Vandaag viert Benny Gallagher zijn 75e verjaardag.  Hij maakte deel uit van het duo Gallagher & Lyle. Op 19-jarige leeftijd begonnen de beide Schotten Benny Gallagher en Graham Lyle samen songs te schrijven. Een van hun eerste uitgebrachte songs was ‘Mr. Heartbreak’s Here Again’ (1964), dat werd opgenomen door Dean Ford & the Gaylords, de latere band The Marmalade. In 1968, ondertussen verkast naar Londen, werden ze gecontracteerd door Apple Records, de muziekuitgeverij van The Beatles, om songs te schrijven voor artiesten als Mary Hopkin (Sparrow, International).

Eind 1969 voegden ze zich bij de band McGuinness Flint, waarvoor ze de top 10-hit ‘When I’m Dead and Gone’ schreven. In 1972 verlieten beiden de band van Tom McGuinness en Hughie Flint om als duo verder te gaan. Gelijktijdig speelden ze ook in de band Slim Chance van Ronnie Lane. Hun vijfde album als duo bracht  Gallagher & Lyle het eerste commerciële succes. Het album ‘Breakaway’ en het als single uitgebrachte ‘I Wanna Stay With You’ haalden in februari 1976 gelijktijdig de Britse charts.

In de daaropvolgende weken lukte dit ook met ‘Heart on My Sleeve’. Gallagher & Lyle hadden ‘Breakaway’, de titelsong van het album, voorheen ook al overgedragen aan Art Garfunkel, die de compositie al in 1975, een jaar eerder dan Gallagher & Lyle, op zijn tweede soloalbum had uitgebracht en dit eveneens ‘Breakaway’ had genoemd. Later coverde Garfunkel ook de Gallagher-Lyle compositie ‘A Heart in New York’.  Het in 1979 uitgebrachte album bracht Gallagher & Lyle slechts bescheiden succes. In 1980 scheidden de wegen van het duo.

 
Translate »
Share This