Elvis Costello – We Are All Cowards Now

Voor de opnames van het album ‘Hey Clockface’, dat op 30 oktober uitkomt, reisde Elvis Costello kriskras de wereld over. De eerder verschenen nummers ‘No Flag’ en ‘Hettie O’Harra Confidential’ en ook het vandaag uitgebrachte ‘We Are All Cowards Now’ werden in februari vastgelegd in de Suomenlinnan studio in Helsinki. Daarna stapte Costello meteen op het vliegtuig, vloog linea reacta naar Parijs en nam daar in een weekend nog enkele nummers op. Voor de resterende sessies koos hij voor New York.

Over het bliksembezoek aan Parijs, zegt de zanger het volgende: “I sang live on the studio floor, directing from the vocal booth. We cut nine songs in two days. We spoke very little. Almost everything the musicians played was a spontaneous response to the song I was singing. I’d had a dream of recording in Paris like this, one day.”  De productie van ‘Hey Clockface’ was in handen van Sebastian Krys, met wie de charismatische zanger in het verleden al samenwerkte aan ‘Look Now’.

 

Evanescence – Use My Voice

De Amerikaanse rockband Evanescence brengt vandaag zijn 3e single ‘Use My Voice’ uit, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar getiteld ‘The Bitter Truth’, dat gepland staat voor voorjaar 2021. De titel van de albumtrack is tevens de naam van de Amerikaanse kiezerscampagne die de band momenteel samen voert met HeadCount: een niet-partijgebonden non-profit organisatie die deelname aan democratie bevordert via muziek, cultuur en digitale media om Amerikanen aan te moedigen gebruik te maken van hun stemrecht bij de presidentsverkiezingen in november van dit jaar.

Amy Lee: “This is an era of awakening, and full of powerful beauty. I hope to inspire others to seek truth, find their own voices and use them as I step up to use mine. Don’t let anybody speak for you. Only you can do that.”

 

The Killers – Dying Breed

Vandaag droppen The Killers hun nieuwe single: ‘Dying Breed’. Het nummer is afkomstig van het aankomende zesde album ‘Imploding The Mirage’.  De release is vanwege de corona pandemie uitgesteld. Maar de plaat van Brandon Flowers en zijn mannen belooft zo op het oog heel wat: Lindsey Buckingham, K.d. lang, Weyes Blood, Blake Mills en Adam Granduciel van The War On Drugs werken er aan mee. Volgens de frontman heeft de plaat op de één of andere manier “het geluid van Bruce Springsteen en Manchester”.

 

Flashback: Toto – Hold the line (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”. Op 11 december 1978 viel de keuze op ‘Hold the line’ van Toto. Het is de eerste hit van de Amerikaanse band, bestaande uit David Paich, Jeff Porcaro, Steve Lukather (zang, gitaar), Bobby Kimball (zang), Steve Porcaro (toetsenist) en David Hungate. Hun eerste titelloze album verschijnt in 1978, met o.a. ‘Hold the line’, dat in Amerika de top vijf haalt en bekroond wordt met goud. Zover reikte het succes in Nederland niet met het nummer, maar het staat sinds 1999 elk jaar genoteerd in de TOP 2000.

 

Flashback: Herman Brood – Still Believe (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”. Op 27 november 1978 viel de keuze op ‘Still believe’ van Herman Brood & Wild Romance. “Still Believe” is geschreven door Sweet d’Buster-leden Paul Smeenk en Bertus Borgers en geproduceerd door Brood en de band.

“Still Believe” verscheen in de studio nooit officieel op een studioalbum van Brood, maar werd enkel als single uitgebracht. Deze single behaalde de dertigste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Een liveversie van het nummer, waarop de saxofoon bespeeld door Borgers een belangrijke rol speelt, verscheen in 1978 op het livealbum ‘Cha Cha’.  Brood brak eerder dat jaar door met ‘Saturdaynight’, afkomstig van het album ‘Shpritsz’.

 

Biffy Clyro brengt ‘A Celebration Of Endings’ uit

Het Schotse trio Biffy Clyro brengt aanstaande vrijdag het langverwachte album ‘A Celebration Of Endings’ uit. In eerste instantie zou het album 15 mei verschijnen, maar de mannen besloten toch wat meer tijd aan het album te besteden. ‘A Celebration Of Endings’ bevat zowel nieuwe nummers als de eerder uitgebrachte ‘End Of’ en ‘Instant History’. Ook deze nieuwe track ‘Weird Leisure’ staat op het aankomende album.

