Dotan – Heavy

Credits: Beeld ANP

Vandaag is de nieuwe singel uitgebracht van Dotan! Het akoestische nummer, dat zich heel mooi opbouwt, heet ‘Heavy en schreef Dotan Harpenau samen met Matt Kahane.  Dotan kondigt de release zo aan op Instagram: “ ‘Heavy’ is yours now! It’s out everywhere in the world and I couldn’t be more proud of it! Hope you love it. Even though this one may hurt a bit.” De video werd opgenomen in Joshua Tree🌵. Deze maand toert Dotan door Europa. Op 25 april doet hij Paradiso aan.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Cian Ducrot – Here It Is 

Credits: Holly Whittaker, Kat Bawden

Alles viel vorig jaar op zijn plaats voor Cian Ducrot. De Ierse singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist wist met zijn singel ‘I’ll Be Waiting’ uit 2023 een grote hit te scoren. Ook met ‘People’, een samenwerking met o.a. Libianca, had hij enorm succes. Zijn debuutalbum ‘Victory’ bereikte zowel in Engeland als Ierland de eerste plaats. ‘Here It Is’ is zijn eerste singel voor 2024. Cian zegt over het nummer: “‘Here It Is’ is a song I wrote about the aftermath of something tragic tearing a relationship apart. Sometimes something happens and no matter how hard the two people try to heal and make things better it’s not enough and they begin to fall apart.” Cian schreef en produceerde het nummer samen met Tristan Salvati (Angèle).

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Glen Campbell – Galveston (Kluis van de Flops)

Credits: Capitol Records

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor ‘Galveston’ van Glen Campbell. Het nummer werd geschreven door Jimmy Webb en was de titelsong van zijn album uit 1969. De country song gaat overigens niet over de stad Galveston. Ook was het geen subtiel protest tegen de oorlog in Vietnam, een populaire interpretatie van toen. Zoals Webb meer dan eens heeft gezegd, gaat het over een soldaat die wenst dat hij ergens anders was. Die plek is toevallig Galveston, omdat het (vermoedelijk) zijn thuis is, en omdat (nadrukkelijk) Galveston de plek is die hij zich herinnert als hij zich zijn vriendin herinnert. Het nummer werd een enorme hit in Amerika, waar het de vierde plaats bereikte in de Billboard Hot 100. Glen Campbell kreeg een gouden plaat uitgereikt in Amerika. Ook in Canada, Engeland en Australië was het een zeer succesvol verkochte singel. In Nederland stond het twee weken genoteerd in de Tipparade.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Pearl Jam – Wreckage

Credits: Republic Records

‘Dark matter’ is het nieuwe album van Pearl Jam! Van dit twaalfde album kregen we al twee voorproefjes in de vorm van ‘Running’ en de titelsong ‘Dark matter’. Intussen is de derde singel van Eddie Vedder en zijn mannen uitgebracht: ‘Wreckage’. Een verrassend trager nummer met zowaar een meer country georiënteerde sound. Het album werd in drie weken tijd opgenomen in Rick Rubin’s Shangri-La Studio in Malibu. Over de nieuwe singel ‘Wreckage’ vertelt gitarist Stone Gossard:

“That one probably has the biggest build for me personally, in terms of hearing it at first and thinking, it’s kind of an Ed (Vedder) song. I wasn’t quite aware of its potency until later. Andrew (Watt, producer) encouraged me to play this little harmonic, acoustic part almost like a CURE melody. I’ve been playing along with the song to relearn it and I’m really looking forward to playing it live. It’s a really powerful lyric and I think we did a really great job of taking something and really pushing it to its limit.”  De verse Pearl Jam singel is deze week nieuw in de TIP 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Nederpop Hit ABC : Astrid Nijgh

Credits: W. Punt, Anefo, TROS

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Arne Jansen met:

Astrid Nijgh

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Astrid Nijgh. We kennen haar natuurlijk vooral van haar grote hit ‘Ik doe wat ik doe’ uit 1973. Ze schreef het nummer samen met haar toenmalige man Lennaert Nijgh. Het nummer ging over prostitutie en dat veroorzaakte in die tijd nogal wat commotie. Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor Jenny Arean. In haar huwelijk schreef Astrid muziek voor Lennaert’s teksten. Maar zij schreef o.a. ook voor Adele Bloemendaal, Rob de Nijs, Conny vandenBos en Jenny Arean.

