Loreen lanceert 10 mei nieuwe singel Forever

Credits: Anders-Henrikson

Vorig jaar won ze het Eurovisie Songfestival met ‘Tattoo’ en dat was voor Loreen al de tweede keer. In 2012 won ze immers met ‘Euphoria’, wat tot dusver de grootste Songfestival hit ooit werd in Nederland. Loreen werd daarmee de tweede artiest en de eerste vrouw die twee keer het Eurovisiesongfestival wist te winnen en evenaarde daarmee Johnny Logan die in 1980 en 1987 won. Na ‘Tattoo’ wist Loreen ook met de opvolger, de deels zelfgeschreven ‘Is it love’ te scoren in Nederland. Op 10 mei komt haar allernieuwste singel uit: ‘Forever’. Met het nummer staat ze zaterdag 11 mei live in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Maggie MacNeal viert haar 74e verjaardag

Credits: AVRO, Beeld en Geluid

Wat is er mooier dan geboren te worden op Bevrijdingsdag, 5 mei? Zoals Maggie MacNeal, die vandaag haar 74e verjaardag viert. Gefeliciteerd! Als ze vijftien is, maakt ze haar eerste plaat, toen ze meezong met het Aalsmeers Koor. ,,Ik ben een klassieke sopraan, maar ik werd ontdekt in de discotheek. Ik had toen niet het idee dat ik beroemd zou worden. Ik had later gewoon een kantoorbaan bij Inventum, dat bedrijf van de huishoudelijke apparaten. Op aandringen van producer Hans van Hemert heb ik toen ‘I heard it through the grapevine’ opgenomen, met als B-kant ‘Isolation’ van John Lennon.”

Het werd geen hit, maar het is het wel de start een lange, succesvolle carrière in de muziek. In de zomer van 1971 wordt Sjoukje Van ’t Spijker, zoals ze echt heet, gekoppeld aan zanger Willem Duyn. Zo wordt het duo Mouth & MacNeal geboren. Hun eerste singel, ‘Hey you love’, is gelijk raak en bereikt de 5e plaats van de Top 40. De act van een kleine, onschuldig ogend meisje en een grote man met een grote mond (‘Big Mouth’) werkt en het duo scoort met de opvolger ‘How Do You Do’ een ongelofelijke hit: het wordt een nummer 1 hit in Nederland en blijkt het nummer wereldwijd aan te slaan. 

‘How Do You Do’ bereikt zelfs de top 10 van Amerika en gaat meer dan een miljoen maal over de toonbank!  Ook de opvolger ‘Hello-A’ is goed voor een nummer 1 notering in de Veronica Top Veertig.  Dan volgen nog een aantal successen, zoals de top tien hits ‘You kou la le loupi’ en ‘Minnie, Minnie’. Als Mouth & MacNeal in 1974 meedoen aan het Eurovisiesongfestival bereikt hun Nederlandse bijdrage ‘Ik zie een ster’ (I See a Star) een welverdiende 3e plaats in de finale. De concurrentie was dan ook wel heel groot: 1974 was het jaar van de overwinning van ABBA.

Toch valt in datzelfde jaar het duo uit elkaar en gaat Maggie solo. Haar eerste singel ‘Nothing Else To Do’ wordt opgepakt als Alarmschijf, maar nog geen grote hit. Dat gebeurt wel met ‘When You`re Gone’. Top tien in Nederland en ver daar buiten. Zo bereikt dit nummer zelfs een nummer 1-hit in Brazilië en levert het haar daar een tournee én een gouden plaat op. Ook ‘Terug Naar De Kust’ bereikt de top tien. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Het nummer was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

In 1980 vertegenwoordigd Maggie MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival. Met ‘Amsterdam” behaald ze een 5e plaat in de finale. Daarmee is Maggie één van de meest succesvolle Nederlandse acts op het Eurovisie Songfestival. Vanaf 2000 maakte MacNeal deel uit van de groep Dutch Divas. (destijds met Sandra Reemer en Marga Bult) In 2012 verscheen het boek Mouth & MacNeal, duo tegen wil en dank, geschreven door Roel Smit. Hij was de oprichter van de fanclub, en besloot zijn plakboeken en herinneringen te verwerken tot een heuse biografie. Het werd een boek vol weemoed en nostalgie, maar ook met de keiharde werkelijkheid van twee mensen die feitelijk (letterlijk en figuurlijk) samen niet door één deur konden. Een beetje jaren zeventig liefhebber moet dit boek echt wel aanschaffen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Maggie Macneal – Amsterdam (Flashback 1980)

