Ton Scherpenzeel (Kayak) viert zijn 70e verjaardag

Foto: Beeld en Geluid, AVRO, Wikipedia

Vandaag viert Ton Scherpenzeel zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd!  Zo`n 50 jaar geleden begon de Nederlandse muzikant, die we vooral kennen van Kayak, met een studie aan het Muzieklyceum van Hilversum. Rond die tijd begon hij samen met Pim Koopman een band, de High Tide Formation, die later de basis zou vormen voor Kayak. Scherpenzeel begon in die band als pianist en basgitarist, maar legde zich later toe op toetsen en achtergrondzang.

Kayak zou met maar liefst negen singles de Nederlandse Top Veertig weten te bereiken, zoals met “Lyrics”, ‘Mammoth, ‘Anne’,  en ‘Starlight dancer’. Grootste hit van de band werd “Ruthless Queen”. Na de breuk van Kayak in 1982 speelde de veelzijdige Ton enkele jaren in de Britse band Camel. Ook werkte hij als muziekschrijver van Youp van ‘t Hek, speelde als studiomuzikant op albums van Liesbeth List en Circus Custers en produceerde albums van onder andere Earth & Fire (waarvan hij ook enige tijd lid is geweest), Harry Sacksioni, Maywood en Flairck. Ook schreef Scherpenzeel muziek voor Kinderen voor Kinderen, Jeugdtheater Hofplein, Opus One en de musical Kruimeltje.

in 1999 maakte Kayak een comeback toen de band door De Kast werd gevraagd als gast-band met hen op te treden. Dat resulteerde in het album ‘Close to the fire’, dat in 2000 uitkwam. Een jaar later verschenen twee nieuwe albums: ‘Chance for a LIVE time’ (een live-album) en ‘Night vision’.  In 2003 verschijnt het album ‘Merlin – Bard of the Unseen’. De plaat is het vervolg op de suite ‘Merlin’ uit 1980. De groep heeft het werk nogmaals opgenomen en met een flink aantal nummers uitgebreid tot een volledige rockopera die wordt begeleid door een orkest en met zang van Bert Heerink, gitarist Rob Vunderink en gastzangeres Cindy Oudshoorn uit de First Show Band. In 2003 keert Edward Reekers terug bij Kayak. In de daarop volgende jaren volgen meerder personeelswisselingen.

In 2017 kondigde Ton Scherpenzeel een nieuwe line-up aan. De bezetting waarin de groep zal gaan optreden bestaat behalve uit toetsenist Ton Scherpenzeel, gitarist Marcel Singor en zanger Bart Schwertmann,  bassist Kristoffer Gildenlöw en drummer Collin Leijenaar.  In de herfst van 2018 ging Kayak op toernee, waarbij voor het eerst in jaren weer buiten Nederland werd opgetreden (o.a. in Noorwegen en Zweden). Nog tijdens de tour besloten Kayak en Collin Leijenaar afscheid van elkaar te nemen. In november 2018 werd Hans Eijkenaar (opnieuw) drummer van Kayak.  In 2021 verscheen het meest recente Kayak album: ‘Out of This World’. Maar in datzelfde jaar bracht Ton ook zijn soloplaat ‘Velvet armour’ uit.

 

MAXINE – Hurting Me

Let op deze nieuwe naam: MAXINE!  Ze timmert nog niet zo heel lang aan de weg, maar succesvol was ze al als songwriter voor bijvoorbeeld Son Mieux en Maan. Sinds kort schrijft ze ook nummers voor zichzelf. Met het nummer ‘Only Us’ werd ze 3FM Talent. Haar nieuwe single heet ‘Hurting me’, dat ze schreef in Stockholm. MAXINE over het nummer: “This is for everyone out there being stuck in a situationship that’s doing nothing than hurting you in the end. We deserve better than that.  Don’t ever stop trying to fall in love just because some idiot broke your heart.”