Astrid trouwde in 1968 met Lennaert. Het huwelijk hield bijna drie jaar stand. Na haar scheiding van Lennaert bleven ze toch samen liedjes schrijven. De tekst voor ‘Ik doe wat ik doe’ had Astrid gepend op het schip van Lennaert: ‘Tussen Kornwerderzand en de Oranjesluizen van Amsterdam.’  Adele Bloemendaal hoorde haar liedje en gaf onomwonden te kennen dat ze dat nummer moest uitbrengen.’  Solo, wel te verstaan. Astrid maakte een demo, maar die sloeg niet direct aan.  Dat had alles met de grote radiobazen te maken, want die vonden het niets. Totdat Radio Noordzee het nummer ontdekte. Om precies te zijn:  Ted Bouwens; Hij zette het nummer in de Tipparade van Radio Noordzee. Het leverde haar uiteindelijk haar doorbraak op. Veronica en Hilversum 3 begonnen ‘Ik doe wat ik doe’ ook te draaien.  Het nummer was niet alleen populair door de gewaagde tekst. Met name de diepe stem van Astrid Nijgh maakte diepe indruk op het publiek.

Er volgden meerdere successen. Zo behaalden ook ‘De nacht’, ‘Mensen zijn je beste vrienden’ en ‘Alleen is maar alleen’.  Astrid ging toeren langs kleine theaters en ondertussen bleef ze schrijven en componeren voor andere artiesten, zoals ook voor André Hazes. Daarnaast gaf ze les op de Kleinkunstacademie.

In 2004 trad Astrid op in het theaterprogramma als eerbetoon aan haar inmiddels overleden ex-man Lennaert Nijgh. Daarnaast schreef ze teksten voor onder meer Saskia & Serge. In het theaterprogramma Een schitterende jongen (een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie) trad Astrid samen met onder anderen Harry Slinger (Drukwerk) en Lucie de Lange. In 2015 verscheen Astrid`s laatste album ‘Nijghse vrouwen’ (samen met Riet Muylaert, Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman). Deze maand sloot Astris succesvol haar theatertour ‘Ik doe wat ik doe’ af.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01IK DOE WAT IK DOE197312 wk. – 06
02DE NACHT197405 wk –  19
03ALLEEN IS MAAR ALLEEN197604 wk –  28
04MENSEN ZIJN JE BESTE VRIENDEN197403 wk  – 28
05ZINGEMAN1977Tipparade

De meest gestreamde song van Astrid Nijgh is ‘Ik doe wat ik doe’ met zo’n 2.200.000 streams. Dat is zo’n 2.150.000 streams meer dan ‘Tegen beter weten in’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Taylor Swift ft. Post Malone – Fortnight (Hitzound Smash)

Credits: Universal Music

Vandaag lanceert Taylor Swift haar langverwachte nieuwe album ‘The Tortured Poets Department’. Voor de eerste singel van de plaat, ‘Fortnight’, riep de 34-jarige zangeres de hulp in van Post Malone. De track is deze week uitgeroepen tot de nieuwe Hitzound Smash.

Aan het elfde album van Swiftwerkt ook Florence Welch (vanFlorence and the Machine) mee. “I’ve been such a huge fan of Post because of the writer he is, his musical experimentation and those melodies he creates that just stick in your head forever,” aldus Swift, die in februari nog haar Grammy’s voor Best Pop Vocal Album en Album of the Year (beide voor ‘Midnights’) in ontvangst nam. “I got to witness that magic come to life firsthand when we worked together on Fortnight.”

