonisse / Anefo

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het archief na 4 Fun met:

De Aal

De Aal, ofwel de zingende tandarts uit Den Haag. Hij brak als zanger door in 1980 met ‘Een barg die hé un krul in de steert’, dat uitgroeide tot een heuse carnavalskraker. Albert van Aalten, zoals hij in het echt heet, leerde het lied kennen doordat zijn vader het vaak zong. Deze zou het in de Tweede Wereldoorlog hebben opgepikt tijdens zijn onderduiktijd in Friesland. Van Aalten zong het aanstekelijke liedje geregeld op feestjes. Toen hij het voorzong aan Hans van Hemert, een kennis van hem,  kwamen ze gezamenlijk op het idee om het als carnavalsnummer uit te brengen. Hans van Hemert zorgde voor de productie, Van Aalten zong het zelf in als De Aal.

Met succes! De singel bereikte de top tien in Nederland. Dat smaakte naar meer en zo bracht De Aal meerdere carnavalsplaten uit. De Aal bracht in de jaren daarna nog enkele carnavalsplaten uit. In 1982 werd met ‘Sjanson de confiture’ nog een hitparade notering behaald.  In de zomer van 2008 bracht hij naar aanleiding van het Europees kampioenschap voetbal zijn laatste singel uit: ‘Eurokampioen olee’. Dit werd echter geen hitparadesucces.

TOP 3 Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01EEN BARG DIE HÉ UN KRUL IN DE STEERT                         1980 11 wk  – nr.   9
02SJANSON DE CONFITURE1982   3 wk. – nr. 37
03IK HEB EEN KATER IN M’N KOP1986  Tipparade

De meest gestreamde song op Spotify van de Aal is ‘Een barg die hé un krul in de steert’ met meer dan 370 duizend streams. Dat is zo’n 340 duidend streams meer dan de nummer 2 ‘Sjanson de confiture’.  

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Hannah Mae – Waterdicht

Credits: Spark Records

Met ‘Wat wil je van mij’ scoort Hannah Mae (samen met Metejoor) één van de grootste hits van 2023. De jonge singer-songwriter uit Emmen staat momenteel genoteerd in de TIP 40 met haar nieuwste singel: ‘Waterdicht’. Het is haar meest persoonlijke nummer tot nu toe toe. Waar gaat het over? De zangeres legt uit: “Ik heb het geschreven voor mijn moeder. Het gaat over een periode waarin zij niet zo lekker in haar vel zat. Er zit een soort boodschap in: het is oké om soms even niet oké te zijn en als het even allemaal niet gaat. Je hoeft niet altijd degene te zijn die alles oplost, en die alles voor iedereen fikst. Het is oké als je het zelf ook niet allemaal weet.”

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

OMD – Enola Gay (Kluis van de Flops)

Credits: Dindisc, Virgin

Nu we eerder vandaag de Kluis van de Flops al openden voor ‘Enjoy yourself’ van The Jacksons, voegen we vandaag nog een singel toe. Want de Kluis zou nooit compleet kunnen zijn zonder deze classic, die in Nederland nooit een hit was: ‘Enola gay’ van Orchestral Manouvres in the Dark. Het nummer werd geschreven door zanger / basgitarist Andy McCluskey en was de enige singel van de LP ‘Organisation’. Het nummer (1980) ging over de atoombomaanval op Hiroshima op 6 augustus 1945 door de Amerikaanse B-29 Superfortress-bommenwerper met de naam Enola Gay.

OMD bestaat uit het Liverpoolse duo Paul Humphreys en Andy McCluskey. De twee speelden eerder al samen in bandjes voordat ze in 1978 Orchestral Manoeuvres in the Dark oprichten. Zo heette een eerder muzikaal project van de twee Hitlerz Underpantz. Verzin het maar eens! McCluskey was vooral geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en vroeg zich in de tekst van ‘Enola gay’ af of het bombardement wel nodig was (“It shouldn’t ever have to end this way”). De regel “Is mother proud of Little Boy today?” is een verwijzing naar de naam van de bom, en naar piloot Paul Tibbets die het vliegtuig naar zijn moeder vernoemde. De singel ‘Enola gay’ was de internationale hit van OMD en bereikte de eerste plaats in Spanje en Italië en werd in Engeland met goud bekroond. In Nederland haalde deze classic niet eens de Tipparade. Wat best een blamage genoemd mag worden.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Pharrell Williams, Rauw Alejandro – Airplane Tickets