 

TOP 40 Hitzound ( Week: 32 / 6 augustus 2022 )

Credits: Universal Music

Dat de TOP 40 er heel anders kan uitzien, bewijst deze lijst van Hitzound. Dit zijn de beste tracks van dit moment in de wekelijkse editie van onze TOP 40. De lijst wordt wekelijks samengesteld aan de hand van de meest populairste singles op Hitzound.  Welke nummers worden hier het meest bekeken en beluisterd? Na 9 aan de top te hebben gestaan, zakt Kate Bush naar nummer 2. De nieuwe nummer 1 is van Nationale makelij: Son Mieux! Met ‘Multiclour’ een passende nummer 1 in de gay pride week!

De TOP 40 telt voor deze week telt vier binnenkomers: Meduza & Elley Duhé, Jessie Ware, White Lies en Sam Fender. De superstippen zijn dun gezaaid: Sam Fender, Gintronix en Son Mieux slepen ze binnen!  Uit de lijst verdwenen zijn Robbie Williams (37), Simpleminds (36), Chef Special (32) en Joji (31). De compleet nieuwe TOP 40 check je op www.hitzound.com.

Schijven voor week 32:

Hitzound Smash  (Hitzound)ELECTRIC LIFE – Duncan Laurence
Alarmschijf  (Q-Music)ELECTRIC LIFE – Duncan Laurence
Dance Smash  (Radio 538)AFRAID TO FEEL  – LF System
538 Favourite  (Radio 538)CAMINO – Quique
Megahit  (3FM)ELECTRIC LIFE – Duncan Laurence
Top Song  (Radio 2)KITE IN A HURRICANE – Haevn
Grandslam  (SLAM!)HISTORY – Joel Corry & Becky Hill
MixMarathon Track o/t Week  (SLAM!)DANCE ALONE – Ape Rave Club
KinkXL (Kink)THE EMPEROR – Yungblud
Oorkonde (Veronica)BABY DON’T YOU KNOW – Ciel

Week : 32 / Datum: 6 augustus 2022

PosVWTitel – ArtiestWk
0105MULTICOLOR – Son Mieux17
0201RUNNING UP THAT HILL – Kate Bush  ▲ 10
0302LAAT ME LOS – S10 ft. BLØF   ▲04
0403DON’T YOU WORRY – Black Eyed Peas & Shakira08
0504LOVE MYSELF – Rondé19
0606LATE NIGHT TALKING – Harry Styles11
0707SHARKS – Imagine Dragons06
0810THESE ARE THE DAYS – Inhaler09
0912HOT IN IT – Tiësto & Charli XCX   ▲05
1011THROUGH THE LOOKING GLASS – Di-Rect16
1108BREAK MY SOUL – Beyoncé    ▲06
1209AS IT WAS – Harry Styles     ▲18
1318EASY LOVER – Ellie Goulding & Big Sean03
1414PURPLE ZONE – Soft Cell & Pet Shop Boys20
1515SEPERATE WAYS (BRYCE MILLER REMIX)  – Journey05
1620SNAP – Rosa Lynn04
1721ALL THESE NIGHTS – Tom Grennan   ▲03
1825THROUGH THE ECHOES – Paolo Nutini04
1926CALM DOWN – Rema02
2027AFRAID TO FEEL – LF System03
2130I’M IN – A-ha03
2222WEST SIDE JET – Young Gun Silver Fox07
2323NAAR DE MAAN – Maan & Jeugd van Tegenwoordig05
2424DANS M’N OGEN DICHT – Meau & Racoon06
2529IRRELEVANT – P!nk03
2613OLIVIA – Antoon   ▲09
2728STAY WITH ME – Calvin harris ft. Justin Timberlake04
283823 BOOGIE – Gintronix02
29NWALRIGHT – Sam Fender    ▲01
3035DEEP DOWN – Alok ft. Ella Eyre03
3116HOLDING ON TO YOU – Tight Fit10
3217LIBRE – Angele06
3333I AIN’T WORRIED – OneRepublic10
3434ECHO – Big 2 & Antoon02
3519BIUTYFUL – Coldplay05
36NWSTEP OUTSIDE – White Lies01
37NWFREE YOURSELF – Jessie Ware01
3839BETTER ALONE – Benson Boone    ▲02
3940KITE IN A HURRICANE – Haevn02
40NWBAD MEMORIES – Meduza & Elley Duhé01