Twee uur na de release van het album verraste Taylor haar fans met ‘THE TORTURED POETS DEPARTMENT: THE ANTHOLOGY’. Op Instagram liet de ongekend populaire artiest weten: “It’s a 2am surprise: ‘THE TORTURED POETS DEPARTMENT’ is a secret DOUBLE album. I’d written so much tortured poetry in the past 2 years and wanted to share it all with you, so here’s the second installment of TTPD: The Anthology. 15 extra songs. And now the story isn’t mine anymore… it’s all yours.”

Op 4, 5 en 6 juli staat Taylor Swift met haar Eras Tour in een uitverkocht John Cruijff ArenA, haar eerste Nederlandse shows sinds 2015.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Hitzound TIP 40 ( Week: 16 / 20 april 2024 )

Credits: Sony Music

De nieuwste en meest hit potente tracks voor Hitzound 40 zijn gebundeld in de TIP 40.  Elke week wordt de nieuwe lijst onafhankelijk samengesteld. Singels in de TIP 40 maken direct kans op een hit notering voor de Hitzound 40, die elke vrijdag wordt gepubliceerd. 

Platen, genoteerd met een * zijn nog niet officieel uitgebracht. De nieuwe TIP 40 check je vanaf nu elke zaterdag op www.hitzound.com.  Dit is de editie van week 16, met als datum 20 april 2024.

De TIP 40 wordt uitgezonden op zaterdag van 17.00 tot 20.00 uur op VandaagRadio met Corné Wolfs.

Schijven voor week 16:

Hitzound Smash (Hitzound)FORTNIGHT – Taylor Swift & Post Malone
Alarmschijf (QMusic)VOOR JE ’T WEET – Tino Martin & Anouk
Repeat of Niet (QMusic)ATTENTION – Krezip
Corné’s Aandachttrekker (VandaagRadio)VOOR JE ’T WEET – Tino Martin & Anouk
Powerplaat (JEY)FOR LIFE – Kygo ft. Zak Abel & Nile Rodgers
Boosterplaat (DragonFM)TELE ROMEO – Suzan & Freek
Dance Smash (Radio 538)KING FOR A DAY – Wildstylez & Niels Geusebroek
538 Favourite  (Radio 538)VOOR JE ’T WEET – Tino Martin & Anouk
Megahit  (3FM)FORTNIGHT – Taylor Swift & Post Malone
Top Song  (Radio 2)STILL LOVE – Jack Jarryd
Grandslam  (SLAM!)ADDICTED – Zerb, The Chainsmokers & Ink
MixMarathon Track o/t Week  (SLAM!)PATT (REMIX) – Sharam
KinkXL (Kink)STARBURSTER – Fontaines DC
Hit van 100 (100%NL)VOOR JE ’T WEET – Tino Martin & Anouk
Flitsschijf (Rivierenland Radio)ALIBI – Ella Henderso & Rudimental
Sterren NL (Paradeplaat)VAN BRABANT NAAR BORDEAUX – Frans Bauer, Kafke
Topschijf (QMusic België)FORTNIGHT – Taylor Swift & Post Malone
Tune of the Week (BBC Radio 1)FORGET ABOUT US – Perrie
Record of the Week (BBC Radio 2)FALLING DEEP – Will Young