Credits: Sony Music

Pharrell brengt nieuwe singel uit! Het nummer heet ‘Airplane tickets’, waarvoor hij samenwerkt met Swae Lee en Rauw Alejandro. Afgelopen zomer maakte Pharrell zijn debuut als Men’s Creative Director van Louis Vuitton. Vorige week lanceerde de producer, rapper, zanger, songwriter en modeontwerper in Hong Kong zijn tweede collectie voor het exclusieve merk. Tijdens de Louis Vuitton-show trad Pharrell zelf op, waar hij samen met Swae Lee en Rauw Alejandro hun nieuwe, gezamenlijke singel ‘Airplane Tickets’ voor het eerst speelde. Intussen vers op de playlist Brand New.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

The Jacksons – Enjoy Yourself (Kluis van de Flops)

Credits: Epic

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor The Jacksons met ‘Enjoy Yourself’. De bekende Philadelphia songwriters/producers Gamble en Huff schreven en produceerden deze song voor The Jacksons. Het nummer was te vinden op de LP ‘The Jacksons’. Michael en Jackie Jackson waren verantwoordelijk voor de lead vocals van de song. Het was de eerste singel van het album en ook de eerste die niet gemaakt werd bij het Motown label. The Jacksons hadden deze platenmaatschappij ingeruild voor Epic. Dat had consequenties voor de groep, want Jermaine Jackson besloot bij Motown te blijven. Hij stapte daarmee uit The Jacksons en koos voor een eigen carrière. Zijn plaats werd ingenomen door Randy Jackson. ‘Enjoy yourself’ was een doorslaand succes in Amerika; de singel was hun eerste die bekroond werd met platina. In Nederland haalde de singel niet eens de Tipparade.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Mula B ft. Goldband – Allang Niet Meer Van Jou

Credits: Plus Records

Gisteren bracht rapper Mula B zijn nieuwe album ‘Narcopop’ uit. Op deze plaat staat een interessante samenwerking met Goldband. Rap meets pop, om het maar zo te zeggen! De singel die ze gezamenlijk hebben uitgebracht heet ‘Allang niet meer van jou’. Na een rustige trapbeat nemen de bekende synths van de drie Goldband stukadoors het nummer over. Het is een nieuwe sound die Mula B laat horen.  Over zijn samenwerking met Goldband zegt hij: ”We komen van verschillende sounds, maar het gevoel matcht”. Zo is het! De singel debuteert op nummer 3 in de vandaag verschenen Spotify chart.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Jim Morrison (Doors): 8 december 1943 was zijn geboortedag

Credits: Elektra Records

Jim Morrison: 8 december 1943 was de dag dat hij geboren werd. De rockheld overleed echter al in 1971. Toch zou de Amerikaan uitgroeien tot één van de meest invloedrijke singer-songwriters uit de rockgeschiedenis. Morrison volgde de filmacademie in Los Angeles, waar hij Ray Manzarek leerde kennen. Met hem richtte hij The Doors op. Al in zijn tijd werd hij door jongeren gezien als een idool.

Hij leefde zeer intens en gebruikte verschillende en vele soorten verslavende genotsmiddelen. Zijn enorme drankgebruik was exemplarisch. Morrison was de belichaming van sex, drugs en rock`n roll. Zo hadden in 1968 zijn Nederlandse fans zich enorm verheugd op het eenmalige optreden van The Doors in het Amsterdamse Concertgebouw.. Het werd een fiasco, want Jim Morrison werd zonder een noot gezongen te hebben opgenomen met in het Wilhelmina Gasthuis. In Amsterdam had hij vooraf te gretig drugs gebruikt in de kroegen en de rosse buurt.

Jim Morrison was gefascineerd door literatuur, las enorm veel en was fanatiek bezig met het maken van poëzie. Zijn muziek toonde invloeden van jazz en blues en zijn teksten waren vaak zeer filosofisch en dichterlijk van aard.  Het psychedelische “Light My Fire” werd in 1967 de eerste hit voor The Doors. Andere grote successen waren bijvoorbeeld “Touch Me”, “Love Her Madly” en “Riders On The Storm”. Op 3 juli 1971 overleed hij veel te vroeg in Parijs. Morrison werd door zijn vriendin Pamela Courson dood gevonden in de badkuip. Hoewel de officiële doodsoorzaak een hartaanval luidde, zijn de omstandig-heden van zijn overlijden nooit echt opgehelderd. De pas 27-jarige James Douglas (Jim) Morrison werd op de Parijse begraafplaats Père Lachaise begraven. Zijn graf groeide in de loop der jaren uit tot  een bedevaartsoord.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

