• Twitter
  • Facebook

Credits: Casablanca

Terug naar 15 juni, maar dan in 1978!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Last dance’ van Donna Summer. Het nummer is geschreven door Paul Jabara en geproduceerd door Jabara, Giorgio Moroder en Bob Esty. Summer speelde in de film Thank God It’s Friday een zangeres met aspiraties. Zij bracht de instrumentale versie van de track een discotheek binnen in de hoop dat de diskjockey het wil spelen en haar zou willen laten zingen. Pech! Gedurende het grootste deel van de film wilde de DJ om verschillende redenen de singel niet oppakken, maar uiteindelijk draaide hij het toch. Eind goed, al goed en natuurlijk werd het optreden van Summer een sensatie.

Volgens Bob Esty werd Summer door Jabara opgesloten in een hotel in Puerto Rico en dwong hij haar om te luisteren naar een cassettebandje met een vroege versie van “Last Dance”. Summer vond het nummer goed en Jabara vroeg aan Esty om met hem aan een arrangement te werken zodat Summer het op kon nemen. Zo werden er een aantal akkoorden gewijzigd en werd het refrein een aantal keer herhaald. Ook werd er een brug toegevoegd en werd er een balladachtige intro toegevoegd.

Donna Summer nam het nummer in een dag op met Esty, die de achtergrondzang verzorgde. Diezelfde avond nam Summer met Moroder echter een nieuwe versie op die exact hetzelfde klonk, maar: hij gaf Bob Esty geen toegang tot de sessie!  Erger: Esty werd niet meer genoemd als schrijver.

De singel ‘Last Dance’ werd niet alleen succesvol in de speelfilm, maar werd internationaal goed ontvangen. De track bereikte de 3e plaats in de Billboard Hot 100.  Ook in Canada en Nieuw-Zeeland behaalde de singel de top 10. In de Nederlandse Top 40 behaalde Summer  de achtste plaats in de Nederlandse Top 40.  De zangeres won in 1978 een Oscar in de categorie beste originele nummer voor ‘Last dance’. Ook won Donna in 1979 twee Grammy Awards in de categorieën Best R&B Song en Best Female R&B Vocal Performance. Daarnaast sleepte Donna een Golden Globe binnen met ‘Last dance’ in de categorie beste filmsong.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

 
Translate »
Share This