• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Terug naar 13 juli, maar dan in 1978!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Langzaam sneller gaan’ van Nico Haak. Het nummer schreef de altijd goedlachse zanger samen met Polle Eduard en Peter Koelewijn en geproduceerd door Koelewijn. Voordat Haak bekend werd als zanger, runde hij met zijn broer Dik een autospuiterij in Delfgauw. Tijdens het werken vermaakte hij zichzelf en de mensen om hem heen met zingen, fluiten en moppen tappen. Op een dag in december 1970 werd hij, volgens een interview met het huis-aan-huisblad Delftse Post, tijdens het werken ontdekt door Delftenaar Martin Stoelinga, toentertijd de manager van twee andere bandjes.

Volgens een artikel in De Telegraaf maakte zijn galmend gezang tijdens de werkzaamheden zo’n verpletterende indruk op de manager dat hij de zanger onmiddellijk contracteerde. Stoelinga adviseerde Haak om wat eigen repertoire te gaan schrijven. Het advies werd door Haak opgevolgd en samen met zijn benedenbuurman Polle Eduard (destijds lid van Tee Set en After Tea). Haak begon met enkele optredens en er werd een bandje geformeerd met de naam De Paniekzaaiers, een project van Haak, Eduard en Peter Koelewijn. In 1971 werd ‘Het whiskey lied’ de eerste hit voor Nico Haak. Heel succesvol waren ‘Joekelille’ (1973), ‘Foxie foxtrot’ (1975) en ‘Is je moeder niet thuis’ (1977).

‘Langzaam sneller gaan’ ging over een fietstocht op een tandem. Het nummer was het themalied in de aflevering Nico Haak in Benidorm van het programma Express naar de zon van TROS uit 1978. De singel bereikte de 21e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

 
Translate »
Share This