Vandaag viert Jan Tuijp zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Tuijp was medeoprichter van de Volendamse band BZN en is het enige bandlid dat tijdens de hele bestaansperiode van de band actief was. (1965 – 2007) Naast basgitarist bij BZN is hij ook een werktuigbouwkundig ingenieur, vlieginstructeur en fotograaf.

De muzikale carrière van Tuijp begint wanneer hij in de zomer van 1965 met de vrienden Evert Woestenburg, Gerrit Woestenburg en Cees Tol een band begint. Omdat de nog naamloze groep een basgitarist miste, bouwt Tuijp met zijn vader en zijn oom samen zijn eerste basgitaar. Uiteindelijk bedenken de groepsleden de naam BZN, simpelweg de afkorting van Band Zonder Naam. Met BZN scoort hij 55 top 40 hits en 88 gouden en platina platen uit binnen- en buitenland. Ook ontvangt hij talloze andere onderscheidingen waaronder de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis, een Edison voor het gehele oeuvre en een Gouden Harp.

Tuijp speelde niet basgitaar bij BZN, maar schreef ook nummers voor de groep. Hij doet dat, deels samen, met Cees Tol en Jan Keizer.  In 1996 ontdekt Tuijp samen met BZN-collega’s Jan Keizer en Jack Veerman de Volendamse zanger en presentator Jan Smit. Gezamenlijk schrijft en produceert dit trio, als JJJ Productions, de eerste 5 jaar van Smits carrière zijn grote hits en Nederlands- en Duitstalige albums. Met dit werk verdienen Tuijp, Keizer en Veerman in 2001 de Buma Exportprijs. Zij zijn op dit moment nog steeds eigenaar van al het materiaal van Jan Smit dat in de periode van 1996 tot 2002 is opgenomen. Later (2012) speelt hij nog in de gelegenheidsband Rock & R’All Stars, samen met Marga Bult (zang), Dany Lademacher (gitaar), Ton op ’t Hof (drums), Jacques Kloes (zang), Jan Kooper (saxofoon) en Albert Deinum (gitaar). Tegenwoordig is hij vooral actief met fotograferen en daar is hij goed in: zo won hij de National Geographic Photo Award in de categorie Landschappen met een halo-foto van de zon in het zuidpoolgebied  (2010).

 
Translate »
Share This