 

Ferdi Bolland (Bolland & Bolland) viert zijn 66e verjaardag

Foto: Nationaal archief, wikipedia

Vandaag viert Ferdi Bolland zijn 66e verjaardag. Gefeliciteerd!  De singer-songwriter en producer/muziekondernemer ken je van het voormalige duo Bolland & Bolland. Ferdi vormde het duo samen met zijn broer Rob. Tijdens zijn middelbareschooltijd kreeg hij op 15-jarige leeftijd met zijn broer een platencontract bij EMI/Bovema en de broers maakten hun televisiedebuut in het populaire programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys. Het resultaat was een hit voor hun allereerste single ‘Summer of ‘71’.

Samen scoorden de broers vele hits in de Veronica Top Veertig, zoals ‘Wait For The Sun’, ‘Spaceman’, ‘Mexico, I Can`t Say Goodbye’ en ‘The last Apache’.  Na verloop van tijd werd het duo ook door EMI onder contract genomen als ontdekkers en producers voor allerlei nieuwe acts en bandjes. Tournees door Europa en USA en deelname aan het World Popular Songfestival in Tokio, waar zij de ‘Most Outstanding Composition Award’ wonnen.

Begin jaren tachtig richtten zij een eigen bedrijf op waarmee zij internationaal aan de weg timmerden met acts, artiesten en producties die zij zelf financierden. De grote internationale doorbraak kwam met het conceptalbum ‘The Domino Theory’ over de Amerikaanse oorlog in Vietnam. De song ‘You’re in the army now’ werd een Europese hit voor Bolland & Bolland en werd later in 1986 een wereldhit in de versie van de Engelse rockband Status Quo.

In 1985 hadden zij wereldwijd een grote hit met “Rock me Amadeus”, uitgevoerd door de Oostenrijkse zanger Falco. Het nummer bereikte de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Britse lijsten. De ballade ‘Jeanny’ werd een van de grootste hits in de Duitse geschiedenis en tientallen single- en album hits met Falco volgden. Andere internationale sterren waar succesvol mee gewerkt werd, zijn o.a. Samantha Fox, Amii Stewart, Ian Gillan (Deep Purple), Barclay James Harvest, Johnny Logan, Dana International, Roger Chapman, Suzi Quatro en Colin Blunstone. Maar ook werkten Ferdi en Rob samen met Nederlandse sterren als Herman Brood, Rob de Nijs, René Froger, Gerard Joling en Hans & Candy Dulfer.  Vanaf 1985 wonnen Bolland & Bolland vijfmaal op rij de Conamus Exportprijs.

In het najaar van 2021 brachten Bolland & Bolland de single ‘Misschien huil ik nier hard genoeg’ uit. Samen met zijn broer Rob kreeg Ferdi dit voorjaar de Lifetime Achievement Award uitgereikt van het Nationaal Popmuseum en het blad ‘Oor’. Bolland & Bolland werken samen aan een musical over zanger Falco.  Ferdi is één van de artiesten die dit jaar mee gaat doen aan de Beste Zangers van Nederland.

 

Savine – Head Over Heels

Savine brengt vandaag haar nieuwe single ‘Head Over Heels’ uit. Het nummer zit, zoals je van haar gewend bent, boordevol soul. Behalve soul, combineert de zangeres haar sound met invloeden van jazz, blues en pop-elementen. Haar rauwe stem zorgt hierbij voor een origineel geluid. ‘Head overheels’ volgt op ‘What a life’, begin dit jaar. Op18 december zal Savine voor het eerst een concert geven in Paradiso. ‘Head Over Heels’ komt uit via Cloud 9 Music.

