Queen – Somebody To Love (Flashback 1976)

Credits: EMI

Op 4 december, maar dan in 1976, kwam Queen binnen in de Nationale Hitparade met ‘Somebody to love’. Freddie Mercury schreef het nummer voor het album ‘A Day At The Races’. Het nummer gaat over een man die zich tot God wendt: waarom werk ik zo hard, maar kan ik geen liefde vinden? Vind iemand voor me om van te houden! Inspiratie voor de classic haalde Queen ook uit The Marx Brothers, van wie het viertal allemaal fan waren. Niet voor niks was de vorige LP ‘A night at the opera’ al ontleend aan een filmtitel van The Marx Brothers. Zo ook de opvolger: ‘A day at the races’. Dit album werd uiteraard ten doop gesteld op . . . . een racebaan! Zo kreeg Queen destijds ook een gelukstelegram binnen van Groucho Marx.

De sound van het nummer was volgens Brian May bewust geïnspireerd op het geluid van zangeres Aretha Franklin. Mercury, May en Taylor namen hun stemmen in de studio vele keren op, om zo de indruk van een enorm koor te bewerkstelligen. ‘Somebody to love’ bereikte in de Nationale Hitparade de 1e plaats. Het werd de enige top tien hit van dat album, dat door de Britse pers niet al te positief werd ontvangen. Eén krant omschreef de plaat als ‘stroperig en zoutloos, als een bonbon met een te zachte vulling’. Maar hoe dan ook: ‘Somebody to love’ werd een groot succes en groeide terecht uit tot een classic. In 1992 werd het nummer door George Michael in een onvergetelijke live-versie neergezet.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Alice Cooper – Elected (Flashback 1972)

Credits: Warner Bros Records

Op 2 december, maar dan in 1972,  komt Alice Cooper binnen in Veronica Top 40 met ‘Elected’. Deze deels door Cooper zelfgeschreven song stond op de LP ‘Billion dollar babies’, waar ook de singels ‘Hello hurray’ en ‘No more, Mr. Nice Guy’ op te vinden waren. Dit album stond in Nederland maar liefst zeven weken nummer 1 in de album chart.  De basis voor het nummer ‘Elected’ werd drie jaar eerder, dus in 1969, gelegd. Op zijn album ‘Pretties For You’ stond namelijk het nummer ‘Reflected’. De lyrics “You will be reflected” werd vervolgens omgebouwd tot “I wanna be elected”.  En heus waar: Alice Cooper stelde zich voor de grap verkiesbaar tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 1972, alleen al om Richard Nixon te sarren. Maar de Godfather of Shock schopte het niet tot president. Wel tot de vijfde plaats in Veronica Top 40. Dat was net een plaatsje lager als in Engeland. In oktober 2020 bracht Alice Cooper trouwens een nieuwe video uit van ‘Elected’, ditmaal om Trump te provoceren. ‘Elected’ was trouwens een van de favoriete nummers van John Lennon!

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Gary Moore – Empty Rooms (Flashback 1985)

Credits: 10 Records

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor Gary Moore. In 1984 bracht de Noord-Ierse muzikant de singel ‘Empty rooms’ uit. Hij schreef het nummer samen met Neil Carter en het was te vinden op zijn LP ‘Victims of the future’.  Het was een song waarmee iedereen, die ooit een gebroken romance heeft gehad, zich zou kunnen identificeren. Moore zei zelf over het nummer:”It’s very personal. It wasn’t written because I felt sorry for myself, it was something I went through at one time – something that everyone goes through at one stage or another.”

