• Twitter
  • Facebook

Credits: EMI

Op 31 augustus, maar dan in 1985, komt ‘Dancing in the street’ van Mick Jagger en David Bowie binnen in de Nederlandse Top 40. Het nummer werd al ruim twintig jaar eerder geschreven door Marvin Gaye, William “Mickey” Stevenson & Ivy Jo Hunter. Het werd uitgebracht in 1964 door Martha Reeves & The Vandellas. In eerste instantie schreef Stevenson het nummer als een ballad. Vervolgens liet hij het horen aan Marvin Gaye. De beroemde soulzanger vond dat het een meer dansbaar nummer was. Zo ontstond het nummer zoals deze werd uitgebracht. Hoewel: de heren hadden eigenlijk Kim Weston (Stevensons latere echtgenote) in gedachten om het nummer op te nemen, maar zij wees het af. Zo kwamen Martha & The Vandellas in het vizier. Martha bewerkte zelf het vocale arrangement, omdat het nummer naar haar gevoel in eerste instantie te veel in herhaling viel.

Bowie en Jagger maakten er een rock versie van. In eerste instantie hadden de twee het nummer ‘One love’ van Bob Marley in gedachten. Na een avondje stappen kwamen ze op een ander idee: ‘Dancing in the street’ moest het worden! Het lag in de bedoeling dat de twee het nummer live tijdens Live Aid zingen, maar doordat het via satelliet moest, de één stond namelijk in Londen (Bowie) en de ander (Jagger) in Philadelphia, zou er een vertraging van een halve seconde zijn. Dat zou nergens naar klinken, natuurlijk. Omdat Bowie noch Jagger wilde playbacken, besloten ze het nummer in de studio op te nemen. 

‘Dancing In The Street’ werd opgenomen tijdens de opnames voor de soundtrack van ‘Absolute beginners’ van David Bowie.  De opnames van de video vonden enkele weken voor Live Aid plaats. Tijdens het spektakel op 13 juli werd de clip meerdere malen vertoond en werd enthousiast ontvangen. Niet veel later werd deze liefdadigheidssingel, waarin Bowie en Jagger alle mensen opriepen dansend de straat op te gaan, een wereldwijde hit. In de Nederlandse Top 40 stonden Bowie en Jagger op nummer 1.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This