 

Maggie MacNeal – Terug Naar De Kust (Troetelschijf 1976)

Terug naar 10 april 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘Terug naar de kust’ van Maggie MacNeal. Het was na ‘Nothing else to do’ en ‘When you`re gone’ (allebei uitgebracht in 1975) haar derde solo single na een zeer succesvolle periode met Mouth & MacNeal. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Hij schreef de tekst in de Kerkstraat in Amsterdam. Het wilde maar niet vlotten, tot een novemberdag bij hem herinneringen opriep aan “zijn” Texel (hij groeide op in Den Burg), omringd door kust en zee. De tekst stond toen vlot op papier. ‘Terug naar de kust’ was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

Maggie werd op het nummer begeleid door het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland in een arrangement van Ruud Bos. De opnamen vonden plaats in de Soundpush Studio te Blaricum. Na haar vorige hit, de top tien knaller ‘When you`re gone’  (nummer 1 in Brazilië) is ‘Terug naar de kust’  ook succesvol, al komt het nummer in de Nationale Hitparade vreemd genoeg niet verder dan de 16e plaats. In de Nederlandse Top Veertig behaalt Maggie echter de 8e plaats en is haar tweede solo top tien hit een feit.

 

TIP 40 Hitzound ( Week: 31 / 3 augustus 2022 )

De nieuwste en meest hit potente tracks voor de TOP 40 van Hitzound zijn gebundeld in de TIP 40.  Hét alternatief voor de Tipparade! Elke woensdag wordt de nieuwe lijst onafhankelijk samengesteld. Platen in de TIP 40 maken grote kans op een hit notering voor de TOP 40, die elke vrijdag wordt gepubliceerd. Tracks die woensdag binnen komen in de TIP 40, kunnen op vrijdag al binnenkomen in de TOP 40.  Ook zonder een tip notering kan een artiest rechtstreeks binnenkomen in de hitparade.

Vandaag zijn vier singles uit de TIP 40 doorgestroomd naar de TOP 40. Dat zijn deze week: Gintronix, Big2 & Antoon, Rema en Benson Boone. HAEVN is zonder TIP 40 notering doorgestroomd naar de hitlijst met ‘Kite in a hurricane’. Niet alle platen bereiken de drempel van de TOP 40. Vandaag floppen zeven nummers. Bij de binnenkomers check je o.a. de nieuwe singles van White Lies, MATTN & HIDDN, Glass Animals, Benny Blanco & BTS en KSI & Tom Grennan.  De complete nieuwe TIP 40 check je hier op www.hitzound.com.    

Week : 31 / 3 augustus 2022

PosVWTitel – ArtiestWk
0109ALRIGHT – Sam Fender  ▲3
0213FREE YOURSELF – Jessie Ware3
0317ELECTRIC LIFE – Duncan Laurence6
0418HISTORY – Joel Corry & Becky Hill5
0505SUNROOF – Nicky Youre & Dazy4
0606GREEN LIGHTS – Blackbird7
0710THE DROP – Dimitri Vegas ft. Nicole Scherzinger2
0812SOMEBODY TO LOVE – Marv & Wulf4
09NWSTEP OUTSIDE – White Lies1
1014DOJA – Central Cee2
1115TV – Billie Eilish2
12202 BE LOVED – Lizzo3
13NWFLEXXEN – Boef & Numidia1
1421ONE MORE TIME – Armin van Buuren ft. Maia Wright3
1522IN MY FEELINGS – Blanks4
1629BAD MEMORIES – Meduza ft. Elley Duhé3
17NWCUFF IT – Beyonce1
1830MIDDLE OF A BREAKUP – Panic!  At The Disco3
1931KILL OR BE KILLED – Muse3
2034SUN WILL SHINE – Robin Schulz & Tom Walker2
2124BLENDER – 5 SOS3
2225FAMILY AFFAIR – David Guetta3
2326FLYING – Tom Odell3
2427IK KAN NIET ALLEEN ZIJN – Tino Martin2
25NWI DON’T WANNA TALK – Glass Animals1
2632LIEGEN – Jack & Josylvio2
2733NOT JUST A GIRL – Shania Twain2
2835FEELS SO GOOD – Secret Rendezvous2
2936DON’T FLY AWAY (PNAU REMIX) – Elvis Presley2
3037TURN ON THE LIGHTS AGAIN – Fred Again…& Sw. House Mafia2
3138ARE YOU ENTERTAINED – Russ & Ed Sheeran2
3239BOY – Killers2
3340MON AMOUR – Stromae & Camila Cabello2
34NWBAD DECISIONS – Benny Blanco ft. BTS1
35NWWINNERS – Young Gun Silver Fox1
36NWHOW DO I MAKE YOU LOVE ME (MIX) – The Weeknd1
37NWRAINFALL (PRAISE YOU) – Tom Santa1
38NWCLOSER TO YOU – MATTN & HIDNN1
39NWMORNING BLUE – Giant Rooks1
40NWNOT OVER YET – KSI & Tom Grennan1