Toetsenist/gitarist en medeschrijver Neil Carter gaf later aan dat de zang oorspronkelijk was opgenomen door Glenn Hughes – eenmalig bassist bij Deep Purple – maar deze  versie kwam niet verder dan de studio. Toen ‘Empty rooms’ in de zomer van 1984 werd uitgebracht, werd de singel enkel in Engeland een bescheiden hit en bereikte de 51e positie in de Britse Singles Chart. De heruitgave en herbewerkte versie uit juli 1985 werd in meerdere landen wél een (radio)hit. In Engeland had de plaat toen ook meer succes; ditmaal werd daar de 23e positie bereikt. Gary Moore, die in Nederland hits scoorde met ‘Pretty woman’ en ‘Still got the blues’(for you) bereikte met ‘Empty rooms’ in 1985 enkel de Tipparade.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Jimi Hendrix: 27 november 1942 was zijn geboortedag

Credits: A.Vente, Hoepla

27 november, maar dan in 1942, was de geboortedag van Jimi Hendrix. Zijn wieg stond in Seattle. Jimi zou uitgroeien tot één van de meest invloedrijke en virtuoze gitaristen van de 20e eeuw. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Zijn stijl kan omschreven worden als een creatieve, psychedelische verwerking van rock-‘n-roll, soul, en ook van blues invloeden.

Na zijn periode in de Amerikaanse militaire dienst trok hij begeleidend gitarist door Amerika waar hij met veel bekende namen optrad zoals B.B. King, Little Richard, Jackie Wilson, Bo Diddley en The Isley Brothers. In 1966 werd hij ontdekt door Chas Chandler, bassist van The Animals. Hij koppelde Jimi in Londen aan ex-Georgie Fame drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding.

Met de legendarische singel ‘Hey Joe’ en het daaropvolgende album “Are You Experienced” brak Hendrix wereldwijd door met zijn psychedelische rock. Zijn optreden op Woodstock Festival in New York, augustus 1969, werd door veel mensen een van zijn beste liveoptredens ooit genoemd. Zijn laatste grote concert was op het Isle Of Wight Festival op 30 augustus 1970.

Hendrix stierf in het Samarkand Hotel te Londen op 18 september 1970 op slechts 27-jarige leeftijd, nadat hij als gevolg van een overdosis slaappillen en het drinken van wijn in een coma was geraakt. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Jim gestikt moet zijn in zijn braaksel. Jimi Hendrix belandde in de Club van 27, naast andere grote artiesten die op 27 jarige leeftijd stierven. Zoals Janis Joplin, Alan Wilson, Jim Morrison en Kurt Cobain.

De invloed van Hendrix op zijn generatiegenoten en huidige gitaristen is groot. Voorbeelden van muzikanten die duidelijk door Jimi Hendrix beïnvloed zijn zijn: Jeff Beck, Matthew Bellamy (Muse), Joe Bonamassa, Kurt Cobain, John Frusciante, Rory Gallagher, Billy Gibbons, Lenny Kravitz, Johnny Lang, Brian May, John Mayer, Dave Murray, Prince, Joe Satriani, Slash, Pete Townshend, Walter Trout, Steve Vai, Stevie Ray Vaughan en Frank Zappa.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Andrew Gold – Never Let Her Slip Away (Paradeplaat 1978)

Credits: Asylum Records

Terug naar 3 augustus, maar dan in 1978!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Never let her slip away’ van Andrew Gold. Het nummer schreef de Amerikaanse zanger voor het album ‘All This and Heaven Too’ uit 1978. Het nummer ‘Never let her slip away’ was deels autobiografisch: het ging over de Amerikaanse actrice Laraine Newman, die destijds Golds vriendin was.  Volgens sommige bronnen was Queen-frontman Freddie Mercury te horen in het achtergrondkoortje, maar hij is niet genoemd op de credits van de singel. Dat maakt, dat anderen deze claim in twijfel trekken. Hoe dan ook: Andrew Gold had er na ‘Lonely boy’(1979) wederom een grote hit te pakken. Tenminste in Engeland, waar de singel op de 5e plaats belandde. In de Nederlandse Top 40 noteerde Andrew Gold de 15e plaats. De Britse dance-act Undercover maakte in 1992 een dance-cover van het nummer. Deze versie scoorde een zevende positie in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

 

John Lennon – (Just Like) Starting Over (Flashback 1980)

Credits: Geffen Records

Op 22 november, maar dan in 1980, komt John Lennon binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘(Just Like) Starting Over’. Hij schreef het nummer voor zijn LP ‘Double fantasy’.  Het was de eerste nieuwe singel sinds ‘Stand by me’ uit 1975. Lennon motiveerde de keuze van ‘Starting over’ zo: “All through the taping of “Starting Over,” I was calling what I was doing “Elvis Orbison”: “I want you I need only the lonely.” I’m a born-again rocker, I feel that refreshed, and I’m going right back to my roots.”

