• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bennie Neyman met:

Berdien Stenberg

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Berdien Stenberg. Deze Nederlandse fluitiste was vooral in de jaren 80 en 90 heel succesvol. Ze behaalde een nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40 en verzamelde tijdens haar carrière meer dan 25 gouden en platina platen.  Later werd ze actief in de gemeentelijke politiek.

Na haar middelbare school volgde Berdien een klassieke fluitopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar debuut singel werd gelijk haar allergrootste hit: ‘Rondo Russo’. Het nummer was een ingekorte laatste deel uit het Concerto in e mineur van Saverio Mercadante. In Nederland bereikte de singel de eerste plaats en ook internationaal sloeg het nummer goed aan. De volgende singel ‘Vivace’ haalde ook de Nederlandse hitlijsten. Maar het succes van Berdien vierde ze vooral met haar albums, zoals ‘Ode aan Amadeus’ en ‘The Brandenburgs’ met Jaap van Zweden, ‘Flute Fiesta’ met orkestleider James Last en het zoete ‘Amour pour Amour’ met Richard Clayderman.

Berdien Stenberg was mede verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van klassieke muziek voor het grote publiek. Ze trad over de hele wereld op, behalve in heel Europa ook in onder meer Japan, China, Indonesië en Amerika. Het inkorten van haar achternaam Steunenberg tot het internationaler klinkende Stenberg was een idee van Paul van Vliet.

In 1998 kwam Berdien Steunenberg in de gemeenteraad van haar woonplaats Almere. Bij de verkiezingen van 2002 was ze lijstduwer, maar werd ze op grond van voorkeurstemmen herkozen. Later werd ze ook plaatsvervangend fractievoorzitter. Buiten de politiek heeft zij zich hard gemaakt voor de rechten van musici en acteurs door eerst de belangenvereniging VIE op te richten en later, in samenwerking met Huub Stapel, ook de rechtenorganisaties IRDA en IRB. Deze organisaties exploiteerden de rechten van acteurs en musici.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01RONDO RUSSO198312 wk. – 01
02VIVACE198404 wk. – 28

De meest gestreamde song van Berdien Stenberg is ‘Rondo Russo’ met bijna 500.000 streams. Dat is zo’n 30.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘Ayacucho’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This