• Twitter
  • Facebook

Vandaag viert Valensia zijn 52e verjaardag. Gefeliciteerd! De langharige multi-instrumentalist en componist uit Waalwijk liet zich beïnvloeden door artiesten als Queen en Kate Bush. Het resultaat was het epische nummer ‘Gaia’, dat hij in 1993 uitbracht.  De naam Gaia was ontleend aan de Griekse godin Moeder Aarde.  De single werd geproduceerd door Pim Koopman (drummer van Kayak) en John Sonneveld en opgenomen in de Wisseloordstudio’s in Hilversum.

De sessies om het nummer op te nemen vergden bijna drie weken. Het budget werd fors overschreden en platenmaatschappij Phonogram dreigde de opnamen stil te leggen, maar Valensia, Pim en Kohn bleven sleutelen aan ‘Gaia’. Het Metropole Orkest werd ingezet evenals een heus kinderkoor. Ook Valensia’s beroemde tante Emmy Verhey werd er bijgehaald: zij speelde virtuoos op de viool.  Zo werd het  ‘de duurste single aller tijden’.

Het was de Hilversum 3 DJ Frits Spits, die de track ontdekte en met zijn hulp bereikte ‘Gaia’ de 2e plaats van de Nederlandse Top Veertig. Wereldwijd gingen er meer dan een miljoen singles over de toonbank van ‘Gaia’, tot in Japan toe! Robby Valentine speelde mee op ‘Gaia’ en op zijn beurt liet hij Valensia meezingen op de bonustracks voor zijn cd ‘The Magic Infinity’. Valensia ontving van Stichting Conamus de Zilveren Harp voor zijn debuut LP ‘Valensia’.  Ook sleepte Valensia een Edison Award binnen in de categorie Pop/Rock.

In 1994 verschenen er vier singles van Valensia. Het nummer ‘The Sun’ werd een bescheiden hit. Een jaar later verscheen zijn 2e album ‘Kosmos’. In Nederland was deze plaat weinig succesvol, hoewel in Zuid Oost Azië er nog een behoorlijk aantal van werden verkocht. Een wisseling van platenmaatschappij volgde in 1998. Zijn nieuwe label wilde dat Valensia meer aan zou sluiten op de sound van Oasis en Blur, maar dit bleek muzikaal jammer genoeg niet goed uit te pakken voor Valensia. De magie was weg.

Hij bleef platen maken, o.a. ook met Robby Valentine. Ook maakte hij het album ‘The Queen tribute’, waarvoor hij zijn lange haren afknipte. In 2017 verscheen zijn laatste dubbel-album Eden And The Secret Serpent dat in juli 2017 online kwam te staan.

 
Translate »
Share This