• Twitter
  • Facebook

Credits: Eigen beheer, Joost Klein

Wordt Joost Klein gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival? Joost mocht vanmiddag het podium niet betreden voor de eerste repetitie van voor de grote finale van zaterdag. De EBU meldt, dat er onderzoek wordt gedaan naar een ‘incident’ met Joost Klein op het Songfestival. “We doen onderzoek naar een incident dat aan ons is gemeld”, staat in een verklaring van de organiserende European Broadcasting Union (EBU).

De EBU weigert verder commentaar te geven. Vermoedelijk heeft het incident te maken met de persconferentie die donderdagavond werd gehouden, nadat tien deelnemende landen zich hadden gekwalificeerd. Daaronder bevinden zich Nederland en Israël. Het ‘incident’ zou met Israël te maken te hebben (1) of ongewenst fysiek contact met een journalist. (2)

(1) Een Poolse journalist vroeg aan de Israëlische zangeres Eden Golan of ze erbij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt. Daarop zei de persvoorlichter dat ze daar niet op hoefde te antwoorden. Joost greep de microfoon en vroeg rechtstreeks aan de zangeres: “Waarom niet?” Daarop voelde Eden Golan zich alsnog genoodzaakt te reageren op de vraag van de journalist. “Ik denk dat we hier allemaal om één en dezelfde reden zijn”, zei de zangeres, daarmee doelend op de muziek. Mogelijk heeft Israël een klacht tegen Nederland ingediend.

Een andere mogelijkheid, die nu circuleert bij de Zweedse pers, dat er tussen Joost en een Israelische journalist mogelijk niet gewenst fysiek contact zou zijn geweest, nadat de journalist een denigrerende opmerking t.a.v. zijn overleden vader had gemaakt.

RTL Boulevard meldt dat ook tussen de Israelische en de Spaanse delegatie een incident heeft plaatsgevonden.

De EBU is in rep en roer en vergadert nog steeds. Voorlopig is nog niks officieel naar buiten gebracht, maar de tijd dringt.

Bij de repetitie zelf zou Klein als vijfde act in actie komen. Voor in de zaal stonden al technici klaar met de spullen die de zanger op het podium zou gebruiken, maar daarna veranderde het plan en kwamen de rekwisieten voor Israël het podium op. Bij de rest van het programma veranderde er niets. Joost Klein heeft intussen al z’n Instagram Stories rond het Songfestival verwijderd. De Nederlander was aan het begin nog wel aanwezig bij de vlaggenparade.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This