• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Op 12 oktober, maar dan in 1978, komt Ramses Shaffy binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Laat me’. Het was origineel een Franstalig nummer: ‘Ma dernière volonté ‘(Vivre), geschreven door Sylvain Lebel (tekst) en Alice Dona (muziek). Serge Reggiani nam het Franstalige nummer voor het eerst op. De Nederlandse versie werd gepend door Herman Pieter de Boer. ‘Laat me’ was te vinden op de LP ‘Dag en nacht’ van Ramses Shaffy. De Nederlandse versie was trouwens heel anders dan het origineel. In de Franse versie was het nummer een schreeuw om te blijven ‘leven’, als ‘laatste wens’. De Nederlandse versie werd een krachtige, hartstochtelijke zielenkreet van de zanger aan de omgeving om hem te ‘laten blijven wie ik ben’.

‘Laat me’ kreeg veel aandacht op de Nederlandse radio en haalde vervolgens ook de Nederlandse Top 40 in 1978, waar het nummer de 25e plaats behaalde.  Begin september 2005 verscheen er zowaar een nieuwe versie. Deze was op 18 mei 2005 opgenomen en ditmaal gedeeltelijk in het Frans én samen met Liesbeth List en de Nederlandse band Alderliefste uit Amsterdam. Bijzonder was, dat Ramses ondanks zijn slechte gezondheid, meezong op het nummer. Niet lang na de eeuwwisseling werd Shaffy namelijk opgenomen in het Dr. Sarphatihuis omdat hij na langdurig overmatig alcoholgebruik verschijnselen vertoonde van het syndroom van Korsakov.

Na het overlijden van Ramses, in december 2009,  werd de versie van Ramses met Alderliefste opnieuw uitgebracht. Deze keer bereikte de single de 18e positie in de Nederlandse Top 40 op Radio 538 en de 8e positie in de Mega Top 50 op NPO 3FM.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This