Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 23 maart 1968 staat Donovan op nummer 1 van de Tipparade met ‘Jennifer Juniper’. Dit nummer, dat hij zelf schreef, werd geproduceerd door Micky Most. De Schotse singer-songwriter werd in de sixties gezien als “het Britse antwoord op Bob Dylan”, hoewel zijn songs veel optimistischer en naïever kunnen worden genoemd. Op zijn achttiend werd hij ontdekt. Dat gebeurde tijdens een optreden in een Engelse badplaats. Hij sleept een platencontract binnen en mag drie weken achter elkaar optreden in Ready Steady Go, een populaire pop Tv-serie. Zijn eerste single, ‘Catch In The Wind’ (1965) behaalt de derde plaats in de Engelse hitparade.

In 1966 tekende Donovan een contract bij Epic Records, waarvoor hij zijn doorbraak-LP opnam, ‘Sunshine Superman’. Het psychedelische album, waarop hij exotische instrumenten zoals de sitar en de conga gebruikt, bevatte de hits ‘Sunshine superman’ en ‘Mellow Yellow’.  Een jaar later volgde het dubbelalbum ‘A Gift from a Flower to a Garden’. Donovan reisde af naar India voor een studie met de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi (waar The Beatles ook waren).  In 1968 bracht hij ‘The Hurdy Gurdy Man’ uit, een album met meer psychedelische en krachtigere nummers, waaronder het titelnummer en ‘Jennifer Juniper’. Deze laatste bereikte de 18e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This