Vandaag viert Don Henley zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! De rockmuzikant is vooral bekend als drummer en één van de leadzangers van de Amerikaanse band Eagles,  waar hij speelde vanaf 1971 tot 1980. (Toen nam de band –tijdelijk- afscheid) Don Henley zong veel Eagles-klassiekers, waaronder: ‘Hotel California’, ‘Witchy Woman’, ‘One of These Nights’, ‘Desperado’, ‘Life in the Fast Lane’ en ‘The Long Run’. Stuk voor stuk grote hits in de Nederlandse Top Veertig en allemaal uitgegroeid tot rock classics.

Don Henley verhuisde in 1970 van Texas naar Los Angeles, om een album met zijn vroegere band Shiloh op te nemen. Kort daarna ontmoette Henley er Glenn Frey. Beiden werden leden van de begeleidingsband van Linda Ronstadt en richtten in 1971 Eagles op. Het eerste album van Eagles, met daarop de hit ‘Take It Easy’ kwam uit in 1972. Die band stopt in 1980, maar kwam vanaf 1994 weer bij elkaar.

Na het uiteengaan van Eagles in 1980 begon Henley een succesvolle solocarrière. Zijn eerste soloalbum verscheen in 1982. Niet echt een commercieel succes, maar twee jaar later volgde al het album Building the Perfect Beast, dat opviel door het gebruik van synthesizers en zich daardoor enigszins distantieerde van de countryrock-klank van Eagles.  Op deze LP stond de single ‘The Boys of Summer’, dat de eerste plaats bereikte in de Billboard Hot 100. Het daaropvolgende album, The End of the Innocence, kwam uit in 1989. Voor de daarvan afkomstige titeltrack (geschreven met Bruce Hornsby) ontvangt hij een Grammy Award.  Don verkocht solo wereldwijd meer dan 10 miljoen albums en behalve ‘The boys of summer’ en ‘The end of innocence’  werden ook ‘Dirty Laundry’ en ‘New York Minute’ internationale successen.  In 2015 verscheen Henleys laatste single: ‘Take a picture of this’.   Het nummer stond op zijn album ‘Cass County’, wat verwijst naar de regio waar hij opgroeide.

Met de Eagles heeft Henley wereldwijd meer dan 150 miljoen albums verkocht en zes Grammy Awards gewonnen, naast de drie Grammy’s die Henley voor zijn solowerk heeft ontvangen.

 
Translate »
Share This