• Twitter
  • Facebook

Credits: Warner Reprise

Vandaag viert Neil Young zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Canadese singer-songwriter speelde in al die jaren in heel wat bands. Dat begon al in zijn schoolperiode, toen hij deel uitmaakte van The Squires. Hij was 18 jaar, toen hij met The Squires zijn eerste singel “Sultan” opnam. Als Neil Young and the Squires toerden ze rond in een lijkwagen die Neil voor een prikkie op de kop had getikt. De band stopte er al snel mee en vervolgens maakte Neil de overstap naar The Mynah Birds. De band kreeg een contract bij Motown. Ze nemen daar zestien nummers op, maar geen enkele wordt uitgebracht. Als bandlid James Johnson Jr. wordt gearresteerd, betekende dit het einde voor de band.  

Samen met zijn oud bandgenoot Bruce Palmer reist hij naar Californië. Daar ontmoet het tweetal Stephen Stills en samen met Richie Furay vormen ze de band die later Buffalo Springfield zal gaan heten. De singel ‘For What It’s Worth’ slaat wereldwijd aan. Neil Young heeft vaak ruzie met Stills en hij stapt twee keer uit de band. Na die tweede keer houdt de hele band op met bestaan.

Daarna gaat Neil Young een tijdje solo en neemt het solo album “Neil Young” uit, gevolgd door een tweede, maar dan met de band Crazy Horse. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: Neil Young treedt toe een nieuwe band! Dit gebeurt dankzij Ahmet Ertegün, de baas van Atlantic Records. De naam van de groep: CSN.  Het trio bestond al toen Young toetrad. Nash, Crosby en Stills hadden alle drie problemen met hun band ( the Hollies, the Byrds en Bufallo Springfield). Ze zochten elkaar op en namen samen in het huis van Stills in Malibu een aantal nummers op. De close harmony was perfect en er werd besloten om een band op te richten. Niet lang daarna voegt Young zich toe bij de groep.

Dat wordt Crosby, Stills, Nash and Young. Twee dagen na hun show staat de band op het legendarische festival Woodstock. Voor velen golden zij als de verpersoonlijking van de hippiecultuur. Bekende nummers zijn ‘Teach your children’, ‘Ohio’ en ‘Our house’: stuk voor stuk rock classics, die goed scoorden in de Veronica Top Veertig.

In 1970 toeren ze gezamenlijk door Europa, maar deze werd vroegtijdig afgelast, doordat er veel ruzie was tussen de bandleden. Ze besloten een pauze in te lassen en allemaal solo verder te gaan. Verschillende keren neemt de band nog albums op, maar Young blijft ook solo platen te maken . Neil leverde in 1970 zijn LP ‘After the goldrush’ op, in 1972 gevolgd door de tot een classic uitgegroeide  ‘Harvest’. Met deze plaat stond Young 7 weken op nummer 1 in de Nederlandse album chart. ‘Heart of gold’, ‘The needle and the damage done’ en ‘Old man’ stonden op dit album.  Vorig jaar bestond ‘Harvest’ 50 jaar en verscheen er een speciale jubileum uitgave, met niet eerder uitgebrachte documentaire, een concertfilm en drie demo’s. In 2022 verscheen ook zijn laatste plaat ‘World record’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This