• Twitter
  • Facebook

Op 2 december 1978 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘YMCA’ van Village People.  Het nummer werd geschreven door Jacques Morali, Henri Belolo, Victor Willis en was te vinden op de LP ‘Cruisin’. De groep kwam voort uit de Gay discotheken van New York. Het was een idee vande Franse producer Jacques Morali. Als producer van The Ritchie Family was hij juist succesvol geworden. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe act, kwam hij in een homobar in contact met Felipe Rose, die daar in Indianen-outfit een show gaf. Het bracht Morali op het idee om een groep op te richten, die (gay) disco bezoekers zou aanspreken door hun outfit en macho uitstraling.

Eerst werkte hij nog met wat sessiezangers, met wie hij een paar songs opnam, Zoals ‘In Hollywood’, een bescheiden hit in Nederland (1978). In Amerika sloeg ‘Macho man’ aan. De sessie muzikanten werden dus snel vervangen. Eerst door een aantal fotomodellen. Die bleken tijdens hun eerste TV optreden zo slecht te zingen, dat ze rap vervangen moesten worden. Behalve Victor Willis, de besnorde politieman). Hij was de enige die kon zingen. Nadat de anderen werden ontslagen en vervangen bleek het toch het beste, dat de optredens van Victor, Felipe (de Indiaan), Alex (de sportman), David (bouwvakker), Randy (cowboy) en Glenn (de biker) werden geplaybackt.  De track ‘YMCA” werd als laatste track toegevoegd aan de LP ‘Cruisin’. Het nummer was binnen 20 minuten geschreven, vertelde Morali!

Wat is de YMCA eigenlijk? “Het is een plek waar je terecht kan als je nieuw bent in een stad en niet veel geld hebt”, legt Randy Jones, de cowboy binnen Village People uit. “Als je naar de tekst kijkt, zie je dat het helemaal niet homo-gerelateerd is. Het is ook nooit bedoeld geweest als volkslied voor de homo’s. Wat Jacques Morali heeft willen zeggen, is een raadsel”, aldus Randy Jones. David Hodo, die de bouwvakker is in de groep, denkt daar anders over. “Het heeft sowieso een homoseksuele achtergrond. Daarbij is het album Village People, waar het nummer voor werd geschreven een van de meest homo-achtige albums ooit. Ik ben er van overtuigd dat Jacques gewoon het leven van de homo’s binnen de Y.M.C.A wilde vieren.”

De Young Men’s Christian Association (YMCA) was er in elk geval niet echt blij mee. De organisatie kreeg onverwacht veel belangstelling en dan ook nog van gays. De organisatie YMCA, opgericht als opvangcentra voor jongeren, was vooraf niet om toestemming gevraagd en waren ‘not amused’ met het etiketje, dat hen nu werd opgeplakt. Maar hoe dan ook: de single werd een wereldhit en bereikte zowel in Amerika als Nederland de 1e plaats en groeide uit tot een volkslied voor homo’s.

 
Translate »
Share This