De oorsprong van het nummer ‘Starting over’ lag in onvoltooide democomposities als “Don’t Be Crazy” en “My Life”. Het was één van de laatste nummers die klaar was voor de ‘Double Fantasy’-sessies. “We hoorden het pas op de laatste repetitiedag”, vertelde producer Jack Douglas in 2005. Lennon maakte het nummer af terwijl hij op vakantie was in Bermuda, en nam het slechts enkele weken later op in The Hit Factory in New York City. Het nummer heette oorspronkelijk “Starting Over”; “(Just Like)” werd echter vóór de release toegevoegd vanwege de gelijkenis met Dolly Partons “Starting Over Again”, dat eerder dit jaar bovenaan de Amerikaanse country charts stond.

Helaas stierf Lennon enkele weken later totaal onverwacht, na een moordaanslag op 8 december 1980 in New York. Zijn dood schokte de hele wereld. Wat de moordenaar bezielde om Lennon dood te schieten is nooit helemaal duidelijk geworden.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Blondie – Sunday Girl (Flashback 1978)

Credits: Chrysalis

Op 18 november, maar dan in 1978, komt Blondie binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Sunday girl’. Het nummer werd geschreven door Chris Stein en was te vinden op de LP ‘Parallel lines’.  Dit 3e album studioalbum was een succesvol hoogtepunt in het werk van deze Amerikaanse popband. Belangrijke hits van de plaat werden : I’m gonna love you, too, Hanging on the telephone, One way or another, het disco-achtige Heart of glass en ‘Sunday girl’.

Het album belichaamde de sfeer van New York in de jaren zeventig: armoede, criminaliteit en tegelijk een explosie van creativiteit. De plaat is intussen naar schatting meer dan 20 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het bevestigde de status van Blondie en maakte van zangeres Debbie Harry een superster.

Chris Stein vertelt over ‘Sunday girl’: “I wrote that one all by myself, but I was so nervous about having my own song, I asked [Debbie Harry] to put her name on it. … We left [the credit] to me in the long run.” Stein had het huisdier van Debbie in gedachten als inspiratiebron: “The cat ran away we were very sad. It was just a sort of plaintive, evocative number.” Het nummer ‘Sunday girl’ kwam niet uit op singel in Amerika. Daar koos men voor ‘One way or another’. In Engeland werd ‘Sunday girl’ de tweede nummer 1 hit voor Blondie. In de Nederlandse Top 40 haalde deze Blondie song de 22e plaats.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

The National ft. Phoebe Bridgers – Laugh track

Credits: 4AD

The National lanceert vandaag de video van hun nieuwe singel ’Laugh track’, de titelsong van hun laatste album. Ook deze tiende plaat van de sombere snaken uit Ohio is een pareltje geworden. Het verscheen overigens nog geen half jaar na de vorige: (‘First Two Pages Of Frankenstein’). Van de nieuwe plaat kwamen o.a. al de singels ‘Alphabet City’ en ‘Space Invader’ uit. Aan de nieuwe singel ‘Laugh track’ werkt Phoebe Bridgers mee.  Over de samenwerking met Bridgers zegt frontman Matt Berninger: “Her voice is the soft edge of the song. It takes some of the snarky, sarcastic bitterness out of it and makes it sweet and gentle.”

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

R.E.M. – E-Bow The Letter (Kluis van de Flops)

Credits: Warner Bros

Vandaag openen we de Kluis van de Flops, waar we intussen zijn aanbeland bij de letter “E” in de titel. Na ‘Easy love’ van Bucks Fizz voegen we vandaag een hele andere song toe. De overeenkomst is, dat ook R.E.M.’s ‘E-bow the letter’ de weg naar de Nederlandse Top 40 niet wist te vinden. De Amerikaanse band schreef het nummer voor hun tiende album ‘New Adventures in Hi-Fi’. De backing vocals op het nummer werden verzorgd door Patti Smith, een groot idool en invloed van R.E.M.-zanger Michael Stipe en gitarist Peter Buck.

