• Twitter
  • Facebook

Credits: Polydor

Op 23 september, maar dan in 1978, komt ABBA binnen in de Nationale Hitparade met ‘Summer Night City’. De ABBA mannen schreven en produceerden deze singel, die opmerkelijk genoeg, niet op een studioalbum is terug te vinden. Voor het nummer lieten Björn en Benny zich inspireren door de sound van de Bee Gees.  Aanvankelijk zou ‘Summernight city’ de eerste singel worden van hun nieuwe album ‘Voulez-Vous’, maar daar zag ABBA uiteindelijk van af. De opnamesessies voor ‘Summer Night City’ begonnen in het begin van 1978.

ABBA’s nieuwe opnamestudio, Polar Music Studio, werd geopend in mei maar was toen nog niet klaar voor gebruik. Daarom werden de eerste opnames van ‘Kalle skändare’ (de werktitel van ‘Summernight city’) gemaakt in de Metronome Studio. De 43 seconden durende balladintro werd geschrapt om de kwaliteit te verbeteren, maar het opnemen wilde maar niet goed lukken. Het mixen duurde zelfs een week, veel langer dan het mixen van andere ABBA nummers. ABBA besloot, ondanks dat ze niet helemaal tevreden waren met het eindresultaat, het nummer uit te brengen op singel in september.

De B-kant van de singel ‘Summernight city’ werd een medley van de nummers ‘Pick a Bale of Cotton’, ‘On Top of Old Smokey’ en ‘Midnight Special’, drie traditionele Amerikaanse nummers, opgenomen door de groep in 1975. Deze nummers zijn de enige uitgebrachte ABBA nummers die de leden niet zelf hebben geschreven. ‘Summer night city’ behaalde de 10e plaats in de Nationale Hitparade, wat voor ABBA een matige notering was.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This