Op 14 april 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Tu te reconnaitras’ van Anne Marie David. Met dit nummer, geschreven door Vline Buggy, won de Française Anne-Marie David voor Luxemburg.  Een jaar eerder won het land ook al met Vicky Leandros. Veel applaus na Anne-Marie’s optreden van het enigszins partijdige publiek, maar geen staande ovatie: het kon niet. Er waren in 1973 extra veiligheidsmaatregelen nodig, omdat Israël zijn intrede deed. Een jaar eerder was er namelijk een gruwelijke aanslag gepleegd op Israëlische atleten, tijdens de Olympische Spelen in München, waarbij elf atleten werden vermoord.

Het gerucht ging, dat de Israëlische zangeres Ilarit, die optrad met ‘Ey-sham’, een kogelvrij vest droeg tijdens haar optreden. Het publiek werd vooraf gevraagd tijdens het gehele evenement niet te gaan staan, om zo het risico om te worden neergeschoten door beveiligingspersoneel, te vermijden.  Met ‘Tu Te Reconnaitras’ wist ze Cliff Richard, de gedoodverfde winnaar met ‘Power To All Our Friends’ achter zich te houden. Hij werd derde. De Spaanse bijdrage van Mocedades ,‘Eres tu’,  sterk uit de hoek en eindigde als tweede.  Israël behaalt met ‘Ey-Sham’ een respectabele vierde plaats.  Ben Cramer wordt voor Nederland slechts veertiende met ‘De Oude Muzikant’, een liedje van de hand van Pierre Kartner.

Anne-Marie David  nam na haar overwinning het lied in vier verschillende talen op, in het Duits met de titel Du bist da, in het Engels met de titel Wonderful Dream, in het Spaans als Te reconocerás en ze bracht twee Italiaanse versies uit met de titels Il letto del re en Non si vive di paura. In de Veronica Top Veertig bereikte ze de 3e plaats en werd bekroond met een gouden plaat.

 
Translate »
Share This