• Twitter
  • Facebook

Credits: CC-BY-SA 4.0, Wikipedia

Vandaag viert Jaap Eggermont zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! Een heel veelzijdige man, deze Hagenaar. Niet alleen omdat hij de drummer werd van de Golden Earrings in hun beginjaren (tot 1970) , maar ook vanwege zijn succesvolle activiteiten als producer. Na hits met de Earrings zoals “Please Go”(1965), “That Day”(1966) en “Sound Of The Screaming Day”(1967) ging hij als producer aan de slag produceert met The Swinging Soul Machine.

Daarna maakte hij grote hits met onder meer Sandy Coast (True Love That’s a Wonder), Earth and Fire (Memories), Livin’ Blues (Wang Dang Doodle), Spooky and Sue (Swinging on a Star), Greenfield & Cook (Only Lies), Catapult (Let Your Hair Hang Down), Patricia Paay (Who’s that Lady with my Man), Long Tall Ernie and the Shakers (Do you Remember), The Internationals met ‘Young and in Love’.

‘Windsurfin’ van The Surfers, ook een productie van Jaap (samen met de leden van Catapult), stond in 1978 zes weken op de tweede plaats van de Nederlandse Top 40.  In de jaren tachtig volgen: Danny de Munk (Ik voel me zo verdomd alleen) en de ultieme klapper: The Stars On 45. Na aanleiding van een bootleg met een medley van een aantal Beatles-klassiekers, Venus van Shocking Blue en Sugar Sugar van The Archies waar een disco-beat aan werd toegevoegd, maakte Jaap Eggermont met een aantal Nederlandse artiesten Stars on 45. Aanvankelijk eerst als 12 inch, maar wanneer de radio het nummer oppikt is het hek van de dam! Na enkele weken staat de singel nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Maar het succes werd nog veel groter, want na Shocking Blue`s “Venus” pakten nu ook de Stars On 45 de nummer 1 positie in Amerika!

Als reclamemaker werd Jaap in de nineties verantwoordelijk voor de muziek achter campagnes voor onder meer Heineken, Grolsch, Douwe Egberts, Lätta, PTT Post, Holland Casino. Bert Heerink (ex-Vandenberg) hield er mede dankzij Eggermont een comeback aan over (Julie July, 1995). Ook internationaal was er reclamesucces. Voor het Duitse biermerk Diebels schreef hij samen met Peter Schon het nummer “Ein Schoner Tag”, dat een hit werd in Duitsland.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This