Vandaag viert Jimi Somerville zijn 61e verjaardag. Gefeliciteerd! De Schotse zanger en songwriter kennen we vooral als frontman van Bronski Beat en vervolgens The Communards, twee bands die in de jaren tachtig wereldwijd succesvol waren. Somerville valt vooral op met zijn krachtige kopstem en zijn liedjes, die belangrijk waren voor de homoseksuele beweging. In ‘Small town boy’ , de eerste single van Bronski Beat, zingt hij deels zijn eigen verhaal over hoe het is om in een klein dorp op te groeien als homo.  Onbegrip van zijn familie en eenzaamheid zijn thema`s die hij niet schuwt. In 1984 bereikt ‘Smalltown Boy’ de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig.

Ook de opvolger ‘Why’, dat in hetzelfde jaar uitkomt, wordt een grote hit en belandt op de 2e plaats. Beide singles stonden op het succesvolle debuutalbum ‘The age of concent’. Bronski Beat sleepte zowel met ‘Smalltown boy’ als ‘I feel love’, een remake van Donna Summer`s hit, (die hij maakte met Marc Almond) en ‘Hit that perfect beat’ een Alarmschijf binnen.

Na de Bronski Beat-periode richtte Somerville samen met zijn goede vriend Richard Coles The Communards op. Deze groep scoorde in 1986 een wereldhit met ‘Don’t leave me this way’, dat in onder meer Engeland en Nederland een nummer 1-hit werd. Het was overigens een cover van een nummer van Harold Melvin & the Blue Notes. O.a. ook ‘So cold the night’ en ‘Never can say goodbye’ waren grote hits die Jimi maakte met The Communards.

Daarnaast had hij ook een succesvolle solocarrière. Hij had solo nog hits met onder andere ‘Comment te dire adieu?’, ‘To Love Somebody’ (een cover van Bee Gees) , ‘Mighty Real’ (van Sylvester) en ‘Heartbeat’.

 
Translate »
Share This