Flashback: Joey Dyser scoort nummer 1 hit met ‘100 Years’

 

 

Op 25 januari 1975 debuteert Joey Dyser in de Nederlandse Top Veertig met ‘100 Years’. Ze werd gepresenteerd als de zingende huisvrouw. (ja: die had je nog in de seventies!) De 31 jarige was getrouwd en had 2 zonen. “Eigenlijk dacht moeder heel ongemerkt een plaatje te maken, maar dat viel dus vies tegen”, zou ze later zeggen, nadat ze met haar debuutsingle de eerste plaats bereikte van de Nederlandse Top Veertig. Haar ontdekker was buurman Duco de Rijk.

Een hele muzikale buurman ook, want hij was voormalig lid van de groep Zen, die met “Hair” eerder ook al een nummer 1 hit scoorde in de Top 40. In zijn studio nam Josje Duister het snel geschreven liedje ‘100 Years’ op. De buurman toog met de demo naar het label Delta, die er wel wat in zag. Arrangeur Dick Bakker sleutelde aan het arrangement en daarna was het nummer klaar voor release. Aanvankelijk leek het geen succes te worden, maar na een TV optreden werd het een grote hit in Nederland, België en Duitsland.

 

 

Alicia Keys viert 39e verjaardag

 

 

Vandaag viert Alicia J. Augello-Cook haar 39e verjaardag. Je kent haar beter als Alicia Keys. De Amerikaanse zangeres brak in 2001 door met haar single ‘Fallin’’. Het nummer schreef ze drie jaar eerder voor Kimberly Scott, maar uiteindelijk bedacht Alicia zich en nam het zelf op. Ze brak er wereldwijd mee door. Zelf was Alicia nog maar 17 jaar toen ze ‘Fallin’’ schreef. Ze was toen een jaar eerder cum laude afgestudeerd op één van de meest prestigieuze conservatoria in New York.

Al direct daarna kreeg ze een platencontract aangeboden. Aanvankelijk bij Sony Music, maar omdat het werk niet opschoot, keek ze uit naar een ander label. Dat werd J Records, een nieuw label, opgericht door Clive Davis. Een hele grote meneer, die in de late sixties en de seventies o.a. Janis Joplin, Chicago, Billy Joel en Bruce Springsteen tekende voor CBS. Later was hij succesvol voor Arista Records, waar hij o.a. Whitney Houston, Puff Daddy en Barry Manilaw in zijn stal binnenhaalde.

Het album ‘Songs In A Minor’, Alicia`s debuut, was het eerste album dat uitgebracht werd via J Records. Intussen heeft Alicia al heel wat successen behaald en is bekroond met maar liefst 15 Grammy`s. Gisteren bracht ze haar 7e album ‘Alicia’ uit. Met het nummer ‘Underdog’ staat ze intussen met superstip genoteerd in de TOP 40. Morgen presenteert de tegenwoordig make-up loze zangeres voor de tweede keer de Grammy Awards Show vanuit Los Angeles.

 

 

Flashback: Stig Anderson (ABBA) op 25 januari 1931 geboren

 

 

Op 25 januari 1931 werd Stig “Stikkan” Anderson geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij is het best bekend als de manager van ABBA en werd het vijfde lid van de Zweedse supergroep genoemd. Maar voordat hij ging werken met ABBA, was hij vooral actief als songwriter. Zo schref hij “Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” voor Lill Babs. Dat klinkt helemaal onbekend, maar de Nederlandse versie bepaald niet! Ria Valk zong het de Nederlandse hitlijsten in als “Hou Je Echt Nog Van Mij Rocking Billy”.

Stig schreef veel meer hits, zodat hij snel inziet dat het slim is om een platenlabel op te richten. Dat doet hij in 1963 samen met Bengt Bernhag. Het bedrijf heet Polar Music. Al in de beginperiode van het label neemt hij de dan nog onbekende Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus aan als huiscomponisten.

Benny & Bjorn introduceren hun vriendinnen en zangeressen Agnetha & Frida bij Polar. Als Björn, Benny, Anna & Anni-Frid doen ze in 1973 mee aan het nationale songfestival van Zweden met “Ring, Ring” en…..verliezen van de groep Nova. Ondanks de ontgoocheling wordt het in Nederland een dikke top 10 hit. Niet veel later wordt de naam door Stig Anderson omgedoopt tot ABBA. De victorie begint in 1974, wanneer de groep het Eurovisie Songfestival wint met “Waterloo”. ABBA groeit uit tot de grootste band ter wereld na de Beatles. Stig Anderson overleed in 1996 aan een hartaanval en is 66 jaar geworden.