Tate McRae – Run for the hills

Credits: Sony Music

Het nieuwe album Tate McRae heet ‘Think Later’. Het is de opvolger van haar debuutalbum ‘I used to think i could fly’ uit 2022. Op ‘Think Later’ staat onder meer Tates vorige singel ‘Exes’ en ‘Greedy’, die ze in september uitbracht. Die track stond wereldwijd nummer één op Spotify en is inmiddels ruim 430 miljoen keer gestreamd. Op het album staat ook haar nieuwe singel ‘Run for the hills’, die ook vandaag is uitgekomen.

In het voorjaar begint de 20-jarige Canadese singer, songwriter en danseres aan haar Think Later World Tour, waarmee ze op 29 april 2024 in de AFAS Live in Amsterdam staat.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

George Baker viert zijn 79e verjaardag

Credits: Beeld-en-geluid-TopPop

Vandaag viert George Baker zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Johannes Bouwens, zoals hij in het echt heet, speelde eerst in de rock’n’roll band The Wild Cats.  Maar dan voegt hij zich in 1967 bij de groep Soul Invention. In 1969 wordt de naam veranderd in George Baker Selection en neemt de groep, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar, blokfluit, orgel, piano, mandoline), Eric Bardoen (sax), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (sax), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) op eigen kosten een singel op: ‘Little green bag’. 

Een ronkende start van de carrière van de groep! Hans Bouwens schreef het nummer, dat een groot succes werd in Nederland en het leverde hen een gouden plaat op.  In het voorjaar van 1970 bereikte het nummer zelfs de Amerikaanse Billboard Hot 100!  Dat smaakte naar meer! Bouwens ontwikkelde zich als begenadigd songwriter en scoorde hit na hit met de George Baker Selection. In 1970 sleepte de groep al een Zilveren Harp binnen en volgden hits als ‘Dear Ann’ en ‘Nathalie’.  Met het nummer ‘Baby blue’ uit 1973 scoorde de groep een nummer 1 hit in o.a. Zuid Afrika en Nieuw Zeeland. Pas een jaar later zou het nummer ook in Nederland uitkomen.

Met de komst van zangeres Lida Bond in 1974 veranderde de sound van de groep. Dat bleek een gouden greep! De singel ‘Fly away little paraguayo (1974) bleef weliswaar nog steken op nummer 2 in de Nederlandse Top 40, maar daarna volgden maar liefst drie nummer 1 hits op rij:  ‘Sing a song of love’, ‘Paloma blanca’ en ‘Morning sky’. Wereldwijd werden er bijna vier miljoen singels van ‘Paloma blanca’ verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er bleken meer dan 125 versies te bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikte in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs.

Als liedjesschrijver schreef George Baker ruim zeshonderd nummers en zijn er circa 25 miljoen platen verkocht. Voor de Volendamse band BZN schreef hij de singels ‘Sweet Silver Anny’, ‘Rolling Around the Band’ en ‘Love Me Like a Lion’. Aan het einde van de jaren tachtig verdween George Baker (met of zonder Selection) dan toch uit de hitlijsten. Totdat in april 1999 ‘Little Green Bag’ opnieuw werd uitgebracht, nadat het onderdeel werd van de soundtrack van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.  In 2019 verscheen de laatste solo plaat van George Baker: ‘3 Chords And The Devil’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

HITZOUND 40 ( Week: 49 / 9 december 2023 )

Credits: Warner Records

Elke vrijdag presenteert Hitzound de nieuwe TOP 40 met populairste tracks van dit moment. De lijst wordt wekelijks samengesteld aan de hand van de meest bekeken en beluisterde singels via Hitzound.  Dit is de lijst van 9 december 2023.

De nieuwe Hitzound 40 telt vijf nieuwe singels. Vers toegevoegd zijn Brenda Lee, Jungkook, Rolling Stones, Chris Rea en P!NK. Uit de Hitzound 40 tuimelen: Iñigo Quintero, Ofenbach, Peggy Gou & Lenny Kravitz, Wende & S10 en Post Malone.

De Hitzound 40 wordt wekelijks uitgezonden op zaterdag door Vandaag Radio (12.00 – 15.00) en JEY (15.00 – 18.00)  Presentatie: Corné Wolfs. Verder beluister je de lijst non stop op Altijd Hit Radio op zaterdag tussen 15.00 tot 17.00 uur.

