• Twitter
  • Facebook

Credits: AVRO, Beeld en Geluid

Wat is er mooier dan geboren te worden op Bevrijdingsdag, 5 mei? Zoals Maggie MacNeal, die vandaag haar 74e verjaardag viert. Gefeliciteerd! Als ze vijftien is, maakt ze haar eerste plaat, toen ze meezong met het Aalsmeers Koor. ,,Ik ben een klassieke sopraan, maar ik werd ontdekt in de discotheek. Ik had toen niet het idee dat ik beroemd zou worden. Ik had later gewoon een kantoorbaan bij Inventum, dat bedrijf van de huishoudelijke apparaten. Op aandringen van producer Hans van Hemert heb ik toen ‘I heard it through the grapevine’ opgenomen, met als B-kant ‘Isolation’ van John Lennon.”

Het werd geen hit, maar het is het wel de start een lange, succesvolle carrière in de muziek. In de zomer van 1971 wordt Sjoukje Van ’t Spijker, zoals ze echt heet, gekoppeld aan zanger Willem Duyn. Zo wordt het duo Mouth & MacNeal geboren. Hun eerste singel, ‘Hey you love’, is gelijk raak en bereikt de 5e plaats van de Top 40. De act van een kleine, onschuldig ogend meisje en een grote man met een grote mond (‘Big Mouth’) werkt en het duo scoort met de opvolger ‘How Do You Do’ een ongelofelijke hit: het wordt een nummer 1 hit in Nederland en blijkt het nummer wereldwijd aan te slaan. 

‘How Do You Do’ bereikt zelfs de top 10 van Amerika en gaat meer dan een miljoen maal over de toonbank!  Ook de opvolger ‘Hello-A’ is goed voor een nummer 1 notering in de Veronica Top Veertig.  Dan volgen nog een aantal successen, zoals de top tien hits ‘You kou la le loupi’ en ‘Minnie, Minnie’. Als Mouth & MacNeal in 1974 meedoen aan het Eurovisiesongfestival bereikt hun Nederlandse bijdrage ‘Ik zie een ster’ (I See a Star) een welverdiende 3e plaats in de finale. De concurrentie was dan ook wel heel groot: 1974 was het jaar van de overwinning van ABBA.

Toch valt in datzelfde jaar het duo uit elkaar en gaat Maggie solo. Haar eerste singel ‘Nothing Else To Do’ wordt opgepakt als Alarmschijf, maar nog geen grote hit. Dat gebeurt wel met ‘When You`re Gone’. Top tien in Nederland en ver daar buiten. Zo bereikt dit nummer zelfs een nummer 1-hit in Brazilië en levert het haar daar een tournee én een gouden plaat op. Ook ‘Terug Naar De Kust’ bereikt de top tien. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Het nummer was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

In 1980 vertegenwoordigd Maggie MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival. Met ‘Amsterdam” behaald ze een 5e plaat in de finale. Daarmee is Maggie één van de meest succesvolle Nederlandse acts op het Eurovisie Songfestival. Vanaf 2000 maakte MacNeal deel uit van de groep Dutch Divas. (destijds met Sandra Reemer en Marga Bult) In 2012 verscheen het boek Mouth & MacNeal, duo tegen wil en dank, geschreven door Roel Smit. Hij was de oprichter van de fanclub, en besloot zijn plakboeken en herinneringen te verwerken tot een heuse biografie. Het werd een boek vol weemoed en nostalgie, maar ook met de keiharde werkelijkheid van twee mensen die feitelijk (letterlijk en figuurlijk) samen niet door één deur konden. Een beetje jaren zeventig liefhebber moet dit boek echt wel aanschaffen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This