• Twitter
  • Facebook

Op 30 augustus 1975 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Blanket on the ground’ van Billy Jo Spears. Het nummer werd geschreven door Roger Bowling en was de titelsong van Billy Jo’s LP uit 1975. De keuze voor deze song van de TROS was zo vreemd nog niet, want country was in de zomer van 1975 totally hot. Tammy Wynette, Tumbleweeds, Freddy Fender, Sommerset….. allemaal acts die zich richten op country muziek en leverancier van grote hits.

Billy Joe had in Amerika al enkele hits gescoord. Zo werd ‘Mr. Walker, it’s all over’ een top 5 notering in de Billboard country chart. Stemband problemen gooien later roet in het eten. In 1972 moest ze een stemband operatie ondergaan en langzamerhand ging het weer een heel stuk beter. ‘Blanket on the ground’  werd aanvankelijk afgewezen door haar producers in Nashville vanwege de controverse rondom de tekst “slipping around”.  Het label brengt het daarom niet uit.

Als de countryzangeres vervolgens tekent bij een ander label en dit nummer opneemt wordt ‘Blanket on the ground’ alsnog een regelrechte hit.  Ook in Nederland, waar het nummer uitgeroepen werd tot alarmschijf en de 13e plaats bereikt in de Nederlandse Top Veertig. In de Amerikaanse Country lijst prijkt ‘Blanket on the ground’ op nummer 1. Er volgden meerdere releases, waaronder What I’ve Got in Mind, Sing Me an Old Fashioned Song en Misty Blue.  In Nederland werden het geen hits meer.  Billie Jo Spears overleed aan kanker in 2011 en werd 74 jaar.

 
Translate »
Share This