 Week:  16 /   20  april  2024
PosVWTitel – ArtiestWk
01NWFORTNIGHT – Taylor Swift & Post Malone    🏆1
02NWESPRESSO – Sabrina Carpenter1
0304BELONG TOGETHER – Mark Ambor5
0405RIM TIM TAGI DIM – Baby Lasagna  8
0506LA NOIA – Angelina Mango4
06NWVOOR JE ’T WEET – Tino Martin & Anouk1
0708DANCING STAR – Pet Shop Boys 4
0817THESE WORDS – Badger ft. Natasha Bedingfield2
0910MY OH MY – Ava Max  4
1011WE DOEN ER ALLEMAAL AAN MEE – SIM-OJ & Froukje2
1112ALIBI – Ella Henderson & Rudimental2
1214EXPLODE – Tiësto, Moguai4
1315RA TA TA – La Fuente3
1420ATTENTION – Krezip2
15NWFOR LIFE – Kygo ft. Zak Abel & Nile Rodgers1
1621THE CODE – Nemo3
1723BACK ON 74 – Jungle3
18NWGATA ONLY – FloyyManor & Chris MJ1
19NWTHE LAST TIME – Boy In Space1
2024UN CHANCE – Rolf Sanchez2
2131THE SOUND OF SILENCE – Cyril ft. Disturbed2
2232NOSTALGIE – Job2
23NWWRECKAGE – Pearl Jam1
2426ALL WE NEED – Ed Struijlaart3
2528CREATURES IN HEAVEN – Glass Animals3
26NWTELL UR GIRLFRIEND – Lay Bankz1
2733NOBODY – OneRepublic2
2834HEAVY – Dotan2
2935UNFORGETTABLE – Marcus & Martinus2
3037STILL LOVE – Jack Jarryd2
3138HEAVY – Gavin James2
3240HERE IT IS – Cian Ducrot  2
33NWDOE MAAR – Antoon1
34NWANIMAL – R3HAB & Jason deRulo1
35NWIN MY BONES – Lost Frequencies & David Kushner1
36NWVAN BRABANT NAAR BORDEAUX – Frans Bauer & Zanger Kafke1
37NWPROMISE – HAEVN1
38NWNOTHING TO DO – Kings Of Leon1
39NWMMM DA DA DA – Bebe Rexha   *1
40NWQUEEN OF MY CASTLE – Kris Kross Amsterdam & Inna   *1

Hank The Knife & The Jets – Guitar King (Flashback 1975)

Credits: Negram

Terug naar 19 april, maar dan in 1975! Op deze dag komen Hank the Knife & Jets binnen in de Nederlandse Top 40 met hun debuut singel ‘Guitar king’. Het nummer werd geschreven door Hendrikus J. Bruysten (alias Hank the Knife) &  Alan McFarlane en geproduceerd door Roy Beltman. Deze laatste was vanaf 1975 de vaste producer van BZN, en werkte daarnaast onder anderen met Fungus, Long Tall Ernie and the Shakers, het duo Saskia & Serge en Jan Smit.   De groep uit Arnhem kwam voort uit Long Tall Ernie and the Shakers.

In 1974 stapte baritongitarist Henk ‘Hank’ Bruysten uit deze groep. Samen met zanger/bassist Pierre Beek bracht hij onder de naam Darling in 1974 een singel uit, maar hadden daarmee nog weinig succes. In 1975 werd de groepsnaam gewijzigd in Hank the Knife & The Jets: een heuse rock’n roll band, in de stijl van Duane Eddy!

Nog in datzelfde jaar was de band in één klap beroemd in Nederland met ‘The Guitar King’. Snel gevolgd door nog een klapper: ‘Stan The Gunman’. Ook in Duitsland, België en Frankrijk behaalden Hank the Knife & Jets de hitlijsten. Ja: zelfs in Brazilië! Hun debuut LP liet het platenkopend publiek echter links liggen in de schappen en zo bereikte het de album lijst niet.  De debuut singel ‘Guitar King’ wel: het nummer behaald de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.  De riff uit ‘Guitar King’ duikt jaren later als sample in de dance-hit Donuts With Buddah van Eboman. (1997)

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Hitzound 40 ( Week: 16 / 20 april 2024 )

Credits: Eigen Beheer, Joost Klein

Elke vrijdag presenteert Hitzound de nieuwe TOP 40 met populairste tracks van dit moment. De lijst wordt wekelijks samengesteld aan de hand van de meest bekeken en beluisterde singels via Hitzound.  Dit is de lijst van 20 april 2024.

