• Twitter
  • Facebook

Credits: Polar

Op 26 juli, maar dan in 1980,  ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘The winner takes it all’ van ABBA. Benny Andersson en Björn Ulvaeus schreven deze song. ‘The winner takes it all’ was de opvolger van de nummer 1 hit ‘I have a dream’ en was de eerste singel van de LP ‘Super trouper’. Agnetha Faltskog neemt de vocalen van ‘The Winner Takes It All’ voor haar rekening. De tekst van het nummer lijkt te slaan op de scheiding tussen Ulvaeus en Fältskog in 1979. Dit werd echter stellig ontkend door beiden. Ulvaeus zegt hierover dat de basis van het nummer “de ervaring van een scheiding is, maar wel een fictieve. In ons geval was er geen winnaar of verliezer. Veel mensen denken dat het nummer realiteit is, maar dat is niet het geval”.

Hij vervolgt: “Ik had een beeld voor me van een man, die voor de laatste keer door een leeg huis liep. Alle meubels waren inmiddels weg uit het huis en ik beschreef wat het beeld was.” Agnetha liet in verschillende interviews weten, dat ‘The winner takes it all’ haar meest favoriete ABBA nummer is. In de beginfase van het maken van het nummer was ‘The story of my life’ de werktitel. De definitieve tekst zou Björn `s nachts in een kwartier hebben geschreven in een beschonken toestand. “Normaal is het geen goed idee om te schrijven als je dronken bent maar op dat moment kwam het er allemaal uit. Tegen de tijd dat ik “The Gods may throw their dice” schreef, was de fles (brandy) leeg”, aldus Björn in een interview tegenover The London Times.

De video voor ‘The winner takes it all’ werd opgenomen op het Zweedse eiland Marstrand. Dat gebeurde twee weken, nadat de scheiding van Björn en Agnetha  was rond was. De singel groeide uit tot één van de grootste ABBA hits. O.a. nummer 1 in de Billboard Adult Contemporary chart (nr. 8 Billboard Top 100)  en nummer 1 in Engeland. Bij ons bereikte ‘The winner takes it all’ ook de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This