 

Duncan Laurence – Electric life

Credits: Universal Music

Door het grote succes van ‘Arcade’, dat het afgelopen jaar dankzij social media een tweede leven kreeg en internationaal hoge ogen gooide, kwam Duncan Laurence nog niet toe aan het uitbrengen van nieuw materiaal. Tot deze week. Want afgelopen woensdag liet hij in Fabrique Des Lumieres in Amsterdam voor een select gezelschap zijn aankomende nieuwe single ‘Electric Life’ horen.  Na een periode van veelvuldig schrijven aan nieuw materiaal in Los Angeles, samen met songwriter en tevens zijn verloofde Jordan Garfield én met de gerenommeerde producer Paul Phamous (Frank Ocean, Nick Jonas), lijkt Duncan klaar voor de volgende stap in zijn carrière, waar door velen al een tijd reikhalzend naar uit wordt gekeken.

Maar eerst is het tijd voor hem om te genieten van het uitbrengen van nieuwe muziek, met als eerste wapenfeit op 4 augustus ‘Electric Life’. Een persoonlijk nummer waarover hij zelf het volgende zegt: “In ‘Electric Life’ zing ik over het bewust en met plezier en dankbaarheid terugblikken op dierbaren die er niet meer zijn. Een positief liedje over het omzetten van intens verdriet in hoop. Een duik in je herinneringen komt waarschijnlijk het dichtst bij een bezoekje aan de hemel, bij de mensen die je verloren bent.”

 

Naaz – Azadi

Hoewel je geen woord verstaat wat ze zingt, voel je aan alles dat Naaz een verhaal te vertellen heeft op haar nieuwe single ‘Azadi’. Het nummer is grotendeels gezongen in het Koerdisch )en deels in het Nederlands)  en is een ode aan haar roots. Maar ook aan vrijheid, want dat is wat ‘azadi’ betekent. Naaz mixt westerse elementen met de Oosterse popcultuur. ‘Azadi’ is de opvolger van ‘Sad violins’, eerder dit jaar. Naaz schreef haar nieuwe single zelf en vraagt op Instagram aan ons: “Listen with your eyes closed all the way to the end for a true trip, then come back and tell me what you felt ✨” Naaz speelt op 27 januari in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

 

Limousine – Don’t Let Love Bring You Down (Alarmschijf 1976)

Op 2 april 1976 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Don’t Let Love Bring You Down’ van Limousine  . Het nummer werd geschreven door Mac Sell & Paul Vink (ex-Livin’ Blues). Voor de productie tekende Martin Duiser. De Rotterdamse band ontstond in de zomer van 1975 uit de rockgroep Heart, nadat Patricia Paay Heart had verlaten om op de solo tour te gaan. Limousine bestond aanvankelijk uit de ex-Heartleden Okkie Huysdens, Ton op ’t Hof en Mac Sell en ex-Livin’ Blueslid Paul Vink.  Limousine scoorde in 1975 voor het eerst met ‘Seventy five’, waar behalve Mac Cell en Paul Vink ook John van Katwijk aan meeschreef. Deze single schopte het tot Troetelschijf op Hilversum 3. Met de Alarmschijf in handen voor ‘Don’t let love bring you down’ scoorde Limousine een 11e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Latest Tweets

NL Top 200
Translate »
Share This