• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders Nr. 86 Lipps Inc – Funky town (1980)

Producer Steven Greenberg liep al tijden lang te leuren met een nummer. Hij liep de studio’s van talloze platenmaatschappijen plat, maar niemand geloofde in zijn zelf geschreven ‘Funkytown’. Uiteindelijk bleek één platenmaatschappij er brood in te zien: Casablanca records. Zo kon Greenberg aan de slag om ‘Funky town’ op single uit te kunnen brengen. Daarvoor werd een studiogroep opgericht. Als zangeres werd een heuse Miss Black Minnesota (1976) aangetrokken: Cynthia Johnson. Behalve zingen, was ze ook een verdienstelijk saxofoniste.

Deze Cynthia had al de nodige muzikale ervaring opgedaan. Eerder maakte ze deel uit van de band Flyte Tyme, tezamen met Terry Lewis en Jimmy Jam. Deze twee mannen ontpopten zich later toch veelgevraagde producers. Ze zouden gaan werken met o.a. Alexander o’Neil, Human League en Janet Jackson. De groep Flyte Time zou later evolueren in The Time, met niemand minder dan Prince als producer.

Omdat Lipps Inc niets anders dan een studiogroep was, werden voor TV optredens telkens lokale danseressen ingehuurd, die het nummer playbackten. Voor Nederland werd Debbie Jenner gevraagd met enkele leden van haar dansschool. Zij playbackten ‘Funkytown’ in de studio van Top Pop. Dat deden ze heel goed: de clip kwam regelmatig voorbij op Top Pop, want de single steeg in Nederland naar nummer 1. Dat was ook het geval in zo’n 27 andere landen. In korte tijd gingen er zo’n twee miljoen singles van ‘Funky Town’ over de toonbank. Debbie Jenner profiteerde ook van het succes van Lipps Inc.  Haar carrière kreeg een boost , toen zij nadien Doris D and The Pins formeerde.  Nog geen jaar later zou Debbie met haar band ook de hitlijst in Nederland aanvoerden met ‘Shine up’.

 
Translate »
Share This