• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Op 27 oktober, maar dan in 1979 komt ABBA binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Gimme, gimme, gimme’ (a man after midnight).  Het nummer werd geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus. In deze disco track heeft Agnetha Fältskog de muzikale hoofdrol toebedeeld gekregen. Eigenlijk was de titel van het nummer ‘Been and Gone and Done It’ en was het niet bedoeld om op singel uit te brengen.  Aanvankelijk had ABBA een ander nummer opgenomen om uit te geven als singel. Dat was ‘Rubber Ball Man’,  waarbij zowel Fältskog als Anni-Frid Lyngstad zongen. Het nummer moest het afleggen tegen ‘Gimme! Gimme! Gimme! omdat deze laatste als de betere keuze voelde vanwege de pakkende discosound, die eind jaren zeventig hot was.

‘Rubber ball man’, opgenomen in de eerste maanden van 1979, is ‘n beetje een mysterie gebleven, omdat het op geen enkele album terecht is gekomen.  Er is alleen een demo van het nummer overgebleven.  Misschien is ‘Gimme, gimme, gimme’ wel het meest invloedrijke nummer van ABBA, omdat de nadruk op elektronica, het tot een zeer belangrijke plaat maakte voor techno muzikanten in het post-disco-tijdperk.  De singel verkocht platina in Engeland en stond in verschillende landen op nummer 1. Niet in de Nederlandse Top 40: daar bereikte ABBA de 2e plaats.

In 2005 mocht Madonna een sample van het nummer gebruiken voor haar singel ‘Hung Up’. Madonna had bij Benny en Björn gesmeekt om een sample te mogen gebruiken. Toen ABBA er uiteindelijk toestemming  voor gaf, maakte Madonna een rondedansje. Niet voor niks, want ABBA had nog maar éénmaal eerder een andere artiest toestemming gegeven om een ABBA sample te gebruiken (The Fugees). Madonna’s singel bereikte zelfs de 1e plaats in Nederland. O.a. ook A-Teens en Cher brachten ‘Gimme, gimme, gimme’ uit.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This