De Hitzound 40 wordt wekelijks uitgezonden op zaterdag door Vandaag Radio (12.00 – 15.00) en JEY (15.00 – 18.00)  Presentatie: Corné Wolfs.

Deze editie van de Hitzound 40 telt vijf superstip noteringen.  Verder nemen we deze week afscheid van vijf singels: OMD (39), Douwe Bob (38), Davina Michelle (34), Niall Horan (32) en Michael Marcagi (31). Vijf songs weg, dat betekent evenveel nieuwe noteringen. Fresh: Imagine Dragons, Perrie, Stone, Dua Lipa en Jaxomi, Agatino Romero & Raffaella Carrà.

PosVWTitel – Artiest          /     Week 16  –    20 april 2024Wk
0101EUROPAPA – Joost🏆07
0206TOO SWEET – Hozier🏆02
0302AUSTIN – Dasha🏆05
0403ALCHEMY – Gintronix 10
0505END OF BEGINNING – Djo🏆08
0607YOU & ME – Goldband🏆03
0708SPHINX – Di-Rect 05
0810I LIKE THE WAY YOU KISS ME – Artemas 04
0909TRAINING SEASON – Dua Lipa🏆09
1018SUGARDADDY – Roxy Dekker 02
1104STUMBLIN’ IN – CYRIL🏆10
1213MWAKI – Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau 05
1311BEAUTIFUL THINGS – Benson Boone🏆12
1420VLAMMEN – Eefje de Visser 04
1524WATERLOO (50TH ANNIVERSARY) – ABBA 02
1616UNDECIDED – Rondé 12
1722HOME – Good Neighbours 05
1812WHY CAN’T WE BE FRIENDS? – Ariana Grande 06
1914TURN THE LIGHTS BACK ON – Billy Joel 09
2021THE DOOR – Teddy Swims🏆17
2129HUMAN – Lenny Kravitz 03
2230OUTSIDE OF LOVE – Becky Hill 03
2315TEXAS HOLD ‘EM – Beyoncé 09
2425MY BLOOD – Di-Rect🏆11
25NWPEDRO – Jaxomi, Agatino Romero ft. Raffaella Carrà🏆01
2619SLOW IT DOWN – Benson Boone🏆04
2737I DON’T WANNA WAIT – David Guetta & OneRepublic 02
2840FLY LIKE ME – Chef Special 02
29NWILLUSION – Dua Lipa 02
3035GOOD TO BE – Mark Ambor🏆14
31NWMY THOUGHTS GO – Stone01
3217LIGHTER – Galantis, David Guetta & 5 Seconds of Summer 07
3333DIZZY – Olly Alexander 07
3436IT’S YOU OR ME – Racoon 03
3526OH NO :: HE SAID WHAT? – Nothing But Thieves 11
3627LONELINESS – Pet Shop Boys 11
3728BEFORE YOU LEAVE ME – Alex Warren 06
38NWFORGET ABOUT US – Perrie 01
3923LAAT ME NOOIT MEER LOS – Jaap Reesema & Gavin deGraw🏆06
40NWEYES CLOSED – Imagine Dragons 01

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Arthur Lee “Pooch” Tavares (Tavares) op 81-jarige leeftijd overleden

Credits: Capitol Records

Afgelopen woensdag is Arthur Lee “Pooch” Tavares overleden. Hij maakte deel uit van Tavares, de groep die in de seventies een aantal grote hits wist te scoren, zoals met ‘Heaven must be an angel’. Opzijn Facebook pagina postte zijn broer Perry Lee “Tiny” Tavares, een foto ter herinnering aan zijn broer met de boodschap: “Miss what we had.”  In 2021 was al een andere broer, Ralph, overleden. “Now you two can get the stage ready for us. RI-Paradise,” aldus Perry Lee. In 2014 kreeg Arthur Lee “Pooch’ een hartinfarct, waarvan hij herstelde maar stopte met optredens en het management.

