• Twitter
  • Facebook
Credits: Possan, Wikipedia

Vandaag viert Billy Idol zijn 67e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zanger studeerde in de jaren zeventig Engels en filosofie, maar verlaat vroegtijdig de universiteit, wanneer hij zich, als Billy Idol, aansluit bij The Bromley Contingent. Dit was een clubje punks, dat om The Sex Pistols heen hangt. Uit deze jeugdgroep zijn meerdere bands gevormd, Chelsea, Generation X, Siouxsie and the Banshees en het latere Sigue Sigue Sputnik.

Billy Idol was de zanger van Generation X (later verkort tot Gen X) die in Engeland een hit had met “Wild Youth”. Na de breuk met deze band verhuisde hij naar Amerika, waar zijn punkrock aansloeg. “White Wedding” bereikte de 4e plaats in de Billboard Top 100. Twee jaar later was hij zeer succesvol in Nederland met “Eyes Without A Face”. Het nummer werd geschreven door Steve Stevens en de zanger zelf. Het was de tweede single van zijn studioalbum ‘Rebel Yell’. De titel ‘Eyes without a face’ verwees naar de film Les Yeux sans visage.

Zijn grootste hit werd “Sweet Sixteen” in 1987, afkomstig van zijn derde studioalbum ‘Whiplash Smile’. Idol liet zich voor ‘Sweet Sixteen’ inspireren door het verhaal van Edward Leedskalnin, een Letse immigrant in Amerika, die in Florida het Coral Castle heeft gebouwd in de hoop zijn ex-vriendin terug te winnen Na dit album neemt zijn commercieel succes gestaag af. De plaat ‘Cyberpunk’ uit 1993 komt niet verder dan de 50e plaats in de Nederlandse album chart.

In 2014 verscheen zijn laatste plaat “Kings & Queens of the Underground” waarop de zanger onder meer samenwerkte met producer Trevor Horn en diens Buggles-collega Geoff Downes. In dat jaar verscheen ook zijn biografie; Dancing With Myself.

 
Translate »
Share This