Credits: WEA

Terug naar 3 mei, maar dan in 1980! Op deze dag kwam Maggie MacNeal binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Amsterdam’. Dit loflied op de hoofdstad was de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 1980, dat in Den Haag werd gehouden. Vooraf was er geen Nationale Finale, omdat Maggie MacNeal door een commissie werd benoemd. Deze commissie koos uit een aantal aangeleverde nummers. Sjouke Smit, aka Maggie MacNeal mag aanschuiven bij de beslissing.  Als ’Amsterdam’ wordt beoordeeld valt op dat de liedjesschrijvers ontbreken, maar Maggie houdt haar mond stijf dicht.

Want naast Alex Alberts en Robert Verwey schreven Maggie en haar man Frans Smit mee aan ‘Amsterdam’. Het nummer werd unaniem verkozen door de commissie. Het podium van het Eurovisie Songfestival was Maggie niet onbekend, want zij nam eerder al in 1974 deel met ‘Ik zie een ster’ / ‘I see a star’, toen nog als Mouth & macNeal. Ze eindigden daar als derde in de finale.

In 1980 was er nog een heus orkest, dat voor de Nederlandse inzending onder leiding stond van Rogier van Otterloo. Eigenlijk had Israël het Eurovisie Songfestival moeten organiseren, omdat het land een jaar eerder won. Maar het was de tweede Israëlische overwinning op rij en het land had niet de financiële middelen om het voor een derde keer te organiseren. De EBU vroeg of Nederland wilde inspringen. OK, zei de Nederlandse omroep, maar dan wel goedkoop. Zo trok Nederland een groot deel van het decor tevoorschijn, dat in 1976 ook was gebruikt. In dit jaar nam Marokko voor het eerst en voor het laatst deel aan het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending ‘Amsterdam’ gold al één van de favorieten van de bookmakers en Maggie eindigde verdienstelijk op de vijfde plaats. Het nummer behaalde slechts de 33e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Joost Klein – Europapa (eerste rehearsal ESF 2024)

Credits: Eigen Beheer, Joost Klein

De eerste videobeelden van de repetitie van Joost Klein in de Malmö Arena zijn online gezet. Joost geeft niet alles prijs in de preview, maar in de clip via TikTok zien we Klein ook hakken op het eurovisie podium. Klein treedt op in zijn strakblauwe pak met puntschouders, met naast hem Appie Mussa, die te zien is in een blauw kippenpak. Hij gaat in deze outfit als toetsenist optreden. In de kleurrijke strakke visuals komen onder meer een curryworst voorbij, maar ook een vastgelopen Windows-scherm. Ook zullen er twee in het wit geklede dansers in trainingspak naast Klein op het podium komen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Mocedades – Eres tú (Flashback 1973)

Credits: Omega International

Terug naar 28 april, maar dan in 1973! Op deze dag kwam ‘Eres tu’ van Mocedades binnen in de Veronica Top 40. Het nummer werd zowel geschreven als geproduceerd door Juan Carlos Calderón.  1973 was een sterk Songfestival jaar! Annemarie David deed voor Luxemburg goede zaken, net als ‘Power to all our friends’ van Cliff Richard voor Engeland. Spanje koos voor Mocedades met ‘Eres tu’. Het festijn vond dat jaar plaats in Luxemburg in het Nouveau Théatre. Want een jaar eerder wist Vicky Leandros voor het ministaatje de winst binnen te slepen met ‘Apres toi’. In 1973 waren de veiligheidsmaatregelen extreem vergroot. Dat had alles te maken met de deelname van Israël, dat in dit jaar zijn intrede deed. Een jaar eerder vond er tijdens de Olympische Spelen in München een gruwelijke aanslag plaats op Israëlische atleten. Er gingen geruchten, dat Ilarit, de Israëlische zangeres, tijdens haar optreden een kogelvrij vest droeg. Ook mocht het publiek tijdens het festival niet opstaan, om zo niet het risico te lopen door het beveiligingspersoneel te worden neergeschoten.

