• Twitter
  • Facebook
Foto: ABC Television (Wikipedia)

Vandaag viert Tom Jones zijn 82e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zanger had het groots willen aanpakken met zijn ‘A Celebration Tour’. Zo zou hij op 23 juni 2020 een groots concert geven in de Ziggo Dome, die vanwege de corona pandemie helaas niet kan doorgaan en is verplaatst naar 6 september 2021. Jones kwam ter wereld als zoon van een mijnwerker. Hij begon zijn muzikale carrière toen hij als zeventienjarige in diverse nachtclubs optrad en vervolgens getekend werd door Decca Records in Londen. We schrijven 1964.

In 1964 verscheen ook zijn debuutsingle, ‘Chills and fever, maar het werd geen succes. Ook de opvolger, “Thunderbal’’ , de titelsong voor de James Bond film uit dat jaar, flopte. Maar met ‘It’s not unusual’ werd alles anders: het werd in 1965 een internationale hit. Vooral in de jaren zestig en zeventig was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde wereldwijd vele hits. Zoals ‘What`s new pussycat’, de nummer 1 hit ‘Green green grass of home’, ‘Delilah’ en ‘Help yourself’.

Vanaf 1970 was hij een graag geziene gast in Las Vegas. Daar trad hij op naast andere wereldvedetten als Elvis Presley (die tevens een goede vriend was van Jones) en Frank Sinatra. In 1979 maakte hij zijn filmdebuut in de televisiefilm Pleasure Cove.  Na de jaren zeventig nam Jones’ populariteit af, maar in 1988 scoorde hij opnieuw een wereldhit met de single Kiss (gecoverd van Prince).

Eind jaren ’90 kende Jones opnieuw een groot succes met het duettenalbum Reload, waarvoor hij samenwerkte met uiteenlopende artiesten. Vooral de single ‘Sex bomb’, een samenwerking met Mousse T., werd een hit en zorgde ervoor dat ook jongere generaties kennismaakten met Jones. Tegenwoordig is Tom Jones nog steeds actief en is o.a. één van de coaches in de Britse versie van The Voice.  Het afgelopen jaar bracht hij het album ‘Surrounded by time’ uit.

 
Translate »
Share This