• Twitter
  • Facebook

Credits: Telstar

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Armin van Buuren met:

Arne Jansen

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Arne Jansen. Al op negenjarige jongen mocht hij enkele Duitstalige liedjes opnemen met muziekuitgever Jaap de Kruyff. Jansen trad op als Aloys Jansen en later Aloys Johnson. Op aandringen van zijn moeder leerde hij het vak van kapper, maar hij bleef tegelijkertijd bezig met een carrière in de muziek, waarbij hij zich vooral op Duitsland richtte. “Dat hele kappersvak interesseerde me eigenlijk niet. Ik dacht alleen maar aan de muziek. Ik knipte waarschijnlijk zelfs op de ritmes van hits”, herinnerde Arne zich. Nog kappend nam hij het lied ‘Meisjes Met Rode Haren’ op. Het sloeg onmiddellijk aan! Het nummer stond 17 weken in de Veronica Top 40.

Met zijn begeleidingsband ‘Les Cigales’ ging hij veelvuldig het land in: zeker 100.000 keer. . .  Met “Meisjes met rode haren’ was hij tevens te horen in de film Turks Fruit. Vanwege het succes van zijn debuutsingel werkte Arne daarna nog halve dagen in de kapsalon van zijn baas. Zijn muzikale carrière verliep voorspoedig, al ging hij nooit meer over het succes van dat eerste nummer heen.

Met de opvolger ‘Zo zijn de meisjes’ sleepte hij een Treiterschijf binnen op Radio Noordzee. wist hij dat succes niet te evenaren. Deze single bereikte de 46e plaats in de Radio Noordzee Top 50. Gedurende de jaren zeventig en tachtig scoorde hij een handjevol kleinere hits, waaronder ‘Zeven brieven’, dat een coverversie was van ‘Seven tears’ van de Goombay Dance Band. Het laatste hitje van Jansen dateert uit 1992, toen ‘Zeg eens meisje’ tot de 34e plek kwam. Hij bleef echter singels en albums maken en was veelvuldig actief op feesten waarbij het Nederlandstalig lied/levenslied centraal stond, zoals de populaire Mega Piratenfestijnen. In 2000 kreeg hij met terugwerkende kracht een gouden plaat voor ‘Meisjes met rode haren’, nadat uit een hertelling bleek dat er 150.000 exemplaren van waren verkocht.

Naast zijn muzikale activiteiten trainde Jansen politiehonden en had hij een stoeterij, waar hij minipaarden fokte.  In 2007 overleed Jansen plotseling, op slechts 56-jarige leeftijd.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01MEISJES MET RODE HAREN197217 wk. – 03
02ZEVEN BRIEVEN198205 wk –  17
03MOOIE MEISJES197506 wk –  26
04JULIE198305 wk  – 28
05ALS EEN MEEUW IN DE WIND198304 wk  – 30

De meest gestreamde song van Arne Jansen is ‘Meisjes met rode haren’ met zo’n 2.500.000 streams. Dat is zo’n 300.000 streams meer dan ‘Zeg ‘ns meisje’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This