Mocedades werd al in 1967 opgericht, door een aantal studenten uit Bilbao. Destijds noemden ze zich Voces y Guitarras opgericht. Een jaar later komen ze onder de vleugels van Juan Carlos Calderón. De groepsnaam wordt dan veranderd in Mocedades. In het begin waren er acht leden: de familie Uranga (de 3 zussen Amaya, Estíbaliz en Izaskun en broer Roberto), de broers Rafaél en Sergio Blanco en verder nog José Ipiña en Francesco Panera.  In 1973 waren er nog twee zangeressen en vier gitaar spelende mannen over.  ‘Eres tu’ werd door Cliff Richard gezien als grootste concurrent. Dat klopte; want Mocedades eindigde uiteindelijk net boven Engeland. Maar Mocedades won het Eurovisie Songfestival niet; ze eindigden als tweede, achter Anne Marie David, die Luxemburg de tweede overwinning op rij bezorgde.

Maar ‘Eres tu’ werd op zijn manier ook een winnaar. Het nummer werd een wereldwijd succes voor Mocedades en bereikte zelfs de top 10 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. In de Veronica Top Veertig behaalde ‘Eres tu’ op nummer 3.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Séverine – Un banc, un arbre, une rue (Flashback 1971)

Credits: Philips

Terug naar 24 april, maar dan in 1971! Op deze dag debuteert Severine in de Daverende Dertig met ‘Un banc, un arbre, une rue’. Met deze Franstalige ballad nam ze niet namens Frankrijk, maar namens Monaco deel. Dat Severine zelf nog nooit in het prinsdom was geweest, werd niet als een belemmering gezien. Haar bijdrage werd geschreven door Jean-Pierre Bourtayre en Yves Dessca. En wat voorheen nog nooit eerder gebeurde . . . . Monaco won het Eurovisie Songfestival! Het festival werd dat jaar gehouden in het Ierse Dublin, waar Dana een jaar eerder had gewonnen met ‘All kinds of everything’. In Dublin nam Severine het onder andere op tegen Katja Ebstein, die voor Duitsland op de 3e plaats eindigde met ‘Diese Welt’. Voor Nederland traden Saskia & Serge aan met ‘Tijd’. Het duo behaalde een verdienstelijke 6e plaats in de finale. Severine won echter het Songfestival glansrijk met ‘Un banc, un arbre, une rue’. Ze behaalde er zelfs, in het Frans, een top tien hit mee in Engeland. Dat was beter dan in Nederland, waar Severine de 13e plaats haalde in de Daverende Dertig, dat werd uitgezonden op Hilversum 3.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

ABBA won precies 50 jaar terug Songfestival met ‘Waterloo’

Credits: Polydor

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisie Songfestival won met ‘Waterloo’. Het was 6 april 1974, dat Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad namens Zweden werden afgevaardigd naar het Engelse Brighton.  Een jaar eerder strandde het Zweedse viertal in de Zweedse voorronde met hun bijdrage ‘Ring, Ring’ (1973). Ze werden derde en de band Nova ging met ‘You’re summer’ naar Luxemburg. Maar met ‘Ring ring’ behaalden Björn, Benny, Agnetha & Anni-frid wel een Europese hit, zoals in Nederland.

Maar ABBA wilde in 1974 nog een poging doen om naar het Eurovisie Songfestival te gaan. In januari 1974 dook ABBA de studio in Stockholm in om hun bijdrage ‘Waterloo’ op te nemen. Een maand later werd ABBA bij de Zweedse voorselectiewedstrijd verkozen om het land op het Songfestival te vertegenwoordigen.

