Purple Disco Machine ft. Sophie a/t Giants – In the dark (Teaser)

Purple Disco Machine bleek vorig jaar de meest gedraaide single te hebben gescoord met ‘Hypnotized’. De samenwerking met Sophie and the Giants werd zo’n achtduizend keer gedraaid, bleek uit cijfers van Radio Monitor. Goed nieuws dus voor de Duitse DJ Tino Schmidt, die schuilgaat achter Purple Disco Machine. Nadien volgden ‘Dopamine’ en de meest recente: ‘Rise’. Maar er staat alweer een nieuwe single release aan te komen! ‘In the dark’ wordt opnieuw een samenwerking met Sophie and the Giants. Dát schept verwachtingen!

One Hit Wonder: Tom Browne – Funkin’ for Jamaica (1981)

Stilzitten is er niet bij, als je dit plaatje hoort van Tom Browne: ‘Funkin’ for Jamaica’! Het nummer van de Amerikaanse trompettist stond op zijn album ‘Love approach’.  Het swingende ‘Funkin’ for Jamaica’ roept associaties op met het zonnige Caraïbische eiland, maar het blijkt ook een wijk te zijn in het New Yorkse Queens. Daar lagen de roots van Tom. ‘Funkin’ for Jamaica’ is een ode aan die wijk, waar hij zich nog steeds thuis voelde.

Voor de zangpartij riep Tom de hulp in van Toni Smith, een relatief onbekende zangeres. Zij schreef trouwens mee aan de single. Tijdens de release werd ze geregeld verward met Chaka Kahn, die op dat moment net aan een solocarrière was begonnen. Toen het nummer een hit dreigde te worden, werd Browne uitgenodigd om naar de studio van Top Pop te komen, maar dat zat er niet in. Daarom vloog de crew van AVRO’S Top Pop naar New York, waar ze in de oefenruimte een hilarische clip opnemen. Bijzonder is, dat de opname van deze video later gebruikt wordt als dé officiële videoclip van ‘Funkin’ for Jamaica’. MTV plakte simpelweg een logootje in het beeld. Tom Browne had er een grote hit mee in de Nederlandse Top Veertig; ‘Funkin’ for Jamaica’ bereikte de 3e plaats. Een remix van Tom Browne behaalde in 1992 ook de hitlijst.

George Ezra – Anyone for you (Teaser)

George Ezra keert eindelijk terug in de schijnwerpers. In 2019 was hij voor het laatst succesvol in Nederland met de single ‘Pretty shining people’. Maar vandaag komt zijn nieuwste single uit: ‘Anyone for you’. Ook heeft de Britse zanger zijn website vernieuwd en deze heet nu ‘Gold rush kid’. Ongetwijfeld het eerste teken van een nieuw album. Zijn laatste plaat, ‘Staying at Tamara’s’, kwam uit in het voorjaar van 2018.

Paul Young viert zijn 66e verjaardag

Vandaag viert Paul Young zijn 66e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd geboren in het Britse Luton. Als klein jochie raakt hij geïnteresseerd in muziek en leert gitaar en piano te spelen. Daarnaast krijgt hij spraakles, want stotteren zit hem dwars. Na zijn schooltijd ging Paul Young werken bij de Britse autofabrikant Vauxhall. In zijn vrije tijd speelde hij in bandjes. Met de band Streetband scoorde hij in 1978 met Toast en als lid van de groep Q-Tips in 1980 met S.Y.S.Q.L.M.  In 1982 kiest hij dan voor een solocarrière. De eerste single wordt aanvankelijk geen hit: ‘Love of the common people’. Maar een jaar later behaald Paul een hitparade notering met ‘Wherever I lay my hat’. Hij valt op met zijn warme soulstem.

Het nummer was een cover van Marvin Gaye uit 1962. Het was het b-kantje van Marvin’s hit ‘Too busy thinking ‘bout my baby’. In Engeland bereikte de slow versie van Paul Young zomaar de eerste plaats. Het succes verraste Paul: “Voor mezelf had ik niet het gevoel dat wat ik deed veel verschilde van The Q-Tips. Maar opeens ging iedereen helemaal uit z’n dak. Het raarste vond ik wel dat er foto’s opdoken waar ik niks van wist. En mensen die ik nog nooit had ontmoet schreven boeken over me. Het meest bizarre was nog wel dat in een boek stond dat de Engelse radio-presentator Jimmy Young mijn vader was. Belachelijk!”

