Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 13 december 1969 werd Led Zeppelin met ‘Whole lotta love’ uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica. Misschien wel één van de beste aller tijden! De zang van deze klassieker is natuurlijk van Robert Plant en het stond in één take op de band.  Led Zeppelin werd opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page. De andere leden bestonden uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bassist, toetsenist) en John Bonham (drummer). De naam van de band was ontleend aan een opmerking van Keith Moon, drummer van The Who. Volgens hem zou deze nieuwe groep het zeker niet halen: “Would go down like a lead balloon”, schamperde Moon. Vanaf dat moment gaan ze verder onder de naam Led Zeppelin.

De sound van Led Zeppelin had veel gemeen met o.a. Cream, maar Zeppelin`s muziek voelde opwindend en nieuw aan.  Jimmy: “Ik kan geen etiket op onze muziek plakken. Ik wou dat iemand een woord bedacht, maar het beste wat ik kan vinden is hedendaagse blues.” De termen die goed werkten, heavy metal en hardrock, daar wilde Zeppelin niet aan. Met name Plant weigerde het etiket heavy metal. ‘Whole lotta love’ was afkomstig van de plaat ‘Led Zeppelin II’.

“We schreven het album letterlijk onderweg”, zei John Paul Jones hierover. “En als we een paar uur vrij hadden tussen optredens door, boekten we een studio en namen wat op”. Het resultaat was verbluffend. ‘Whole lotta love’ schreef de band zelf, maar daarbij hadden ze wel heel goed geluisterd naar ’You need love’ van Willie Dixon en daarnaast was het ook schatplichtig aan ‘You Need Loving’ van The Small Faces. Plant was dan ook een groot fan van Steve Marriott, de zanger van The Small Faces.  ‘Whole Lotta Love’ behaalde de 4e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This