Schijven voor week 49

Hitzound Smash (Hitzound)SPEED OF LIGHT – Chef Special
Alarmschijf (QMusic)STANDING NEXT TO YOU – Jungkook
Repeat of Niet (QMusic)DEAR SANTA – OneRepublic
Corné’s Aandachttrekker (VandaagRadio)SPEED OF LIGHT – Chef Special
Super Tip (Altijd Hitradio)STANDING NEXT TO YOU – Jungkook
Powerplaat (JEY)WRITTEN IN THE SKY – Justin Mylo & Jordan Shaw
Danny’s Boosterplaat (JEY)CHASE MY HEART AWAY – Douwe Bob
Dance Smash (Radio 538)42 – Diplo ft, Maren Morris
538 Favourite  (Radio 538)SPEED OF LIGHT – Chef Special
Megahit  (3FM)SPEED OF LIGHT – Chef Special
Top Song  (Radio 2)STAY OR GO – Black Bird (ivm Top 2000 geen nieuwe)
Grandslam  (SLAM!)DON”T CALL ME UP – Madism
MixMarathon Track o/t Week  (SLAM!)MWAKI – Zerb & Sofiya Nzau
KinkXL (Kink)FIGURE IT OUT – Paceshifters
Hit van 100 (100%NL)SEPTEMBER – Snelle & Miss Montreal
De DiXte (FUN X)TRUTH OR DARE – Tyla
Topschijf (Q-Music België)STANDING NEXT TO YOU – Jungkook
Tune of the Week (BBC Radio 1)PARIS – Kenya Grace
Record of the Week (BBC Radio 2)ALMOST BEING IN LOVE – Rod Stewart, Jools Holland

Week: 49 / 9 december 2023

PosVWTitel – ArtiestWk
0101HOUDINI – Dua Lipa   🏆04
0202TONIGHT – Son Mieux   🏆08
0303NOW AND THEN – The Beatles   🏆05
0407IS IT OVER NOW? (TAYLOR’S VERSION) – Taylor Swift05
0504DREAMING – Marshmello ft. P!NK & Sting  🏆07
0605THE NIGHT WE MET – Lord Huron08
0710HOLD ON TO NOW – Kylie Minogue05
0808ANGRY – Rolling Stones13
0906STICK SEASON – Noah Kahan07
1020RULE THE WORLD – Tiësto ft. Tears For Fears04
1111ONE DAY AT A TIME – Anouk05
1213EXES – Tate McRae   🏆03
1331ALL I WANT FOR CHRISTMAS – Mariah Carey02
1412CHILDREN OF THE SKY – Imagine Dragons12
1509CRUEL SUMMER – Taylor Swift   🏆24
1617HOUDEN VAN MIJ – Froukje05
1719CAN’T CATCH ME NOW (HUNGER GAMES) – Olivia Rodrigo03
1814WHAT ARE YOU WAITING FOR? – Kane   🏆10
1918LOSE CONTROL – Teddy Swims17
2039LAST CHRISTMAS – Wham!   02
2121PRADA – Cässo ft. Raye   🏆18
2222STAY – The Indien04
2330WHEN WE WERE YOUNG – David Guetta & Kim Petras03
2415SOMETHING – Purple Disco Machine ft. Nothing But Thieves13
2532HIER MAG ALLES – Donnie & Marco Schuitmaker02
2635TRUST ME MATE – Dean Lewis02
27NWALL OUT OF FIGHT – P!NK   🏆01
2828STAY (NEVER LEAVE) – Kris Kross Amsterdam, Sera09
2924HARTSLAG VAN DE STAD – Tino Martin & Mart Hoogkamer09
3016AMERICAN TOWN – Ed Sheeran10
3136STAY OR GO – Blackbird02
3238MIS – S10   🏆02
3323STRANGERS – Kenya Grace   🏆13
3433SATISFYER – Roxy Dekker03
35NWDRIVING HOME FOR CHRISTMAS – Chris Rea01
36NWMESS IT UP – Rolling Stones01
3726DE LEVEN – Kevin ft. S1004
38NWSTANDING NEXT TO YOU – Jungkook01
3927IS IT LOVE – Loreen08
40NWROCKIN’ AROUND THE CHRISTMAS TREE – Brenda Lee01
Latest Tweets

NL Top 200

Google ad
Translate »
Share This