De broers, zonen van Kaapverdiaanse ouders, begonnen op te treden in 1963 als “Chubby and the Turnpikes”, toen de jongste telg dertien jaar jong was. Daarvoor zongen de broers met hun vader terwijl hij hen met zijn gitaar begeleidde. Hij zong Kaapverdiaanse wereldmuziek. Dat veranderde toen (stief)broer John zijn platenspeler met Temptations- en Four Tops plaatjes huize Tavares in droeg.

Jarenlang traden ze eerst als “Chubby and the Turnpikes” op om in 1971 na een tournee in Italië hun familienaam als groepsnaam te nemen.  Twee jaar later tekende de band bij Capitol Records, waarna ze hun eerste hit scoorden in Amerika met ‘Check it Out’. In 1974 prijkte ‘She`s gone’ op de eerste plaats in de Amerikaanse R&B hitlijst. Dit liedje was geschreven door de toen nog nagenoeg onbekende Daryl Hall en John Oates. In 1975 bracht Tavares ‘It only takes a minute’ uit. Deze singel werd opgepikt in Nederland, maar struikelde in de Tipparade. In Amerika werd het echter een top tien hit. 

Gek genoeg reikte de opvolger, ‘Heaven must be missing an angel’, niet hoger dan de 15e plaats in Amerika. Zo niet in Nederland! Deze singel betekende de doorbraak voor Arthur Lee en zijn broers. Het nummer stond op hun album ‘Sky high’. ‘Heaven must be missing an angel’ was hun eerste singel die ze opnamen met hun nieuwe producers Freddie Perren en Keni St. Lewis.  Het nummer duurde ruim 6 minuten, wat voor de platenmaatschappij de reden was om het in twee delen te knippen. Zo was de A- en B-kant gevuld!

Met de opvolgers ‘Don`t take away the music’ en ‘Whodunit’ had Tavares nog twee grote hits in Nederland. In 1977 werkte Tavares mee aan de razend populaire soundtrack ‘Saturday night fever’. De groep nam voor deze plaat ‘More than a woman’ op (een cover van de Bee Gees), dat in Amerika een hele grote hit werd, maar hier de hitlijst niet haalde. Dit nummer lbracht Tavares hun heuse Grammy Award.   In 1984 vertrok Ralph uit de groep. Een jaar later haalt Tavares als kwartet nogmaals de Nederlandse Top 40 met ‘Heaven must be missing an angel’, dankzij een remix van Ben Liebrand.  Arthur Lee “Pooch” Tavares werd 81 jaar.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

Tino Martin & Anouk – Voor Je ‘t Weet

Credits: Uiversal Music

Het was al bekend dat Anouk ons altijd weer weet te verrassen. Dit keer met niemand minder dan Tino Martin. In de YouTube-serie Demo’s Beoordelen van platenlabel Noah’s Ark onthulde Anouk dat ze samen met hem een singel heeft gemaakt. De zangeres liet ook weten dat ze eigenlijk geen Nederlandstalige muziek meer wilde uitbrengen, maar er bij een “goed nummer” wel voor open stond.

Anouk beaamt dat de samenwerking met Tino Martin “heel wat anders’’ is dan ze eigenlijk gewend is. Tino stuurde haar de demo door en Anouk zei daar vervolgens zelf over: “een goed nummer is een goed nummer”. Daarnaast vond ze de combinatie Tino en Anouk ook wel “spannend”. Voor Tino gold er een afspraak die hij met zichzelf had gemaakt: “Als ik deze ooit ga opnemen, dan doe ik dat alleen met Anouk, anders doe ik het hele liedje niet”. Gelukkig was Anouk meteen heel enthousiast over het nummer en kwam alles in de studio mooi samen. Tino is super trots op dit duet.

De singel ‘Voor Je ‘t Weet’ van Tino en Anouk is deze week de nieuwe Alarmschijf en 538 Favourite.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.
Latest Tweets

NL Top 200

Google ad

Spotify New Music
Translate »
Share This