• Twitter
  • Facebook

Credits: Momento Mori, Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist!

In de Kluis van de Flops vinden we ook The Cure met het eigenzinnige ‘The Caterpillar’. Het nummer werd geschreven door frontman Robert Smith en drummer Lol Torhust. De single was te vinden op de LP ‘The Top’.  Tolhurst verruilde voor dit album de drums voor de keyboards. De plaat voor een groot deel ingezongen en ingespeeld door Robert Smith. De drumpartijen waren niet van hem maar van Andy Anderson. Het album deed het hier goed: het bereikte de 12e plaats in de Nederlandse album lijst. De single ‘The Catepillar’ kwam echter niet verder dan de 4e plaats in de Tipparade.

The Cure werd opgericht in 1976. Oorspronkelijk heette de groep The Easy Cure. De band wordt naast new wave ook geplaatst in de genres gothic rock en postpunk. The Cure debuteerde in 1979 met het album ‘Three Imaginary boys’. De eerste single, “Killing an Arab”, zorgde al meteen voor controverse vanwege het vermeende racistische karakter van het nummer. In feite was het gebaseerd op de roman De vreemdeling van Albert Camus. Maar het was de single “Boys don’t cry” die in juni 1979 voor de groep de weg naar een bescheiden cultstatus opende.

In 1980 brak The Cure grootschalig door met het album ‘Seventeen Seconds’, waarvan de single “A Forest” een internationale hit werd. Ook in Nederland. Maar pas in 1985 behaalde The Cure wederom de Nederlandse Top Veertig, met ‘In between days’.  In Engeland, Ierland en Australië ‘The Caterpillar’ uit 1984 echter wel een hit in de charts.

 
Translate »
Share This