• Twitter
  • Facebook

Credits: A&M Records

Op 20 september, maar dan in 1980, ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘Don’t stand so close to me’ van The Police.  Frontman Sting schreef het nummer voor de LP ‘Zenyatta Mondatta’ van The Police.  De tekst gaat over de gevoelens die een vrouwelijke student en haar docent voor elkaar hebben, en over de ongepastheid die hierbij hoort. De regel “Just like the old man in that book by Nabokov” (Net als die oude man in dat boek van Nabokov) verwijst naar de roman Lolita van Vladimir Nabokov, dat een gelijkwaardig thema heeft.

In een interview uit 1981 vertelde Sting (die voorheen als leerkracht werkte) over “Don’t Stand So Close to Me”: “Ik wilde een nummer schrijven over seksualiteit in het klaslokaal. Ik was aan het oefenen voor leraar op de middelbare school en kende 15-jarige meisjes die mij leuk vonden – en ik vond hen ook leuk! Hoe ik mijn handen van hen af heb kunnen houden weet ik niet… Daarnaast was er mijn liefde voor Lolita, een geweldige roman. Maar ik zocht achttien maanden naar de sleutel, en daar was hij dan. Dat opende de deuren en alles kwam eruit: de docent, de open bladzijde, de maagd, de verkrachting in de auto, ontslagen worden, Nabokov, dat alles.”  Veel later, in 2001, ontkende Sting dat de song autobiografisch was.

Hoe dan ook: de singel was zeer succesvol en ‘Don’t stand so close to me’ bereikte in Engeland de eerste plaats. In Amerika behaalde The Police nipt de top tien. In Nederland sleepte The Police een Alarmschijf binnen met het nummer, dat uiteindelijk de derde plaats behaalde in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This