De opvolger, ‘Come back and stay’ werd wereldwijd succesvol. Intussen bracht Paul Young ook zijn debuut album uit. ‘No parlez’ werd in Nederland bekroond met platina. “Love of the common people’ kreeg nu een re-release en bereikte ditmaal de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Paul was één van de vele Britse artiesten die een aandeel leverde voor de benefiet single ‘Do they know it’s christmas time ‘ van Band Aid.  Ook met zijn tweede album, ‘The secret of association’, was de Britse muzikant succesvol en leverde hits op als ‘Everything must change’ en ‘Everytime you go away’.

Na 1986 nam de populariteit van Young enigszins af. In 1991 scoorde hij wel nog een wereldhit met ‘Senza una donna’, een duet met de Italiaanse zanger Zucchero.  Een verzamelalbum met daarop al zijn hits werd in Nederland met platina bekroond. Hierna bracht Young zonder veel succes nog enkele studioalbums uit. In 1993 formeerde hij de tex-mex-groep Los Pacaminos. Naarmate de jaren vorderden werd hij, mogelijk mede door de vele liveoptredens, steeds vaker geplaagd door stemproblemen. ‘Rock Swings – On The Wild Side of Swing’ brengt Paul uit in 2006. Deze plaat bevat oude nummers in een nieuw jasje. Zo covert hij onder meer nummers van Metallica, Lou Reed en Bruce Springsteen.

Bastille – Shut Off The Lights

Give me the future’, zo heet het nieuwe album van Bastille, dat op 4 februari verschijnt. Het zit de band rond Dan Smith de laatste tijd niet mee, dus er hangt wel wat af van deze nieuwe release. De eerdere voorproefjes van de plaat, ‘Distorted Light Beam’, ‘Thelma & Louise’ en ‘No bad days’ waren niet succesvol. De nieuwste single heet ‘Shut off the lights’. Op dinsdag 5 april 2022 keert Bastille terug naar de Ziggo Dome als onderdeel van de Give Me The Future Tour!

Tijdens deze shows krijgen fans de kans om het langverwachte vierde album “Give Me The Future”, voor het eerst live te horen. Dan Smith zegt hierover: “We’re all massively excited to head out on tour with this new album that we love. After everything that’s happened over the last couple of years, we’re buzzing to play for everyone at these brilliant venues and can’t wait to have some fun back on the road again… here’s to gigging in 2022.”

Conny VandenBos : 16 januari 1937 was haar geboortedag

16 januari 1937 was de geboortedag van Conny VandenBos. Ze begon haar carrière in het AVRO-kinderkoor en maakte haar solo-debuut in februari 1960 het KRO-radioprogramma Springplank, waarin ze Franse chansons zong. Twee van de liedjes die ze hier zong verschenen een jaar later op LP.  Na haar optreden tijdens het Belgische Knokkefestival van 1961 kreeg ze een platencontract. Met het nummer “Zachtjes” deed ze een jaar later een gooi naar het Eurovisie Songfestival, maar in de voorronde werd ze derde. In 1965 lukt het wel: met het nummer “`t Is Genoeg”. France Gall won het festival met “Poupee de Sire” en Conny eindigde elfde. Het werd in Nederland geen hit.

Maar een jaar later werd “Ik Ben Gelukkig Zonder Jou” haar eerste Top 40 hit en bereikte de 9e plaats. Wanneer het uitbrengen van platen uitblijft stapt Conny in 1974 over van platenmaatschappij en dat bleek een goede zet. Haar album “Een vrouw van deze tijd” werd een groot succes en met nummers als “Een roosje, m’n roosje”, “Sjakie van de hoek” en “Drie zomers lang” werden dikke Top 40 hits.

In 1977 ontving ze een Edison en een Gouden Harp van Conamus voor het album “Zo wil ik leven”. In leven is Conny helaas niet meer: ze overleed in 2002 op 65-jarige leeftijd, twee weken nadat werd vastgesteld dat ze aan longkanker leed.

Barry Hay & JB Meijers – Unconditionally

JB Meijers heeft de handen ineengeslagen met Golden Earring-zanger Barry Hay. Samen hebbe ze een single uitgebracht met als titel ‘Unconditionally’ op het album ‘For You Baby’, dat in 2019 verscheen. De samenwerking kwam min of meer door toeval tot stand. De mannen kwamen elkaar tegen toen Hay nog met de Golden Earring optrad in Hulst en daar JB Meijers tegen het lijf liep.  Barry Hay raakte geïnteresseerd in Charming Children, de band waarin JB destijds gitaar speelde.