 

Flashback: Eric Clapton – Promises (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”. Op 20 november 1978 viel de keuze op ‘Promises’ van Eric Clapton. Het nummer was afkomstig van zijn zesde album ‘Backless’. In Amerika behaalde dit nummer de 9e plaats; in Nederland haalde het geen hitnotering in de Nederlandse Top veertig.

De Britse gitarist en zanger maakte in de jaren ’60 deel uit van succesvolle bands als de Yardbirds, Cream en Derek & The Dominos. Vanaf 1973 maakte hij een comeback als solo artiest. Grote hits van Clapton zijn ‘I Shot The Sheriff’, ‘Forever Man’, ‘Wonderful Tonight’ en ‘Tears In Heaven.’

 

The Overslept ft. Onnedi – Barricades (video)

Vandaag gaat de video van ‘Barricades’ in première van The Overslept!  Aan de nieuwe single van de Nederlandse rockband werkt zangeres en influencer Dionne Slagter, ook bekend als Onnedi, mee. The Overslept werd opgericht in 2014 en  bestaat uit Sem Jonkhout, Tommy van der Leer, Daan Brink en Délano Ladurner.  ‘Waste of love’ was de laatste single van de band. Dit najaar speelt The Overslept op verschillende podia in Nederland, zoals Luxor Live (Arnhem) en Fluor (Amesfoort).

 

Rinus Gerritsen (Golden Earring) viert 74e verjaardag

Vandaag viert Rinus Gerritsen zijn 74e verjaardag. Van harte! Gerritsen begon op 14-jarige leeftijd samen met George Kooymans met het maken van muziek. Hij begon als gitarist, maar omdat ze geen bassist konden vinden, ging hij basgitaar spelen.  Samen met George Kooymans, die een straat verderop woonde, begon hij een bandje. Dit groeide uiteindelijk uit tot de Golden Earring  (1961). In de beginjaren leveren Rinus Gerritsen samen met George de composities voor de band. In 1967 komt Barry Hay bij de Golden Earring en drie jaar later Cesar Zuiderwijk.

In deze samenstelling wordt ‘Back Home’ in 1970 een enorme hit. Deze single markeert de voornaamste muzikale kentering in de ontwikkeling van Golden Earring. Na de keurige beatmuziek en de sferische psychedelica van 1969 sloeg de harde rockriff van ‘Back Home’ in als een bom. Op Pinkpop 1970 speelden ze de single voor het eerst en public. Diezelfde nazomer stond het nummer vijf weken nummer 1 in de Veronica Top Veertig, een record voor de groep. Vele hits zouden volgen, zoals de classic en nummer 1 hit ‘Radar love’, ‘Ce Coir’ en de nummer 1 hits ‘When the lady smiles’ en ‘Twilight zone’.

 

Nothing But Thieves – Real Love Song (video teaser)

Nothing But Thieves is terug met een nieuwe single: ‘Real Love Song’. Morgen gaat de video in première. Het nummer volgt op de single ‘Is Everybody Going Crazy?’ waarmee de Britse band dit jaar een comeback maakte en die inmiddels meer dan tien miljoen keer werd gestreamd. ‘Real Love Song’ is de tweede nieuwe track van de band sinds hun EP ‘What Did You Think When You Made Me This Way’ uit 2018. Hun nieuwe album, getiteld Moral Panic, komt op 23 oktober uit.

Waar ‘Is Everybody Going Crazy?’ luisteraars meenam op een grimmige trip naar een dystopische toekomst, verkent ‘Real Love Song’ het meest bezongen thema ter wereld: de liefde. Het nummer werd geproduceerd door Mike Crossey (The 1975, Arctic Monkeys en Wolf Alice) en behandelt niet de romantische, geïdealiseerde kant van de liefde, maar de rauwe en vaak pijnlijke realiteit die volgens de band vaak onderbelicht blijft.

 
NL Top 200

Latest Tweets

Spotify New Music
Translate »
Share This