Eigenlijk zou het Eurovisie Songfestival van 1974 gehouden behoren te worden in Luxemburg, omdat dit land in 1973 won met Anne Marie David. Maar Luxemburg won het jaar daar voor ook al (Vicky Leandros) en kon de kosten van een derde festival simpelweg niet dragen. Daarom nam de BBC de organisatie op zich.

Het werd een festival met een aantal grote concurrenten. Een aantal artiesten deden mee die dan al in Europa diverse hits hebben weten te scoren zoals Olivia Newton John( Engeland), Peret (Spanje), Mouth & MacNeal (Nederland), Ireen Sheer (Luxemburg) en Gigliola Cinquetti (Italië). Toen ABBA arriveerde in Brighton waren ze één van de grote favorieten bij de bookmakers, naast Engeland en Nederland.  Maar ABBA zou winnen met ‘Waterloo’. Op het Zweedse nationale songfestival zongen ze het nummer nog in het Zweeds, maar in Brighton doen ze het op z`n Engels.  Het werd voor Zweden de eerste overwinning.

Dat het viertal in een glamrock outfit het podium opkwam, was niet toevallig. Björn: “Eerlijk gezegd was onze kleding knotsgek. Maar we dachten: dan herinneren de mensen zich ons tenminste, ook als we negende worden”. Agnetha, Björn, Benny en Anni-frid kwamen met plateau zolen en glitterpakken het podium op, waarbij Björn een gitaar had in de vorm van een ster. Toen de dirigent het podium opkwam, was de hilariteit in de zaal groot: hij was verkleed als Napoleon! De man, die met zijn leger verslagen werd in Waterloo.

‘Waterloo’ betekende een ommekeer in het Eurovisie Songfestival.  Niet langer was het vanzelfsprekend dat een traditionele ballad er met de winst vandoor kon gaan. Toen duidelijk werd dat ABBA had gewonnen, werd het viertal naar het podium geroepen om de prijs op te halen. Maar bijna liep het mis, omdat overijverige veiligheidsbeambten Björn en Benny aanvankelijk tegenhielden. Voor ABBA was het Eurovisie Songfestival het begin van hun status als supersterren.

‘Waterloo’ behaalde in Nederland de eerste plaats in de Daverende Dertig. ABBA bereikte in veel landen trouwens de eerste plaats en zelfs Amerika ging voor ABBA door de knieën. ‘Waterloo’ bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat in Amerika lukte.

Voor ABBA was het Eurovisie Songfestival het begin van hun status als supersterren. Aan het einde van 1975 was het viertal al hard op weg om de grootste groep ter wereld te worden na The Beatles. (met hits als S.O.S.’ en ‘Mama mia’) Een jaar later behalen ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’ en ‘Money Money Money’ wereldwijd de eerste plaats van de charts, Nederland incluis.

Vijftig jaar na de winst heeft ABBA een speciale editie van ‘Waterloo’ uitgebracht. De singel verschijnt als 10-inch in vier talen: Engels, Zweeds, Frans en Duits. Het origineel staat intussen hoog in de Revival 40, juist omdat het precies 50 jaar terug is dat ABBA het Songfestival won.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

The New Seekers – Beg, Steal Or Borrow (Flashback 1972)

Credits: Philips

Terug naar 1 april, maar dan in 1972! Op deze dag kwam ‘Beg, Steal or borrow’ van The New Seekers in de Veronica Top 40.  De Australisch/ Britse groep, opgericht door Keith Potger, was een vervolg op The Seekers. Hun eerste singel, nog in oude-Seekers-stijl, getiteld ‘Meet my Lord’,  flopte. Halverwege 1970 onderging de groep een nieuwe transformatie. Met “Look what they`ve done to my song’ wisten The New Seekers internationaal te scoren.  Zo ook met de singel ‘Id like to teach the world to sing’, die begin 1972 nog uitgeroepen werd tot Treiterschijf op Radio Noordzee.

