• Twitter
  • Facebook
Credits: Universal Music

Op 21 september, maar dan in 1985, komt U2 binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Sunday Bloody Sunday’. Deze classic werd geschreven door The Edge, gitarist van U2, en het stond op de LP ‘War’. ‘Sunday Bloody Sunday’ ontstond toen The Edge in 1982 een gitaarloopje en tekst bedacht voor hun nieuwe album terwijl Bono en zijn vrouw Ali Hewson op huwelijksreis waren in Jamaica. Door ruzie met zijn vriendin en twijfels vanwege zijn eigen schrijfkwaliteiten, uitte The Edge zijn frustratie in een stuk muziek.

Het thema van de song werd Bloody Sunday, een onuitwisbare politieke gebeurtenis in Ierland (1972). Veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse paratroopers tijdens een door de Britten verboden demonstratie. De tekst werd bezongen vanuit het standpunt van iemand die al het geweld in zijn omgeving veracht. Eerdere versies van ‘Sunday Bloody Sunday’ begonnen met de zin “Don’t talk to me about the rights of the IRA, UDA”. Uiteindelijk is besloten dat deze, wel erg politiek geladen zin, vervangen moest worden. Het lied eindigt met de boodschap aan de Ieren dat ze moeten stoppen met het geweld.

Tijdens concerten introduceert Bono het nummer meestal met de woorden “dit is géén protestlied, dit is Sunday Bloody Sunday!” Het nummer werd enkel in Nederland, België en Duitsland uitgebracht op single.  In alle overige landen koos U2 voor het nummer ‘Two Hearts Beat As One’.  In Nederland was de live versie van deze plaat uitgeroepen tot Veronica Alarmschijf op Hilversum 3 en werd een stevige hit. De plaat bereikte de 3e positie in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This