• Twitter
  • Facebook

Credits: Virgin

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor Ochestral Manouvres In The Dark. De Brits band werd kortweg omgedoopt tot OMD en krijgt een plekje in de Kluis met ‘Genetic Engineering’. Dit nummer, dat in 1983 uitkwam op singel, werd geschreven door de twee bandleden Andy McCluskey en Paul Humphreys. De song stond op hun vierde LP ‘Dazzle Ships’. OMD was in Nederland doorgebroken in 1981 met hun singel ‘Souvenir’. Een jaar later werd ‘Maid of Orleans’ een nummer 1 hit in Nederland.

Frontman McCluskey koos bewust voor de historische figuur Jeanne D`Arc. Hij schreef het nummer op de 550e sterfdag van Jeanne d’Arc.  De track was afkomstig van hun album ‘Architecture & Morality’, waar ook het liedje ‘Joan Of Arc’ staat. Dat zorgde natuurlijk voor verwarring, waardoor de titel ‘Joan Of Arc (Maid Of Orleans)’ veranderd werd naar ‘Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)’.

In Nederland bereikte de Lp ‘Architecture & Morality’ de eerste plaats in de Nederlandse album chart, waar het acht weken bovenaan stond. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de opvolger ‘Dazzle ships’. Maar deze plaat was commercieel veel minder succesvol (nummer 15 Album chart) en geen enkele singel ervan bereikte de Nederlandse Top 40. Ook ‘Genetic engineering’ niet. In Engeland behaalde het nummer de 20e plaats en in Spanje zelfs de top 5.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This