Vandaag viert Van Morrison zijn 74e verjaardag. Hij is bekend geworden als zanger en muzikant die deel uitmaakt van de zogenoemde Belfast Blues. Daarnaast is hij ook gitarist en speelt regelmatig de harmonica of de saxofoon. Sinds 2015 werd hij verheven in de Britse adelstand , zodat hij zich “Sir Van” mag laten noemen.

Al vroeg in zijn jeugd komt hij veel met muziek in aanraking: zijn vader verzamelt Amerikaanse jazz en zijn moeder is zangeres. Op zijn 12e treedt Van Morrison toe tot de band “Deannie Sands And The Javelins”, twee jaar later stapt hij over naar The Monarchs, waarin hij de jazzsaxofonist is. Na een tijdje met The Monarchs getoerd te hebben, voegt Morrison zich eind 1963 bij de band the Gamblers, waarin ook gitarist Billy Harrison, bassist Alan Henderson, toetsenist Eric Wrixon en drummer Ronnie Millings speelden.

In het voorjaar van 1964 vertrok de band naar Londen, waar een platencontract wordt getekend. De naam wordt bij die gelegenheid veranderd in Them. Het succes lagt Morrison en de band al snel toe. De 2e single ‘Baby please don’t go’ (1964) wordt een top 10 hit, net als o.a. ‘Here comes the night’ en ‘Gloria’, een compositie van Morrison zelf. Een andere grote solo hit wordt ‘Have I Told You Lately That I Love You’. Morrison treedt nog steeds op; zo was hij eerder dit jaar te zien tijdens Holland international Blues Festival in Grolloo.

 

 

 
Translate »
Share This