• Twitter
  • Facebook

Credits: Joost Evers, Anefo

Op 19 april, maar dan in 1917, werd Johannes Andreas (Johnny) Hoes geboren. Wij kennen hem als  Nederlands zanger, producer en componist-tekstschrijver. Hij heeft de eer de best verkochte Nederlandstalige singel te hebben gemaakt: ‘Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven’ uit 1961 is meer dan 450.000 over de toonbank gegaan. Hij ontving er een dubbel platina plaat voor met 5 diamanten.  Johnny Hoes stond bekend als De koning van de smartlap en hij was de man achter duizenden meezingers, smartlappen, carnavalskrakers en levensliederen.

Na de HBS speelde hij covers met The Four Dutch Serenaders.  Eind jaren 40 stond Hoes in het voorprogramma van de populaire Bobbejaan Schoepen. Hij werkte tussen 1952 en 1963 bij Phonogram, maar vanaf 1964 produceerde hij voor zijn eigen platenmaatschappij Telstar. Hij had in Weert zijn eigen opnamestudio. Johnny Hoes bracht behalve als solist (soms als Andy Field) ook met anderen platen uit: De Twee Jantjes, Johnny & Caesarine, Johnny Hoes & Ria Roda, Johnny & Mary en Thomas Berge.

Hoes was de ontdekker van vele belende artiesten, zoals de Zangeres zonder Naam, de Heikerekels, The Walkers, The Classics, Henk Wijngaard, de Aplenzusjes, Normaal en Doe Maar. Ze werden niet alleen door Hoes ontdekt, maar brachten er ook hun eerste platen uit onder zijn label. Daarnaast was hij de producent van de wereldhit ‘De vogeltjesdans’. Sinds 2003 hebben zijn zonen Adri-Jan Hoes en Johnny Hoes junior de leiding over Telstar.

In de jaren zestig en zeventig had Hoes ook een radioprogramma bij de KRO en voor de VARA bracht hij een eigen televisieshow onder de naam Met een lach en een traan. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd actief; in januari 2011 nam hij zijn laatste plaat op, het lied ‘How do you do’ in een duet met Stef Ekkel. In juli 2011 overleed hij op 94-jarige leeftijd.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This