• Twitter
  • Facebook

Credits: WEA

Terug naar 3 mei, maar dan in 1980! Op deze dag kwam Maggie MacNeal binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Amsterdam’. Dit loflied op de hoofdstad was de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 1980, dat in Den Haag werd gehouden. Vooraf was er geen Nationale Finale, omdat Maggie MacNeal door een commissie werd benoemd. Deze commissie koos uit een aantal aangeleverde nummers. Sjouke Smit, aka Maggie MacNeal mag aanschuiven bij de beslissing.  Als ’Amsterdam’ wordt beoordeeld valt op dat de liedjesschrijvers ontbreken, maar Maggie houdt haar mond stijf dicht.

Want naast Alex Alberts en Robert Verwey schreven Maggie en haar man Frans Smit mee aan ‘Amsterdam’. Het nummer werd unaniem verkozen door de commissie. Het podium van het Eurovisie Songfestival was Maggie niet onbekend, want zij nam eerder al in 1974 deel met ‘Ik zie een ster’ / ‘I see a star’, toen nog als Mouth & macNeal. Ze eindigden daar als derde in de finale.

In 1980 was er nog een heus orkest, dat voor de Nederlandse inzending onder leiding stond van Rogier van Otterloo. Eigenlijk had Israël het Eurovisie Songfestival moeten organiseren, omdat het land een jaar eerder won. Maar het was de tweede Israëlische overwinning op rij en het land had niet de financiële middelen om het voor een derde keer te organiseren. De EBU vroeg of Nederland wilde inspringen. OK, zei de Nederlandse omroep, maar dan wel goedkoop. Zo trok Nederland een groot deel van het decor tevoorschijn, dat in 1976 ook was gebruikt. In dit jaar nam Marokko voor het eerst en voor het laatst deel aan het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending ‘Amsterdam’ gold al één van de favorieten van de bookmakers en Maggie eindigde verdienstelijk op de vijfde plaats. Het nummer behaalde slechts de 33e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This