 

 

Absynthe Minded – Hell hole

 

 

‘Hell Hole’ is de nieuwe single van Absynthe Minded. Een vers en weerbarstig personage in het nieuwe hoofdstuk van de Belgische indieband, dat vorig jaar werd ingeluid met de eerste single ‘Mixing The Medicine’. De nieuwe single Hell Hole’’ gaat over ons voorbereiden op het ergste, maar toch het geloof behouden in de gemeenschap. Verwacht een hypnotische groove, dromerige melodieën en stevige fuzz-gitaren.

 

 

Paolo Pellegrino – I Don’t Wanna Know

 

 

Zijn soulvolle cover van ‘‘74-’75’ van The Connells werd in een paar maanden bijna 4 miljoen keer gestreamd en ook zijn house remix van Edie Brickell’s ‘Circle’ is een succes te noemen. Nu is Paolo Pellegrino terug met de single ‘I Don’t Wanna Know’, zijn eigentijdse versie van de hit van Mario Winans uit 2004.

 

 

Eefje de Visser – De Parade

 

 

Donkere drums, warme synths, catchy songs en een bezwerende stem: Eefje de Visser heeft haar vierde album ‘Bitterzoet’ uitgebracht. Deze filmische popplaat vol zwoele elektronica en dance-invloeden komt vier jaar na haar vorige album ‘Nachtlicht’. Van het nieuwe album is ‘Oh’ deze week de megahit op 3FM.

Op ‘Bitterzoet’ beschrijft Eefje in haar herkenbare stijl een dromerige wereld die zich net als magic hour bevindt tussen dag en nacht en tussen zoet en bitter. Eefje: “De plaat moest voelen als een trage trip, een romantisering van de werkelijkheid, pijnlijke ervaringen gemixt met warmte. De titel heeft ook een link met de smaak van drank, het maakt de wereld mooier, maar het escapisme kan ook wrang en onecht zijn.” Nieuwe single van de plaat is ‘De Parade’.

 

 

Badly Drawn Boy – Is This a Dream?

 

 

Na een pauze van zeven jaar heeft Badly Drawn Boy gisteren zijn nieuwe single ‘Is This A Dream?’ uitgebracht. Het is het eerste nummer van een nieuw album, waarover binnenkort meer details zullen worden onthuld. In Nederland kennen we Damon Gough het beste van zijn single ‘Disillusion’.

 

 

Glen Faria – Hoe Weet Je Dat

 

 

Een kleine twee jaar terug maakte hij furore met zijn zelfgeschreven nummer ‘Duurt Te Lang’, wat voor Davina Michelle haar doorbraak opleverde. Ook Tino Martin profiteerde van zijn schrijfkunsten. Nu levert Glen Faria zelf weer eens een single af; de eerste na vijf jaar! ‘Hoe Weet Je Dat’ is opgedragen aan Stichting Het Vergeten Kind. Het nummer is het eerste voorproefje van Faria`s aankomende album.

 

 

Thomas Dybdahl – Call Me By Your Name

 

 

Thomas Dybdahl gaat in april 2020 samenwerken met het Metropole Orkest om zijn tijdloze nummers naar nieuwe hoogten te brengen. De Noorse singer-songwriter bracht onlangs het nummer ’45’ uit, welke vandaag werd opgevolgd door zijn nieuwe single ‘Call Me By Your Name’.

 

 

Alok & Dynoro – On & On (video)

 

 

‘On And On’ is de nieuwe single van Alok! Vandaag gaat de video in primeur van de Braziliaanse DJ en producer en Dynoro. En die ken je natuurlijk van In My Mind’; een gouden debuut! Deze track stond in maar liefst 13 landen nummer 1. Eerder dit jaar werkte Alok ook al samen met Felix Jaehn en de Britse popgroep The Vamps op ‘All The Lies’, die meer dan 60 miljoen streams op Spotify vergaarde.

 

 
NL Top 200

Latest Tweets
Translate »
Share This