Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 5 april 1969 staat Mary Hopkin op nummer 1 in de Tipparade met ‘Goodbye’. Ze nam het nummer kort daarvoor, 1 en 2 maart, op in de EMI-studio aan de Abbey Road in Londen. Het is geschreven door Paul McCartney en John Lennon. ‘Goodbye’ bleef in Engeland steken op nummer 2, want het waren Paul en John zelf die met de Beatles haar van de eerste plaats afhielden met ‘Get Back’. In Nederland bereikte Mary Hopkin wel de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

Mary Hopkin werd ontdekt nadat ze deelnam aan Opportunity Knocks, een talentenjacht van de Engelse TV zender ITV. Toevallig zag het beroemde fotomodel Twiggy het televisieprogramma en belt zij razend enthousiast op met Paul McCartney. (ja: zij had z`n nummer) Paul liet er geen gras over groeien en nodigt Mary Hopkin uit. Dat leidt tot een contract bij Apple Records en gaat het tweetal aan de slag. Paul produceert Mary`s eerste hit ‘Those Were The Days’.  Dit debuut is een klapper: in de  Veronica Top Veertig bereikt Hopkin een 2e plaats, terwijl Sandi Shaw, die tegelijk met haar versie binnenkomt in de hitlijst, er lang niet zo`n grote hit mee had.

De opvolger ’Goodbye’ wordt dus een nummer 1 hit. Dat nummer stond op haar debuutalbum ‘Postcard’, dat twee maanden eerder was uitgekomen. Tijdens de opnames speelt Paul op percussie, drums, gitaar & bas. De zangeres vertegenwoordigde Engeland een jaar later tijdens het vijftiende Eurovisiesongfestival en bereikte met de bijdrage ‘Knock, knock who’s there?’ de tweede plaats.

 
Translate »
Share This