Het nummer gaat over acteur River Phoenix, een goede vriend van Stipe. De titel verwijst naar een E-bow, en volgens Stipe ook naar een “brief die nooit is verstuurd”.  Peter Buck vertelt over de samenwerking: “I know Michael was equally as inspired by Patti, and when he came up with a Ronettes-style vocal chorus, it was obvious who we had to call. It was such an incredible experience watching Patti sing this song – a song we wrote! I had all the cliche reactions; chills ran up and down my spine, the hair stood up on the back on my neck, etc. My life did not flash before my eyes, but it was a close thing.”

‘E-bow the letter’ was ook een ode aan acteur River Phoenix, waarvoor Stipe een brief schreef maar die nooit verzond. De jonge Phoenix zou in 1993 op drieëntwintigjarige leeftijd bezwijken aan hartfalen na het nemen van drugs. De singel bereikte de 4e plaats in de Britse charts, maar bleef in Nederland steken in de Tipparade.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 

Queen lanceert 14 november 1975 LP ‘A night at the Opera’

Credits: EMI

Op 14 november, maar dan in 1975, ligt het album ‘A Night at the Opera’ van Queen in de platenwinkel. Al met al een wondertje, aangezien Norman Sheffield, de oud-manager van Queen, de release van de LP wilde tegenhouden. Hij zag het openingsnummer ‘Death on two legs’ (Dedicated to . . . )  als een regelrechte aanval op zijn persoon.  Freddie Mercury had het nummer uit woede geschreven. Feitelijk was het ook een directe aanval op Sheffield, die door hun toenmalige platenmaatschappij Trident werd aangesteld. De overige leden van de band vonden de tekst zo wreed dat ze aan Freddie vroegen of het inderdaad zo hard moest zijn. Maar de schrijver besliste, zo werd uiteindelijk geoordeeld. De release van ‘A night at the opera’ kwam er toch. Uiteindelijk kon de zaak buiten de rechtszaal worden gehouden.

De naam van het album is afgeleid van de film A Night at the Opera, een klassieke komedie uit 1935 van de Marx Brothers. Toen de band een vrije avond had van het opnemen in de studio zaten ze een (destijds net uitgevonden) video van deze film te kijken, en daar de band bezig was met het opnemen van het operagedeelte in Bohemian Rhapsody, vonden ze de titel erg passend voor het nieuwe album.

‘A night at the opera’ was tot dan toe het duurste album, ooit in Engeland geproduceerd. Dat kwam vooral vanwege de hoge kosten die gemaakt werden voor de mini-opera van Freddie Mercury: ‘Bohemian rhapsody’. De opnames van deze classic alleen al nam drie weken in beslag, waaronder zeven dagen voor de zangpartijen. Producer Roy Thomas Baker herinnerde zich dat hij in totaal zo’n 180 verschillende opnames moest mixen van de vocalen.

“We begonnen met het eerste deel van Bohemian rhapsody en het rockgedeelte,” aldus Baker. “Het middengedeelte was oorspronkelijk veel korter gepland, maar Freddie kwam telkens weer met waanzinnige ideeën. Dan kwam hij de studio in en riep: ik heb een idee voor de zang: we stoppen er wat Galileo’s in!”

Op het album stonden meerdere classics, zoals ‘You’re my best friend’ en ‘Love of my life’. Ook ’39 is een zeer gewaardeerd nummer. Dit nummer is geschreven door Brian May en gaat over een man die vanaf de aarde vertrekt om ergens anders een nieuwe wereld te ontdekken. Dan is er nog het memorabele ‘The Prophet’s Song’,  een nummer dat werd geschreven door May, nadat hij een droom had over de invloed van de Bijbel en het verhaal van Noach.

Het album ‘A night at the opera’ werd zeer succesvol en voerde 9 weken lang de Nederlandse Album lijst aan. In 2005 en 2011 verscheen er een nieuwe uitgave van dit album. Een aantal songs van deze plaat bewijzen hun eeuwigheidswaarde met een jaarlijkse hoge notering in de Top 2000 van Radio 2.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Latest Tweets

NL Top 200

Google ad

Spotify New Music
Translate »
Share This