• Twitter
  • Facebook

Credits: W. Punt, Anefo, TROS

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Arne Jansen met:

Astrid Nijgh

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Astrid Nijgh. We kennen haar natuurlijk vooral van haar grote hit ‘Ik doe wat ik doe’ uit 1973. Ze schreef het nummer samen met haar toenmalige man Lennaert Nijgh. Het nummer ging over prostitutie en dat veroorzaakte in die tijd nogal wat commotie. Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor Jenny Arean. In haar huwelijk schreef Astrid muziek voor Lennaert’s teksten. Maar zij schreef o.a. ook voor Adele Bloemendaal, Rob de Nijs, Conny vandenBos en Jenny Arean.

Astrid trouwde in 1968 met Lennaert. Het huwelijk hield bijna drie jaar stand. Na haar scheiding van Lennaert bleven ze toch samen liedjes schrijven. De tekst voor ‘Ik doe wat ik doe’ had Astrid gepend op het schip van Lennaert: ‘Tussen Kornwerderzand en de Oranjesluizen van Amsterdam.’  Adele Bloemendaal hoorde haar liedje en gaf onomwonden te kennen dat ze dat nummer moest uitbrengen.’  Solo, wel te verstaan. Astrid maakte een demo, maar die sloeg niet direct aan.  Dat had alles met de grote radiobazen te maken, want die vonden het niets. Totdat Radio Noordzee het nummer ontdekte. Om precies te zijn:  Ted Bouwens; Hij zette het nummer in de Tipparade van Radio Noordzee. Het leverde haar uiteindelijk haar doorbraak op. Veronica en Hilversum 3 begonnen ‘Ik doe wat ik doe’ ook te draaien.  Het nummer was niet alleen populair door de gewaagde tekst. Met name de diepe stem van Astrid Nijgh maakte diepe indruk op het publiek.

Er volgden meerdere successen. Zo behaalden ook ‘De nacht’, ‘Mensen zijn je beste vrienden’ en ‘Alleen is maar alleen’.  Astrid ging toeren langs kleine theaters en ondertussen bleef ze schrijven en componeren voor andere artiesten, zoals ook voor André Hazes. Daarnaast gaf ze les op de Kleinkunstacademie.

In 2004 trad Astrid op in het theaterprogramma als eerbetoon aan haar inmiddels overleden ex-man Lennaert Nijgh. Daarnaast schreef ze teksten voor onder meer Saskia & Serge. In het theaterprogramma Een schitterende jongen (een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie) trad Astrid samen met onder anderen Harry Slinger (Drukwerk) en Lucie de Lange. In 2015 verscheen Astrid`s laatste album ‘Nijghse vrouwen’ (samen met Riet Muylaert, Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman). Deze maand sloot Astris succesvol haar theatertour ‘Ik doe wat ik doe’ af.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01IK DOE WAT IK DOE197312 wk. – 06
02DE NACHT197405 wk –  19
03ALLEEN IS MAAR ALLEEN197604 wk –  28
04MENSEN ZIJN JE BESTE VRIENDEN197403 wk  – 28
05ZINGEMAN1977Tipparade

De meest gestreamde song van Astrid Nijgh is ‘Ik doe wat ik doe’ met zo’n 2.200.000 streams. Dat is zo’n 2.150.000 streams meer dan ‘Tegen beter weten in’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This