• Twitter
  • Facebook

Credits: PYE Records

Vandaag bereikt ons het bericht dat Michael “Jimmy” James, zanger (Jimmy James & The Vagabonds) is overleden. Het nieuws werd bekend gemaakt door zijn dochter Lauren Mercurius-Mascoll. Ze vertelde aan de Jamaica Observer dat haar vader de ziekte van Parkinson had en een hartaandoening had waardoor hij noodgedwongen al was gestopt met optreden.

De Jamaicaans-Britse soulzanger verhuisde eind jaren vijftig naar Kingston waar hij zijn eerste stappen in de muziek zette. Daar nam hij nummers op met producers als Lindon Pottinger (echtgenoot van Sonia) en Clement Dodd. Pottinger produceerde de originele versie van Come To Me Softly, een soulballad, dat een belangrijk nummer in de carrière van James werd.  Het nummer was behoorlijk succesvol en overtuigde James om zijn baan op te geven voor een muziekcarrière.

The Vagabonds werden officieel geformeerd in 1960. James werkte met hen samen onder de Canadese bandmanager Roger Smith en in 1964 verkasten ze naar Engeland.  Dat was tijdens het hoogtepunt van The British Invasion, aangevoerd door The Beatles en The Rolling Stones. Later in de sixties deelden James  en de Vagabonds meerdere affiches met The Jimi Hendrix Experience tijdens de late jaren 1960, toen ze beide probeerden om zichzelf in de schijnwerpers te stellen.

Jimmy en zijn band tekenden een contract bij Pye Records en brachten hun bekendste studioalbum The New Religion uit in 1966. Ze speelden in o.a. het voorprogramma van The Who, Sonny & Cher, The Rolling Stones en Rod Stewart, die op dat moment ook bij Pye Records was. 

The Vagabonds werden in 1970 ontbonden, maar James, die eigenaar was van de naam, formeerde de band opnieuw met een nieuwe bezetting in 1974. Ze hadden top tien hits in de Nederlandse hitlijsten met ‘I’ll Go Where Your Music Takes Me’ en ‘Now Is the Time’. Daarna volgde nog ‘Life’, wat een bescheiden hit werd. Daarna bleven in Nederlands verdere successen uit.

Later in zijn carrière trad James trad regelmatig op met Clem Curtis, de vroegere frontman van The Foundations.  Ook trad hij in 2007 op tijdens Classic Gold Weekender, samen met The Marmalade, The Love Affair en Showaddywaddy. In 2013 toerden ze met James vroegere held Ben E. King.  

Jimmy James overleed op 14 mei en werd 84 jaar.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This