• Twitter
  • Facebook

Credits: Bert-Verhoeff-Anefo

17 oktober 1950 was de geboortedag van Barbara Alexandra Reemer. Wij kenden haar natuurlijk  beter als Sandra, bekend van het duo Sandra & Andres. Maar daarna had ze ook solo successen als zangeres en presentatrice. Sandra werd geboren in Bandoeng (Indonesië) en maakte al op 11-jarige leeftijd haar eerste plaatje: ‘Al di la’. In het begin van haar carrière liet ze zich begeleiden door haar broer op gitaar. Samen struinden ze talentenjachten en festivals af. Sandra en zanger en componist Andres werden bij elkaar gebracht door Hans van Hemert. Tien jaar lang wist het duo de Veronica Top 40 te bestormen met singels als “Storybook Children”, “Those Words” en “Let Us Pray Together”.

Als duo behaalden zij een vierde plaats tijdens het Eurovisiesongfestival van 1972 met “Als het om de liefde gaat.” Winnaar van dat jaar was de inzending van Luxemburg: Vicky Leandros met “Après toi”. Met diezelfde Vicky en o.a. Hildegard Knef en Demis Roussos maakten Sandra & Andres in 1972 de gelegenheidssingle “Auntie” voor de jarige BBC.

Als solozangeres deed Sandra in 1976 (The Party`s Over) en 1979 (“Colorado”) opnieuw mee aan het Eurovisie Songfestival. Met ‘The party is over’ behaalde Sandra voor Nederland in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag de 9e plaats. Haar bijdrage behaalde de top 10 van de Nederlandse Top 40. In 1979 trad ze aan in Israël als Xandra met een flink haarstuk. Maar ‘Colorado’, waarbij ze ondersteuning kreeg van haar man en producer Ferdi Bolland, eindigde ze uiteindelijk als 12e in de finale.

In de jaren 80 was Sandra Reemer jarenlang de goedlachse assistente van wijlen Jos Brink in de razend populaire spelletjesshow Wedden Dat? Daarin noemde Brink Reemer haar steevast zijn ‘kroepoekje’. In de periode van 2000 tot 2005 werkte Sandra Reemer samen met Marga Bult en Sjoukje Smit. Samen vormden ze het succesvolle trio The Dutch Divas. Tot 2015 hield ze zich bezig met de Sandra Reemer Foundation, waarmee ze kinderen in ontwikkelingslanden steunde om scholing te krijgen. Haar meest bijzondere nummer schreef ze vlak voor haar dood: ‘De tijd’. Sandra stierf in juni 2017 aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd maar 66 jaar.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This