Barry Hay woont al jaren op Curaçao en JB op Bonaire.  Een fijne plek! “We voelen ons allebei daar ongelofelijk thuis. Ik had al 25 jaar de droom om me hier te settelen en Barry heeft me over de streep getrokken.”  Het leek Barry Hay een leuk idee om de roots van de muziek waar hij nu woont, terug te laten horen in de muziek. JB: “Bij The Earring is het rock, daar hoor je de Caraïbische invloed niet in terug. Daar zijn we mee gaan stoeien en toen bleek dat bij mij ook veel latino-dingen in m’n hoofd zaten.” Er volgt derhalve ook nog een album en een optreden in de Ziggo Dome in Mexicaanse sferen: Fiësta de la Vida.

Sade viert vandaag haar 63e verjaardag

Haar wieg stond in Nigeria: daar werd op 16 januari 1959 Helen Folasade Adu geboren. We kennen haar als Sade en ze viert vandaag haar 63e verjaardag.  Gefeliciteerd! Ze komt op 4-jarige leeftijd naar Engeland met haar ouders en studeert vanaf haar 18e in Londen mode. Tussen de bedrijven door zong ze in de door bassist/gitarist Ray St. John opgerichte latin/soulband Arriva. Het nummer “Diamond Life” (de originele titel van ‘Smooth Operator’) is van zijn hand. Toen Arriva in 1980 ter ziele ging werd er een nieuwe band opgericht: Pride.

Sade, die inmiddels haar eigen boetiek had geopend en actief was als model, vormde met Barbara Dickinson het achtergrondkoortje. In 1983 tekende Sade een solocontract bij het label Portrait. (in 1986 overgenomen door Epic) Een jaar later In juli verscheen het album “Diamond Life” en de singles “You`re Love Is King” en “When Am I Gonna Make A Living”. Het was echter met “Smooth Operator”, die voor de doorbraak zorgde. Een lied, dat gaat over een stijlvolle oplichter zich laat zien in de hipste cafés van New York, Parijs en Londen, daar vrouwen verovert  en evenzo snel laat vallen voor een volgende verovering.

Uiteindelijk worden er van “Diamond Life” , dat in Nederland de 1e plaats behaalde van de album lijst, zes miljoen stuks verkocht. Ook de opvolger “Promise”(1985) belandde op nummer 1. Sade wist dat jaar ook een rolletje te bemachtigen als actrice in de film Absolute Beginners. Het album “Stronger Than Pride” (1988) is haar best verkochte plaat. Hier kreeg ze een platina plaat voor uitgereikt. Daarna gaat het langzaam maar zeker minder goed , totdat ze in 2010 een comeback maakt met het album “Soldier Of Love”.

Years & Years – Sooner Or Later

‘Sooner or later’ is de nieuwe single van Years & Years. Achter deze naam gingen lange tijd Olly Alexander, Mikey Goldsworthy en Emre Türkmen schuil, maar tegenwoordig is het een solo project. Het nummer van Olly Alexander volgt op ‘Sweet talker’,  een samenwerking met Galantis die succesvol was in de TOP 40 van Hitzound. Beide dansbare songs staan op het album ‘Night call’, waarvan de release uitgesteld is van 7 naar 21 januari.

One Hit Wonder: Jim Diamond – I should have known better (1984)

In december 1984 wist Jim Diamond een hit te scoren in de Nederlandse Top Veertig met ‘I Should Have Known Better’. Hij had het nummer samen met Graham Lyle geschreven en het stond op de LP ‘Double crossed’.  De Schotse zanger begon zijn carrière bij de rockband Bandit. Bij deze groep speelde ook Cliff Williams, de latere bassist van AC/ DC. Bandit bleek echter niet echt succesvol, dus stapte Jim uit de groep en richtte met Simon Phillips en Tony Hymas het trio Ph.D. op. Ditmaal was Jim zeer succesvol, want ‘I won’t let you down’ werd in Nederland een nummer 1 hit.

Later uitgebrachte singles van Ph.D. werden ook geen hits.  In 1983 viel de groep uit elkaar. Bij Jim Diamond was op dat moment hepatitis vastgesteld. Nadat hij in 1984 was genezen, ging hij solo verder. In Nederland resulteerde dat in de solo hit ‘I Should Have Known Better’. De single bereikte de eerste plaats in o.a. Engeland, Ierland, Australië en Portugal. Hoewel hij in Engeland in 1986 nogmaals de top tien haalde (met ‘Hi ho silver’) bleef het succes van Jim Dimaonf in Nederland beperkt tot 1 hit.   Jim Diamond overleed op 8 oktober 2015, onverwachts aan de gevolgen van  longoedeem. Hij werd 64 jaar.
Latest Tweets

NL Top 200

Spotify New Music
Translate »
Share This