De opvolger, ‘Beg, steal or borrow’, werd geschreven door Tony Cole, Steve Wolfe en Graeme Hall en was de inzending van Engeland voor het Eurovisie Songfestival in 1972. Het nummer werd op de dag van het liedjesfestijn, dat in Edinburgh werd gehouden, uitgeroepen tot Treiterschijf. Van de achttien deelnemende landen eindigde het Britse gezelschap op de 2e plaats in de finale en lieten daarmee Sandra & Andres achter zich. Zij werden verdienstelijk vierde. The New Seekers moesten alleen Vicky Leandros voor zich dulden, die namens Luxemburg het Eurovisie Songfestival won met ‘Apres toi’. The New Seekers bereikten met ‘Beg, steal or borrow’ de 2e plaats in de Britse chart. In de Veronica Top 40 behaalde het nummer de 3e plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Edsilia Rombley – Hemel En Aarde (Flashback 1998)

Credits : Endemol Entertainment

Vandaag blikken we terug naar 28 maart, maar dan in 1998.  Op deze dag kwam Edsilia Rombley binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Hemel en aarde’. Met dit nummer vertegenwoordigd Edsilia ons land op het Eurovisie Songfestival. Het werd georganiseerd door Engeland, dankzij de overwinning van Katrina & The Waves een jaar eerder. De vaste BBC-commentator Terry Wogan zorgde samen met Ulrika Johnson voor de presentatie dat jaar. 1998 zal om meerdere redenen herinnerd worden. Het was het laatste jaar met een orkest dat toen al niet meer verplicht was en tevens het laatste jaar van de beperking van de taalvrijheid. Voor het eerst werd er ook in bijna alle landen met televoting gewerkt.

Voor Nederland trad dus Edsilia Rombley aan met ‘Hemel en Aarde’.  Niemand minder dan Jochem Fluitsma en Eric van Tijn schreven voor haar het de songfestival bijdrage. Edsilia zong ‘Hemel en aarde’ met overgave tijdens het Nationaal Songfestival, dat gepresenteerd werd door Paul de Leeuw en Linda de Mol. Het evenement vond plaats in de RAI in Amsterdam. Edsilia versloeg in de Nationale Finale zeven concurrenten, waaronder niet de minste! Denk hierbij aan Nurlaila met ‘Alsof je bij me bent’ en Fredrique Spigt met ‘Mijn hart kan dat niet aan’. Maar met een grote voorsprong won Edsilia en werd zij afgevaardigd naar Birmingham. Met een strakke choreografie en geweldig optreden bereikt Edsilia Rombley daar de 4e plaats in de finale.  Toen het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975.  ‘Hemel en aarde’ van Rombley verdiende een top 3 notering maar bleef helaas steken op de 12e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Joost treedt als laatste op in 2e halve finale Songfestival

Credits: ANO, HH

Joost Klein heeft uitermate gunstig geloot voor zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival. Hij treedt in de tweede halve finale op donderdag 9 mei aan als laatste act.  Joost, die Nederland vertegenwoordigt met zijn bijdrage ‘Europapa’, moet het tegen vijftien andere landen opnemen. De strijd gaat om tien finaleplekken. De startvolgorde werd vanavond officieel bekendgemaakt door Songfestival-organisator EBU. Eerder werd via loting bepaald in welke halve finale de landen aantreden en of ze in de eerste of tweede helft van die halve finale optreden. De precieze volgorde moet voor een zo gevarieerd en aantrekkelijk mogelijke show zorgen.

In de tweede halve finale moet Nederland het onder meer opnemen tegen Griekenland, België en Israël. Onze zuiderburen hebben de 12 plek geloot in de tweede halve finale. Intussen staat ‘Europapa’ van Joost op de 5e plaats bij de wedkantoren, staat in Nederland en België op nummer 1 in de singel charts. ‘”Europapa’ is ook de meest gestreamde songfestival bijdrage op Spotify (internationaal) en de video van Joost is met bijna 15.000.000 views op YouTube de meest bekeken Songfestival bijdrage van 2024.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in de Zweedse stad Malmö, dankzij de tweede overwinning van Loreen, nu met het nummer Tattoo. De zangeres won in 2012 al met ‘Euphoria’. De finale van het Songfestival is op zaterdag 11 mei.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 



Latest Tweets

NL Top 200

Google ad



300x250 Algemeen






Translate »
Share This