• Twitter
  • Facebook

Credits: Joost Klein, Eigen Beheer

Joost is gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival, dat vanavond plaatsvindt in Malmö, Zweden. Dit schokkende nieuws heeft organisator EBU zojuist bekendgemaakt. De Zweedse politie onderzoekt een klacht die tegen hem is ingediend. Hoewel het juridische proces nog niet afgerond is, zou het niet passend zijn om Joost mee te laten doen, volgens de organisatie. 

“Wij handhaven een nultolerantiebeleid voor ongepast gedrag bij ons evenement”, zegt de EBU in een statement. “En we zetten ons in voor het leveren van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers aan de wedstrijd.”

Een woordvoerder van de NPO-baas Frederieke Leeflang noemt het besluit van de EBU “zeer ingrijpend” en “grote teleurstelling”. “Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen”, aldus een korte verklaring.

AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival “disproportioneel” en “is geschokt”. Dat laat de omroep weten in reactie op het besluit van organisatie EBU om Klein uit te sluiten. Hij mag niet meedoen vanwege een aanklacht van een vrouwelijke medewerker die Klein donderdag bedreigd zou hebben. “We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug”, aldus AVROTROS.

Songfestivalcommentator Cornald Maas van het Songfestival noemt de diskwalificatie van Nederland disproportioneel en schandalig. “Incident stelt nauwelijks iets voor. Daarover later meer. Het is o.a.  de ‘hel’ voor verbinder Joost Klein & zijn team”, aldus Maas. Hij schrijft op X: “Met deze organisatie kan alles in de toekomst gebeuren. Lang leve de toekomst van Eurovisie – niet”, voegt hij eraan toe. De grote vraag is nu: wat gaat AVROTROS/ NPO en Joost doen?

De diskwalificatie van Joost is uniek in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Nooit eerder werd een liedje gediskwalificeerd terwijl de wedstrijd bezig was.

Intussen is het officiële account van het Eurovisie Songfestival bedolven onder boze reacties.  Fans van het Eurovisie Songfestival spreken op social media massaal hun steun uit voor Joost Klein. Veel mensen hebben het over “onschuldig tot het tegendeel is bewezen”. De EBU heeft besloten dat er niet meer op het bericht mag worden gereageerd.

De AVROTROS heeft vanavond ein-de-lijk een statement gegeven, waarom Joost nu is gediskwalificeerd. Hij zou een dreigende beweging hebben gemaakt naar een camera vrouw, toen hij na zijn optreden in de semi-finale van het podim stapte. Ondanks herhaalde verzoeken van Joost om hem niet te filmen, bleef de camera vrouw hem filmen, met ‘het incident’ als gevolg. De AVROTROS tekent protest aan. Hopelijk volgt een rechtszaak, die de EBU wel keihard zal gaan verliezen, want diskwalificatie om deze reden is abject. Heeft NPO en AVROTROS er al aan gedacht een klacht in te dienen tegen de cameravrouw, die opzettelijk blijft filmen, als de artiest meermalen vraagt hiermee te stoppen?

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This